Σε τροχιά υλοποίησης η αστυνόμευση των φαρμακείων-Θα καταγγέλλονται αν δεν συμμορφώνονται με το διάταγμα

Μετά το χάος που προκλήθηκε με τα ωράρια των φαρμακείων και τις διημερεύσεις/εφημερεύσεις, το Συμβούλιο Φαρμακευτικής βρήκε το... εμβόλιο με την εφαρμογή της αστυνόμευσης των φαρμακείων, τα οποία δεν εφαρμόζουν τα διατάγματα του Υπουργείου Υγείας.

Μετά και την τελική απόφαση του Δικαστηρίου, το οποίο ουσιαστικά απέρριψε την προσφυγή των επτά φαρμακοποιών που επιδίωκαν διευρυμένο ωράριο, το Συμβούλιο Φαρμακευτικής πήρε την απόφαση πως η λύση για να τηρείται η νομοθεσία, είναι η αστυνόμευση από πλευράς Φαρμακευτικών Υπηρεσιών, ώστε όσα φαρμακεία λειτουργούν εκτός των καθορισμένων ωραρίων και ενώ δεν βρίσκονται στη λίστα των εφημεριών, να λαμβάνουν προειδοποίηση για να εφαρμόζουν τα συμφωνηθέντα. Εάν δεν υπάρξει συμμόρφωση, τότε θα γίνεται απευθείας καταχώρηση ποινικής υπόθεσης και ο ιδιοκτήτης θα πρέπει να λογοδοτήσει ενώπιον της Δικαιοσύνης.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Βγαίνουν μπροστά οι επτά φαρμακοποιοί-«Συνταγματική υποχρέωση οι εφημερίες και όχι μέσο κερδοσκοπίας»

Μιλώντας στον REPORTER, ο πρόεδρος του Παγκύπριου Φαρμακευτικού Συλλόγου, Πλούταρχος Γεωργιάδης, ανέφερε πως η λύση της αστυνόμευση που τέθηκε ενώπιον του Φαρμακευτικού Συμβουλίου, τελικά συμφωνήθηκε από όλες τις πλευρές, εξού και ξεκίνησε δειλά δειλά να εφαρμόζεται. Η πλήρη εφαρμογή, όπως είπε, θα γίνει αφού αποφασιστούν όλες οι διημερεύσεις για το επόμενο χρονικό διάστημα, κάτι το οποίο υπολογίζεται να γίνει μέχρι τις 14 Οκτωβρίου. «Μέχρι τότε έχουν αποφασιστεί οι διημερεύσεις, ωστόσο πρέπει να ετοιμαστούν και οι υπόλοιπες, απλά αναμένουμε να μπουν σε αυτές και οι νέοι Δήμοι. Μόλις γίνει αυτό, θα ξεκινήσει και η πλήρης αστυνόμευση των φαρμακείων για την εφαρμογή των προκαθορισμένων ωραρίων», σημείωσε.

Ερωτηθείς για τον τρόπο με τον οποίο είναι δυνατό να γίνονται οι αστυνομεύσεις στα φαρμακεία τα οποία παρανομούν, σημείωσε πως αυτές θα εφαρμόζονται μέσω του Συμβουλίου Φαρμακευτικής σε συνεργασία με την Αστυνομία. Ήδη, όπως ανέφερε, έχουν γίνει κάποιες αστυνομεύσεις σε ορισμένα φαρμακεία, τα οποία λειτουργούσαν παράνομα, οι οποίοι έλαβαν προειδοποιήσεις, ενώ σε περίπτωση που δεν γίνει συμμόρφωση, αν και εφόσον γίνει καταγγελία από μάρτυρα εναντίον του φαρμακείου το οποίο είναι ανοικτό εκτός ωραρίων και διημερεύσεων/εφημεριών, τότε θα καταχωρηθεί ποινική υπόθεση με απευθείας παραπομπή στο Δικαστήριο. «Υπάρχουν Αστυνομικοί Σταθμοί που κάνουν πάρα πολύ καλά την δουλειά τους και έχουμε μία πολύ καλή επικοινωνία με την Αστυνομία», όπως επισήμανε.

Παράλληλα ο κ. Γεωργιάδης ξεκαθάρισε πως το ωράριο βάσει των διαταγμάτων του Υπουργείου Υγείας ξεκίνησε ήδη να εφαρμόζεται όπως πρέπει, μετά και την απόρριψη της προσφυγής των επτά φαρμακείων, οι οποίοι, όπως υπέδειξε, «έχουν πειθαρχήσει».

Την ίδια ώρα επισήμανε πως αυτή την περίοδο γίνεται μία αναθεώρηση του νόμου Περί Φαρμακευτικής για αλλαγή των ωραρίων, λέγοντας πως «για να μπορέσει να δημιουργηθεί ένα διαφορετικό ωράριο για τα φαρμακεία, θα πρέπει να γίνει μία διευρυμένη μελέτη. Δηλαδή, να δούμε τα λειτουργικά έξοδα των φαρμακείων διότι αυτά είναι πολλά στην Κύπρο και βάσει αυτού να γίνει και η σωστή εξυπηρέτηση του ασθενή. Μπορούν να γίνουν ορισμένα πράγματα, αλλά πρέπει να γίνουν και μέσω ενός οικονομετρικού σχεδίου».

Από πλευράς της η Αστυνομία ανέφερε πως, δεν θα γίνονται περιπολίες σε όλη την Κύπρο για να επιβλέπονται όλα τα φαρμακεία. Αυτό που μπορεί να γίνει, είναι η καταγγελία από μάρτυρες ότι ένα φαρμακείο λειτουργεί εκτός ωραρίων και τότε μέλη του Αστυνομικού Σταθμού της περιοχής όπου ανήκει το φαρμακείο, θα σπεύσουν στο σημείο και θα ζητήσουν συμμόρφωση με τη νομοθεσία. Αν αυτό δεν γίνει, τότε θα το φαρμακείο θα καταγγέλλεται για παρακοή του διατάγματος και η υπόθεση θα οδηγείται στο Δικαστήριο.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Απορρίφθηκε η προσφυγή φαρμακείων κατά Διατάγματος για ωράρια λειτουργίας

Δειτε Επισης

Συνεχίζει με απόλυτη διαφάνεια και λογοδοσία να προσφέρει ίσες ευκαιρίες ο Φορέας Κοινωνικής Στήριξης
Απαντά στις διαμαρτυρίες για το σχολείο για παραβατικούς μαθητές το ΥΠΑΝ-«Στιγματίζουν τα παιδιά»
Σε τροχιά υλοποίησης η αστυνόμευση των φαρμακείων-Θα καταγγέλλονται αν δεν συμμορφώνονται με το διάταγμα
Κλήρωση Τζόκερ-Αυτοί είναι οι αριθμοί που κερδίζουν 17 εκατ. ευρώ
Ψηφίστηκε νόμος για μεγαλύτερη διαφάνεια στον Ανεξάρτητο Φορέα Κοινωνικής Στήριξης
Ολιγόλεπτες διακοπές κυκλοφορίας την Κυριακή στην περιοχή Μονής λόγω έργων
Στις τοπικές αρχές η αρμοδιότητα για επικίνδυνες οικοδομές μέχρι 31 Μαρτίου
Συνέχιση επιδοτήσεων για αδύναμους και πάταξη αισχροκέρδειας ζητεί η Ένωση Καταναλωτών
Θα φωταγωγηθεί με χρυσό χρώμα για τον παιδικό καρκίνο η Βουλή
Συμβουλές Δήμου Λεμεσού προς δημότες ενόψει βροχοπτώσεων