Έτοιμος, ακόμη και σήμερα, για επανέναρξη των συνομιλιών ο Πρόεδρος

Την ετοιμότητά του 'ακόμη και σήμερα' να επαναρχίσει τις συνομιλίες για το Κυπριακό, εξέφρασε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Χριστοδουλίδης σε δηλώσεις του στο πρακτορείο Ρόιτερς.

Ερωτηθείς για την κλιμάκωση στη Μέση Ανατολή, είπε ότι η Κύπρος έχει «ηθική υποχρέωση» να βοηθήσει στην απομάκρυνση ξένων υπηκόων από την περιοχή και είναι έτοιμη να διαδραματίσει ξανά αυτόν τον ρόλο.

"Δεν μπορούμε να αλλάξουμε την γεωγραφία. Η Τουρκία θα είναι πάντα γείτονας της Κύπρου. Είμαστε έτοιμοι να επαναρχίσουμε τις διαπραγματεύσεις το συντομότερο δυνατό. Διαπραγματεύσεις που θα οδηγήσουν στη λύση του Κυπριακού βάσει των ψηφισμάτων του ΣΑ του ΟΗΕ", τόνισε ο Πρόεδρος στο Ρόιτερς την Τετάρτη στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ, στη Νέα Υόρκη.

Ερωτηθείς για την Ουκρανία, είπε ότι η Κύπρος, ως χώρα που γνωρίζει πολύ καλά τι σημαίνει εισβολή και κατοχή, είναι έτοιμη να υποστηρίξει κάθε πρωτοβουλία που μπορεί να οδηγήσει στον τερματισμό του πολέμου στην Ουκρανία.

Για την Μέση Ανατολή, είπε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Γαλλία προσπαθούν να συνάψουν μια ενδιάμεση συμφωνία για τον τερματισμό των συγκρούσεων μεταξύ του Ισραήλ και της Λιβανέζικης Χεζμπολάχ με σκοπό την έναρξη ευρύτερων διπλωματικών συνομιλιών.

"Δεν βλέπω να μπορούμε να έχουμε μια (ευρεία) συμφωνία αλλά μια μορφή ενδιάμεσης συμφωνίας προκειμένου να αποφευχθεί περαιτέρω κλιμάκωση. Αυτή είναι η προσπάθεια αυτή τη στιγμή ειδικά από τις Ηνωμένες Πολιτείες και τη Γαλλία", είπε.

Το πρακτορείο σημειώνει ότι το νησί της Μεσογείου είναι το πλησιέστερο κράτος μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, περίπου 264 χλμ. από τον Λίβανο και ότι βρίσκεται στην πρώτη γραμμή των προσπαθειών θαλάσσιας βοήθειας για τη Γάζα και ενδιαφέρεται για τις εξελίξεις στον Λίβανο σε περίπτωση που υπάρξει ανάγκη απομάκρυνσης αλλοδαπών υπηκόων.

Ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης είπε ότι μίλησε με τον Πρωθυπουργό του Λιβάνου και τον Γάλλο Πρόεδρο στη Νέα Υόρκη και τηλεφωνικά με τον Ισραηλινό πρωθυπουργό.

"Τις τελευταίες ημέρες υπάρχουν πολλές συζητήσεις για να αποφευχθεί περαιτέρω κλιμάκωση, ειδικά με τον Λίβανο. Υπάρχει διπλωματική πρωτοβουλία από τις Ηνωμένες Πολιτείες και τη Γαλλία", είπε.

Ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης ανέφερε επίσης ότι η Κύπρος, ως το πλησιέστερο κράτος μέλος της ΕΕ, με άριστες σχέσεις με όλες τις χώρες της περιοχής, είναι έτοιμη να βοηθήσει στην απομάκρυνση υπηκόων τρίτων χωρών από την περιοχή.

Σημείωσε όμως ότι θα πρέπει «να αποφύγουμε περαιτέρω κλιμάκωση για να δώσουμε χρόνο στη διπλωματία να βρει μια μόνιμη λύση».

Για το ενδεχόμενο απομάκρυνσης ξένων υπηκόων, ο Πρόεδρος είπε ότι η Λευκωσία έχει αιτήματα από μια σειρά από χώρες, τόσο από την ΕΕ όσο και από τρίτες χώρες.

«Είμαστε έτοιμοι να διαδραματίσουμε αυτόν τον ρόλο σε περίπτωση ανάγκης», είπε, προσθέτοντας ότι ορισμένες χώρες έχουν ήδη απομακρύνει ανθρώπους από την περιοχή, ειδικά διπλωματικό προσωπικό.

Σε περίπτωση που υπάρξει περαιτέρω κλιμάκωση «είμαστε έτοιμοι να διαδραματίσουμε αυτόν τον ρόλο. Το κάναμε το 2006 και είμαστε έτοιμοι να το κάνουμε ξανά», πρόσθεσε.

Απαντώντας σε ερώτηση είπε ότι είναι δύσκολο αλλά «είναι ηθική μας υποχρέωση».

Πηγή: ΚΥΠΕ

Δειτε Επισης

Απέδρασε ο ισοβίτης και... σίγησε ο ασύρματος που άλλοτε ήταν στη διαπασών-Καυτή πατάτα η ανάληψη ευθυνών
Θεματοφύλακας των δημοκρατικών θεσμών η Βουλή
H πρώτη απόδραση ισοβίτη μετά την... Αλ Καπόνε εποχή-Είχαν παραιτηθεί Αρχηγός, Διευθυντής Φυλακών και Υπουργός
Χρέος να εργαστούμε για μία Κύπρο ελεύθερη και επανενωμένη είπε η ΠτΒ
Έτοιμος, ακόμη και σήμερα, για επανέναρξη των συνομιλιών ο Πρόεδρος
Κυπριακό και κατάσταση στην Ουκρανία στο επίκεντρο συνάντησης ΠτΔ με Αλέν Μπερσέ
Την ετοιμότητα της Κύπρου για ενδεχόμενες εκκενώσεις από Λίβανο εξέφρασε ο ΠτΔ
Νέο παραλήρημα Τατάρ-«Η τριμερής είναι κόλπο για να μας πάνε σε ομοσπονδία»
Αντιδρά στην αύξηση Βρετανών στρατιωτών στην Κύπρο ο Τατάρ-«Παρακολουθούμε τις εξελίξεις μαζί με την Τουρκία»
Η απόρριψη της λίστας των δικαστών και οι επόμενες κινήσεις-Η διαδικασία που ακολουθείται για την επιλογή