Η στάση του ΔΗΣΥ κρίνει την παρτίδα για την απαγόρευση της χρήσης των κινητών στα σχολεία

Όλα τα ενδεχόμενα είναι ανοιχτά αυτή τη στιγμή, αναφορικά με το μέλλον των αλλαγών που προωθεί το Υπουργείο Παιδείας, για την απαγόρευση της χρήσης των κινητών τηλεφώνων στα σχολεία Μέσης Εκπαίδευσης, με την Επιτροπή Παιδείας να έχει ολοκληρώσει την κατ’ άρθρον συζήτηση και να είναι έτοιμη να καταθέσει το νομοσχέδιο στην Ολομέλεια της Βουλής προς ψήφιση.

Κατά την τελευταία συνεδρία της Επιτροπής Παιδείας, η υπουργός Παιδείας, Αθηνά Μιχαηλίδου, κλήθηκε να δώσει απαντήσεις σε καίρια θέματα, όπως ήταν το σκεπτικό του Υπουργείου, τον τρόπο εφαρμογής της νομοθεσίας, καθώς και τις ποινές που θα επιβάλλονται στους παραβάτες μαθητές, σε περίπτωση που ψηφιστεί η νομοθεσία. Η κα. Μιχαηλίδου σημείωσε πως στόχος είναι το σχολείο να είναι μαθητοκεντρικό και να μην προωθεί την αποξένωση, ενώ επεσήμανε πως οι ποινές υπάρχουν στον υφιστάμενο νόμο και δεν πρόκειται να υπάρχει διαφοροποίηση.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Ξεκαθάρισε τις σκιές για απαγόρευση κινητών η Μιχαηλίδου-Πυρά από ΑΚΕΛ για αποτυχία εφαρμογής νόμων

Πάντως, όπως ακούστηκε στην Επιτροπή Παιδείας, το Υπουργείο ζητά όπως δοθεί χρόνος για να υπάρξει συζήτηση με τους εταίρους, ώστε σε περίπτωση που ψηφιστεί η νομοθεσία, να βρουν σε συνεργασία τα κατάλληλα μέτρα, για την εφαρμογή της, καθώς και την εποπτεία των μαθητών. Σημειώνεται πως σε περίπτωση που περάσουν οι κανονισμοί λειτουργίας των σχολείων Μέσης Εκπαίδευσης, η εφαρμογή τους θα είναι άμεση, ενώ θα υπάρχει μία μεταβατική περίοδος, μέχρι να ενημερωθούν πλήρως οι μαθητές, με τη σωστή προσέγγιση.

Οι εξηγήσεις της υπουργού Παιδείας, αλλά και το γεγονός ότι προωθούνται τέτοιοι κανονισμοί φαίνεται ότι έχουν ικανοποιήσει την πλειοψηφία των μελών της Επιτροπής Παιδείας. Συγκεκριμένα, στις τοποθετήσεις τους, οι περισσότεροι είχαν γνωστοποιήσει τις προθέσεις τους, αναφορικά με την ψηφοφορία. Όπως είχε αναφερθεί, ΔΗΚΟ, ΕΔΕΚ, ΔΗΠΑ και ανεξάρτητος βουλευτής, Ανδρέας Θεμιστοκλέους, τάσσονται υπέρ.

Συγκεκριμένα, ο αναπληρωτής πρόεδρος της Επιτροπής Παιδείας και εκ των αντιπροέδρων του ΔΗΚΟ, Χρύσανθος Σαββίδης, κατά την τοποθέτησή του, αφού εξήγησε τους λόγους που θεωρεί ότι πρέπει να προωθηθούν αυτές οι αλλαγές, επεσήμανε πως θα τις στηρίξουν. Στο ίδιο μήκος κύματος και ο βουλευτής της ΕΔΕΚ, Ανδρέας Αποστόλου, που τόνισε πως η πρόταση του Υπουργείου Παιδείας είναι ισορροπημένη και ότι συμφωνούν με τις εισηγήσεις. Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΔΗΠΑ, Αλέκος Τρυφωνίδης επεσήμανε πως ναι μεν συμφωνούν, ωστόσο θα πρέπει να βρεθεί ο σωστός τρόπος για να εφαρμοστεί η νομοθεσία. Ο ανεξάρτητος βουλευτής, Ανδρέας Θεμιστοκλέους, στην τοποθέτησή του τόνισε πως τα διαλείμματα δεν είναι κενός χρόνος, ενώ αν οι μαθητές θέλουν να μιλήσουν με τους γονείς τους μπορούν να το ζητήσουν από την γραμματεία.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: «Μαθητές κατέστρεψαν τη ζωή μίας οικογένειας»-Καταγγελία για τα κινητά εντός των σχολείων

Στην αντίπερα όχθη, οι τρεις βουλευτές του ΑΚΕΛ ξεκαθάρισαν τη θέση τους, που είναι ενάντια στους κανονισμούς. Ο βουλευτής του ΑΚΕΛ, Χρίστος Χριστοφίδης, σε ακόμη ένα one man show, με έντονο ύφος και υψωμένη φωνή, υποστήριζε πως οι κανονισμοί δεν έχουν καμία λογική και δεν θα σώσουν την κατάσταση. Μάλιστα, έφερε παράδειγμα ότι μόνο το 25% των χωρών της Ευρώπης έχουν προχωρήσει σε τέτοιους κανονισμούς, ενώ αν υπάρχει απαγόρευση της χρήσης των κινητών τηλεφώνων μόνο για 20-30 λεπτά δεν θα αλλάξει η κατάσταση. Πυρά κατά του Υπουργείου Παιδείας είχε εξαπολύσει και ο Ανδρέας Καυκαλίας που κατηγόρησε την Κυβέρνηση για αποτυχία της υφιστάμενης νομοθεσίας, ενώ ο Χρίστος Χριστόφιας σημείωσε πως ο καλύτερος τρόπος είναι να παραμείνει η νομοθεσία ως έχει και να βρεθούν τρόποι εφαρμογής της.

Το μοναδικό ερωτηματικό είναι τι θα ψηφίσει ο Δημοκρατικός Συναγερμός. Από τις τοποθετήσεις των βουλευτών του κόμματος στην Επιτροπή Παιδείας, δεν έχουν ξεκαθαριστεί οι προθέσεις του. Η τοποθέτηση του κόμματος της Πινδάρου είναι καθοριστική, καθώς πρόκειται για το μεγαλύτερο κόμμα και σε περίπτωση που ψηφίσει υπέρ, οι κανονισμοί θα περάσουν με ευκολία, ακόμη και αν το ΑΚΕΛ έχει σύμμαχους το ΕΛΑΜ, το Κίνημα Οικολόγων και τους ανεξάρτητους βουλευτές Αλεξάνδρα Ατταλίδου και Κωστή Ευσταθίου.

Οι μέχρι στιγμής πληροφορίες μαρτυρούν ότι ο Δημοκρατικός Συναγερμός τείνει προς τη στήριξη των κανονισμών, ωστόσο όλα θα κριθούν από τη συνεδρία του κόμματος που θα πραγματοποιηθεί εντός της ημέρας.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Βγάζει το mute και ανοίγει τη συζήτηση για απαγόρευση κινητών στα σχολεία η Βουλή

Δειτε Επισης

Στην Πτολεμαΐδα το χρυσό δελτίο των 18,6 εκ. ευρώ-Στην Κύπρο το ένα πεντάρι του Τζόκερ
Με συννεφιά και βροχές φεύγει ο Σεπτέμβρης-Στους 32 βαθμούς η θερμοκρασία
Ανησυχητικές εκτιμήσεις για τον τερματισμό μέτρων στήριξης-«Επιβάρυνση 201 εκατομμυρίων στα νοικοκυριά»
«Ανεξεταστέοι» οι μαθητές από τη χρήση των κινητών στην τάξη-Πέφτουν οι μαθησιακές τους ικανότητες
Τρέχει για το Νομοσχέδιο επικίνδυνων οικοδομών το ΥΠΕΣ-Προς κατάθεση στην επόμενη συνεδρία Υπουργικού
Ένας υπερτυχερός κέρδισε τα €18,6 εκατ. του Τζόκερ
Αυτοί είναι οι αριθμοί που κερδίζουν πάνω από 18,5 εκατ. ευρώ του Τζόκερ
Διαμαρτυρία για προσάρτηση ουκρανικών εδαφών από τη Ρωσία στη Λευκωσία
Στο Υπουργικό σχέδιο διαμονής και φροντίδας σε Στέγες Ηλικιωμένων
Στη Βουλή το Νομοσχέδιο για τους μισθούς των δημοσίων υπαλλήλων-Προνοεί αύξηση 1,5 τοις εκατό