Η απόρριψη της λίστας των δικαστών και οι επόμενες κινήσεις-Η διαδικασία που ακολουθείται για την επιλογή

Προεκτάσεις και σοβαρά ερωτήματα ήγειρε η απόφαση της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής του Συμβουλίου της Ευρώπης, όπως απορρίψει την λίστα του Προέδρου Χριστοδουλίδη με τους υποψήφιους δικαστές για το ΕΔΑΔ. Το αιτιολογικό της απόρριψης ήταν ότι μια εκ των δικαστών δεν πληρούσε τα κριτήρια, μια θέση την οποία απορρίπτει η κυπριακή Κυβέρνηση, η οποία καλείται να στείλει νέα λίστα.

Μιλώντας στον REPORTER, ο νομικός Αχιλλέας Αιμιλιανίδης, εξήγησε την διαδικασία που ακολουθείται για την επιλογή των δικαστών και τον καταρτισμό της λίστας, ενώ από τα τρία ονόματα που στέλνει η Κύπρος, επιλέγεται το ένα μέσω ψηφοφορίας από την αρμόδια επιτροπή.

Όπως ανέφερε ο νομικός, «το Κράτος υποχρεούται να υποβάλει κατάλογο τριών υποψηφίων που έχουν τα προβλεπόμενα προσόντα, για εκλογή ως δικαστή στο ΕΔΑΔ». Ωστόσο, προηγουμένως τα ονόματα των δικαστών επιλέγονται και προτείνονται προς τον Πρόεδρο μέσω της ειδικής επιτροπής, της οποία προεδρεύει ο Υπουργός Εξωτερικών, ενώ μέλη σε αυτήν είναι ο Υπουργός Δικαιοσύνης, η Επίτροπος Διοικήσεως, ο Γενικός Εισαγγελέας, ο Προέδρος του Δικηγορικού Συλλόγου καθώς επίσης και πανεπιστημιακοί.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Απορρίφθηκαν οι υποψήφιοι ΠτΔ για το ΕΔΑΔ, δεν πληρούσαν τα κριτήρια-«Δεν θυμάμαι ξανά παρόμοια εξέλιξη»

Στην προκειμένη περίπτωση, όπως σημείωσε ο Αχιλλέας Αιμιλιανίδης, η Επιτροπή έστειλε στον Πρόεδρο τέσσερα ονόματα αντί τρία, καθώς υπήρχε και ένας επιλαχών, εντούτοις ο Πρόεδρος απέστειλε στην Κοινοβουλευτική Επιτροπή του ΣτΕ τα τρία ονόματα, τα οποία αξιολογούνται και στη συνέχεια περνούν από συνεντεύξεις.

Ο Αχιλλέας Αιμιλιανίδης επεσήμανε πως η απόρριψη συνιστά αρνητική εξέλιξη, σημειώνοντας πως είναι η πρώτη φορά που απορρίπτεται η λίστα, ωστόσο, όπως είπε, τα τρία πρόσωπα που επελέγησαν έχουν την δική τους διαδρομή στο χώρο, χαρακτηρίζοντας και τις τρείς ως εξαίρετες νομικούς και απλώς, όπως είπε, επρόκειτο για μια κακή στιγμή κατά τη διαδικασία της συνέντευξης, τους ενός εκ των τριών δικαστών που επελέγησαν.

Αναφορικά με τα επόμενα βήματα, ο κ. Αιμιλιανίδης, επεσήμανε πως, για την ώρα η Κύπρος αναμένει την επίσημη γραπτή ενημέρωση από την επιτροπή της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης και ακολούθως, όπως είπε, «θα σταλεί εκ νέου η λίστα και το πιθανότερο είναι σε αυτή να προστεθεί το πρόσωπο το οποίο ήταν επιλαχόν κατά τη προηγούμενη διαδικασία».

Με βάση τη διαδικασία, η Επιτροπή για την Εκλογή Δικαστών στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων αξιολογεί πρώτα τη δικαιοσύνη και τη διαφάνεια της εθνικής διαδικασίας που χρησιμοποιήθηκε για την επιλογή τους. Στη συνέχεια, παίρνει συνέντευξη από κάθε υποψήφιο προσωπικά και εξετάζει τα βιογραφικά τους, τα οποία υποβάλλονται σε τυποποιημένη μορφή, προκειμένου να αξιολογήσει εάν και οι τρεις υποψήφιοι είναι επαρκώς καταρτισμένοι για τη θέση.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:Η πρώτη αντίδραση Λευκωσίας για την απόρριψη δικαστών από ΕΔΔΑ-«Πληρούσαν τα κριτήρια»

Η Κυβέρνηση, πάντως, δια στόματος του εκπροσώπου Τύπου του Υπουργείο Εξωτερικών, ανέφερε πως οι προτεινόμενοι δικαστές πληρούσαν τα κριτήρια και ξεκαθάρισε πως η απόφαση απόρριψης της λίστας δεν αντανακλά στη διαδικασία που ακολουθήθηκε από το κράτος μέλος, ούτε στα προσόντα των υποψηφίων.

Σε σχέση με τις αναφορές ότι η μια εκ των δικαστών ήταν μέλος του Συμβουλίου που εξέτασε την αίτηση του Γενικού Εισαγγελέα, για παύση του Γενικού Ελεγκτή, ο οποίος Γενικός Εισαγγελέας είναι και μέλος της Επιτροπής που αποφασίζει για τις υποψηφιότητες, ο κ. Αιμλιανίδης ξεκαθάρισε ότι δεν έχει καμία απολύτως σύνδεση και τα όσα αναφέρονται στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης είναι στο όριο της ανθρωποφαγίας.

Υπενθυμίζεται πως, η Επιτροπή για την εκλογή δικαστών στο ΕΔΑΔ πήρε τις συνεντεύξεις στις στις 16 Σεπτεμβρίου και, όπως αναφέρεται στην απόφαση, η Επιτροπή συστήνει την απόρριψη της λίστας για ουσιαστικούς λόγους, καθώς δεν πληρούν όλοι οι υποψήφιοι τις απαιτήσεις του Άρθρου 21 της Ευρωπαϊκής Σύμβασης Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων για την εκλογή δικαστή στο ΕΔΑΔ.

Η νέα λίστα από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας υποβλήθηκε μετά την ολοκλήρωση της θητείας του Κύπριου Δικαστή στο ΕΔΑΔ, Γιώργου Σεργίδη.

Δειτε Επισης

Απέδρασε ο ισοβίτης και... σίγησε ο ασύρματος που άλλοτε ήταν στη διαπασών-Καυτή πατάτα η ανάληψη ευθυνών
H πρώτη απόδραση ισοβίτη μετά την... Αλ Καπόνε εποχή-Είχαν παραιτηθεί Αρχηγός, Διευθυντής Φυλακών και Υπουργός
Σε διαθεσιμότητα μέχρι τις 25 Οκτωβρίου οι τρεις ΜΜΑΔίτες για την απόδραση του «Κομμωτή»
Συνελήφθη ο πατέρας του ισοβίτη και ακόμη ένα πρόσωπο-Άφαντος ακόμη ο «Κομμωτής»
Πληροφορίες για συνεργό του «Κομμωτή»-Όλα δείχνουν οργανωμένο σχέδιο απόδρασης
Ενημέρωση για το θέμα με λίστα υποψηφίων δικαστών ΕΔΔΑ θα ζητήσουν οι Βουλευτές
Η απόρριψη της λίστας των δικαστών και οι επόμενες κινήσεις-Η διαδικασία που ακολουθείται για την επιλογή
Έκλεψαν εργαλεία πέραν των 800 ευρώ από αποθήκη-Χειροπέδες σε δύο πρόσωπα
Υποτίμησαν τον κίνδυνο, τους... κούρεψε τα μέτρα ο «Κομμωτής»-Ερωτήματα και ευθύνες για Κεντρικές και Αστυνομία
Απουσιάζει από το χώρο διαμονής του στην Κακοπετριά 38χρονος (pic)