Στη Νομική Υπηρεσία το επόμενο διάστημα το νομοσχέδιο για τα ασθενοφόρα

Για την πρόθεση της Κυβέρνησης να προχωρήσει με τη συμπερίληψη όλων των απαραίτητων προνοιών στο νομοσχέδιο για τα ασθενοφόρα ενημέρωσέ την Πέμπτη ο Υπουργός Υγείας, Μιχάλης Δαμιανός, τα μέλη της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Υγείας, διαβεβαιώνοντας ότι οι τελικές αποφάσεις θα ληφθούν τις επόμενες ημέρες και το αμέσως επόμενο διάστημα το νομοσχέδιο αναμένεται να κατατεθεί στη Νομική Υπηρεσία για νομοτεχνικό έλεγχο.

Σύμφωνα με τις διαβεβαιώσεις του αρμόδιου Υπουργού το εν λόγω νομοσχέδιο, που αφορά στη δημιουργία και λειτουργία Εθνικής Υπηρεσίας Ασθενοφόρων αναμένεται να κατατεθεί στη Βουλή εντός του έτους.

Αν και το εν λόγω νομοσχέδιο δεν έχει βρεθεί ακόμη ενώπιον των μελών της Επιτροπής, εντούτοις τα κοινοβουλευτικά κόμματα ΔΗΣΥ και ΑΚΕΛ έσπευσαν να το στηρίξουν, με τον Πρόεδρο της Επιτροπής, Ευθύμιο Δίπλαρο να τονίζει ιδιαίτερα το θέμα της αυτονομίας της Υπηρεσίας, λέγοντας ότι δεν θα ήθελαν άλλη μια υπηρεσία υπαγόμενη στο Υπουργείο Υγείας.

Εξάλλου, κατά τη διάρκεια τη σημερινή συνεδρίας συζητήθηκε, επίσης, το θέμα της αυτονομίας της Υπηρεσίας, της ανάγκης στελέχωσης των ασθενοφόρων με εξειδικευμένο προσωπικό, καθώς και η ανάγκη κατοχύρωσης του επαγγέλματος του διασώστη πληρώματος ασθενοφόρου και εκπόνησης μελέτης για την αναβάθμιση της μισθοδοτικής του κλίμακας.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Νομικό κενό με το επάγγελμα των διασωστών ασθενοφόρων-Ζητούν αναγνώριση και μισθολογική αναβάθμιση

Ενημερώνοντας την αρμόδια Επιτροπή της Βουλής για την πορεία του σχετικού νομοσχεδίου, ο Μιχάλης Δαμιανός είπε ότι στο νομοσχέδιο θα περιλαμβάνονται όλες οι απαραίτητες πρόνοιες για τον τρόπο λειτουργίας, την αδειοδότηση, τον συντονισμό και την διαχείριση των ασθενοφόρων.

Όπως εξήγησε το νομοσχέδιο θα καλύπτει τόσο την επάνδρωση των ασθενοφόρων με προσωπικό, όσο και τις κατηγορίες των ασθενοφόρων και το τι μπορεί να παρέχει η κάθε κατηγορία στα πλαίσια της αδειοδότησής της.

Κατά τη συνεδρία συζητήθηκε, επίσης, η διαφορά ανάμεσα στα επείγοντα περιστατικά και τις διακομιδές, οι οποίες στο πλαίσιο του νομοσχεδίου, θα μπορούν να διενεργούνται και από ιδιωτικά ασθενοφόρα.

Ο κ. Δαμιανός εξήγησε ότι «με αυτόν τον τρόπο, θα αποσυμφορηθεί η ίδια η Υπηρεσία Επειγόντων Περιστατικών, διευκολύνοντας την αποτελεσματικότερη λειτουργία της».

Όσον αφορά στα επείγοντα περιστατικά, ο αρμόδιος Υπουργός είπε πως «πρέπει να γίνει διαχωρισμός», εξηγώντας ότι «όταν καλείς για παράδειγμα στο 112 για άμεση ανάγκη ασθενοφόρου, είναι διαφορετικό από τις προγραμματισμένες μετακινήσεις».

«Για παράδειγμα», σημείωσε, «ένας ασθενής που πρέπει να μεταφερθεί από ένα νοσηλευτήριο σε άλλο ή σε Κέντρο Αποκατάστασης, αυτή είναι μια προγραμματισμένη διακομιδή. Σε αυτά τα πλαίσια, θα μπορεί και ο ιδιωτικός τομέας να αναλάβει αυτές τις μετακινήσεις, με το κατάλληλα καταρτισμένο προσωπικό και ασθενοφόρα».

Εξήγησε πως αυτό θα αποσυμφορήσει σημαντικά την Υπηρεσία Επειγόντων Περιστατικών που είναι και ο στόχος τους.

Ο Πρόεδρος της Επιτροπής Υγείας, Ευθύμιος Δίπλαρος, τάχθηκε υπέρ μια ανεξάρτητης δομής ή Υπηρεσίας, που θα αφορά τη διαχείριση των ασθενοφόρων, σημειώνοντας πως το κόμμα του αναμένει από το Υπουργείο Υγείας να καταθέσει στη Βουλή το εν λόγω νομοσχέδιο.

«Θα αναμένουμε να κατατεθεί ενώπιον μας στην Επιτροπή Υγείας και θα το συζητήσουμε», είπε.

Ξεκαθάρισε ότι δεν θέλουν «να είναι άλλη μια Υπηρεσία υπαγόμενη στο Υπουργείο Υγείας», σημειώνοντας πως θεωρούν «ότι θα πρέπει να προχωρήσουμε τάχιστα, χωρίς διαδικασίες γραφειοκρατικές και δαιδαλώδεις, οι οποίες δεν θα βοηθήσουν στο τέλος της ημέρας».

Ο βουλευτής του ΑΚΕΛ, Χρίστος Χριστόφιας, ανέφερε πως η Υπηρεσία Ασθενοφόρων «αποτελεί τα προπύλαια ενός συστήματος υγείας και θα πρέπει να είναι οργανωμένη με τέτοιο τρόπο, ώστε να μπορεί να παρέχει αποτελεσματική αντιμετώπιση όλων των περιστατικών κάτω από οποιεσδήποτε συνθήκες, καταναλώνοντας ελάχιστους δυνατούς πόρους και ταυτόχρονα διατηρώντας υψηλά το επίπεδο φροντίδας και ικανοποίησης των πολιτών».

Τάχθηκε υπέρ της δημιουργίας και λειτουργίας μιας Εθνικής Υπηρεσίας Ασθενοφόρων ως το μοναδικό φορέα, μέσω του οποίου θα μεταφέρονται οι ασθενείς στα καταλληλότερα και πλησιέστερα Τμήματα Ατυχημάτων και Επειγόντων Περιστατικών, ενεργώντας προς το συμφέρον των πολιτών, χωρίς οικονομικά συμφέροντα.

«Η υπηρεσία αυτή είναι ζωτικής σημασίας. Θα πρέπει να ανήκει στο κράτος να είναι επαρκώς στελεχωμένη και εξοπλισμένη και με την κατάλληλη εκπαίδευση των πληρωμάτων της», είπε.

Είπε πως το ΑΚΕΛ αναμένει από το Υπουργείο Υγείας να καταθέσει το συντομότερο δυνατόν το σχετικό νομοσχέδιο, το οποίο όπως είπε «απέσυρε η προηγούμενη Κυβέρνηση από τον Φεβρουάριο του 2020».

Ανέφερε ακόμα πως «δεν αρκεί η διαβούλευση που έχει γίνει στο παρελθόν», και ότι «είναι πιο καλά να γίνει εκ νέου μια επικαιροποίηση των απόψεων των εμπλεκομένων μερών, ούτως ώστε να έρθει το νομοσχέδιο για δημιουργία της Εθνικής Υπηρεσίας Ασθενοφόρων και μπορούμε εύκολα και γρήγορα στα πρότυπα που λειτουργούν άλλες υπηρεσίες στο εξωτερικό, όπως το Εθνικό Κέντρο Άμεσης Βοήθειας (ΕΚΑΒ) στην Ελλάδα, να εγκριθεί από την Βουλή και να μπει σε εφαρμογή».

Στη ΝΥ το νομοσχέδιο κατοχύρωσης του επαγγέλματος των διασωστών πληρωμάτων ασθενοφόρων

Εξάλλου, κατά τη διάρκεια της συνεδρίας στην Επιτροπή Υγείας της Βουλής, συζητήθηκε η ανάγκη κατοχύρωσης του επαγγέλματος των διασωστών πληρωμάτων ασθενοφόρων και η μελέτη για αναβάθμιση της μισθοδοτικής τους κλίμακας.

Ο κ. Δίπλαρος είπε πως το κόμμα του πρωτοστάτησε στο θέμα κατοχύρωσης του επαγγέλματος του διασώστη πληρώματος ασθενοφόρου, ενώ εξέφρασε την ικανοποίησή του, αφού «από τον Απρίλιο του 2024 το νομοσχέδιο έχει κατατεθεί στη Νομική Υπηρεσία, για τον απαραίτητο νομοτεχνικό έλεγχο»

Εξήγησε ότι αυτό το νομοθετικό πλαίσιο θα ρυθμίζει το επάγγελμα και τον έλεγχο παροχής υπηρεσιών του διασώστη στη Δημοκρατία, ενώ σημείωσε ότι προνοείται Ίδρυση Συμβουλίου Εγγραφής Διασωστών, αρμοδιότητα και εγγραφή στο Μητρώο και χορήγηση άδειας ασκήσεως του επαγγέλματος, καταρτισμός του μητρώου, αλλά και των προδιαγραφών του, ο καθορισμός της διαδικασίας εγγραφής στο Μητρώο για τους διασώστες, η σύσταση Πειθαρχικού Συμβουλίου, αλλά και ίδρυση Συλλόγου Εγγεγραμμένων Διασωστών.

«Θεωρούμε», πρόσθεσε, «ότι είναι ένα νομοσχέδιο, το οποίο καλύπτει ένα μεγάλο κενό το οποίο υπήρχε μέχρι σήμερα -όσον αφορά τους διασώστες μας- οι οποίοι κάνουν εξαιρετική δουλειά, αλλά δυστυχώς δεν ήταν κατοχυρωμένοι».

Εξέφρασε την ελπίδα το νομοσχέδιο να βρεθεί σύντομα ενώπιον της Ολομέλειας, διαβεβαιώνοντας ότι η Επιτροπή Υγείας σε σύντομο χρονικό διάστημα θα το εξετάσει, ώστε να οδηγηθεί προς ψήφιση ενώπιον της Ολομέλειας.

Σε σχέση με τη μισθολογική αναβάθμιση, όπως αναφέρθηκε στη συζήτηση, το Υπουργείο Υγείας με το Υπουργείο Οικονομικών είναι σε διαβούλευση, ενώ εκφράστηκε η αισιοδοξία πως βρίσκονται στο σωστό δρόμο, ώστε να κλείσει ακόμα ένα κεφάλαιο.

Αναφερόμενος στο θέμα της ανάγκης κατοχύρωσης του επαγγέλματος του διασώστη πληρώματος ασθενοφόρου και εκπόνησης μελέτης για την αναβάθμιση της μισθοδοτικής του κλίμακας, ο κ. Χριστόφιας είπε ότι «δεν πρέπει να γίνεται προσπάθεια από κανέναν, διεκδικώντας τη πατρότητα της προσπάθειας που έχει γίνει, μια συλλογική προσπάθεια από όλη την Κοινοβουλευτική Επιτροπή Υγείας».

Είπε πως τους επομένους μήνες θα αναμένουν να έρθει το νομοσχέδιο στη Βουλή να συζητηθεί και να ψηφιστεί, για την κατοχύρωση του επαγγέλματος και τη δημιουργία Μητρώου για τους διασώστες.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Δειτε Επισης

Απέδρασε ο ισοβίτης και... σίγησε ο ασύρματος που άλλοτε ήταν στη διαπασών-Καυτή πατάτα η ανάληψη ευθυνών
Κλήρωση Τζόκερ-Αυτοί είναι οι αριθμοί που κερδίζουν 17 εκατ. ευρώ
Ψηφίστηκε νόμος για μεγαλύτερη διαφάνεια στον Ανεξάρτητο Φορέα Κοινωνικής Στήριξης
Ολιγόλεπτες διακοπές κυκλοφορίας την Κυριακή στην περιοχή Μονής λόγω έργων
H πρώτη απόδραση ισοβίτη μετά την... Αλ Καπόνε εποχή-Είχαν παραιτηθεί Αρχηγός, Διευθυντής Φυλακών και Υπουργός
Στις τοπικές αρχές η αρμοδιότητα για επικίνδυνες οικοδομές μέχρι 31 Μαρτίου
Συνέχιση επιδοτήσεων για αδύναμους και πάταξη αισχροκέρδειας ζητεί η Ένωση Καταναλωτών
Θα φωταγωγηθεί με χρυσό χρώμα για τον παιδικό καρκίνο η Βουλή
Συμβουλές Δήμου Λεμεσού προς δημότες ενόψει βροχοπτώσεων
Υπέρ επιμήκυνσης πληρωμής εξωδίκων και αύξησης ορίου βαθμών ποινής ο Βαφεάδης