Παράταση μεταφοράς ευθύνης ελέγχου επικίνδυνων οικοδομών σε ΕΟΑ ως Μάρτιο 2025

Η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Εσωτερικών θα υποβάλει στη σημερινή ολομέλεια της Βουλής των Αντιπροσώπων ομόφωνη πρόταση νόμου με την οποία θα δίνεται τελική παράταση μέχρι της 31 Μαρτίου του 2025 για τη μεταφορά της ευθύνης επιτήρησης και ελέγχου των επικίνδυνων οικοδομών από την τοπική αυτοδιοίκηση στους Επαρχιακούς Οργανισμούς Αυτοδιοίκησης, ανακοίνωσε την Πέμπτη το μεσημέρι ο Πρόεδρος της επιτροπής Άριστος Δαμιανού.

Σε δηλώσεις του μετά το τέλος της σημερινής συνεδρίας της Επιτροπής, ο κ. Δαμιανού είπε ότι η Επιτροπή Εσωτερικών αποφάσισε ομόφωνα και με «πολύ μεγάλη ενόχληση» να επανεξετάσει τη ρύθμιση που υπάρχει στη μεταρρύθμιση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης εδώ και δυόμισι χρόνια και η οποία με βάση πρόσφατες διευθετήσεις διαλάμβανε ότι οι Επαρχιακοί Οργανισμοί Αυτοδιοίκησης από την 1 Οκτωβρίου θα αναλάμβαναν την ευθύνη επιτήρησης και ελέγχου των επικίνδυνων οικοδομών.

«Είναι το πρώτο δείγμα γραφής της κακής και ελλιπούς προετοιμασίας για εφαρμογή της μεταρρύθμισης, όταν τη δωδέκατη οι επαρχιακοί οργανισμοί, ενδεχομένως δικαιολογημένα, δηλώνουν ανέτοιμοι να αναλάβουν, πλην όμως κάποιοι σε υπουργεία, σε αρχές και σε τμήματα είχαν την ευθύνη ούτως ώστε να είναι έτοιμοι οι επαρχιακοί οργανισμοί για να λάβουν αυτήν την πολύ σημαντική αρμοδιότητα», είπε ο Πρόεδρος της Επιτροπής.

Συμπλήρωσε ότι επειδή αυτή η αρμοδιότητα αφορά την ασφάλεια και την υγεία των πολιτών, «υπεύθυνα η Επιτροπή Εσωτερικών και η Βουλή, στην απουσία υπευθυνότητας από άλλους», αναλαμβάνει την ευθύνη και μεταθέτει για περίοδο 6 μηνών αυτή την αυτή την αρμοδιότητα, η οποία θα παραμείνει για άλλους 6 μήνες στην τοπική αυτοδιοίκηση.

«Δεν το συνηθίζω, αλλά θα προειδοποιήσω για πρώτη και τελευταία φορά προς πάσα κατεύθυνση: Ζητήματα που περιλαμβάνει η μεταρρύθμιση, αρμοδιότητες που εναποτίθενται σε αρχές όπου και αν αυτές εναποτίθενται, αν δεν υπάρξει από τούδε και στο εξής η ανάλογη εργασία, όπως εμείς επιδεικνύουμε, τότε θα προχωρήσουμε με name and shame (ονομαστική υπόδειξη υπευθύνων)», τόνισε ακολούθως, προσθέτοντας πως είναι απαράδεκτο για μια φορά να έχει λειτουργήσει σωστά το Κοινοβούλιο, παραδίδοντας μια μεταρρύθμιση δυόμισι χρόνια πριν από την εφαρμογή της, να έχει δώσει άλλα δυόμισι χρόνια παράταση σε θητείες και να έρχονται τη δωδέκατη και να δηλώνουν ανέτοιμοι να αναλάβουν μια ευθύνη.

«Αυτό το μήνυμα απευθύνεται πρωτίστως προς το Υπουργείο Εσωτερικών αλλά και προς τις τοπικές αρχές και τους ΕΟΑ να ανεβάσουν στροφές και να αναλάβουν τις ευθύνες τους. Γιατί δεν πρόκειται να ξαναδώσουμε την οποιαδήποτε παράταση για ζητήματα που έπρεπε να είχαν λυθεί προ πολλού και από την κυβέρνηση και από τους αρμόδιους φορείς», σημείωσε σχετικά.

Ερωτηθείς αν η πρόταση θα πάει στην Ολομέλεια της Βουλής, ο κ. Δαμιανού επανέλαβε πως πρόκειται για ομόφωνη και οριζόντια πρόταση της Επιτροπής Εσωτερικών, παρά το γεγονός ότι δικαιολογημένα, όπως είπε, αντιδρούν οι δήμοι και η Ένωση Δήμων, γιατί γνώριζαν ότι όπως μεταφέρθηκαν οι αδειοδοτήσεις στους ΕΟΑ κατ’ ανάλογο τρόπο έπρεπε να μεταφερθεί και αυτή η αρμοδιότητα στους επαρχιακούς οργανισμούς.

«Αλλά όταν δηλώνουν και είναι ανέτοιμοι, αντιλαμβάνεστε θα ήταν ανεύθυνο για την Βουλή και τα κόμματα, εφόσον κάποιοι άλλοι δεν αναλαμβάνουν την πρωτοβουλία, να αφήναμε το ζήτημα να οδηγηθεί ουσιαστικά σε αχρησία και να βλέπουμε μπαλκόνια να πέφτουν πάνω από περιοίκους και γειτονιές», τόνισε επί του θέματος, προσθέτοντας ότι η ρύθμιση θα εφαρμοστεί με αυτόματη μεταφορά από τις 31 Μαρτίου του 2025, με την πρόταση να κατατίθεται με τη μορφή του κατεπείγοντος στη σημερινή Ολομέλεια.

«Είναι η πρώτη και τελευταία παράταση που δίνουμε για οποιαδήποτε πτυχή αφορά τη μεταρρύθμιση. Είμαι κατηγορηματικός και παρακαλώ να με ελέγξετε εάν στρεψοδικήσω σε αυτά που λέω», υπογράμμισε.

Σε ερώτηση αν τίθεται θέμα αντισυνταγματικότητας, ο κ. Δαμιανού απάντησε αρνητικά, εξηγώντας προς πρόκειται για ρυθμιστικά θέματα, για τα οποία υπάρχει και η συγκατάθεση του Υπουργείου Εσωτερικών.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Δειτε Επισης

Απέδρασε ο ισοβίτης και... σίγησε ο ασύρματος που άλλοτε ήταν στη διαπασών-Καυτή πατάτα η ανάληψη ευθυνών
Κλήρωση Τζόκερ-Αυτοί είναι οι αριθμοί που κερδίζουν 17 εκατ. ευρώ
Ψηφίστηκε νόμος για μεγαλύτερη διαφάνεια στον Ανεξάρτητο Φορέα Κοινωνικής Στήριξης
Ολιγόλεπτες διακοπές κυκλοφορίας την Κυριακή στην περιοχή Μονής λόγω έργων
H πρώτη απόδραση ισοβίτη μετά την... Αλ Καπόνε εποχή-Είχαν παραιτηθεί Αρχηγός, Διευθυντής Φυλακών και Υπουργός
Στις τοπικές αρχές η αρμοδιότητα για επικίνδυνες οικοδομές μέχρι 31 Μαρτίου
Συνέχιση επιδοτήσεων για αδύναμους και πάταξη αισχροκέρδειας ζητεί η Ένωση Καταναλωτών
Θα φωταγωγηθεί με χρυσό χρώμα για τον παιδικό καρκίνο η Βουλή
Συμβουλές Δήμου Λεμεσού προς δημότες ενόψει βροχοπτώσεων
Υπέρ επιμήκυνσης πληρωμής εξωδίκων και αύξησης ορίου βαθμών ποινής ο Βαφεάδης