Υποτίμησαν τον κίνδυνο, τους... κούρεψε τα μέτρα ο «Κομμωτής»-Ερωτήματα και ευθύνες για Κεντρικές και Αστυνομία

Βαριές ευθύνες και μία σειρά από ερωτήματα προκύπτουν από την απόδραση του ισοβίτη Θεόδωρου Θεοφάνους, γνωστός ως «Κομμωτής», που καταδικάστηκε σε ισόβια για την δολοφονία της εγκύου συντρόφου του, ενώ του επιβλήθηκαν άλλα 35 χρόνια φυλάκιση για την δολοφονία της τρίχρονης κόρης της. Ένα τριπλό φονικό που διαπράχθηκε το 2011 και το οποίο είχε συγκλονίσει το παγκύπριο, ενώ δεδομένου της βιαιότητας του εγκλήματος, ο καταδικασθείς θεωρείτο πρόσωπο υψηλού κινδύνου.

Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, ο ισοβίτης ήταν ενήμερος από προηγουμένως, από την Διεύθυνση των Κεντρικών Φυλακών, πως το πρωί της Πέμπτης, αφού εγκρίθηκε η άδεια του, θα μεταφέρετο στην οικία της μητέρας τους στην Πάφο για επίσκεψη.

Προς τον σκοπό αυτό, ενημερώθηκε η Αστυνομία, η οποία σε τέτοιες περιπτώσεις συνδράμει, για λόγους ασφαλείας, ενώ κατά την μεταφορά ενός καταδίκου, συμβάλλουν και δεσμοφύλακες.

Ωστόσο, εκ του αποτελέσματος, φαίνεται πως δεν αξιολογήθηκαν με το σωστό τρόπο οι κίνδυνοι, εξού και τα μέτρα ασφαλείας που λήφθηκαν δεν θεωρούνται δρακόντεια. Και αυτό διότι, όπως αναφέρουν πηγές, για την μεταφορά του ισοβίτη, ο οποίος σημειώνεται πως ήταν ενήμερος, επιστρατεύτηκαν τέσσερις δεσμοφύλακες και τρία μέλη της Αστυνομίας και συγκεκριμένα της ΜΜΑΔ.

Γύρω στις δέκα το πρωί, ο ισοβίτης μεταφέρθηκε στην οικία της μητέρας του στην Πάφο και ενώ βρισκόταν «ελεύθερος» εντός αυτής, χωρίς να ήταν δεμένος με οποιοδήποτε μέλος, πήδηξε από το παράθυρο, το οποίο ήταν αφύλακτο, και στη συνέχεια τράπηκε σε φυγή, εκθέτοντας ανεπανόρθωτα τόσο την Αστυνομία, όσο και τις Κεντρικές Φυλακές.

Σύμφωνα με πληροφορίες από το Σωφρονιστικό Ίδρυμα, δεν ήταν η πρώτη επίσκεψη του στην οικία του, αφού είχε μεταφερθεί ξανά περί τα τέλη Ιουνίου και ως εκ τούτου, ενδέχεται ο ισοβίτης να είχε αξιολογήσει τα μέτρα που λαμβάνονται και να κατάστρωσε σχέδιο για την απόδραση του. Είναι εξάλλου για αυτό το λόγο που μετά την απόδραση τους διενεργήθηκαν έρευνες στο κελί του, σε μια προσπάθεια να εντοπιστούν στοιχεία, χωρίς όμως να προκύψει οτιδήποτε.

Η απόδραση του ισοβίτη, δεν έχει καμία σχέση με αυτή που καταγράφηκε τους τελευταίους μήνες από τις Κεντρικές Φυλακές, οπότε έφυγε κρατούμενος, κύριος από την πύλη, κατά την επιστροφή του από το Δικαστήριο. Και αυτό διότι, στην συγκεκριμένη περίπτωση επρόκειτο για μια «αυθόρμητη» απόδραση, όπου ο κρατούμενος εκμεταλλεύτηκε τις συγκυρίες, ωστόσο στην περίπτωση του ισοβίτη τα δεδομένα είναι εντελώς διαφορετικά. Αφενός γιατί πρόκειται για πρόσωπο που θεωρείτο υψηλού κινδύνου, λόγω της σοβαρότητας του εγκλήματος που διέπραξε, συνεπώς δεν αξιολογήθηκαν οι κίνδυνοι, και αφετέρου, κατά πάσα πιθανότητα η απόδραση να έχει προσχεδιαστεί.

Αστυνομία, Κεντρικές Φυλακές αλλά και Υπουργείο Δικαιοσύνης βρίσκονται στην πρίζα, αφού από τη μία θα πρέπει να εντοπιστεί ο ισοβίτης και από την άλλη, προκύπτει θέμα σοβαρών ευθυνών, ειδικότερα πως αν ληφθεί υπόψη πως απόδραση τέτοιας σημαντικότητας, έχει να καταγραφεί από το 2009.

Ωστόσο, από πλευράς Υπουργείου Δικαιοσύνης, διαχωρίζεται η θέση του, παραπέμποντας σε Αστυνομία και Κεντρικές Φυλακές, για τα ζητήματα και τις ευθύνες που προκύπτουν. Μάλιστα, όπως αναφέρουν πληροφορίες, διατάχθηκε ήδη έρευνα, ενώ αναμένεται οι επτά δεσμοφύλακες και αστυνομικοί που συμμετείχαν στην επιχείρηση να τεθούν σε διαθεσιμότητα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Φέρνει τα πάνω κάτω η απόδραση του «Κομμωτή»-Συνοδευόταν από δεσμοφύλακες και ΜΜΑΔ ο ισοβίτης

Δειτε Επισης

Απέδρασε ο ισοβίτης και... σίγησε ο ασύρματος που άλλοτε ήταν στη διαπασών-Καυτή πατάτα η ανάληψη ευθυνών
H πρώτη απόδραση ισοβίτη μετά την... Αλ Καπόνε εποχή-Είχαν παραιτηθεί Αρχηγός, Διευθυντής Φυλακών και Υπουργός
Σε διαθεσιμότητα μέχρι τις 25 Οκτωβρίου οι τρεις ΜΜΑΔίτες για την απόδραση του «Κομμωτή»
Συνελήφθη ο πατέρας του ισοβίτη και ακόμη ένα πρόσωπο-Άφαντος ακόμη ο «Κομμωτής»
Πληροφορίες για συνεργό του «Κομμωτή»-Όλα δείχνουν οργανωμένο σχέδιο απόδρασης
Ενημέρωση για το θέμα με λίστα υποψηφίων δικαστών ΕΔΔΑ θα ζητήσουν οι Βουλευτές
Η απόρριψη της λίστας των δικαστών και οι επόμενες κινήσεις-Η διαδικασία που ακολουθείται για την επιλογή
Έκλεψαν εργαλεία πέραν των 800 ευρώ από αποθήκη-Χειροπέδες σε δύο πρόσωπα
Υποτίμησαν τον κίνδυνο, τους... κούρεψε τα μέτρα ο «Κομμωτής»-Ερωτήματα και ευθύνες για Κεντρικές και Αστυνομία
Απουσιάζει από το χώρο διαμονής του στην Κακοπετριά 38χρονος (pic)