Απέδρασε ο ισοβίτης και... σίγησε ο ασύρματος που άλλοτε ήταν στη διαπασών-Καυτή πατάτα η ανάληψη ευθυνών

Από όποια οπτική και αν το δεις, δεν υπάρχουν ελαφρυντικά γύρω από την απόδραση του ισοβίτη Θεόδωρου Θεοφάνους, γνωστός ως «Κομμωτής», ο οποίος ξύπνησε μνήμες από την εποχή του Αλ Καπόνε. Και αυτό διότι, μετά το 2008, αν και στο ημερολόγιο υπάρχουν και άλλες αποδράσεις, κυρίως από τα χέρια της Αστυνομίας, έκτοτε δεν έχει καταγραφεί καμία απόδραση ισοβίτη. Κάτι το οποίο είναι βαρύνουσας σημασίας, καθώς δεν επρόκειτο για ένα «απλό» κρατούμενο, αλλά για πρόσωπο, που δεδομένου του εγκλήματος που διέπραξε αλλά και της ποινής που του επιβλήθηκε, θεωρείτο πρόσωπο υψηλού κινδύνου, αφού θα έλεγε κανείς πως σε κάποια στιγμή ενδεχομένως να «έπαιζε τα ρέστα του».

Κοινός παρονομαστής των δύο πιο πάνω αποδράσεων, ήταν πως και στις δύο περιπτώσεις, αστυνομικοί και δεσμοφύλακες πιάστηκαν στον ύπνο, ενώ και οι δύο ισοβίτες κατάφεραν να στήσουν ολόκληρο σχέδιο, χωρίς να αντιληφθεί κανείς οτιδήποτε. Πέραν των διαφορών αναφορικά με τις συνθήκες κράτησης των δύο ισοβιτών, προκύπτει ακόμη μια σοβαρή, με βάση τις μέχρι στιγμής εξελίξεις. Τότε, μετά την απόδραση του Αλ Καπόνε, υπήρξε ένα ντόμινο παραιτήσεων, αφού Αρχηγός Αστυνομίας, Διευθυντής Φυλακών αλλά ακόμα και ο Υπουργός Δικαιοσύνης, που δεν είχε καμία εμπλοκή, ανέλαβαν την ευθύνη, αν και σε βάρος των πρώτων δύο στη συνέχεια προέκυψαν και ποινικά αδικήματα. Ωστόσο, στη σημερινή απόδραση, επίσης ισοβίτη, ουδείς μέχρι στιγμής, όχι μόνο δεν ανέλαβε την ευθύνη, αλλά ούτε βγήκε μπροστά για να δώσει απαντήσεις.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: H πρώτη απόδραση ισοβίτη μετά την... Αλ Καπόνε εποχή-Είχαν παραιτηθεί Αρχηγός, Διευθυντής Φυλακών και Υπουργός

Αντιθέτως, σίγησε ο ασύρματος που άλλες φορές ήταν στη διαπασών και η μόνη αντίδραση που καταγράφηκε - αν και δεν θεωρείται αντίδραση - είναι η off the record ενημέρωση πως τίθενται σε διαθεσιμότητα οι αστυνομικοί και οι δεσμοφύλακες που έλαβαν μέρος στην μεταφορά του ισοβίτη. Επίσης, θα πρέπει να αναφερθεί πως ούτε ανακοίνωση τύπου εκδόθηκε, πέραν της δημοσίευσης της φωτογραφίας του ισοβίτη, αφού η μόνη ανακοίνωση στην οποία προέβη η Αστυνομία, ενδεχομένως να την θεωρούσε πιο σημαντική, ήταν οι «διευθετήσεις και μέτρα ασφαλείας για τη διεξαγωγή του ποδοσφαιρικού αγώνα μεταξύ των ομάδων ΟΜΟΝΟΙΑ Λευκωσίας – ΑΕΛ Λεμεσού».

Από εκεί και πέρα, προκύπτουν μια σειρά ερωτήματα γύρω από την απόδραση, ενώ οι ευθύνες δεν αγγίζουν μόνο τα επτά μέλη που συνόδευαν τον ισοβίτη, οι οποίοι και ασφαλώς έχουν τεράστιες ευθύνες.

Παίρνοντας τα πράγματα από την αρχή, θα πρέπει να υπενθυμιστεί πως στην Διεύθυνση των Φυλακών τα τελευταία δύο χρόνια, βρίσκεται πρόσωπο που προέρχεται από τις τάξεις της Αστυνομίας. Σε αυτά τα δύο χρόνια, διαφημίστηκε έντονα η συνεργασία Αστυνομίας και Φυλακών, με αυξημένους ελέγχους και μέτρα. Αυτά όλα σε επικοινωνιακό επίπεδο, καθώς όσοι είναι εκ των έσω, ανέμεναν πότε θα πυροδοτηθεί η βόμβα στις Φυλακές, την οποία τελικά πυροδότησε ο «Κομμωτής», φέρνοντας άπαντες προ των ευθυνών τους.

Και αυτό διότι, πριν την απόδραση, προηγήθηκε άλλο στάδιο. Αυτό της οργάνωσης. Συνεπώς, το πρώτο ερώτημα που προκύπτει, με ποιο τρόπο σχεδίασε την απόδραση ο «Κομμωτής»; Το σενάριο να επικοινωνούσε με πιθανούς συνεργούς από τους θαλάμους των Φυλακών, θεωρείται απομακρυσμένο, δεδομένου πως οι συνομιλίες καταγράφονται. Ως εκ τούτου, θα έλεγε κανείς πως είχε στην κατοχή του κινητό, παρά τις «σαρωτικές έρευνες» και τους «αυξημένους ελέγχους».

Από εκεί και πέρα, σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, ο ισοβίτης σε αυτά τα δύο χρόνια, είχε μεταφερθεί στην πατρική του οικία σε διάφορες περιπτώσεις, ενώ τα προηγούμενα χρόνια, μόνο σε μία περίπτωση. Εξάλλου, θα πρέπει να αναφερθεί σε αυτό το σημείο πως οι μεταφορές και οι άδειές του κάθε κρατούμενου, καταγράφονται στον προσωπικό του φάκελο.

Κατά τις μετακινήσεις του, ενδεχομένως ο «Κομμωτής» να χαρτογράφησε τα μέτρα ασφαλείας και να αντιλήφθηκε τα κενά σημεία, στην βάση των οποίων προσχεδίασε την απόδραση του. Και αφού ο ισοβίτης, σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, είχε ενημέρωση από πριν για την ώρα και την μέρα της μεταφοράς του στην οικία του στην Πάφο, κατάφερε να αποδράσει, αφού η Διεύθυνση των Φυλακών αλλά και η Αστυνομία με την οποία υπάρχει στενή συνεργασία, δεν αξιολόγησαν τον κίνδυνο. Και δεδομένου πως οι επιτυχίες είναι ομαδικές, έτσι και οι αποτυχίες, εξού στον καταλογισμό ευθυνών μπαίνουν και τα δύο Τμήματα.

Στο μεταξύ, την ώρα που έγινε γνωστή η είδηση της απόδρασης, όχι βέβαια με τον τρόπο που γίνονται γνωστές από «πηγές» οι επιτυχίες με τον εντοπισμό κινητών και ναρκωτικών στις Φυλακές, το φως της δημοσιότητας είδε ακόμη ένα επεισόδιο. Αυτό αφορούσε άλλο ισοβίτη που δέχθηκε επίθεση από συγκρατούμενους του, οι οποίοι τον ξυλοκόπησαν και του προκάλεσαν τραύματα από αιχμηρό αντικείμενο.

Η απόδραση του ισοβίτη, που τονίζεται άλλη μια φορά πως καταδικάστηκε για διπλό φονικό, μάνας και κόρης, ήρθε μόλις μερικές μέρες μετά από συγκεκριμένες δηλώσεις του Προέδρου της Δημοκρατίας. «Νιώθω ότι η ασφάλεια σήμερα είναι σαφώς περισσότερη με όλα αυτά που έχουμε κάνει στο μεταναστευτικό με συγκεκριμένα αποτελέσματα. Το σύνολο των πολιτών να νιώθουν ασφαλείς. {...} Μπορώ να σας πω ότι ναι σε αυτούς τους 18 μήνες ενισχύθηκε το αίσθημα ασφάλειας».

Ανάλογες δηλώσεις, περί αυξημένες ασφάλειας στις Κεντρικές, έγιναν σε διάφορες περιπτώσεις, ανεξαρτήτως εάν το ημερολόγιο, βλέποντας διάφορες υποθέσεις με πυρήνα το Σωφρονιστικό Ίδρυμα, δείχνουν το αντίθετο. Κάτι το οποίο επισφραγίστηκε με την απόδραση του ισοβίτη, την οποία δεν χρεώνονται μόνο οι Φυλακές αλλά και η Αστυνομία. Μια Αστυνομία που συνεχίζεται να δέχεται αλλεπάλληλα πλήγματα και το κύρος της αλλά και η αξιοπιστία της βρίσκεται στα τάρταρα.

Συνεπώς, βλέποντας κανείς τα σχόλια των πολιτών και λαμβάνοντας υπόψη την άποψη της κοινής γνώμης, αυτή είναι εκ διαμέτρου αντίθετη με αυτή του Νίκου Χριστοδουλίδη. Ότι σε αυτούς τους 18 μήνες, όπου το οργανωμένο έγκλημα βρίσκεται στα φόρτε του και η Αστυνομία έχει χρεωθεί με ουκ ολίγες αστοχίες, με αποκορύφωμα την απόδραση ενός ισοβίτη για φόνους μέσα από τα χέρια ένστολων, το αίσθημα ασφάλειας όχι μόνο δεν έχει ενισχυθεί, αλλά έχει επικυρωθεί ακόμη περισσότερο.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Συνελήφθη ο πατέρας του ισοβίτη και ακόμη ένα πρόσωπο-Άφαντος ακόμη ο «Κομμωτής»

Δειτε Επισης

Απέδρασε ο ισοβίτης και... σίγησε ο ασύρματος που άλλοτε ήταν στη διαπασών-Καυτή πατάτα η ανάληψη ευθυνών
H πρώτη απόδραση ισοβίτη μετά την... Αλ Καπόνε εποχή-Είχαν παραιτηθεί Αρχηγός, Διευθυντής Φυλακών και Υπουργός
Σε διαθεσιμότητα μέχρι τις 25 Οκτωβρίου οι τρεις ΜΜΑΔίτες για την απόδραση του «Κομμωτή»
Συνελήφθη ο πατέρας του ισοβίτη και ακόμη ένα πρόσωπο-Άφαντος ακόμη ο «Κομμωτής»
Πληροφορίες για συνεργό του «Κομμωτή»-Όλα δείχνουν οργανωμένο σχέδιο απόδρασης
Ενημέρωση για το θέμα με λίστα υποψηφίων δικαστών ΕΔΔΑ θα ζητήσουν οι Βουλευτές
Η απόρριψη της λίστας των δικαστών και οι επόμενες κινήσεις-Η διαδικασία που ακολουθείται για την επιλογή
Έκλεψαν εργαλεία πέραν των 800 ευρώ από αποθήκη-Χειροπέδες σε δύο πρόσωπα
Υποτίμησαν τον κίνδυνο, τους... κούρεψε τα μέτρα ο «Κομμωτής»-Ερωτήματα και ευθύνες για Κεντρικές και Αστυνομία
Απουσιάζει από το χώρο διαμονής του στην Κακοπετριά 38χρονος (pic)