Έντονες αντιδράσεις στα κατεχόμενα μετά την ομιλία Ερντογάν

Με την ομιλία του στην ΓΣ του ΟΗΕ ο Τούρκος Προέδρος διακήρυξε στον κόσμο ότι η Τουρκία κρατά το βόρειο τμήμα της Κύπρου κάτω από την κατοχή της από το 1974, ανέφερε σε γραπτή του δήλωση ο πρόεδρος της διαχειριστικής επιτροπής του Ιδρύματος Αρίφ Χασάν Ταχσίν, Σενέρ Ελτζίλ.

Σύμφωνα με το ΓΤΠ, τ/κ ΜΜΕ αναφέρουν ότι στην δήλωσή του, ο κ. Ελτζίλ πρόσθεσε ότι ο Ταγίπ Ερντογάν αγνόησε για άλλη μια φορά τη βούληση των Τουρκοκυπρίων αλλά και τα ψηφίσματα του ΟΗΕ και τις ευθύνες της Τουρκίας ως εγγυήτριας. «Μιλώντας εκ μέρους της Τουρκικής Δημοκρατίας, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν έδειξε ότι ενήργησε εκτός της ευθύνης του εγγυητή και δήλωσε με αυτή την ομιλία ότι διατηρεί το 37% της Κύπρου υπό κατοχή από το 1974».

Αναφερόμενος στην έκκληση Ερντογάν για αναγνώριση του ψευδοκράτους παρά τα διεθνή ψηφίσματα, ο κ. Ελτζίλ ανέφερε ότι είναι υποκριτική πολιτική αντίληψη να προβάλλεται ένα τέτοιο αίτημα χωρίς καν να έχει ψηφιστεί στο τουρκικό κοινοβούλιο.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Στην ίδια γραμμή πλεύσης Τατάρ και Ερντογάν-«Στην Κύπρο υπάρχουν δύο κράτη και δύο λαοί

Ο πρόεδρος του Κόμματος Ενωμένη Κύπρος (ΚΕΚ) Ιζέτ Ιτζιάν ανέφερε ότι η ομιλία του Ερντογάν και η υπεράσπιση της πολιτικής διχοτόμησης στην Κύπρο είναι απαράδεκτη και πρόσθεσε ότι «η Άγκυρα έχει θέσει σε ομηρία την τουρκοκυπριακή κοινότητα μέσω των τοπικών συνεργατών της στη βόρεια Κύπρο».

«Η κυβέρνηση Ερντογάν χρησιμοποιεί την τουρκοκυπριακή κοινότητα για να προστατεύσει τα δικά της συμφέροντα», πρόσθεσε.

Εξάλλου, ο Τζελάλ Μπαγιάρ, πρόεδρος του «συνδέσμου αγωνιστών» της «TMT» εξέφρασε την πεποίθηση ότι «η λύση των δύο κρατών με την στήριξη και την εγγύηση της μητέρας πατρίδας Τουρκίας είναι η καλύτερη λύση για το ασφαλές μέλλον των Τουρκοκυπρίων».

Στη γραπτή του δήλωση πρόσθεσε ότι ο Τούρκος Πρόεδρος έκανε «πολύ ρεαλιστικές και πολύτιμες εκτιμήσεις» για την Κύπρο αλλά, παρά ταύτα, ορισμένα πολιτικά κόμματα, συνδικάτα και οργανώσεις που λένε ότι «η πολιτική των δύο κρατών δεν είναι η άποψη ή η βούλησή μας» επιδεικνύουν μια κακόβουλη συμπεριφορά.

Ο «σύλλογος φωταγώγησης της σημαίας» στον κατεχόμενο Πενταδάκτυλο εξέφρασε την πλήρη στήριξή του στις προσπάθειες Τατάρ για την επίτευξη μιας «δίκαιης λύσης δύο κρατών», στην οποία τα δικαιώματα του τουρκοκυπριακού «λαού» θα προστατεύονται, και θα συνεχίσουν να ισχύουν η «κυριαρχία» και οι εγγυήσεις της Τουρκίας.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Δειτε Επισης

Συνάντηση Ραουνά-Αριστοτέλους με επίκεντρο την ανάληψη της προεδρίας του Συμβουλίου της ΕΕ
Έντονες αντιδράσεις στα κατεχόμενα μετά την ομιλία Ερντογάν
Παραθέτει γεύμα ο ΠτΔ τους Μόνιμους Αντιπροσώπους των μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας
Ζήτησε στήριξη από τον Οργανισμό Οικονομικής Συνεργασίας ο Ερτουγρούλογλου
Η Αστυνομία είναι ένα τεράστιο πρόβλημα που δεν χρειάζεται ο Νίκος Χριστοδουλίδης
Επαφές με επίκεντρο το Κυπριακό είχε ο Γκιουνές Ονάρ στη Νέα Υόρκη
Τριμερή συνεργασία και περιφερειακές εξελίξεις συζήτησαν οι ΥΠΕΞ Κύπρου-Ιορδανίας-Ελλάδας
Το Πεκίνο καταργεί τη βίζα για Κύπριους ταξιδιώτες-Ενημερώθηκε ο ΠτΔ από Κινέζο ΥΠΕΞ
Αντίδραση Τατάρ στην ομιλία ΠτΔ-«Τίποτα δεν είναι στατικό στην Κύπρο»
Τη στήριξη στο έργο «Αφροδίτη» επαναβεβαίωσαν ΠτΔ και Chevron