Οι αστοχίες που πιέζουν την Αστυνομία, τα διαδοχικά μέτωπα και τα... προσκλητήρια του Αρχηγού

Από όποια οπτική γωνία και αν το δει κανείς, διαπιστώνει πως η Αστυνομία τα τελευταία χρόνια βρίσκεται τις περισσότερες φορές για τους λάθος λόγους στο επίκεντρο, με τον Αρχηγό της Δύναμης να παραμένει στη θέση του μέχρι να φύγει. Μήνυμα το οποίο έχει στάλθηκε προς πάσα κατεύθυνση, αφού ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, μετά τα σοβαρά επεισόδια σε Χλώρακα και Λεμεσό, αναζήτησε τον αντικαταστάτη του Στέλιου Παπαθεοδώρου, χωρίς ωστόσο να λάβει θετικές απαντήσεις. Ήταν εξάλλου ο λόγος που ο Αρχηγός Αστυνομίας βρίσκεται μέχρι σήμερα στη θέση του, αφού τη νύφη για τους κακούς χειρισμούς και τις αστοχίες της Δύναμης πλήρωσε η τότε υπουργός Δικαιοσύνης, Άννα Προκοπίου, η οποία παρασύρθηκε με την εμπλοκή της σε επιχειρησιακά ζητήματα, αν και ο ρόλος της ήταν άλλος.

Οι συγκυρίες ευνόησαν τον Στέλιο Παπαθεοδώρου, αφού στην ουσία του δόθηκε μια ευκαιρία που δεν θα του δινόταν, ώστε να ανατρέψει τόσο τα σε βάρος του δεδομένα, όσο και γενικότερα την αρνητική εικόνα της Αστυνομίας, η οποία κατά την θητεία του (σ.σ διορίστηκε το 2020 από τον Πρόεδρο Αναστασιάδη) έχει δεχθεί αρκετά πλήγματα, τα οποία προκάλεσαν ρωγμές στην εμπιστοσύνη των πολιτών έναντι του Σώματος Ασφαλείας, οι δυνατότητες του οποίου τέθηκαν υπό αμφισβήτηση σε διάφορες περιπτώσεις.

Και σε αυτό το σημείο θα πρέπει να αναφερθεί πως τα πυρά κατά της Αστυνομίας δεν έρχονται πλέον μόνο από την κοινή γνώμη, αλλά και εκ των έσω, με ουκ ολίγα μέλη, μεταξύ των οποίων και κάποιοι που μετρούν δεκαετίες υπηρεσίας στην πλάτη τους, να κάνουν λόγο για την χειρότερη φάση της Δύναμης, η οποία έχει να αντιμετωπίσει διαδοχικά και παράλληλα προβλήματα, αλλά και προκλήσεις, που δεν επιλύονται με επικοινωνιακές στρατηγικές.

Από τα τέλη Σεπτεμβρίου του 2023, οπότε ο Πρόεδρος ήταν στην αναζήτηση νέου Αρχηγού Αστυνομίας, μέχρι σήμερα, έχει παρέλθει ένας χρόνος και το ερώτημα που τίθεται είναι εάν η κατάσταση έχει διαφοροποιηθεί, ώστε να γίνουν βήματα μπροστά, αφενός για να βελτιωθεί η επιδεινωμένη εικόνα της Αστυνομίας και αφετέρου για να ανακτηθεί η χαμένη εμπιστοσύνη των πολιτών έναντι του Σώματος Ασφαλείας αυτής της μιας -κατά τα άλλα- ευρωπαϊκής χώρας.

Υπήρξε αναχαίτιση της δράσης του οργανωμένου εγκλήματος; Η απάντηση είναι όχι, αν λάβει κανείς υπόψη που διαπράχθηκαν τρεις δολοφονίες σε ώρες αιχμής, σε πολυσύχναστους δρόμους και μπροστά στα μάτια των πολιτών, ενώ, παρά τα πολυδιαφημιζόμενα μέτρα που λήφθηκαν, οι εμπρησμοί και οι βομβιστικές επιθέσεις έσπασαν ρεκόρ κατά το πρώτο εξάμηνο του 2024.

Αντιμετωπίστηκαν τα φαινόμενα βίας στα γήπεδα; Η απαγόρευση μετακίνησης οπαδών κατά την περσινή αγωνιστική περίοδο συνέδραμε προς αυτή την κατεύθυνση, αλλά μια σειρά από επεισόδια εκτυλίχθηκαν εκτός γηπέδου, με τους χούλιγκαν να μην λαμβάνουν καν υπόψη την Αστυνομία. Με την άρση του μέτρου και με το «καλημέρα» της νέας σεζόν, η Αστυνομία έδειξε αδυναμία να ελέγξει 100 οπαδούς, οι οποίοι μπήκαν στο γήπεδο χωρίς εισιτήρια και ακολούθως μετέτρεψαν τους δρόμους σε πεδίο μάχης, χωρίς να υπολογίζουν τα πολυδιαφημιζόμενα αυστηρά μέτρα της Αστυνομίας, ο Αρχηγός της οποίας μάλιστα βρισκόταν στο γήπεδο. Μάλιστα, σε αυτό το κεφάλαιο, η Αστυνομία δέχεται έντονες επικρίσεις, αφού ζητά στην ουσία να κλείσουν τα γήπεδα για να αντιμετωπιστούν τα φαινόμενα βίας, αφού έδειξε πως δεν μπορεί να τα αντιμετωπίσει με διαφορετικό τρόπο. Με απλά λόγια, την ανεπάρκεια της Αστυνομίας καλούνται να πληρώσουν χιλιάδες φίλαθλοι.

Από την άλλη, τι έγινε στην περίπτωση της συζυγοκτονίας στην Πάφο, που και πάλι έβαλε την Αστυνομία στο μάτι του κυκλώνα; Πολίτης προσπαθούσε να επικοινωνήσει με τις Αρχές για να προλάβει το κακό, τον έστελναν από το ένα τηλέφωνο στον άλλο και εν τέλει η Αστυνομία ανταποκρίθηκε όταν το θύμα ήταν ήδη νεκρό. Παρόμοιο σκηνικό και στην περίπτωση δολοφονίας του Δημήτρη Ανδρονίκου. Υπήρχαν πληροφορίες, γνώριζε η Αστυνομία, προειδοποίησε τον στόχο αλλά στο φεύγα από Αστυνομικό Σταθμό, οι εκτελεστές, που ήταν ήδη ενήμεροι για τις κινήσεις του (;), υλοποίησαν το συμβόλαιο θανάτου.

Σε ό,τι αφορά το μέτωπο των πολύκροτων υποθέσεων που έπληξαν το κύρος της Αστυνομίας, τι έχει αλλάξει; Και πάλι, εκ του αποτελέσματος, η απάντηση η ίδια! Πειθαρχικές υποθέσεις -με ποινική χροιά- «κουλιάζουν» στα συρτάρια, χωρίς ο Αρχηγός της Δύναμης να αντιλαμβάνεται τις συνέπειες που προκύπτουν γύρω από την εικόνα της Αστυνομίας, ενώ την ίδια ώρα κατηγορείται για κουκούλωμα. Και ενώ κάποιοι αντιμετωπίζουν αδικήματα για σοβαρά παραπτώματα που προκάλεσαν σάλο στην κοινή γνώμη, όπως οι υποθέσεις Κατσουνωτού, την ίδια ώρα που γίνεται επίκληση στο γεγονός ότι υπάρχει κώλυμα λόγω των προαγωγών των Βοηθών που έπεσαν, τα εμπόδια ξεπεράστηκαν με την περίπτωση του συνδικαλιστή Νίκου Λοϊζίδη, που κατηγορείται για ανάρμοστη συμπεριφορά. Δηλαδή, αντιμετωπίζει αδικήματα όχι γιατί μιλούσε με βαρυποινίτη έμπορο ναρκωτικών ή επειδή επέδειξε αμέλεια καθήκοντος με αποτέλεσμα ένα θανατηφόρο να παραμείνει ανεξιχνίαστο ή μια δολοφονία να μην αποφευχθεί, αλλά γιατί προβαίνει σε δηλώσεις που δεν αρέσκονται στον Αρχηγό.

Και επειδή έγινε αναφορά στο ορφανό θανατηφόρο του 2012, η υπόθεση του οποίου άνοιξε δώδεκα χρόνια μετά, θα πρέπει να σημειωθεί πως και για αυτή την περίπτωση η Αστυνομία δέχθηκε έντονες επικρίσεις και κατηγορήθηκε από την κοινή γνώμη για συγκάλυψη, με τον Αρχηγό μερικές ώρες μετά, να αναφέρει πως μελετήθηκε ο φάκελος, χωρίς να προκύπτει οτιδήποτε. Εντούτοις, μετά από έρευνα, προέκυψαν αδικήματα σε επτά αστυνομικούς. Τελικά η Νομική Υπηρεσία αποφάσισε να διώξει μόνο τον εξεταστή της υπόθεσης.

Πέραν των πιο πάνω, μέτωπα υπάρχουν και άλλα. Η διερεύνηση πολύκροτων υποθέσεων-σκανδάλων που κινείται με ρυθμούς χελώνας, η υπόθεση με τις ανήλικες που ήταν θύματα σεξουαλικής παρενόχλησης αλλά διασύρθηκαν, επειδή η Αστυνομία ένιωσε πως εξιχνίασε την ληστεία του αιώνα, οι αποδράσεις που έγιναν μόδα, η αδυναμία εξιχνίασης κυκλωμάτων παράνομων μεταναστών, τα ναρκωτικά που πλέον κυκλοφορούν όπως οι σοκολάτες στα περίπτερα και άλλα τόσα.

Ότι υπάρχουν αστυνομικοί ικανοί και ότι καταβάλλονται προσπάθειες για να ανταποκριθεί η Αστυνομία σε όλες τις ανάγκες, αυτό θεωρείται δεδομένο. Και προς αυτή την κατεύθυνση θα έπρεπε να συνεχίσει η Αστυνομία, ώστε να ενισχυθεί και να μπορεί να επιτελέσει το έργο της. Είναι για αυτό το λόγο που θα ανέμενε κανείς πως ο Αρχηγός της Αστυνομίας θα έμενε στο γραφείο του υπερωρίες, όχι για να αποστέλλει προσκλητήρια γάμου, αλλά να προσπαθεί να βρει λύσεις για να προσπεραστούν οι σκόπελοι και να οδηγήσει την Αστυνομία σε καλύτερα μονοπάτια.

Αντί αυτού, ακόμα και το περιστατικό με την αποστολή προσκλητηρίων γάμου, χρησιμοποιώντας υπηρεσιακούς φακέλους, γελοιοποιεί ολόκληρη την Αστυνομία και αυτό είναι κάτι που έπρεπε να προβληματίσει την ίδια την Κυβέρνηση. Γιατί αυτή η ενέργεια δεν έγινε από ένα απλό αστυνομικό. Έγινε από τον ίδιο τον Στέλιο Παπαθεοδώρου, ο οποίος μάλιστα παραδέχθηκε πως αποστάλθηκαν προσκλητήρια γάμου για συγγενικό του πρόσωπο, αλλά ήταν εν αγνοία του ότι άλλο μέλος της Αστυνομίας, που έμεινε οικειοθελώς να τον βοηθήσει, όχι για κάτι που αφορά το Σώμα Ασφαλείας (που έχει αρκετά προβλήματα) αλλά για προσωπικό ζήτημα.

Με απλά λόγια... Ο Αρχηγός και ένας συνεργάτες του, δεν παρέμειναν στο γραφείο για να επιλύσουν προβλήματα ή για να αντιμετωπιστούν καταστάσεις, αλλά για να αποστείλουν προσκλητήρια γάμου! Αλήθεια, τώρα σε αυτό το κράτος είμαστε σοβαροί; Είναι ενέργειες αυτές ενός Αρχηγού Σώματος Ασφαλείας μιας ευρωπαϊκής χώρας; Είναι ενέργειες που πρέπει να ακούει ο πολίτης και να επικροτεί, δείχνοντας εμπιστοσύνη στο έργο της Αστυνομίας;

Ακόμη και εν αγνοία του Αρχηγού να ήταν η ενέργεια του αστυνομικού που θέλησε να τον βοηθήσει, ακόμη και να κατέβαλε το πόσο του κόστους των υπηρεσιακών φακέλων που χρησιμοποιήθηκαν, αυτές οι ενέργειες που βλέπουν το φως της δημοσιότητας, όχι μόνο συνεχίζουν να πλήττουν το κύρος ολόκληρης της Αστυνομίας, αλλά δίνει τροφή για γελιοποίηση της, όσες προσπάθειες και αν καταβάλλονται για να διορθωθούν τα κακώς έχοντα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Απαντά για τα προσκλητήρια σε υπηρεσιακούς φακέλους ο Αρχηγός-Δηλώνει πως ήταν εν αγνοία του, πλήρωσε το κόστος

Το ζήτημα των προσκλητηρίων, βέβαια, εκ των πραγμάτων περνά σε δεύτερη μοίρα, στο άκουσμα της είδησης ότι κατάφερε να δραπετεύσει ισοβίτης, ο οποίος βρισκόταν εκτός Κεντρικών Φυλακών με άδεια για να επισκεφθεί τους δικούς του στην Πάφο. Ο ισοβίτης συνοδευόταν τόσο από δεσμοφύλακες, όσο και από μέλη της ΜΜΑΔ, αλλά διέλαθε της προσοχής όλων και κατάφερε να γίνει καπνός. Μάλιστα, η Αστυνομία δεν γνωστοποίησε το γεγονός για ώρες και έκανε επίσημη ανακοίνωση καταζητούμενου μόνο αφού η είδηση κυκλοφόρησε ευρέως στα ΜΜΕ. Προφανώς, μαζί με την Διεύθυνση των Φυλακών, ελέγχεται και η ηγεσία της Αστυνομίας για άλλη μία γκάφα, που προστίθεται σε σειρά αποδράσεων και άλλων περιστατικών σε αστυνομικά κρατητήρια τα τελευταία χρόνια, αν και αυτή η υπόθεση είναι απείρως πιο σοβαρή, λόγω του ότι ξέφυγε από τα χέρια των αστυνομικών ένας άντρας που διέπραξε διπλό φονικό.

Δειτε Επισης

Γυναίκα κατήγγειλε τον Αστυνομικό που συνελήφθη για διαφθορά-Της πήρε χρήματα για υπόθεση τροχαίας παράβασης
Φωτιά σε χιονοδρομικό κέντρο στη Τουρκία-Δεκάδες παιδιά ανάμεσα στους 76 νεκρούς
Νέο περιστατικό με επιδειξία σε βάρος 18χρονης στην Πετρούπολη-Τον «δράκο» του Περιστερίου βλέπει η ΕΛ.ΑΣ.
Ο Τραμπ «έσωσε» το TikTok για να το πάρει ο Μασκ; Οι όροι του για να μην κλείσει η πλατφόρμα
ΒΙΝΤΕΟ: Αστυνομικοί πυροβόλησαν και σκότωσαν 35χρονο που μαχαίρωνε τους γονείς του στις ΗΠΑ
Ο Παναμάς διαμαρτύρεται στον ΟΗΕ μετά τις απειλές Τραμπ για τη Διώρυγα
Ο Τραμπ προειδοποιεί πως θα επιβληθούν δασμοί στις χώρες της ΕΕ
Βροχές και καταιγίδες στο καιρικό μενού-Στους 16 βαθμούς η θερμοκρασία
Τεράστιες οι ευθύνες των δημοτικών αρχών για την ευημερία των ζώων-Πιο βίαια από ποτέ τα περιστατικά
Στην ακίδα άμυνα και ασφάλεια στο Ευρωκοινοβούλιο-Τα βλέμματα της Κύπρου στη συζήτηση για Μεταναστευτικό