Από το 2026 ο μόνιμος αναπληρωτής του Προέδρου της Βουλής-Επιστρέφουν με εισηγήσεις τα κόμματα

Το ζήτημα της μόνιμης αναπλήρωσης της Προέδρου της Βουλής τέθηκε επί τάπητος την Πέμπτη στην σύσκεψη αρχηγών ή εκπροσώπων κομμάτων. Όπως πληροφορείται ο REPORTER, παρόλο που υπήρξε μια γενική τάση για εναλλακτική ρύθμιση του ζητήματος και ξεκαθάρισαν κάποια θέματα, δεν έχει ακόμη αποφασιστεί η φόρμουλα που μπορεί να γίνει.

Το πρώτο ζήτημα που ξεκαθαρίστηκε, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, είναι ότι όντως η Ολομέλεια έχει το δικαίωμα να αποφασίσει μία διαφορετική ρύθμιση από την αναπλήρωση του Προέδρου από τον πρεσβύτερο βουλευτή. Μάλιστα, επί του ζητήματος παρουσιάστηκαν και νομικές γνωματεύσεις.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Εγείρει θέμα μόνιμης αναπλήρωσης ΠτΔ και ΠτΒ η Αννίτα-Το θέτει στη σύσκεψη Αρχηγών

Το δεύτερο ήταν πως, ό,τι και αν τελικά αποφασιστεί, θα εφαρμοστεί το 2026, κάτι που σημαίνει πως, μέχρι τότε, ο Ζαχαρίας Κουλίας θα συνεχίσει να αναπληροί την Αννίτα Δημητρίου. Ο λόγος είναι ότι επηρεάζεται η λειτουργία της Βουλής και έτσι, παρόλο που η απόφαση θα ληφθεί τώρα, δεν μπορεί να αφορά την υφιστάμενη σύνθεση του Κοινοβουλίου και θα πρέπει να υλοποιηθεί στην επόμενη κοινοβουλευτική περίοδο.

Αποφασίστηκε, επίσης, πως η απόφαση θα ληφθεί σε επίπεδο Ολομέλειας. Από πλευράς ΑΚΕΛ, σύμφωνα με πληροφορίες, υπήρξε η εισήγηση το θέμα να μελετήσει η Κοινοβουλευτική Επιτροπή για την Τήρηση του Κανονισμού της Βουλής, αλλά θεωρήθηκε πως δεν είναι ακριβώς θέμα κανονισμού. Ο ΔΗΣΥ, από πλευράς του, ήθελε το θέμα να παραπεμφθεί στην Επιτροπή Επιλογής, αλλά αντέδρασαν τα μικρότερα κόμματα, που δεν συμμετέχουν σε αυτήν.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:Σφυγμομέτρηση κομμάτων για την μόνιμη αναπλήρωση ΠτΔ και ΠτΒ-Σύσκεψη αρχηγών στη Βουλή για εισηγήσεις

Τελικά, με τον τρόπο να παραμένει σε εκκρεμότητα, αποφασίστηκε όπως ζητηθεί από τους εκπροσώπους να μεταφέρουν το ζήτημα στις Κοινοβουλευτικές τους Ομάδες και να επανέλθουν σε νέα συνεδρία που θα οριστεί, με συγκεκριμένες εισηγήσεις, ως προς το πώς θα επιλέγεται το πρόσωπο ή τα πρόσωπα που θα αναπληρούν τον εκάστοτε Πρόεδρο της Βουλής και με ποια κριτήρια. Επί της ουσίας, φαίνεται ότι η συγκεκριμένη κατεύθυνση δεν συζητήθηκε κατά τη συνεδρίαση της Πέμπτης, καθώς δεν είχαν τα κόμματα έτοιμες ιδέες, πέραν της γενικής, ότι δηλαδή είναι καλή ιδέα η μόνιμη ρύθμιση.

Συμφωνία ΔΗΣΥ με πρόταση Α. Δημητρίου για εφαρμογή όποιας απόφασης από την επόμενη Βουλή

Ο ΔΗΣΥ συμφωνεί είπε ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος του κόμματος, Νίκος Τορναρίτης με την πρόταση της ΠτΒ για να ληφθεί η οποία απόφαση από την παρούσα Βουλή, αλλά να εφαρμοστεί στην Βουλή που θα εκλεγεί το 2026 και η εισήγηση για τα δύο πρόσωπα – αντικαταστάτες να γίνονται από την Επιτροπή Επιλογής της Βουλής. Την απόφαση θα λάβει η Ολομέλεια της Βουλής, πρόσθεσε.

Ερωτηθείς για τα κριτήρια που θα πρέπει να πληρούν αυτά τα πρόσωπα, ο κ. Τορναρίτης είπε ότι η Επιτροπή Επιλογής αποφασίζει για τις προεδρίες των Κοινοβουλευτικών Επιτροπών και τα μέλη των αντιπροσωπειών που εκπροσωπούν την Βουλή στο εξωτερικό λαμβάνοντας υπόψην την πείρα, την αποδεκτικότητα, τις εισηγήσεις των κομμάτων κά. Έχοντας όλα αυτά υπόψην, πρόσθεσε, θα λαμβάνει την καλύτερη απόφαση για την επιλογή των συγκεκριμένων προσώπων που θα εκπροσωπούν με τον καλύτερο δυνατό τρόπο το Κοινοβούλιο και το πολίτευμα.

Ερωτηθείς εάν πρέπει να είναι από το ίδιο κόμμα με τον ή την ΠτΒ, ο κ. Τορναρίτης είπε ότι «καλύτερα οι δύο που θα επιλεγούν να μην ανήκουν στο ίδιο κόμμα με τον ΠτΒ». Με αυτή την πρόταση, ανέφερε, «λειτουργούμε ως αχθοφόροι του δημοσίου συμφέροντος, της υπεράσπισης των θεσμών και της πρόσθετης δημοκρατίας».

Ο Νίκος Τορναρίτης είπε ότι πρόκειται για εκσυγχρονιστικό βήμα, σπρώχνει τα πράγματα πιο μπροστά και αυτό πρέπει να το στηρίξουμε όλοι.

Ανέφερε επίσης ότι η ΠτΒ ανέθεσε στην Γενική Διευθύντρια της Βουλής να ετοιμάσει ένα κείμενο με τις απόψεις που ακούστηκαν και κάποια νομικά ζητήματα που τέθηκαν και να συζητηθεί σε μια επόμενη συνεδρία. Αποκόμισε, είπε, από την συζήτηση ότι όλες οι πλευρές συμφωνούν ότι πρέπει να υπάρξει απόφαση από αυτή τη Βουλή και θ’ αναφέρεται στην επόμενη Βουλή.

Απαντώντας σε ερώτηση είπε ότι η όποια πλειοψηφία της όποιας Βουλής μπορεί να ανατρέψει την οποιαδήποτε νομοθεσία, εκτός απο τις συνταγματικές τροποποιήσεις που χρειάζονται τα 2/3 των ψήφων.

Εναλλακτικό τρόπο καθορισμού αναπληρωτή Προέδρου Βουλής εισηγείται το ΑΚΕΛ

Το ΑΚΕΛ επανέλαβε την θέση του, όπως την είχε καταθέσει τον περασμένο Απρίλιο στην Επιτροπή Κανονισμών της Βουλής, στην σημερινή σύσκεψη, δήλωσε ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος του κόμματος, Γιώργος Λουκαίδης επαναλαμβάνοντας ότι εισηγείται έναν εναλλακτικό τρόπο καθορισμού του αναπληρωτή ΠτΒ με δύο πρόσωπα. Αυτά θα ορισθούν από την Ολομέλεια της Βουλής, όπως ορίζει η νομολογία του Ανωτάτου, πρόσθεσε σημειώνοντας ότι είναι συνταγματικά ορθό η Βουλή να ορίζει τα του οίκου της σε αυτό το ζήτημα.

Ο κ. Λουκαίδης είπε ότι στην σύσκεψη συμφώνησαν πως το θέμα δεν πρέπει να προσωποποιηθεί, κι αν κι εφόσον καταλήξουν σε μια απόφαση συναινετικά ή ομόφωνα, η εφαρμογή της πρέπει να ξεκινήσει από την επόμενη κοινοβουλευτική συνοδό. «Με κανέναν τρόπο δεν έχουμε εισηγηθεί να δημιουργήσουμε καινούργια οφίκια με αρμοδιότητες και θέσεις Αντιπροέδρων ή θέσεις απλής αναπλήρωσης, να αποτελέσουν σημείο διελκυστίνδας ανάμεσα στις πολίτικες δυνάμεις ή πάρε δώσε».

Θα πρέπει να αναφερόμαστε σε μια διαδικασία επιλογής αυτών των προσώπων, αυτοματοποιημένη και παρόμοια με αυτή της επιλογής του πρεσβύτερου, οπού – ανέφερε – μπορεί να τύγχανε ο πρεσβύτερος να ήταν για δυο ή τρεις θητείες από το ίδιο κόμμα, γιατί τύγχανε να είναι ο πρεσβύτερος.

Το ΑΚΕΛ, είπε, πιστεύει ότι τα δύο πρόσωπα δεν πρέπει να προέρχονται από το ίδιο κόμμα με τον εκάστοτε ΠτΒ.

Θα αναλύσει την πρόταση το ΔΗΚΟ

Το ΔΗΚΟ θα μελετήσει και θα αναλύσει την πρόταση της ΠτΒ και τις απόψεις του ΑΚΕΛ για το θέμα, ανέφερε ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος του κόμματος, Πανίκος Λεωνίδου σημειώνοντας ότι η όποια απόφαση θα ισχύει για την επόμενη σύνοδο της Βουλής. Ο,τι είναι καλύτερο για την λειτουργία του κράτους, των θεσμών και είναι εισηγήσεις που θα μας πάρουν ένα βήμα μπροστά, βεβαίως την υιοθετούμε, πρόσθεσε.

«Η πρόταση ακούγεται εκ πρώτης όψεως λογική σε κάποιο σημείο, γιατί αναφέρεται στην αντικειμενικότητα, αφού δεν θα γνωρίζει κανείς από τώρα ποιοι θα είναι οι επόμενοι Βουλευτές. Αρά υπάρχει ένα τεκμήριο αντικειμενικότητας εκ πρώτης όψεως. Είναι μια πρόταση προς την σωστή κατεύθυνση».

Θα δουν, πρόσθεσε, πως μπορεί να εφαρμοστεί αυτή η απόφαση, δεδομένου ότι το Σύνταγμα την επιτρέπει.

Ο κ. Λεωνίδου είπε ότι έχει προσωπικές απόψεις για την οριστική λύση του θέματος για «να μην είναι μια απόφαση που κάθε φορά θ’ αλλάζει. Ενδεχομένως να υπάρξει μια ολοκληρωμένη πρόταση (από το ΔΗΚΟ) με βάση αυτά που ακούσαμε κι από τους συναδέλφους του ΔΗΣΥ και του ΑΚΕΛ».

Σημείωσε επίσης ότι πρέπει να ληφθεί μια απόφαση που θα ληφθεί από μια Βουλή να μην μπορεί ν’ αλλάξει. Ερωτηθείς εάν θα προτείνουν συνταγματική αλλαγή, απάντησε «πιθανόν. Θα το μελετήσουμε, θα το κουβεντιάσουμε (στο ΔΗΚΟ)».

Η απόφαση να ληφθεί από την επόμενη Βουλή προκρίνει το ΕΛΑΜ

Το ΕΛΑΜ δεν θεωρεί ότι χρειάζεται αλλαγή οποιουδήποτε κανονισμού, νόμου ή του Συντάγματος για το θέμα του ορισμού του προσώπου που αντικαθιστά τον εκάστοτε ΠτΒ, ανέφερε ο Βουλευτής του κόμματος, Σωτήρης Ιωάννου, εκτιμώντας πως μια τέτοια προσπάθεια ίσως χρησιμοποιηθεί για εξυπηρέτηση πολιτικών σκοπιμοτήτων.

Εφόσον, είπε, εκφράστηκε η άποψη ότι η όποια απόφαση ληφθεί να εφαρμοσθεί από την επόμενη Βουλή, το ΕΛΑΜ θεωρεί ότι γι’ αυτό το θέμα είναι η επόμενη Βουλή που θα πρέπει να αποφασίσει και όχι να δεσμευθεί από αποφάσεις της παρούσας συνόδου.

Το θέμα καλύπτεται από το Σύνταγμα που είναι ο υπέρτατος νόμος – είπε – και δεν χρειάζεται οποιαδήποτε τροποποίηση την δεδομένη στιγμή. Η κάθε σύνοδος της Βουλής, πρόσθεσε, έχει το δικαίωμα από το Σύνταγμα να ορίσει κάποιον άλλων, εκτός από τον πρεσβύτερο, ως αναπληρωτή προεδρεύων.

Το ΕΛΑΜ, πρόσθεσε, εάν υπάρξει πρόταση για αλλαγή από κάποιο Βουλευτή, κόμμα ή την Πρόεδρο της Βουλής να ορίσει κάποιον αναπληρωτή της, είναι έτοιμο να το συζητήσει. «Όμως δεν θα δεσμεύσουμε νομικά τα άλλα κοινοβούλια και ούτε θεωρούμε ότι νομικά μπορούμε να το πράξουμε».

Διατήρηση υφιστάμενου συστήματος η καλύτερη επιλογή, θεωρεί η ΕΔΕΚ

Η ΕΔΕΚ θεωρεί αχρείαστη την συζήτηση αυτή, είπε ο Πρόεδρος το κόμματος Μαρίνος Σιζόπουλος, λέγοντας από στην σημερινή σύσκεψη δεν υπήρξε κατάληξη σε οποιαδήποτε συγκεκριμένη απόφαση.

Η καλύτερη επιλογή, ανέφερε, είναι να παραμείνει το υφιστάμενο σύστημα ως έχει γιατί θεωρεί ότι θα έχει τα λιγότερα προβλήματα. Η οποιαδήποτε απόφαση της Ολομέλειας της Βουλής, πρόσθεσε, θα μπορεί ν’ αλλάξει «και να μπαίνουμε σε μια διαδικασία συνεχών αλλαγών γύρω από τον ορισμό του προσώπου». Μίλησε για εθιμικό δίκαιο που έχει δημιουργηθεί μέσα από τα χρόνια εφαρμογής της επιλογής του πρεσβυτέρου, το οποίο μπορεί να συνεχίσει και να λειτουργήσει αποδοτικά.

Στη σύσκεψη, ανέφερε, έγινε συζήτηση για τα νομικά ζητήματα και η συζήτηση του θέματος θα συνεχιστεί. Πρέπει να χειριστούμε τα ζητήματα ψύχραιμα, νηφάλια, προσεκτικά ώστε ν’ αποφύγουμε την οποιαδήποτε απόφαση που ενδεχομένως δημιουργήσει περισσότερα προβλήματα. Χρόνος υπάρχει, σημείωσε.

Υπενθυμίζεται ότι για το θέμα υπήρξε στο παρελθόν εισήγηση από το ΑΚΕΛ, για δύο μόνιμους αναπληρωτές, με συγκεκριμένα καθήκοντα, η οποία δεν προχώρησε ποτέ. Ήρθε, ωστόσο, τώρα στην επιφάνεια, επειδή ο βουλευτής του ΔΗΚΟ, Ζαχαρίας Κουλίας, ο οποίος είναι αυτή τη στιγμή ο μεγαλύτερος σε ηλικία βουλευτής, απειλούσε ότι, όταν θα αναλάμβανε ως Προεδρεύων της Δημοκρατίας, στο χρονικό διάστημα που θα βρισκόταν τόσο ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας στη Νέα Υόρκη, όσο και η Πρόεδρος της Βουλής στη Μάλτα, θα διόριζε ο ίδιος Γενικό Ελεγκτή της επιλογής του, αν δεν προχωρούσε άμεσα ο Νίκος Χριστοδουλίδης με διορισμό, κάτι που θεωρήθηκε θεσμικό πραξικόπημα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Βάζει φρένο στον Κουλία για διορισμό Γενικού Ελεγκτή η Αννίτα-Ακύρωσε το ταξίδι της, παραμένει Προεδρεύουσα

Τελικά ο κ. Κουλίας δεν είχε την ευκαιρία να κάνει την προαγγελία του πράξη, παρόλο που φαίνεται να είχε βολιδοσκοπήσει και συγκεκριμένο πρόσωπο που είχε αποδεχθεί, επειδή η Αννίτα Δημητρίου αποφάσισε να μην παραστεί στην Διάσκεψη στη Μάλτα και να εκπροσωπηθεί από τον πρόεδρο της Επιτροπής Εξωτερικών, ώστε να διασφαλίσει ότι δεν θα είχε την ευκαιρία ο κ. Κουλίας να λάβει τέτοιου είδους εκτελεστικές αποφάσεις, αφού θα παρέμενε η ίδια Προεδρεύουσα καθ’ όλη τη διάρκεια της απουσίας του Νίκου Χριστοδουλίδη για τις εργασίες της Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών. Το επόμενο πρωί, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ανακοίνωσε τον διορισμό του γενικού διευθυντή του ΟΑΥ, Ανδρέα Παπακωνσταντίνου, στη θέση του Γενικού Ελεγκτή και η σχετική τελετή θα γίνει την Τετάρτη. Ως εκ τούτου η θεσμική κρίση αποσοβήθηκε, αν και κατέστη σαφές ότι ίσως το ζήτημα της αναπλήρωσης θα έπρεπε να ήταν πιο σωστά ρυθμισμένου, δεδομένου του εύρους των εξουσιών που θεωρητικά αποκτά ο εκάστοτε Προεδρεύων της Δημοκρατίας.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Το αντάρτικο Κουλία, η παρέμβαση Αννίτας και ο εγκλωβισμός στον θεσμικό τυφώνα που δεν καταλαγιάζει

Δειτε Επισης

Απέδρασε ο ισοβίτης και... σίγησε ο ασύρματος που άλλοτε ήταν στη διαπασών-Καυτή πατάτα η ανάληψη ευθυνών
Θεματοφύλακας των δημοκρατικών θεσμών η Βουλή
H πρώτη απόδραση ισοβίτη μετά την... Αλ Καπόνε εποχή-Είχαν παραιτηθεί Αρχηγός, Διευθυντής Φυλακών και Υπουργός
Χρέος να εργαστούμε για μία Κύπρο ελεύθερη και επανενωμένη είπε η ΠτΒ
Έτοιμος, ακόμη και σήμερα, για επανέναρξη των συνομιλιών ο Πρόεδρος
Κυπριακό και κατάσταση στην Ουκρανία στο επίκεντρο συνάντησης ΠτΔ με Αλέν Μπερσέ
Την ετοιμότητα της Κύπρου για ενδεχόμενες εκκενώσεις από Λίβανο εξέφρασε ο ΠτΔ
Νέο παραλήρημα Τατάρ-«Η τριμερής είναι κόλπο για να μας πάνε σε ομοσπονδία»
Αντιδρά στην αύξηση Βρετανών στρατιωτών στην Κύπρο ο Τατάρ-«Παρακολουθούμε τις εξελίξεις μαζί με την Τουρκία»
Η απόρριψη της λίστας των δικαστών και οι επόμενες κινήσεις-Η διαδικασία που ακολουθείται για την επιλογή