Black jack αποδράσεων με εμπλοκή Αστυνομίας επί θητείας Παπαθεοδώρου-Το πάθημα δεν γίνεται μάθημα
10:42 - 27 Σεπτεμβρίου 2024
Η απόδραση του Θεόδωρου Θεοφάνους άλλως «Κομμωτής», που ξεγύμνωσε για άλλη μια φορά τους χειρισμούς της Αστυνομίας και των Κεντρικών Φυλακών, μέλη των οποίων τον μετέφεραν στο σπίτι του στην Πάφο, για επίσκεψη στους οικείους του, είναι η σοβαρότερη της τελευταίας δεκαπενταετίας, ενώ συμπεριλαμβάνεται πλέον στις τοπ τρεις από το 2008 μέχρι και σήμερα, μαζί με τις αποδράσεις του Αντώνη Προκοπίου Κίτα και του Ανδρέα Ονουφρίου, οι οποίες «μνημονεύονται» μέχρι και σήμερα, αφού ήταν από τις υποθέσεις που τραυμάτισαν ανεπανόρθωτα το κύρος της Αστυνομίας.
Πρόκειται για αποδράσεις, οι οποίες δεν ήταν στιγμιαίες αλλά ήταν αποτέλεσμα ενός καλά προμελετημένου και οργανωμένου σχεδίου. Ο Κίτας, άλλως Αλ Καπόνε, το 2008, χρησιμοποίησε σκάλα για να κατεβεί από το δωμάτιο νοσοκομείου, παρέλαβε πιστόλι από μοτοσικλέτα και αφού επιβιβάστηκε σε όχημα συνεργατών του που τον ανέμεναν, τράπηκε σε φυγή, ενώ ο βαρυποινίτης Ονουφρίου μαζί με τον συγκρατούμενο του, παραβίασαν προστατευτική σχάρα κάτω από τους τσίγκους της οροφής του κτηρίου και αφού δημιούργησαν οπή, για την κατάβαση τους χρησιμοποίησαν κουβέρτες και σεντόνια που είχαν δεθεί σε σωλήνα επί της στέγης και ακολούθως εισήλθαν σε όχημα συνεργατών τους και διέφυγαν.
Έκτοτε, μέχρι το πρωί της Πέμπτης και την απόδραση του «Κομμωτή», δεν είχαν καταγραφεί παρόμοιες αποδράσεις, από άποψη… εμβέλειας, ενώ στη μακρά λίστα των αποδράσεων τα τελευταία χρόνια, δεν βρίσκονταν πρόσωπα που για την Αστυνομία μπορεί να θεωρούνταν «υψηλού κινδύνου», πέραν του ισοβίτη.
Ενδεικτικές περιπτώσεις, είναι αυτή του κρατούμενου που ζήτησε τσάι και στη συνέχεια διέφυγε, καθώς και του κρατούμενου στην Πάφο, που πολύ απλά άνοιξε την πόρτα και τράπηκε σε φυγή, αφού είχε στην κατοχή του τα κλειδιά! Και σε αυτή την περίπτωση, θα πρέπει να σημειωθεί πως η Αστυνομία είχε ενώπιον της πληροφορίες για πιθανή απόδραση, την οποία ωστόσο δεν κατάφερε να αποτρέψει.
Την ώρα που η Αστυνομία βρίσκεται για άλλη μια φορά στο επίκεντρο των επικρίσεων, από τη μία λόγω της έξαρσης του οργανωμένου εγκλήματος και από την άλλη λόγω της οπαδικής βίας, στην εξίσωση ήρθε να προστεθεί η απόδραση του «Κομμωτή», η οποία θα μπορούσε να πει κάποιος ότι είναι φυσικό επακόλουθο, όταν σε τέσσερα χρόνια σημειώνονται 21 συνολικά αποδράσεις. Δεδομένου ότι μέσα από τα χέρια των Αρχών κατάφεραν να ξεφύγουν υπόδικοι και κατάδικοι «χαμηλού κινδύνου», χωρίς να καταφέρει είτε η Αστυνομία, είτε οι Κεντρικές Φυλακές να το ελέγξουν αυστηροποιώντας τα ανασταλτικά τους μέτρα, δεν θα μπορούσε να χαρακτηριστεί ως έκπληξη η απόδραση του Θεοφάνους.
Οι 21 αποδράσεις των τελευταίων τεσσάρων ετών
Γυρίζοντας τον χρόνο πίσω, στο 2020, η πρώτη απόδραση του έτους, καταγράφηκε στις 2 Απριλίου στο Γενικό Νοσοκομείο Λεμεσού, όπου είχε αποδράσει από τα χέρια της Αστυνομίας 37χρονος, ο οποίος είχε μεταφερθεί για εξετάσεις. Ένα μήνα αργότερα και συγκεκριμένα στις 6 Μάϊου, από τον αστυνομικό σταθμό Ομορφίτας, δραπέτευσε 32χρονος Ινδός, που τελούσε υπό κράτηση. Ο 32χρονος, προφασίστηκε στους αστυνομικούς ότι δεν αισθανόταν καλά και ήθελε τσάι. Αφού ο αστυνομικός του το ετοίμασε, πήγε να του το δώσει κι εκείνη τη στιγμή ο κρατούμενος τον έσπρωξε και τράπηκε σε φυγή από το παράθυρο της κουζίνας.
Στις 26 Αυγούστου του ίδιου έτους, στο Οδόφραγμα της Λήδρας είχε συλληφθεί 44χρονος που διαμαρτυρόταν γιατί δεν επιτράπηκε η είσοδος σε φιλικό του πρόσωπο, ενώ βιντεοσκοπούσε τους αστυνομικούς. Ωστόσο, ενώ τελούσε υπό σύλληψη, έσπρωξε αστυνομικό και κατάφερε να διαφύγει προς τις κατεχόμενες περιοχές. Λίγες μέρες αργότερα, στις 8 Σεπτεμβρίου, 72χρονος κατηγορούμενος για σεξουαλική κακοποίηση των δύο εγγονιών του, ηλικίας έξι και οκτώ ετών, δραπέτευσε από το Δικαστήριο Αμμοχώστου, πηδώντας από το παράθυρο στο κενό, με αποτέλεσμα να προσγειωθεί σε καμπίνα οχήματος. Τελικά, επανασυνελήφθη αμέσως από αστυνομικούς και οδηγήθηκε στο νοσοκομείο, καθότι είχε τραυματιστεί στα χέρια και στα πόδια. Το ίδιο έτος, το ίδιο μήνα, μερικές ημέρες από τις δύο αποδράσεις που προηγήθηκαν, στις 21 Σεπτεμβρίου 2020, από το Δικαστήριο Πάφου, κατάφερε να αποδράσει από τους αστυνομικούς 42χρονος, που είχε συλληφθεί για υποθέσεις διαρρήξεων και κλοπών, ωστόσο μέλη της Δύναμης τον καταδίωξαν και κατάφεραν να τον ακινητοποιήσουν.
Μερικούς μήνες αργότερα, στις 30 Δεκεμβρίου, απόδραση σημειώθηκε και από το χώρο κράτησης Μεταναστών στη Μεννόγεια, όταν 26χρονος Τούρκος κατάφερε να πιάσει στον ύπνο τις Αρχές και να διαφύγει της νόμιμης κράτησης.
Με το... αριστερό μπήκε και το 2021, αφού στις 7 Ιανουαρίου, από το Επαρχιακό Δικαστήριο Πάφου κατάφερε να αποδράσει 23χρονος Σύρος, ο οποίος ξέφυγε από την αστυνομική επιτήρηση κατά τη διάρκεια προσαγωγής του στο Δικαστήριο και τράπηκε σε φυγή.
Περίπου τρεις μήνες αργότερα, στις 17 Απριλίου, έλαβε χώρα μια... ξεχωριστή απόδραση από το Eden Resort, όπου μεταφέρονταν άτομα θετικά στον κορωνοϊό. Εκείνη την ημέρα, 38χρονος Σύρος, ο οποίος προηγουμένως είχε συλληφθεί έπειτα από καταδίωξη για υπόθεση ναρκωτικών, μεταφέρθηκε στο Eden καθώς είχε βρεθεί θετικός στον κορωνοϊό. Παρότι ο ύποπτος βρισκόταν υπό φρούρηση, κατάφερε να αποδράσει από τη θυρίδα της πόρτας που του έδιναν φαγητό, αφού οι υπεύθυνοι είχαν ξεχάσει να την κλειδώσουν. Μερικές ημέρες αργότερα, στις 3 Μαΐου 2021, άτυποι μετανάστες που κρατούνταν στα κρατητήρια της Μενόγεια, κατάφεραν να σπάσουν τα σιδερένια παραθυρόφυλλα του δωματίου της πτέρυγας όπου διέμεναν και δένοντας κουβέρτες, κατέβηκαν στο προαύλιο. Γυναίκα που επέβλεπε τις κάμερες ασφαλείας του ΧΩΚΑΜ εντόπισε τους πέντε άτυπους μετανάστες που κατέβαιναν από το δωμάτιο τους και ενημέρωσε την Αστυνομία. Επί τόπου έσπευσαν μέλη της Αστυνομίας τα οποία εντόπισαν τους αλλοδαπούς και κατάφεραν να συλλάβουν τους τρεις, ωστόσο οι δύο από αυτούς κατάφεραν να δραπετεύσουν.
Στις 4 Σεπτεμβρίου, του ίδιου έτους, 43χρονος που κρατείτο για υπόθεση απόπειρας φόνου, απέδρασε από το Γενικό Νοσοκομείο Πάφου, όπου είχε ζητήσει να μεταφερθεί, ισχυριζόμενος πως δεν ένιωθε καλά. Ο δραπέτης, διέφυγε τρέχοντας μόλις το περιπολικό σταμάτησε στο νοσοκομείο, φορώντας χειροπέδες, ενώ στη συνέχεια άρπαξε από διερχόμενη οδηγό το όχημά της και εξαφανίστηκε. Μόλις λίγες ημέρες μετά, στις 9 Σεπτεμβρίου 2021, από τα κρατητήρια Γερμασόγειας διέφυγε 24χρονος, μια μέρα μετά τη σύλληψη του, ξεγελώντας τους αστυνομικούς που είχαν την ευθύνη για επιτήρηση του.
Πέντε συνολικά αποδράσεις, τουλάχιστον αυτές που έγιναν γνωστές, καταγράφονται το 2022, με την πρώτη να σημειώνεται στις 11 Ιανουαρίου, στον Αστυνομικό Σταθμό Ομορφίτας. Κρατούμενος, 30 ετών, διέφυγε από το παράθυρο, χωρίς ωστόσο να γίνει αντιληπτός, κάτι που διαπιστώθηκε γύρω στις οκτώ το βράδυ, όταν αστυνομικός μετέβη για τον σχετικό έλεγχο. Μάλιστα, όταν διαπιστώθηκε η απουσία του, δεν γνώριζαν εάν ο 30χρονος απέδρασε πριν ή μετά τις επτά το βράδυ, οπότε και έγινε η αλλαγή της βάρδιας, ενώ αναφέρθηκε από κάποιους πως προηγουμένως ακούστηκε ένας θόρυβος. Όπως διαφάνηκε από τις εξετάσεις, ο 30χρονος αφαίρεσε την σιδερένια σχάρα προτού σπάσει το παράθυρο και διαφύγει.
Στις 5 Φεβρουαρίου, καταγράφηκε μια από τις πιο... κωμικοτραγικές αποδράσεις, αφού οι δραπέτες θα μπορούσε να πει κάποιος πως δεν απέδρασαν, αλλά άνοιξαν την πόρτα και έφυγαν, χωρίς ιδιαίτερο κόπο, αφού είχαν στην κατοχή του τα κλειδιά της πόρτας, που φαίνεται να είχαν κλέψει από προηγουμένως. Πρόκειται για δύο αλλοδαπούς, 28 και 34 ετών, για τους οποίους μάλιστα, όπως έγινε γνωστό, η Αστυνομία είχε πληροφορίες πως ενδεχομένως να επιχειρήσουν να αποδράσουν. Μερικές μέρες πριν την απόδραση τους, πολίτης ενημέρωσε την Αστυνομία για σκάλα που ήταν στημένη στον περίγυρο του σταθμού, κάτω από τα κρατητήρια, ενώ μετά από σχετικές πληροφορίες, έγιναν έρευνες στα κελιά τους, όπου εντοπίστηκε ένα κινητό τηλέφωνο. Ωστόσο, παρά τις ενδείξεις και τις πληροφορίες, οι δύο κατάφεραν να αποδράσουν από τα κρατητήρια.
Περίπου δύο μήνες αργότερα, στις 13 Απριλίου, από το Eden Resort, κατάφερε να αποδράσει άλλος ένας κρατούμενος, ο οποίος είχε μεταφερθεί επτά μέρες προηγουμένως στο συγκεκριμένο χώρο, αφού είχε βρεθεί θετικός στον κορωνοϊό. Ο 36χρονος κατάφερε να λυγίσει τα προστατευτικά σίδερα που τον κρατούσαν εντός του κελιού και στη συνέχεια έφυγε κύριος από το ξενοδοχείο, παρότι υπάρχει αστυνομική φρούρηση του κτιρίου.
Στις 14 Ιουνίου του ίδιου έτους, από το νοσοκομείο Λευκωσίας, κατάφερε να αποδράσει 27χρονος κρατούμενο, ο οποίος διέλαθε της προσοχής των αστυνομικών που τον επιτηρούσαν και τράπηκε σε φυγή, ωστόσο εντοπίστηκε μερικές ώρες αργότερα. Μερικές μέρες μετά, στις 26 Ιουλίου, 32χρονους που είχε συλληφθεί από την ΥΚΑΝ και ενώ βρισκόταν στο όχημα με τους αστυνομικούς, χτύπησε το ένα μέλος που καθόταν μαζί του στο πίσω κάθισμα και κινήθηκε στη θέση του συνοδηγού, χτυπώντας και την οδηγό του οχήματος, καταφέρνοντας έτσι να ξεφύγει.
Μπορεί να μειώθηκαν, αλλά δεν εκμηδενίστηκαν οι αποδράσεις από τα χέρια της Αστυνομίας το 2023, έτος κατά το οποίο καταγράφηκαν δύο περιπτώσεις. Η μία σημειώθηκε στις 21 Φεβρουαρίου 2023, όπου 23χρονος που είχε συλληφθεί λίγη ώρα προηγουμένως για υποθέσεις διαρρήξεων και κλοπών και κρατείτο στο ΤΑΕ Λάρνακας, ξέφυγε από τους αστυνομικούς που τον επιτηρούσαν και δραπέτευσε. Ο νεαρός κατάφερε να δραπετεύσει από το γραφείο που βρίσκεται στον πρώτο όροφο, πηδώντας από το παράθυρο σε ταράτσα παρακείμενου κτιρίου, που στεγάζεται εντός της ΑΔΕ, ενώ φορούσε χειροπέδες. Η δεύτερη απόδραση καταγράφηκε στις 10 Οκτωβρίου, όπου νεαρός, που είχε συλληφθεί, κατά τα τη διάρκεια ελέγχου αστυνομικών, στο Τμήμα Αλλοδαπών και Μετανάστευσης, χτύπησε αστυνομικούς και στη συνέχεια κατάφερε να διαφύγει.
Άλλη μια απόδραση καταγράφηκε στις 25 Ιανουαρίου 2024, από τα αστυνομικά κρατητήρια Λακατάμια, από τα οποία κατάφερε να διαφύγει 28χρονος, χωρίς να γίνει αντιληπτός. Ο νεαρός, όπως προκύπτει από τις εξετάσεις, κατάφερε να μετακινήσει υαλότουβλα από το παράθυρο του κελιού, χρησιμοποιώντας αιχμηρό αντικείμενο, ενώ στη συνέχεια, αφού εξήλθε στον εξωτερικό χώρο, πήδηξε από φορτηγό εκτός της περίφραξης και τράπηκε σε φυγή.
Για τρεις μήνες δεν σημειώθηκαν άλλες αποδράσεις, μέχρι που στις 19 του περασμένου Απριλίου, υπόδικος από τη Συρία κατάφερε να δραπετεύσει κατά την επιστροφή του από το Κακουργιοδικείο Λάρνακας, στις Κεντρικές Φυλακές. Κατά τον ουσιώδη χρόνο, τόσο ο υπόδικος, όσο και άλλοι κρατούμενοι, βρίσκονταν στον προθάλαμο της εισόδου των Κεντρικών Φυλακών, χωρίς χειροπέδες. Σε κάποια στιγμή, ο Σύρος αναμείχθηκε με επισκέπτες που εξέρχονταν της φυλακής και πορεύθηκε μαζί τους, μέχρι την πύλη, όπου έφυγε κύριος, χωρίς να γίνει αντιληπτός. Τελικά εντοπίστηκε λίγο αργότερα σε κοντινή απόσταση από τις Κεντρικές Φυλακές.
Σε ότι αφορά στην απόδραση του Θεόδωρου Θεοφάνους, άλλως «Κομμωτής», που σημειώθηκε στις 26 Σεπτεμβρίου, ο ισοβίτης είχε μεταφερθεί στην οικία του, όπως συνέβη κι άλλες φορές στο παρελθόν και σε κάποια στιγμή κάτω από συνθήκες που διερευνώνται, φαίνεται να πήδηξε από παράθυρο της οικίας και να εξαφανίστηκε. Οι εκτιμήσεις που γίνονται δείχνουν ότι επρόκειτο για προσχεδιασμένη απόδραση, αφού φαίνεται πως τον «Κομμωτή», ανέμενε όχημα το οποίο τον απομάκρυνε από τη σκηνή. Για την υπόθεση έχουν συλληφθεί ο 68χρονος πατέρας του και ένας 42χρονος Σύρος, ενώ δεν αποκλείεται να προκύψουν κι άλλες συλλήψεις.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
- «Χτενίζει» την Πάφο για τον Kομμωτή η Αστυνομία αλλά άκαρπες οι έρευνες-Προμελετημένο το σχέδιό του
- Οι αστοχίες που πιέζουν την Αστυνομία, τα διαδοχικά μέτωπα και τα... προσκλητήρια του Αρχηγού
- Απέδρασε ο ισοβίτης και... σίγησε ο ασύρματος που άλλοτε ήταν στη διαπασών-Καυτή πατάτα η ανάληψη ευθυνών
- H πρώτη απόδραση ισοβίτη μετά την... Αλ Καπόνε εποχή-Είχαν παραιτηθεί Αρχηγός, Διευθυντής Φυλακών και Υπουργός
- Σε διαθεσιμότητα μέχρι τις 25 Οκτωβρίου οι τρεις ΜΜΑΔίτες για την απόδραση του «Κομμωτή»