Νομικό κενό με το επάγγελμα των διασωστών ασθενοφόρων-Ζητούν αναγνώριση και μισθολογική αναβάθμιση

Τις θέσεις του Υπουργείου Υγείας, αναφορικά με το θέμα της αναγνώρισης του επαγγέλματος των διασωστών ασθενοφόρων θέλει να ακούσει η Επιτροπή Υγείας, η οποία ζητά όπως προχωρήσουν άμεσα οι διαδικασίες, δεδομένου ότι πρόκειται για εκείνους τους ανθρώπους που φτάνουν πρώτοι στη σκηνή ενός ατυχήματος και πολλές φορές σώζουν ζωές. Παράλληλα, για ακόμη μία φορά, η Επιτροπή Υγείας θέλει να αγγίξει το θέμα της Εθνικής Στρατηγικής για ασθενοφόρα και την ανεξαρτητοποίηση της υπηρεσίας.

Το Σεπτέμβριο του 2023 η Επιτροπή Υγείας είχε συγκαλέσει μία επίσημη συνάντηση με τους διασώστες ασθενοφόρων, μετά από αίτημα των ιδίων, κατά την οποία είχε ακούσει τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν. Το βασικό αίτημά τους είναι η κατοχύρωση του επαγγέλματός τους, αλλά και η μισθολογική τους αναβάθμιση, αφού θεωρούν ότι οι μισθοί που λαμβάνουν δεν είναι ικανοποιητικοί.

«Είχαμε την επίσημη συνάντηση ως Επιτροπή Υγείας με τους διασώστες των ασθενοφόρων, μετά από αίτημά τους να βρεθούμε. Εκεί διαφάνηκαν ότι υπήρχαν δύο θέματα και τέθηκαν σε τραγικό ύφος. Οι άνθρωποι για να έρθουν στη Βουλή δεν είχαν λεφτά για να βάλουν βενζίνη να έρθουν στη συνάντηση και όταν μας το είπαν ένιωσα την ανάγκη να τους ακούσουμε αυτούς τους ανθρώπους. Πρέπει να κατοχυρωθεί το δικό τους επάγγελμα. Και για να γίνει αυτό πρέπει να υπάρχουν κάποιες πρόνοιες στο νόμο για την Εθνική Αρχή για τα ασθενοφόρα, για τον οποίο υπάρχουν ακόμη διαβουλεύσεις», εξήγησε στον REPORTER η αναπληρώτρια πρόεδρος της Επιτροπής Υγείας και η εκ των αντιπροέδρων του Δημοκρατικού Συναγερμού, Σάβια Ορφανίδου.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Σειρήνες κινδύνου από διασώστες ασθενοφόρων, ζητούν αναγνώριση-«Ντρεπόμαστε να δούμε τα παιδιά μας»

Σημειώνεται πως ενώπιον της Επιτροπής Υγείας έχει κατατεθεί ως αυτεπάγγελτο το συγκεκριμένο θέμα, από τους βουλευτές του ΔΗΣΥ, που ζητούν επίσημη ενημέρωση από το Υπουργείο Υγείας για τους χειρισμούς του, στις εισηγήσεις που κατατέθηκαν, όπως αφαιρεθεί η πρόνοια για την αναγνώριση του επαγγέλματος των διασωστών, από το γενικό νόμο για την Εθνική Στρατηγική για ασθενοφόρα και να καταρτιστεί ένα άλλο νομοσχέδιο μόνο για το συγκεκριμένο κεφάλαιο. Την ίδια ώρα, ένα άλλο αίτημα που υπάρχει ενώπιον της Κυβέρνησης και για το οποίο ζητά απαντήσεις η Επιτροπή Υγείας είναι όπως διασφαλιστεί η κλίμακα των διασωστών, για να υπάρχει μισθολογική αναβάθμιση.

«Οι άνθρωποι πραγματικά σώζουν ζωές και δίνουν τις πρώτες βοήθειες, αφού είναι οι πρώτοι που φτάνουν στις σκηνές. Είναι υποβαθμισμένος ο μισθός τους και η θέση τους. Θεωρώ ότι είναι δίκαια τα αιτήματά τους και έκανα κάποιες κινήσεις προς τον υπουργό, για να δω τι γίνεται με το νομοσχέδιο, του είπα ότι πρέπει να προχωρήσει κλπ. Αυτό που μάθαμε είναι ότι ακόμη βρίσκεται στη Νομική Υπηρεσία. Μας ενημέρωσαν ότι έγινε η δουλειά, έχει αφαιρεθεί η πρόνοια από το νόμο για την Εθνική Στρατηγική για Ασθενοφόρα, όμως θέλουμε να ενημερωθούμε επίσημα».

Ουσιαστικά, η Επιτροπή Υγείας ζητά από την Κυβέρνηση να ξεκαθαρίσει την θέση της επί του θέματος, δεδομένου ότι από τον περασμένο Σεπτέμβριο είχε λάβει σχετική επιστολή, από τον πρόεδρο της Επιτροπής και αναπληρωτή πρόεδρο του ΔΗΣΥ, Ευθύμιο Δίπλαρο, που ζητούσε άμεσα να προχωρήσει η νομοθετική ρύθμιση του ζητήματος.

«Δεν ξέρουμε για ποιο λόγο υπάρχει αυτή η καθυστέρηση ενός χρόνου. Πόσο δύσκολο είναι να ολοκληρωθεί ο έλεγχος ενός νομοσχεδίου απλού, που κατοχυρώνει το επάγγελμά τους; Θέλουμε να ακούσουμε και τις απόψεις του Υπουργείου Οικονομικών, για την ανάγκη αυτών των ατόμων, να αναβαθμιστεί η κλίμακά τους. Είναι αλληλένδετα αυτά τα δύο. Όμως, εμείς δεν μπορούμε να αγγίξουμε το θέμα της αναβάθμισης της κλίμακάς τους. Πρέπει να πάρει την απόφαση το κράτος για να το κάνει αυτό».

Πάντως, στην ατζέντα της συζήτησης βρίσκεται και το πολυσυζητημένο θέμα για την δημιουργία και λειτουργία Εθνικής Υπηρεσίας Ασθενοφόρων, καθώς και της ανεξαρτητοποίησης της Υπηρεσίας. Ένα θέμα που είχε ανοίξει στο παρελθόν, όμως υπήρξε απόσυρση του σχετικού νομοσχεδίου, από πλευράς Κυβέρνησης και δεν υπήρξε οποιαδήποτε κινητοποίηση μέχρι στιγμής.

«Περιμένουμε να έρθει το νομοσχέδιο, που είχε κατατεθεί, πήγε πίσω και έγινε ολόκληρη συζήτηση. Θέλουμε να δούμε ποια είναι η πολιτική της Κυβέρνησης και εκεί θα τοποθετηθούμε ευθαρσώς. Εμείς ακούσαμε τις θέσεις των εμπλεκόμενων φορέων, όμως θέλουμε να ακούσουμε την πολιτική θέση», τόνισε η κα. Ορφανίδου.

Δειτε Επισης

Απέδρασε ο ισοβίτης και... σίγησε ο ασύρματος που άλλοτε ήταν στη διαπασών-Καυτή πατάτα η ανάληψη ευθυνών
Κλήρωση Τζόκερ-Αυτοί είναι οι αριθμοί που κερδίζουν 17 εκατ. ευρώ
Ψηφίστηκε νόμος για μεγαλύτερη διαφάνεια στον Ανεξάρτητο Φορέα Κοινωνικής Στήριξης
Ολιγόλεπτες διακοπές κυκλοφορίας την Κυριακή στην περιοχή Μονής λόγω έργων
H πρώτη απόδραση ισοβίτη μετά την... Αλ Καπόνε εποχή-Είχαν παραιτηθεί Αρχηγός, Διευθυντής Φυλακών και Υπουργός
Στις τοπικές αρχές η αρμοδιότητα για επικίνδυνες οικοδομές μέχρι 31 Μαρτίου
Συνέχιση επιδοτήσεων για αδύναμους και πάταξη αισχροκέρδειας ζητεί η Ένωση Καταναλωτών
Θα φωταγωγηθεί με χρυσό χρώμα για τον παιδικό καρκίνο η Βουλή
Συμβουλές Δήμου Λεμεσού προς δημότες ενόψει βροχοπτώσεων
Υπέρ επιμήκυνσης πληρωμής εξωδίκων και αύξησης ορίου βαθμών ποινής ο Βαφεάδης