Πληροφορίες ΗΠΑ για κατάπαυση του πυρός τις επόμενες ώρες στα σύνορα Ισραήλ-Λιβάνου

Ανώτεροι Αμερικάνοι αξιωματούχοι δήλωσαν ότι αναμένουν να εφαρμοστεί συμφωνία κατάπαυσης του πυρός «τις επόμενες ώρες» κατά μήκος των συνόρων Ισραήλ-Λιβάνου.

Μιλώντας σε δημοσιογράφους σε μια τηλεφωνική ενημέρωση της τελευταίας στιγμής αργά το βράδυ, οι αξιωματούχοι της αμερικανικής κυβέρνησης δήλωσαν ότι η εξαντλητική διπλωματία στο παρασκήνιο οδήγησε κοντά σε συμφωνία μεταξύ των δύο πλευρών.

Σύμφωνα με το Sky News, ένας αξιωματούχος της κυβέρνησης δήλωσε: «Η κατάπαυση του πυρός θα είναι για 21 ημέρες κατά μήκος της μπλε γραμμής (οριοθετική γραμμή που χωρίζει τον Λίβανο από το Ισραήλ και τα Υψίπεδα του Γκολάν).

«Κατά τη διάρκεια αυτών των 21 ημερών, τα μέρη θα διαπραγματευτούν προς την κατεύθυνση μιας πιθανής επίλυσης της σύγκρουσης που βρίσκεται σε εξέλιξη από τότε που η Χεζμπολάχ εξαπέλυσε την επίθεση στις 8 Οκτωβρίου και για να καταλήξουν σε μια συνολική συμφωνία κατά μήκος της μπλε γραμμής που θα επιτρέπει στους κατοίκους να επιστρέψουν στα σπίτια τους τόσο στο Λίβανο όσο και στο Ισραήλ», πρόσθεσε.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Παγκόσμιος συναγερμός-Έτοιμο το Ισραήλ για εισβολή στο Λίβανο, απειλές Ιράν για ολοκληρωτικό πόλεμο

Η συμφωνία δεν αφορά τη Γάζα

Ο αξιωματούχος τόνισε ότι αυτή η πρόταση κατάπαυσης του πυρός αφορούσε μόνο τα βόρεια σύνορα και δεν επεκτεινόταν στη Γάζα, όπου συνεχίζεται η στρατιωτική επίθεση του Ισραήλ κατά της Χαμάς, αλλά ότι μια παύση των μαχών μεταξύ του Ισραήλ και της Χεζμπολάχ θα δημιουργούσε το «περιθώριο» για πρόοδο στη Γάζα.

«Αγοράζει λίγο χρόνο και χώρο για να προσπαθήσουμε να επιδιώξουμε μια ρύθμιση στη Γάζα κατά το πρότυπο της συμφωνίας για τους ομήρους που συζητούσαμε», δήλωσε ο αμερικάνος αξιωματούχος.

Και συνέχισε: «Πιστεύουμε, ανεξάρτητα από το τι συνέβη στο πεδίο της μάχης τις τελευταίες ημέρες, ότι η στιγμή για να επιτύχουμε αυτή τη διπλωματική λύση είναι τώρα».

Υπενθυμίζεται πως εχθές κατά τη διάρκεια κατεπείγουσας συνεδρίασης του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, Γαλλία και ΗΠΑ, από κοινού πρότειναν προσωρινή κατάπαυση του πυρός για να διεξαχθούν διαπραγματεύσεις ανάμεσα στο Ισραήλ και τη Χεζμπολάχ.

«Τις τελευταίες ημέρες, συνεργαστήκαμε με τους αμερικάνους εταίρους μας για τη δημιουργία πλατφόρμας (που προβλέπει) προσωρινή κατάπαυση του πυρός 21 ημερών για να επιτραπεί η διεξαγωγή διαπραγματεύσεων», εξήγησε ο νέος επικεφαλής της γαλλικής διπλωματίας, Νοέλ Μπαρό.

«Η πλατφόρμα αυτή θα δημοσιοποιηθεί πολύ σύντομα» και «υπολογίζουμε στην αποδοχή της από τις δυο πλευρές», συνέχισε, επιμένοντας πως η γενίκευση του πολέμου Ισραήλ – Χεζμπολάχ δεν είναι «αναπόφευκτη» και καλώντας «όλα» τα μέρη να δεσμευτούν «αποφασιστικά» στην ειρηνική επίλυση της σύγκρουσης.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Τα βλέμματα στραμμένα στην κλιμάκωση της έντασης στο Λίβανο, έτοιμη να παράσχει βοήθεια σε πολίτες η Κύπρος

Άμεση κατάπαυση του πυρός 21 ημερών στα σύνορα Λιβάνου-Ισραήλ, ζητούν με κοινή δήλωσή τους η ΕΕ, οι χώρες της G7, η Αυστραλία και αραβικές χώρες

Άμεση κατάπαυση του πυρός 21 ημέρων στα σύνορα Λιβάνου-Ισραήλ ζητούν με κοινή δήλωσή τους η Ευρωπαϊκή Ένωση, η Γαλλία, η Ιταλία, η Γερμανία, το Ηνωμένο Βασίλειο, οι ΗΠΑ, ο Καναδάς, η Ιαπωνία, η Αυστραλία, το Κατάρ, η Σαουδική Αραβία και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα.

Ολόκληρη η κοινή δήλωση έχει ως εξής:

«Η κατάσταση μεταξύ Λιβάνου και Ισραήλ από τις 8 Οκτωβρίου 2023 είναι αφόρητη και παρουσιάζει έναν απαράδεκτο κίνδυνο ευρύτερης περιφερειακής κλιμάκωσης. Αυτό δεν είναι προς το συμφέρον κανενός, ούτε του λαού του Ισραήλ ούτε του λαού του Λιβάνου.

Είναι καιρός να συνάψουμε μια διπλωματική διευθέτηση που θα επιτρέπει στους πολίτες και στις δύο πλευρές των συνόρων να επιστρέψουν στα σπίτια τους με ασφάλεια.

Ωστόσο, η διπλωματία δεν μπορεί να πετύχει εν μέσω κλιμάκωσης αυτής της σύγκρουσης.

Ως εκ τούτου, καλούμε για μια άμεση κατάπαυση του πυρός 21 ημερών στα σύνορα Λιβάνου-Ισραήλ, ώστε να δοθεί χώρος στη διπλωματία προς την ολοκλήρωση μιας διπλωματικής διευθέτησης σύμφωνα με την απόφαση 1701 του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών και την εφαρμογή της απόφασης 2735 του ΣΑΗΕ σχετικά με την κατάπαυση του πυρός στη Γάζα

Καλούμε όλα τα μέρη, συμπεριλαμβανομένων των Κυβερνήσεων του Ισραήλ και του Λιβάνου, να εγκρίνουν την προσωρινή κατάπαυση του πυρός αμέσως σύμφωνα με την απόφαση 1701 του ΣΑΗΕ κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου και να δώσουν μια πραγματική ευκαιρία σε μια διπλωματική διευθέτηση.

Στη συνέχεια, είμαστε έτοιμοι να υποστηρίξουμε πλήρως όλες τις διπλωματικές προσπάθειες για τη σύναψη συμφωνίας μεταξύ του Λιβάνου και του Ισραήλ εντός αυτής της περιόδου, βασιζόμενη στις προσπάθειες των τελευταίων μηνών, που θα βάλει τέλος σε αυτήν την κρίση».

Πηγή: in.gr / ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Διπλωματικός πυρετός για να αποφευχθεί γενική σύρραξη στη Μέση Ανατολή-Νέο μήνυμα Νετανιάχου

Δειτε Επισης

Έτοιμη η Πολεμική Αεροπορία του Ισραήλ να υποστηρίξει χερσαίες επιχειρήσεις στον Λίβανο
Διεθνές ένταλμα κατά Νορβηγού για την υπόθεση των βομβητών
Νεκρός ο διοικητής της μονάδας εναέριων δυνάμεων της Χεζμπολάχ έπειτα από αεροπορική επιδρομή στη Βηρυτό
Νέα ισραηλινή επιδρομή στη Βηρυτό-Στόχος ο διοικητής της μονάδας εναέριων μέσων της Χεζμπολάχ
Σύροι φεύγουν από τη χώρα τους για να γλιτώσουν-Σκοτώνονται στον Λίβανο από ισραηλινά πλήγματα
Κόβει τις συζητήσεις περί κατάπαυσης του πυρός ο Λίβανος-«Θα συνεχίσουμε να πολεμάμε»
Πληροφορίες ΗΠΑ για κατάπαυση του πυρός τις επόμενες ώρες στα σύνορα Ισραήλ-Λιβάνου
Εξτρεμίστρια στις ΗΠΑ καταδικάστηκε σε 18 χρόνια φυλάκισης για σχέδιο επίθεσης
ΒΙΝΤΕΟ: Καρέ καρέ η στιγμή σύλληψης Ρώσου στρατιώτη στην Ουκρανία-Ικέτευε για τη ζωή του
Παγκόσμιος συναγερμός-Έτοιμο το Ισραήλ για εισβολή στο Λίβανο, απειλές Ιράν για ολοκληρωτικό πόλεμο