Ενώπιον της Βουλής εννέα προτάσεις για τις κάμερες-Από πληρωμές σε δόσεις μέχρι χρονόμετρα σε φώτα τροχαίας

Σειρά προτάσεων νόμου που αφορούν το σύστημα φωτοεπισήμανσης αλλά και τροποποιήσεις του υφιστάμενου νομοθετικού πλαισίου, που ζητούν οι βουλευτές, ώστε να επωφεληθούν οι πολίτες, εξετάζει η Επιτροπή Μεταφορών της Βουλής, σε σημερινή συνεδρία της, κατά την οποία θα αρχίσει η κατ’ άρθρον συζήτηση τους.

Ούτε λίγο, ούτε πολύ, εννέα συνολικά προτάσεις νόμου που κατατέθηκαν για το ίδιο θέμα, θα εξεταστούν από την Επιτροπή Μεταφορών και οι οποίες αφορούν από αύξηση του ορίου βαθμών ποινής για ανάκληση της άδειας οδηγού, μέχρι πληρωμή εξωδίκων σε δόσεις και τοποθέτηση χρονομέτρου αντίστροφης μέτρησης σε φώτα τροχαίας.

Παράλληλα, υπάρχουν διάφορες άλλες εισηγήσεις από τους βουλευτές, ώστε να μελετηθούν και στη συνέχεια να ληφθεί απόφαση πόσες και ποιες θα σταλούν τελικά ενώπιον της Ολομέλειας του Σώματος, για ψήφιση, κάτι που θα ξεκαθαρίσει το αμέσως επόμενο διάστημα.

Οι εννέα προτάσεις ενώπιον της Επιτροπής

Η πρώτη πρόταση που θα εξεταστεί από την Επιτροπή, αφορά πρόταση νόμου που κατέθεσε ο βουλευτής του ΔΗΚΟ, Χρύσανθος Σαββίδης και η οποία αφορά παραχώρηση δυνατότητας μη άσκησης δίωξης, σε περίπτωση καταγραφής παράλειψης συμμόρφωσης με κανόνες για φώτα τροχαίας ή παραβίασης του ορίου ταχύτητας, όταν ο οδηγός του οχήματος είναι εκπαιδευόμενος και οδηγεί κατά τη διάρκεια εκπαίδευσής του και ο ιδιοκτήτης του οχήματος είναι αδειοδοτημένος εκπαιδευτής οδηγός ή σχολή οδηγών. Στην εν λόγω πρόταση, προνοείται ότι αυτό θα ισχύει, νοουμένου ότι η παράβαση κρίνεται από τον υπεύθυνο λειτουργό ότι είναι επουσιώδης και ότι δεν έχει σοβαρή επίπτωση στην ασφαλή χρήση του οδικού δικτύου.

Σε άλλη πρότασή του, ο κ. Σαββίδης εισηγείται αύξηση των βαθμών ποινής από δώδεκα σε είκοσι, στη βάση των οποίων Δικαστήριο έχει εξουσία να διατάξει, μεταξύ άλλων, τη στέρηση του δικαιώματος κατοχής ή απόκτησης άδειας οδήγησης.

Μια άλλη πρόταση που προέρχεται από την κοινοβουλευτική ομάδα του ΕΛΑΜ, αφορά την παραχώρηση δυνατότητας για αποπληρωμή εξώδικου προστίμου σε δόσεις. Η πρόταση κατατέθηκε από τους Χρίστο Χρίστου, Λίνο Παπαγιάννη και Σωτήρη Ιωάννου.

Πρόταση από τους ίδιους βουλευτές κατατέθηκε επίσης και για τοποθέτηση χρονόμετρου αντίστροφης μέτρησης σε φώτα τροχαίας, όπου λειτουργεί σύστημα φωτοεπισήμανσης, ώστε να καταγράφεται ο χρόνος που απομένει, μέχρι να σβήσει ο πράσινος σηματοδότης και σε περίπτωση μη τοποθέτησης τέτοιου χρονομέτρου εντός τριών μηνών, να υπάρξει αναστολή εφαρμογής των διατάξεων αναφορικά με το αδίκημα της παράλειψης συμμόρφωσης με φώτα τροχαίας.

Παρόμοιες προτάσεις με τις δύο του ΕΛΑΜ, ωστόσο με κάποιες διαφοροποιήσεις, κατέθεσαν και βουλευτές του ΑΚΕΛ. Πιο συγκεκριμένα, ο κ. Βαλεντίνος Φακοντής στην πρότασή του, εισηγείται την παραχώρηση δυνατότητας για αποπληρωμή εξώδικου προστίμου σε δύο έως και πέντε ισόποσες μηνιαίες άτοκες δόσεις.

Σε άλλη πρότασή του, οι βουλευτές του ΑΚΕΛ, Νίκος Κέττηρος, Βαλεντίνος Φακοντής, Κώστας Κώστα, Γιαννάκης Γαβριήλ και Ανδρέας Πασιουρτίδης, εισηγούνται την τοποθέτηση, εντός τριών μηνών, χρονομέτρου αντίστροφης μέτρησης στις οδικές συμβολές, οι οποίες ελέγχονται από σύστημα φωτοεπισήμανσης, ειδάλλως να προκύψει αναστολή της εφαρμογής της διάταξης του Νόμου που αφορά το αδίκημα της παράλειψης συμμόρφωσης με τα φώτα τροχαίας.

Επί τάπητος θα τεθούν ακόμα τρεις προτάσεις των βουλευτών του Δημοκρατικού Συναγερμού, Φωτεινής Τσιρίδου και Ονούφριου Κουλλά. Η πρώτη αφορά αύξηση της προθεσμίας καταβολής και αποδοχής εξώδικου προστίμου από τριάντα σε εξήντα ημέρες, προκειμένου να μην ασκηθεί δίωξη εναντίον προσώπου.

Παράλληλα, οι δύο βουλευτές προτείνουν όπως γίνεται παραγραφή των βαθμών ποινής μετά από την παρέλευση δύο ετών, όπως προβλέπεται στο συναφές υφιστάμενο νομοθετικό πλαίσιο, και αναστολή της εφαρμογής των διατάξεων που αφορούν στην επιβολή βαθμών ποινής για παραβάσεις σε φώτα τροχαίας έως την 31η Μαΐου 2024, με αναδρομική ισχύ από την 1η Ιανουαρίου 2023.

Η τελευταία πρόταση τους, σχετίζεται με την επέκταση της προθεσμίας πληρωμής εξώδικου προστίμου και των χρονικών διαστημάτων, τα οποία αφού εκπνεύσουν, δύναται να αυξηθεί εξώδικο πρόστιμο ή να ασκηθεί δίωξη εναντίον προσώπου, παραχώρηση έκπτωσης σε περίπτωση αποπληρωμής του προστίμου εντός τριάντα ημερών, καθώς και εισαγωγή ρυθμίσεων για τις περιπτώσεις που ο ιδιοκτήτης οχήματος αρνείται να παραλάβει ειδοποίηση, δεν είναι ο παραβάτης οδηγός ή είναι επιχείρηση.

Για τις πιο πάνω προτάσεις, θα παρευρεθούν στη Βουλή, ο Υπουργός Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων, Αλέξης Βαφεάδης, ως επίσης και εκπρόσωποι του Τμήματος Ηλεκτρομηχανολογικών Υπηρεσιών και του Τμήματος Δημοσίων Έργων του Υπουργείου Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων, εκπρόσωποι του Υπουργείου Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως, εκπρόσωποι της Αστυνομίας Κύπρου, εκπρόσωποι της Νομικής Υπηρεσίας της Δημοκρατίας και του εκπρόσωποι Παγκύπριου Δικηγορικού Συλλόγου.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Δειτε Επισης

Αποκαλύπτουμε όσα καταγράφει ο φάκελος «Κομμωτή»-Επτά φορές εκτός Φυλακών τους τελευταίους 21 μήνες
Στο νοσοκομείο πρόσωπο με εγκαύματα, μετά από πυρκαγιά σε εγκαταλελειμμένη οικία
Πυρκαγιά σε 4ωροφο κτήριο στη Λάρνακα-Μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο ένα παιδάκι
Τους έπιασαν στα πράσα να παίζουν πόκερ-Εκκρεμούσαν και εντάλματα προστίμων εναντίον τους
Νέα σειρά μέτρων για το μποτιλιάρισμα μετά από τροχαία στους αυτοκινητόδρομους-Σε προσφορές για νέες εξόδους
Σημαντική απόφαση ΔΕΕ για διασφάλιση συμφερόντων Κύπρου στις οδικές μεταφορές
Χάθηκαν τα ίχνη 14χρονου από το χώρο διαμονής του στη Λεμεσό (pics)
Μεταγενέστερος νόμος μπορεί να νομιμοποιήσει κανονιστική πράξη
Ξεκαθαρίζει ο Χαρτσιώτης-«Καθαρά επιχειρησιακό κομμάτι οι μεταθέσεις στην Αστυνομία»
Διενεργήθηκε η νεκροτομή στη σορό του 41χρονου Γιώργου Φιλίππου