Εξτρεμίστρια στις ΗΠΑ καταδικάστηκε σε 18 χρόνια φυλάκισης για σχέδιο επίθεσης

Εξτρεμίστρια της αμερικανικής άκρας δεξιάς καταδικάστηκε χθες Τετάρτη να εκτίσει 18 χρόνια κάθειρξης επειδή απεργαζόταν σχέδιο επίθεσης σε υποδομές του συστήματος παραγωγής και διανομής ηλεκτρισμού γύρω από τη Βαλτιμόρη, πόλη σε μικρή απόσταση από την Ουάσιγκτον, με κατά πλειονότητα μαύρο πληθυσμό.

Η Σάρα Κλεντάνιελ, 36 ετών, συνελήφθη τον Φεβρουάριο του 2023 στην πολιτεία Μέριλαντ, ταυτόχρονα με ομοϊδεάτη της, τον Μπράντον Ράσελ, συνιδρυτή της αμερικανικής νεοναζιστικής οργάνωσης Atomwaffen, από τη Φλόριντα (νοτιοανατολικά).

Και οι δύο ανήκουν στο κίνημα του λεγόμενου «επιταχυντισμού», στο οποίο είναι στρατευμένοι ιδίως οπαδοί της θεωρίας περί ανωτερότητας της λευκής φυλής. Αναπτύχθηκε στις ΗΠΑ κι έχει εμπνεύσει επιθέσεις σε διάφορες άλλες περιοχές του κόσμου· σκοπός του είναι να επισπεύσει «πόλεμο ανάμεσα στις φυλές», που χαρακτηρίζει αναπόφευκτο.

Η Σάρα Κλεντάνιελ ομολόγησε τον Μάιο του 2024 ότι σχεδίαζε επίθεση εναντίον υποδομών του συστήματος ηλεκτροδότησης στο Μέριλαντ και πως είχε στην κατοχή της όπλο — παράνομα, καθώς είχε ποινικό μητρώο.

Καταδικάστηκε χθες αντίστοιχα σε 18 και 15 χρόνια κάθειρξης για τις δυο κατηγορίες, ποινές που θα εκτίσει κατά συγχώνευση (15 χρόνια στη φυλακή, τρία χρόνια ελεύθερη υφ’ όρον, ισόβια υπό περιοριστικούς όρους), σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Δικαιοσύνης.

«Η Σάρα Μπεθ Κλεντάνιελ επιδίωκε να ‘καταστρέψει ολοσχερώς’ την πόλη της Βαλτιμόρης, στοχοποιώντας πέντε υποσταθμούς του συστήματος ηλεκτροπαραγωγής, στο όνομα της βίαιης ρατσιστικής ιδεολογίας της», σχολίασε ο αμερικανός υπουργός Δικαιοσύνης Μέρικ Γκάρλαντ.

«Η κατηγορούμενη απεργαζόταν σχέδιο για την παράλυση του δικτύου ενέργειας σε όλη την περιφέρεια της Βαλτιμόρης και για να βλάψει χιλιάδες ανθρώπους προκειμένου να εφαρμόσει εξτρεμιστικό βίαιο πρόγραμμα με ρατσιστικά κίνητρα», πλειοδότησε ο διευθυντής της ομοσπονδιακής αστυνομίας (FBI), ο Κρίστοφερ Ρέι.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Law and Crime

Δειτε Επισης

Έτοιμη η Πολεμική Αεροπορία του Ισραήλ να υποστηρίξει χερσαίες επιχειρήσεις στον Λίβανο
Διεθνές ένταλμα κατά Νορβηγού για την υπόθεση των βομβητών
Νεκρός ο διοικητής της μονάδας εναέριων δυνάμεων της Χεζμπολάχ έπειτα από αεροπορική επιδρομή στη Βηρυτό
Νέα ισραηλινή επιδρομή στη Βηρυτό-Στόχος ο διοικητής της μονάδας εναέριων μέσων της Χεζμπολάχ
Σύροι φεύγουν από τη χώρα τους για να γλιτώσουν-Σκοτώνονται στον Λίβανο από ισραηλινά πλήγματα
Κόβει τις συζητήσεις περί κατάπαυσης του πυρός ο Λίβανος-«Θα συνεχίσουμε να πολεμάμε»
Πληροφορίες ΗΠΑ για κατάπαυση του πυρός τις επόμενες ώρες στα σύνορα Ισραήλ-Λιβάνου
Εξτρεμίστρια στις ΗΠΑ καταδικάστηκε σε 18 χρόνια φυλάκισης για σχέδιο επίθεσης
ΒΙΝΤΕΟ: Καρέ καρέ η στιγμή σύλληψης Ρώσου στρατιώτη στην Ουκρανία-Ικέτευε για τη ζωή του
Παγκόσμιος συναγερμός-Έτοιμο το Ισραήλ για εισβολή στο Λίβανο, απειλές Ιράν για ολοκληρωτικό πόλεμο