Καλούνται στη Βουλή για εξηγήσεις για απόδραση «Kομμωτή» οι αρμόδιοι-Αλυσιδωτές αντιδράσεις

Εντείνονται οι αντιδράσεις, αναφορικά με την απόδραση του ισοβίτη Θεόδωρου Θεοφάνους, γνωστός και ως «Kομμωτής», ο οποίος κατάφερε να το σκάσει ενώ βρισκόταν στην Πάφο για να επισκεφτεί την οικογένειά του, μετά από άδεια που έλαβε από τη διεύθυνση των Κεντρικών Φυλακών, με τους βουλευτές του Δημοκρατικού Συναγερμού να εγγράφουν αυτεπάγγελτο θέμα ενώπιον της αρμόδιας Επιτροπής.

Η απόδραση του ισοβίτη έχει προκαλέσει διάφορα ερωτήματα, αναφορικά με τα μέτρα ασφαλείας που έλαβαν τα μέλη της Αστυνομίας που τον συνόδευαν, αλλά και την αξιολόγηση κινδύνου από πλευράς Διεύθυνσης των Φυλακών, δεδομένου ότι έπρεπε να είναι δεμένος. Προς αυτό το σκοπό, τα τρία μέλη του ΔΗΣΥ στην Επιτροπή Νομικών αποφάσισαν να εγγράψουν το θέμα προς συζήτηση.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Black jack αποδράσεων με εμπλοκή Αστυνομίας επί θητείας Παπαθεοδώρου-Το πάθημα δεν γίνεται μάθημα

Συγκεκριμένα, ο Νίκος Τορναρίτης, η Φωτεινή Τσιρίδου και ο Νίκος Γεωργίου ενέγραψαν το θέμα «οι προϋποθέσεις παροχής άδειας εξόδου σε βαρυποινίτες κρατούμενους, καθώς και τα μέτρα που λαμβάνονται για την εξασφάλιση της ασφαλούς εξόδου αυτών και αποφυγής περιστατικών απόδρασης», ώστε να λάβουν ενημέρωση για τα γεγονότα.

Στην αιτιολογική έκθεση αναφέρεται πως «το πρόσφατο εν εξελίξει περιστατικό της απόδρασης ισοβίτη που θεωρείται υψηλού κινδύνου εγείρει σοβαρές ανησυχίες σχετικά με τις προϋποθέσεις για παροχή άδεια εξόδου σε κρατούμενους που καταδικάστηκαν για σοβαρά ποινικά αδικήματα, καθώς και για τα μέτρα που λαμβάνονται από τις αρμόδιες αρχές προς αποφυγή περιστατικών απόδρασης αυτών».

Προστίθεται πως «ως εκ τούτου, εκφράζοντας την έντονη μας ανησυχία σχετικά με την ασφάλεια των πολιτών, επιθυμούμε την εγγραφή του ως άνω αναφερόμενου θέματος, ώστε να τύχουμε της δέουσας ενημέρωσης από τους αρμόδιους φορείς για τα κριτήρια που λαμβάνονται υπόψη για την παροχή άδειας εξόδου σε βαρυποινίτες, τα μέτρα που λαμβάνονται προς αποφυγή περιστατικών αποδράσεων κατά τη διάρκεια εξόδου κρατουμένου, αλλά παράλληλα και τον τρόπο χειρισμού του συγκεκριμένου περιστατικού από τις αρμόδιες αρχές και τις ευθύνες που προκύπτουν».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Κάλεσε Αρχηγό και αναπληρωτή Διευθυντή Φυλακών ο Χαρτσιώτης-Θορυβημένο το Προεδρικό για την απόδραση

Σημειώνεται πως, προτεινόμενοι καλεσμένοι για το συγκεκριμένο θέμα είναι ο υπουργός Δικαιοσύνης, ο Αρχηγός της Αστυνομίας, η Διεύθυνση των Κεντρικών Φυλακών, η Επίτροπος Διοικήσεως και Προστασίας Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, ο σύνδεσμος προστασίας των δικαιωμάτων των φυλακισμένων και Αποφυλακισθέντων και συνδικαλιστικές οργανώσεις μελών της Αστυνομίας Κύπρου.

Εξάλλου, σε ανακοίνωσή του, ο ΔΗΣΥ τονίζει πως πρώτιστο μέλημα της Αστυνομίας αυτή τη στιγμή θα πρέπει να αποτελεί η σύλληψη του δραπέτη ισοβίτη για αποκατάσταση του αισθήματος ασφάλειας της κοινωνίας.

«Την ίδια στιγμή, το εν λόγω επικίνδυνο περιστατικό θα πρέπει να διερευνηθεί σε όλες του τις διαστάσεις για να αποδοθούν οι δέουσες ευθύνες αλλά και για να αποτραπεί η οποιαδήποτε μελλοντική του επανάληψη».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: «Χτενίζει» την Πάφο για τον Kομμωτή η Αστυνομία αλλά άκαρπες οι έρευνες-Προμελετημένο το σχέδιό του

Από πλευράς του το ΑΚΕΛ, ανέφερε σε ανακοίνωση που εξέδωσε ότι, «η χθεσινή απόδραση βαρυποινίτη, ουσιαστικά μπροστά στα μάτια της Αστυνομίας, έρχεται να προστεθεί σε προηγούμενα κρούσματα ανικανότητας και ανεπάρκειας: τα κτυπήματα του υποκόσμου με δολοφονίες μέρα μεσημέρι, την ανεξέλεγκτη οπαδική βία, σειρά προηγούμενων αποδράσεων και πολλά άλλα».

Συνεχίζοντας επισήμανε πως, «ελπίζουμε να μην ακούσουμε πάλι βαρύγδουπες δηλώσεις και φιλόδοξες εξαγγελίες από τους κυβερνώντες», προσθέτοντας παράλληλα ότι, «χρειάζεται ένας ολοκληρωμένος σχεδιασμός που ν’ αναβαθμίζει την ικανότητα και την επάρκεια της Αστυνομίας, να επιστρατεύει τα ικανά και έντιμα μέλη με διαφάνεια και αξιοκρατία, ν’ αξιοποιεί τις νομοθετικές δυνατότητες καθώς και συντονισμένες πολιτικές γι’ αντιμετώπιση του εγκλήματος και της παραβατικότητας».

Αυτή τη στιγμή, συνεχίζει η ανακοίνωση του ΑΚΕΛ, «ένας αδίστακτος βαρυποινίτης κυκλοφορεί ελεύθερος. Και οι ευθύνες γι’ αυτό είναι ορφανές. Μέχρι στιγμής δεν βρέθηκε κανένας να τις αναλάβει. Σε αντίθεση με παλαιότερη περίπτωση απόδρασης βαρυποινίτη, όταν υπήρχε ακόμα ευθιξία».

Καταλήγοντας σημειώνει ότι, «η κοινωνία που πλέον δεν νιώθει ασφαλής, αναμένει να δει πράξεις, ως ελάχιστο μέτρο ανάληψης ευθύνης».

Δειτε Επισης

Η Αστυνομία είναι ένα τεράστιο πρόβλημα που δεν χρειάζεται ο Νίκος Χριστοδουλίδης
Πιέζει ο μη εντοπισμός του ισοβίτη, προσπάθεια... απόδρασης από τις ευθύνες-Στον τοίχο Φιλιππίδης και Παπαθεοδώρου
Υποβλήθηκε παράπονο στον Γενικό Εισαγγελέα για μη δίκαιη δίκη Αικούτ-«Διέρρευσαν οι θέσεις της υπεράσπισης»
Αποκαλύψεων συνέχεια για την απόδραση «Κομμωτή»-Οπλισμένος και με σχέδιο διαφυγής στη Λατινική Αμερική
Φωτιά στα Κελοκέδαρα-Στη μάχη τέσσερα εναέρια μέσα
Νέα υπόθεση σφετερισμού Ελληνοκυπριακών περιουσίων στα κατεχόμενα-Χειροπέδες σε 60χρονη
Σε διαθεσιμότητα και οι επτά της συνοδείας του ισοβίτη-Η πρώτη τοποθέτηση του υπουργού Δικαιοσύνης
Χειροπέδες σε 32χρονο για εμπρησμό οικίας στον Άγιο Δομέτιο-Την περιέλουσε με βενζίνη και έβαλε φωτιά
Λίγο πριν την απόδραση λήφθηκε η φωτογραφία του «Κομμωτή»-Αυξάνονται τα ερωτήματα
Καλούνται στη Βουλή για εξηγήσεις για απόδραση «Kομμωτή» οι αρμόδιοι-Αλυσιδωτές αντιδράσεις