Ν. Χριστοδουλίδης: Η Κύπρος θα εφαρμόσει το Περιφερειακό Σχέδιο Δράσης κατά της κλιματικής αλλαγής

Η Κυβέρνηση αποφάσισε να θέσει σε εφαρμογή το Περιφερειακό Σχέδιο Δράσης ως μέρος της εθνικής της προσπάθειας να συμβάλει στον παγκόσμιο αγώνα κατά της κλιματικής αλλαγής, είπε σήμερα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Χριστοδουλίδης, σε οπτικογραφημένο χαιρετισμό του στην τελετή έναρξης του Διεθνούς Συνεδρίου για την Κλιματική Κρίση στην Ανατολική Μεσόγειο και τη Μέση Ανατολή.

Το Συνέδριο πραγματοποιείται σήμερα και αύριο στη Λάρνακα και συνδιοργανώνουν το Ινστιτούτο Κύπρου και η Κυπριακή Ακαδημία Επιστημών, Γραμμάτων και Τεχνών.

Όπως επεσήμανε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας το Περιφερειακό Σχέδιο Δράσης καθώς και πολιτική διακήρυξη είχαν εγκριθεί τον Νοέμβριο του 2022, σε εκδήλωση που συνδιοργάνωσαν η Κύπρος και η Αίγυπτος στο Σαρμ Ελ Σέιχ, με τη συμμετοχή των αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων των χωρών που ανήκουν στην πρωτοβουλία, δηλαδή του Μπαχρέιν, της Κύπρου, της Αιγύπτου, της Ελλάδας, του Ιράκ, του Ισραήλ, της Ιορδανίας, του Λιβάνου, του Ομάν και της Παλαιστίνης.

Εξήγησε ότι «το Περιφερειακό Σχέδιο Δράσης είναι μια εργαλειοθήκη με συστάσεις πολιτικής».

Στην ομιλία του ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης είπε πως αυτό που έφερε σήμερα όλους στην Κύπρο είναι «η συλλογική μας ανησυχία και η αποφασιστικότητά μας να κάνουμε ό,τι μπορούμε για να ανταποκριθούμε σε μια σοβαρή απειλή και μια βαθιά πρόκληση».

Πρόσθεσε ότι «η περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου και της Μέσης Ανατολής, όπου ζουν πάνω από 450 εκατομμύρια άνθρωποι, βιώνει όλο και πιο σοβαρά αλυσιδωτά φαινόμενα κλιματικής αλλαγής, όπως ακραία καιρικά φαινόμενα, άνοδο της θερμοκρασίας, μείωση των βροχοπτώσεων, αύξηση των πυρκαγιών και άνοδο της στάθμης της θάλασσας, τα οποία έχουν βαθιές περιφερειακές, αλλά και παγκόσμιες συνέπειες».

Οι άμεσες και άμεσες επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής, είπε «είναι αυτές που όλοι γνωρίζουμε πολύ καλά. Τα κλιματικά δεδομένα των τελευταίων ετών δεν είναι καθόλου αισιόδοξα και μόνο για να δώσουμε ένα παράδειγμα της κατάστασης στη περιοχή μας, τις τελευταίες 4 δεκαετίες στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου και της Μέσης Ανατολής, η θερμοκρασία αυξήθηκε κατά περίπου 0,5°C (βαθμούς Κελσίου) ανά δεκαετία. Οι προβλέψεις βάσει του σεναρίου «business-as-usual» για την περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου και της Μέσης Ανατολής, είναι άκρως απαισιόδοξες, ενώ για την Κύπρο, οι αριθμοί και οι επιστημονικές προβλέψεις είναι δυσοίωνες».

Όπως είπε ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης, «στην Κύπρο, τα τελευταία 5 χρόνια ήταν θερμότερα κατά 1,5°C (βαθμούς Κελσίου) σε σύγκριση με τον μέσο όρο της περιόδου 1990 - 2010, με αρκετούς μήνες να σπάνε τα ρεκόρ των τελευταίων 40 ετών. Η κατάσταση αυτή έχει αρνητικές επιπτώσεις στο ανθρώπινο και φυσικό περιβάλλον, στα οικοσυστήματά μας, στη βιοποικιλότητα και στους φυσικούς πόρους των χωρών μας» είπε.

Επιπλέον σημείωσε «επηρεάζει τις ανθρώπινες ζωές και τα μέσα διαβίωσης θέτοντας τα σε σοβαρό κίνδυνο, οδηγώντας σε κινδύνους για την υγεία, γεωργική και τροφολογική ανασφάλεια, αναγκαστική μετανάστευση και εκτοπισμό λόγω του κλίματος».

Όπως ανέφερε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας «η Κύπρος βρίσκεται στη ξεχωριστή θέση να είναι το μοναδικό κράτος μέλος της Ευρωπαϊκής Ενωσης στη γεωγραφική περιοχή της Μέσης Ανατολής. Βασιζόμενη σε αυτό τον μοναδικό ρόλο, η χώρα μας έχει προσπαθήσει, από την ένταξή της στην Ενωση το 2004, να λειτουργήσει ως γέφυρα, μεταξύ αυτών των δύο περιοχών του κόσμου». Πρόσθεσε πως «το σημερινό συνέδριο αποτελεί απόδειξη αυτής της προσπάθειας και διευκολύνει τη δημιουργία συνεργειών, την κοινή κατανόηση και τη συνεργασία».

Στο πλαίσιο αυτό, συνέχισε «η Κύπρος ανέλαβε το 2019 μια πρωτοβουλία για την κλιματική αλλαγή στην Ανατολική Μεσόγειο και τη Μέση Ανατολή. Στόχος της πρωτοβουλίας αυτής ήταν η προώθηση περιφερειακών συνεργειών για τον μετριασμό των επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής στην περιοχή, σύμφωνα με τους στόχους της Συμφωνίας του Παρισιού».

Σημείωσε πως «στο επίκεντρο της πρωτοβουλίας ήταν η ανάπτυξη ενός λεπτομερούς σχεδίου εργασίας, το οποίο στηρίζεται σε δύο θεμελιώδεις πυλώνες, ένα σχέδιο επιστημονικής έρευνας και ένα διακυβερνητικό σχέδιο δράσης».

Αναφερόμενος στον πρώτο πυλώνα, του οποίου ηγήθηκε «το Ινστιτούτο Κύπρου, ο Πρόεδρος είπε πως «240 επιστήμονες και εμπειρογνώμονες, κυρίως από την περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου και της Μέσης Ανατολής, καθώς και εκπρόσωποι διεθνών οργανισμών, συγκρότησαν 13 επιστημονικές ομάδες εργασίας, με στόχο τη συλλογή των υφιστάμενων γνώσεων σχετικά με την κλιματική αλλαγή στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου και της Μέσης Ανατολής, προκειμένου να παραχθεί μια πιο λεπτομερής αξιολόγηση της τρέχουσας κατάστασης, να εντοπιστούν τα κενά στην έρευνα και πολιτικές  ανάγκες και να παραχθεί μια «εργαλειοθήκη» πιθανών δράσεων και συστάσεων για την αντιμετώπιση των κλιματικών προκλήσεων της περιοχής».

Ο δεύτερος πυλώνας της πρωτοβουλίας, συνέχισε ο Πρόεδρος «περιελάβανε την ανάπτυξη ενός Περιφερειακού Σχεδίου Δράσης, με βάση τις επιστημονικές συστάσεις της ομάδας εμπειρογνωμόνων».

Εξήγησε ακόμα ότι «το 2021 και το 2022 πραγματοποιήθηκε μια σειρά επιστημονικών και Υπουργικών διασκέψεων στην Κύπρο, για να διευκολυνθούν οι συζητήσεις σχετικά με την ανάπτυξη του σχεδίου δράσης».

Τον Νοέμβριο του 2022, συνέχισε «στη Σύνοδο Κορυφής COP 27 στο Σαρμ Ελ Σέιχ, η Κύπρος και η Αίγυπτος συνδιοργάνωσαν εκδήλωση, με τη συμμετοχή των αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων των χωρών που ανήκουν στην πρωτοβουλία, δηλαδή του Μπαχρέιν, της Κύπρου, της Αιγύπτου, της Ελλάδας, του Ιράκ, του Ισραήλ, της Ιορδανίας, του Λιβάνου, του Ομάν και της Παλαιστίνης. Κατά την εκδήλωση, εγκρίθηκε πολιτική διακήρυξη  καθώς και το Περιφερειακό Σχέδιο Δράσης».

Όπως εξήγησε ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης «το Περιφερειακό Σχέδιο Δράσης είναι μια εργαλειοθήκη με συστάσεις πολιτικής, που προορίζεται να ενσωματωθεί από τα συμμετέχοντα κράτη, ανάλογα με τις ανάγκες, τόσο στο πλαίσιο των εθνικών σχεδίων δράσης τους για τον μετριασμό της κλιματικής αλλαγής και την προσαρμογή σε αυτήν, όσο και μέσω της περιφερειακής συνεργασίας μεταξύ όλων ή υποομάδων χωρών που συμμετέχουν στην πρωτοβουλία. Επιπλέον, το σχέδιο έχει δυναμικό και όχι στατικό χαρακτήρα και προορίζεται να εξελίσσεται συνεχώς, με βάση τις περαιτέρω συνεισφορές, τις εξελίξεις της κλιματικής κρίσης και την πρόοδο των επιστημονικών γνώσεων, των δεδομένων και της διαθέσιμης τεχνολογίας».

Ανέφερε ακόμα ότι «το σχέδιο πρόκειται να υλοποιηθεί μέσω έργων, με τη συμμετοχή μιας ομάδας χωρών που θα το αποφασίσει, και είναι ανοικτό σε μελλοντικές πρόσθετες συμμετοχές. Οι συστάσεις βασίζονται στην περιφερειακή καταλληλότητα και αρκετές από αυτές έχουν χαρακτήρα δημιουργίας ικανοτήτων και προτείνουν αναδιάρθρωση της οικονομικής δραστηριότητας που θα οδηγήσει σε πιο πράσινη οικονομία».

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ανακοίνωσε ότι η Κυβέρνηση «αποφάσισε να αναβιώσει την πρωτοβουλία αυτή και να θέσει σε εφαρμογή το Περιφερειακό Σχέδιο Δράσης ως μέρος της εθνικής της προσπάθειας να συμβάλει στον παγκόσμιο αγώνα κατά της κλιματικής αλλαγής. Τους επόμενους μήνες, σκοπεύουμε να εντείνουμε τις προσπάθειές μας, τόσο σε πολιτικό όσο και σε επιστημονικό επίπεδο, προκειμένου να προωθήσουμε τις περιφερειακές συνέργειες με στόχο να συνεργαστούμε με τις χώρες της γεωγραφικής μας περιοχής, για την καλύτερη προετοιμασία, διαχείριση και, όπου είναι δυνατόν, αναστροφή των τρομερών επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου και της Μέσης Ανατολής».

Ταυτόχρονα, διαβεβαίωσε ότι η Κυβέρνηση και ο ίδιος προσωπικά «είμαστε πλήρως δεσμευμένοι για τη συνέχιση και την ενίσχυση αυτής της πρωτοβουλίας. Είναι σαφές ότι πρέπει να δράσουμε επειγόντως, αποφασιστικά και συλλογικά» είπε και σημείωσε πως «κανείς δεν μπορεί να αλλάξει αυτή την πορεία δράσης μόνος του. Πρέπει να δράσουμε από κοινού, ως γείτονες και σύμμαχοι κατά της κλιματικής αλλαγής».

Όπως είπε ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης «μια κοινή, συλλογική προσπάθεια των χωρών μας για την καταπολέμηση αυτής της κρίσης στον πλανήτη, θα μπορούσε επίσης να αποτελέσει μια αλλαγή παραδείγματος, που θα δείξει στον κόσμο ότι μπορούμε να εργαστούμε μαζί, με αποφασιστικότητα, συνεργασία και συνέργεια, για να αφήσουμε στις μελλοντικές μας γενιές έναν καλύτερο κόσμο για να ζήσουν».

Ο Πρόεδρος κάλεσε όλους να «βαδίσουμε μαζί τον απαραίτητο δρόμο προς την κλιματική ουδετερότητα, να δουλέψουμε χέρι - χέρι, για να οικοδομήσουμε ανθεκτικές, βιώσιμες και πράσινες επιχειρήσεις, κοινότητες και χώρες για το μέλλον της νεολαίας μας και την ευημερία της περιοχής μας».

Πηγή: ΚΥΠΕ

Δειτε Επισης

Υπ. Υγείας: Προτεραιότητα τα ανιχνευτικά προγράμματα ακοής
Ακύρωσε την κίτρινη προειδοποίηση για καταιγίδες η Μετεωρολογική Υπηρεσία
Στα 10 εκ. ευρώ η επέκταση και αναβάθμιση του Γενικού Νοσοκομείου Αμμοχώστου
Β. Κασσιανίδου: Το Υφυπ. Πολιτισμού στηρίζει την ανάπτυξη της φιλαναγνωσίας
Τίθεται το βράδυ σε ισχύ η κίτρινη προειδοποίηση για καταιγίδες-Συστήνει προσοχή η Πολιτική Άμυνα
ΒΙΝΤΕΟ: Εγκαινιάστηκαν τα Χριστουγεννιάτικα Χωριά 2024-2025
Έτοιμος για την απεργία των γιατρών ο ΟΚΥπΥ-«Διατηρεί ανοιχτή την πόρτα του διαλόγου»
Ν. Χριστοδουλίδης: Σε σύνδεση πολιτισμού με οικονομική ανάπτυξη στοχεύει η Κυβέρνηση
Κρίσιμη συνεδρία για τον κλάδο σκυροδέματος-Αποφασίζουν τα επόμενά τους βήματα
Προσπάθειες μέχρι την υστάτη για αποφυγή της απεργίας των γιατρών-Οι εκκλήσεις της Κυβέρνησης