Συνέχιση επιδοτήσεων για αδύναμους και πάταξη αισχροκέρδειας ζητεί η Ένωση Καταναλωτών

Την ανάγκη να συνεχιστούν για τους πιο αδύναμους οικονομικά οι κυβερνητικές επιδοτήσεις, «αλλά να ξεκινούν από μία ορθή βάση που αυτή δεν είναι άλλη από το να ενισχυθεί η προστασία του καταναλωτή και να παταχθεί επιτέλους η αισχροκέρδεια», εκφράζει η Παγκύπρια Ένωση Καταναλωτών και Ποιότητας Ζωής.

Σε ανακοίνωση με την οποία σχολιάζει την ανακοίνωση του Υπουργείου Οικονομικών ότι καταργείται μετά τις 30 Σεπτεμβρίου ο μηδενικός συντελεστής ΦΠΑ και μετά τον Οκτώβρη και η επιδότηση στο ρεύμα, η Παγκύπρια Ένωση Καταναλωτών και Ποιότητας Ζωής αναφέρει ότι «ο κ. Υπουργός έχει δίκαιο, μειώθηκε ο πληθωρισμός, αλλά θα ήταν καλά να δώσει και μια εξήγηση, αν έχει, πώς οι τιμές εξακολουθούν να παραμένουν τόσο ψηλά».

Η Παγκύπρια Ένωση Καταναλωτών και Ποιότητας Ζωής αναφέρει ότι «δεν είναι θιασώτης των μακροχρόνιων επιδοτήσεων», προσθέτοντας, όμως, ότι «η μείωση του πληθωρισμού δεν βελτιώνει καθόλου τη θέση των καταναλωτών μια και οι τιμές γενικά των προϊόντων που ανέβηκαν ανεξέλεγκτα τα τελευταία δύο χρόνια δεν μειώθηκαν καθόλου».

Από την άλλη, όπως αναφέρει, «ενώ τα δημοσιονομικά του κράτους και τα κέρδη προερχόμενα από τον ΦΠΑ έχουν πολλαπλασιαστεί, το ίδιο δεν έχει συμβεί με τα οικονομικά των νοικοκυριών πού μόνο προς τα κάτω πηγαίνουν».

«Εκτός από την γνωστή ‘ελίτ’ του 18-20% των ευνοημένων του κατεστημένου συστήματος ο υπόλοιπος πληθυσμός ούτε ΑΤΑ πήρε ούτε αυξήσεις μισθών», προσθέτει.

Αναφέροντας ότι το θέμα δεν είναι αν θα μηδενίσεις π.χ. τον ΦΠΑ, όταν δεν μπορείς να ελέγξεις την αισχροκέρδεια, ο Σύνδεσμος αναφέρει ότι «το κορυφαίο ζήτημα στην Κύπρο είναι πως δεν υπάρχει επαρκής προστασία του καταναλωτή που αποτελεί υποχρέωση του κράτους να προστατεύει τον καταναλωτή από τέτοια φαινόμενα».

«Έτσι λοιπόν τα νοικοκυριά είναι στην ουσία παγιδευμένα σε ένα φαύλο κύκλο ακρίβειας, καθώς το κράτος, είτε είναι ανήμπορο είτε δεν θέλει να ελέγξει, να εντοπίσει και να περιορίσει την αισχροκέρδεια», προσθέτει.

Σύμφωνα με τον Σύνδεσμο, «δεν πονά τόσο πολύ το ΦΠΑ που, έτσι κι’ αλλιώς δεν θα ήταν υπερβολή να χαρακτηριστεί ως δώρο άδωρο, αφού χωρίς την ύπαρξη αποτελεσματικού ελέγχου δεν απέδωσε τα αναμενόμενα, αφού πολλοί έμποροι αισχροκέρδισαν αυξάνοντας με διάφορους τρόπους τις τιμές».

«Στο ηλεκτρικό όμως ρεύμα που συνεχίζει να είναι παράλογα από τα πιο ακριβά της Ευρώπης, σίγουρα θα υπάρξουν αρνητικές επιπτώσεις», προσθέτει.

Σε σχέση με την αναφορά στα καύσιμα ότι μειώθηκαν, η Παγκύπρια Ένωση Καταναλωτών και Ποιότητας Ζωής αναφέρει ότι «παρά τις δήθεν ‘φόρμουλες’ και ελέγχους οι εταιρείες και τα πρατήρια που ελέγχουν, συνεχίζουν να αυξάνουν τα κέρδη τους σε βάρος των καταναλωτών αφού από τον Απρίλη που κατρακύλησαν οι τιμές διεθνώς, ούτε ποσοτικά απέδωσαν τις μειώσεις στους καταναλωτές αλλά καρπώθηκαν και το ‘χρονικό κέρδος της περιόδου’, αφού πάντα μειώνουν με καθυστερήσεις».

«Έτσι, μπορεί οι επιδοτήσεις από πλευράς κυβέρνησης να αποτέλεσαν ένα μέτρο ανακούφισης, ωστόσο, αυτό είναι δώρο άδωρο αφού η αποτελεσματική προστασία από το κράτος δεν υπάρχει και ούτε οι κατάλληλοι έλεγχοι στην ‘ελεύθερα χειραγωγημένη’ αγορά της Κύπρου», προσθέτει.

Η Παγκύπρια Ένωση Καταναλωτών και Ποιότητας Ζωής αναφέρει ότι «ένεκα της παντελούς απουσίας ελέγχων δυστυχώς το τελευταίο διάστημα έχουν αυξηθεί οι τάσεις από κάποιους να δημιουργούν άτυπα μικρά καρτέλ και να καθορίζουν τις τιμές αυθαίρετα σε βάρος των καταναλωτών» και «ένα παράδειγμα νέο αφορά τον έλεγχο των τιμών των φρέσκων κυρίως λαχανικών».

Πηγή: ΚΥΠΕ

Δειτε Επισης

Απέδρασε ο ισοβίτης και... σίγησε ο ασύρματος που άλλοτε ήταν στη διαπασών-Καυτή πατάτα η ανάληψη ευθυνών
Κλήρωση Τζόκερ-Αυτοί είναι οι αριθμοί που κερδίζουν 17 εκατ. ευρώ
Ψηφίστηκε νόμος για μεγαλύτερη διαφάνεια στον Ανεξάρτητο Φορέα Κοινωνικής Στήριξης
Ολιγόλεπτες διακοπές κυκλοφορίας την Κυριακή στην περιοχή Μονής λόγω έργων
H πρώτη απόδραση ισοβίτη μετά την... Αλ Καπόνε εποχή-Είχαν παραιτηθεί Αρχηγός, Διευθυντής Φυλακών και Υπουργός
Στις τοπικές αρχές η αρμοδιότητα για επικίνδυνες οικοδομές μέχρι 31 Μαρτίου
Συνέχιση επιδοτήσεων για αδύναμους και πάταξη αισχροκέρδειας ζητεί η Ένωση Καταναλωτών
Θα φωταγωγηθεί με χρυσό χρώμα για τον παιδικό καρκίνο η Βουλή
Συμβουλές Δήμου Λεμεσού προς δημότες ενόψει βροχοπτώσεων
Υπέρ επιμήκυνσης πληρωμής εξωδίκων και αύξησης ορίου βαθμών ποινής ο Βαφεάδης