Αντίδραση Τατάρ στην ομιλία ΠτΔ-«Τίποτα δεν είναι στατικό στην Κύπρο»

Τίποτα δεν είναι στατικό στην Κύπρο, η τ/κ πλευρά δεν θα συμβάλει σε διαδικασίες στήριξης της άνεσης των Ε/κ, η ομοσπονδία ως μοντέλο συμφωνίας έχει τελειώσει, ανέφερε ο Ερσίν Τατάρ, σχολιάζοντας την ομιλία του Προέδρου Χριστοδουλίδη στην ΓΣ του ΟΗΕ.

Όπως μεταδίδεται από τα κατεχόμενα, σε ανακοίνωση της «προεδρίας» το βράδυ της Πέμπτης, αναφέρεται ότι ο Τ/κ ηγέτης δήλωσε στη Νέα Υόρκη ότι η τ/κ πλευρά συνεχίζει τον αγώνα για την επιβεβαίωση των εγγενών δικαιωμάτων και θα συνεχίσει να εργάζεται σε τομείς συνεργασίας που θα ωφελήσουν και τις δύο πλευρές.

«Ο Ε/κ ηγέτης δεν μπόρεσε να χωνέψει τις αναφορές του Προέδρου της Τουρκίας που υπερασπίστηκε τα δικαιώματά μας και την έκκληση για αναγνώριση του κράτους μας στην ομιλία του στην 79η Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ, όπου έγινε η φωνή και η ανάσα μας. Επιστρέφω τα λόγια που είπε ο Ε/κ ηγέτης γι’ αυτό το θέμα», είπε ο Τατάρ.

Υποστήριξε ότι στην ομιλία του ο ΠτΔ απηχούσε τις γνωστές πολιτικές, σύμφωνες με το καθεστώς που εδώ και 61 χρόνια «σφετερίζονται οι Ε/κ», λέγοντας ότι λόγω αυτής της νοοτροπίας η εταιρική Κυπριακή Δημοκρατία διήρκησε μόνο 3 χρόνια και «οι Τουρκοκύπριοι εκδιώχθηκαν από τη διοίκηση με τη βία των όπλων και τα πιο κρίσιμα άρθρα του Συντάγματος σχετικά με την εταιρική σχέση τροποποιήθηκαν μονομερώς, και πάλι κατά παράβαση του Συντάγματος».

Αυτός, ισχυρίστηκε, είναι ο λόγος που το Κυπριακό δεν έχει καταλήξει σε συμβιβασμό μέχρι σήμερα και υποστήριξε ότι η ε/κ ηγεσία «προσπαθεί να παραπλανήσει τη διεθνή κοινότητα με κάθε ευκαιρία με μια υποκριτική προσέγγιση».

«Ο Ε/κ ηγέτης, που είναι ο εκπρόσωπος αυτής της νοοτροπίας, η οποία συνεχίζει να παραβιάζει τα βασικά ανθρώπινα δικαιώματα του τ/κ λαού μέσω πολιτικών απομόνωσης, τόλμησε να ασκήσει κριτική στην μητέρα πατρίδα Τουρκία στην ομιλία του. Οι πραγματικότητες είναι ξεκάθαρες. Όλα όσα έγιναν περιλαμβάνονται στις εκθέσεις του ΟΗΕ. Αν ο Ε/κ ηγέτης αναζητά παραδείγματα διαστρέβλωσης της ιστορίας, τον συμβουλεύω να κοιτάξει τα δικά του βιβλία ιστορίας, τα οποία συνεχίζουν να διδάσκουν εχθρότητα προς τους Τ/κ στα παιδιά τους», συνέχισε.

Υποστήριξε ακόμη ότι η εισβολή έγινε από την Τουρκία ασκώντας τα δικαιώματα που απορρέουν από διεθνείς συμφωνίες κι έφερε ειρήνη όχι μόνο στους Τ/κ, αλλά και σε ολόκληρο το νησί. Χάρη στην εισβολή, συνέχισε, διαμορφώθηκαν τα σημερινά «σύνορα και για 50 ακριβώς χρόνια, το νησί της Κύπρου είναι ένας τόπος όπου δύο κράτη και δύο λαοί ζουν ειρηνικά χωρίς καμία ανησυχία για την ασφάλεια».

«Το μήνυμά μου προς τον Ε/κ ηγέτη είναι σαφές και ξεκάθαρο: Τίποτα δεν είναι στατικό και το νησί της Κύπρου δεν είναι κλειστό στον παγκόσμιο δυναμισμό. Η επιβεβαίωση των εγγενών μας δικαιωμάτων, η κατακύρωση της κυριαρχικής μας ισότητας και του ίσου διεθνούς καθεστώτος είναι ουσιαστικής σημασίας για την εξεύρεση συμβιβασμού στο Κυπριακό. Εμείς, ως τ/κ πλευρά, δεν θα εμπλακούμε σε άκαρπες διαδικασίες που στοχεύουν στη συμβολή διατήρησης της άνεσης των Ε/κ. Για εμάς η ομοσπονδία έχει τελειώσει ως μοντέλο συμφωνίας. Οι διαπραγματεύσεις που διεξήχθησαν μέχρι σήμερα στη βάση της ομοσπονδίας, οι οποίες ήταν ατελέσφορες και ανεπιτυχείς, επέτρεψαν την εμφάνιση της άδικης κατάστασης στο νησί, εξασφάλισαν τη συνέχιση της άδικης και παράνομης απομόνωσης και ως εκ τούτου ήταν ένας από τους μεγαλύτερους λόγους για τους οποίους οι Τουρκοκύπριοι δεν έχουν πρόσβαση στα βασικά ανθρώπινα δικαιώματά τους. Αυτό το παιχνίδι έχει σπάσει», ανέφερε ο κ. Τατάρ.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Δειτε Επισης

Τριμερή συνεργασία και περιφερειακές εξελίξεις συζήτησαν οι ΥΠΕΞ Κύπρου-Ιορδανίας-Ελλάδας
Το Πεκίνο καταργεί τη βίζα για Κύπριους ταξιδιώτες-Ενημερώθηκε ο ΠτΔ από Κινέζο ΥΠΕΞ
Αντίδραση Τατάρ στην ομιλία ΠτΔ-«Τίποτα δεν είναι στατικό στην Κύπρο»
Τη στήριξη στο έργο «Αφροδίτη» επαναβεβαίωσαν ΠτΔ και Chevron
Έντονο ενδιαφέρον Αμερικανών επιχειρηματιών για δραστηριοποίηση στην Κύπρο
Ακούει και τον Τατάρ και μετά αποφασίζει τα επόμενα βήματα ο Γενικός Γραμματέας
Μετά τους Αμερικανούς, στην Κύπρο και εκατοντάδες Βρετανοί στρατιώτες-Κρίσιμα εικοσιτετράωρα στην περιοχή
Θεματοφύλακας των δημοκρατικών θεσμών η Βουλή
Χρέος να εργαστούμε για μία Κύπρο ελεύθερη και επανενωμένη είπε η ΠτΒ
Κυπριακό και κατάσταση στην Ουκρανία στο επίκεντρο συνάντησης ΠτΔ με Αλέν Μπερσέ