Η Αστυνομία είναι ένα τεράστιο πρόβλημα που δεν χρειάζεται ο Νίκος Χριστοδουλίδης

Λίγες ώρες μετά τα σοβαρότατα επεισόδια στην Λεμεσό το 2023, που αποτέλεσαν τη δεύτερη, ακόμη χειρότερη εκδοχή των επεισοδίων που έλαβαν χώρα λίγες ημέρες πριν στην Χλώρακα, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας φώναζε μπροστά από τις κάμερες ότι ντρεπόταν. Η Αστυνομία είχε εκθέσει για άλλη μία φορά ανεπανόρθωτα το κράτος μας και με τις παραλείψεις της καταρρακώθηκε πλήρως το αίσθημα ασφάλειας.

Σε εκείνο ακριβώς το χρονικό σημείο ήταν που ξεκάθαρα ξεκίνησε και η αντίστροφη μέτρηση για την τότε Υπουργό Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξης, Άννα Προκοπίου. Με κάποιο τρόπο ο Νίκος Χριστοδουλίδης έπρεπε να στείλει το μήνυμα ότι προσεγγίζει με σοβαρότητα το ζήτημα της δημόσιας τάξης και της ασφάλειας και αυτός ο τρόπος βρέθηκε στον ανασχηματισμό, όταν η πολιτική προϊστάμενη της Δύναμης τέθηκε εκτός Κυβέρνησης, αναλαμβάνοντας, ενδεχομένως, δυσανάλογα μεγάλο μερίδιο ευθύνης, επειδή προσέφερε πολιτική κάλυψη σε επαναλαμβανόμενες επιχειρησιακές αστοχίες αντί να τις αντιμετωπίσει.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Σε διαθεσιμότητα και οι επτά της συνοδείας του ισοβίτη-Η πρώτη τοποθέτηση του υπουργού Δικαιοσύνης

Τότε η Αστυνομία δεν απέτυχε απλώς οικτρά σε επιχειρησιακό επίπεδο δύο φορές την ίδια εβδομάδα. Έγινε και ρεζίλι των σκυλιών, καθώς κάλεσε καταζητούμενο, ο οποίος λίγες ώρες πριν απειλούσε μπροστά στις κάμερες να γυρίσει την Πάφο ανάποδα, για… καφέ στην Αστυνομική Διεύθυνση Πάφου. Εκεί, αντί να του περάσουν χειροπέδες για τα εκκρεμούντα εντάλματα και τις πρόσφατες απειλές του, διαπραγματεύτηκε εκ μέρους των Σύρων με τον Αρχηγό Αστυνομίας, Στέλιο Παπαθεοδώρου, και την Άννα Προκοπίου, που εν αγνοία της σύρθηκε σε αυτό το φιάσκο. Ακολούθως, του έκαναν ξανά τον ταξιτζή με το περιπολικό και τον μετέφεραν ώστε να συνεχίσει απρόσκοπτα την προσπάθειά του να φέρει την Πάφο ανάποδα. Τον συνέλαβαν, τελικά, τη νύχτα για άλλο αδίκημα, και όχι για αυτά που καταζητείτο ή για τις απειλές που ξεστόμισε και τον άκουσε όλη η Κύπρος εκτός από την ηγεσία της Αστυνομίας, που έπιασε μαζί του κουβέντα σε αστυνομικές εγκαταστάσεις.

Στον πολιτικό κόσμο είναι καλά γνωστό πως το «φάγωμα» της Άννας Προκοπίου δεν ήταν η πρώτη επιλογή του Νίκου Χριστοδουλίδη, ο οποίος γνώριζε πως έφερε πολύ μικρότερη ευθύνη για την κατάσταση από ό,τι οι υφιστάμενοί της. Αντιθέτως, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, για κάποιο χρονικό διάστημα, έψαχνε διακαώς να βρει νέο Αρχηγό Αστυνομίας. Έκανε, μάλιστα, βολιδοσκοπήσεις και προτάσεις, αλλά η Αστυνομία έδινε εικόνα αποσύνθεσης προς τα έξω, με αποτέλεσμα να μην καταφέρει να βρει κανένα πρόθυμο να σηκώσει στους ώμους του ένα τέτοιο βάρος. Το γεγονός πως κανείς δεν ήθελε μια θέση με μεγάλο μισθό και ακόμα μεγαλύτερο πρεστίζ, είναι ενδεικτικό της κατάστασης στην οποία είχε περιέλθει η Αστυνομία, κυρίως στα μάτια όσων έχουν επιχειρησιακή αντίληψη.

Έκτοτε κανείς δεν μπορεί να πει ότι βελτιώθηκαν και πολλά. Δεν είδαμε καμία μεγάλη ανακατάταξη στην Αστυνομία, που να αντιμετωπίζει ριζικά τις επιχειρησιακές αστοχίες, ούτε είδαμε σε οποιαδήποτε περίπτωση βούληση από την ηγεσία να βελτιωθούν τα πράγματα. Αντιθέτως, βλέπουμε να διώκονται οι συνδικαλιστές που ασκούν κριτική στα κακώς έχοντα και αναδεικνύουν αδυναμίες και την ηγεσία να συνεχίζει στην πεπατημένη, δηλαδή να έχει μονίμως έτοιμη μια δικαιολογία και έναν άλλο φταίχτη σε κάθε επίδειξη αδυναμίας της.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Καλούνται στη Βουλή για εξηγήσεις για απόδραση «Kομμωτή» οι αρμόδιοι-Αλυσιδωτές αντιδράσεις

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας απουσίαζε αυτές τις ημέρες στη Νέα Υόρκη, έχοντας να διαχειριστεί σοβαρά ζητήματα υψηλής πολιτικής στην έδρα των Ηνωμένων Εθνών και ενδεχομένως το τελευταίο πράγμα που θα ήθελε πάνω στο κεφάλι του είναι να πρέπει να διαχειριστεί δύο βαθιά προβληματικές καταστάσεις, την Αστυνομία και τις Κεντρικές Φυλακές. Ιδιαίτερα, δε, από τη στιγμή που οι Κεντρικές Φυλακές κάποτε όχι απλώς δεν ήταν πρόβλημα αλλά αποτελούσαν παγκόσμιο πρότυπο και πλέον μέρα με τη μέρα παραπαίουν.

Υπενθυμίζεται ότι η αλλαγή Διεύθυνσης στης Φυλακές προκλήθηκε από στέλεχος της Αστυνομίας που συνομιλούσε με βαρυποινίτη που κατείχε παράνομο κινητό. Παρά τα ευρήματα εναντίον του από την ποινική ανάκριση, δεν διώχθηκε από τη Νομική Υπηρεσία για λόγους «δημοσίου συμφέροντος» (σ.σ. το συγκεκριμένο στέλεχος πρωταγωνιστεί και στο ακόμα μεγαλύτερο πρόβλημα του Νίκου Χριστοδουλίδη, την παύση του Γενικού Ελεγκτή) και οι Φυλακές πάνε από το κακό στο χειρότερο, με απόπειρες αυτοκτονίας, αποδράσεις, εκτεταμένη χρήση ναρκωτικών, κρούσματα βίας και απειθαρχίας και εμπόριο κινητών. Μάλιστα, αυτή η αυξανόμενη παρακμή είναι έργο της Αστυνομίας, που ήθελε διακαώς να ελέγχει τις Φυλακές, καθώς τόσο ο νυν όσο και ο πρώην Αναπληρωτής Διευθυντής Φυλακών, κατά τη θητεία των οποίων σταδιακά μεταλλάχθηκε η εικόνα των Φυλακών, είναι αστυνομικοί που αποσπάστηκαν στο σωφρονιστικό ίδρυμα, παρά τις περί του αντιθέτου ευρωπαϊκές συστάσεις. Με λίγα λόγια, οι αδυναμίες της Αστυνομίας έχουν πλέον επεκταθεί και στις Κεντρικές Φυλακές, οι οποίες πριν την εμπλοκή της αποτελούσαν σωφρονιστικό μοντέλο.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Οι αστοχίες που πιέζουν την Αστυνομία, τα διαδοχικά μέτωπα και τα... προσκλητήρια του Αρχηγού

Ο Υπουργός Δικαιοσύνης είναι πολύ θορυβημένος μετά την απόδραση του «Κομμωτή». Έδρασε άμεσα, καλώντας τον Αρχηγό Αστυνομίας και τον Αναπληρωτή Διευθυντή των Φυλακών στο γραφείο του και κίνησε τις διαδικασίες για να τεθούν σε διαθεσιμότητα οι εμπλεκόμενοι υπάλληλοι, εν αναμονή της επιστροφής του Προέδρου της Δημοκρατίας από τη Νέα Υόρκη για την λήψη των απαραίτητων πολιτικών αποφάσεων. Ο Μάριος Χαρτσιώτης, ο οποίος, πριν από λίγες ημέρες, υπεραμύνθηκε των ενεργειών της Αστυνομίας στο Απόλλων-ΑΕΛ, αυτή τη φορά δεν έδειξε διάθεση για κάτι τέτοιο, αφού φαίνεται πως ο ίδιος -όπως και ο Νίκος Χριστοδουλίδης- αναγνωρίζει τη σοβαρότητα του να αφήσουν οι Αρχές να ξεγλιστρήσει από τα χέρια τους ένας βίαιος άντρας, ο οποίος πυροβόλησε έγκυο γυναίκα στην κοιλιά σκοτώνοντας την και ακολούθως έπνιξε ένα τρίχρονο κοριτσάκι.

Είναι ξεκάθαρο πως υπάρχει τεράστιο πρόβλημα στην επιχειρησιακή ικανότητα της Αστυνομίας, όπως και στη διαχείριση των Κεντρικών Φυλακών, και δεν επιδεικνύεται καμία πρόθεση για να γίνουν διορθωτικές κινήσεις. Είναι ένα πρόβλημα που δεν χρειάζεται η Κυβέρνηση, η οποία πλέον, μετά την απόφαση του Ανώτατου Δικαστικού Συμβουλίου για παύση του Οδυσσέα Μιχαηλίδη, έχει να αντιμετωπίσει ένα μεγάλο κύμα καχυποψίας από την κοινωνία ως προς τη βούλησή της να πατάξει τη διαφθορά και τα κακώς έχοντα, καθώς εισπράττει την πολιτική αντανάκλαση των όσων έγιναν τις τελευταίες ημέρες. Το τελευταίο μήνυμα που θέλει να στέλνει είναι πως αυτοί που εντέλλονται να διερευνήσουν και να κυνηγήσουν τη διαφθορά επιδεικνύουν συνεχώς αυξανόμενη αδυναμία να ανταποκριθούν και η Κυβέρνηση δεν κάνει τίποτα για αυτό.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:

Δειτε Επισης

Απεργοί έριξαν την πύλη εισόδου της «βουλή» στα κατεχόμενα-Απειλούν με κλιμάκωση μέτρων
Στο μαύρο κουτί οι ελπίδες για τα αίτια της αεροπορικής τραγωδίας-«Λάθος να γίνονται εικασίες» διαμηνύει το Κρεμλίνο
Ανησυχία για τα αποθέματα ψαριών στην Πάφο-Κινδυνεύουν με εξάλειψη οι ψαράδες
Βουλιάζουν τα ορεινά από τους εκδρομείς-Πυκνή τροχαία κίνηση προς Κακοπετριά
Βρετανός διηγείται πώς επιβίωσε επί 18 χρόνια στην πιο σκληρή φυλακή της Ταϊλάνδης
Καταγγέλθηκαν οδηγοί που κατανάλωσαν αλκοόλ και ναρκωτικά-Συντονισμένη επιχείρηση στην Πάφο
Παραμυθένιες εικόνες από το Τρόοδος-Στα λευκά η οροσειρά μετά την έντονη χιονόπτωση (vid&pics)
Αντιδράσεις στα κατεχόμενα για αλλαγές σε συμβάσεις και αύξηση κόστους ζωής-Διαμαρτυρία έξω από τη «βουλή»
Είκοσι χρόνια από το τσουνάμι της Ινδονησίας που συγκλόνισε τον κόσμο
Μόλις καταδίκες για την κατάρρευση ξενοδοχείου που σκοτώθηκαν 35 Τ/κ στην Τουρκία-Απογοήτευση στα κατεχόμενα