Τα βλέμματα στραμμένα στην κλιμάκωση της έντασης στο Λίβανο, έτοιμη να παράσχει βοήθεια σε πολίτες η Κύπρος
Στέλιος Χαραλάμπους 06:00 - 26 Σεπτεμβρίου 2024
Η κατάσταση στη Μέση Ανατολή παραμένει έκρυθμη, με το σενάριο ενός χερσαίου πολέμου στον Λίβανο να είναι ορατό, κάτι που δημιουργεί έντονη ανησυχία στην περιοχή. Στην γειτονική χώρα επικρατεί φόβος και ως εκ τούτου, χιλιάδες πολίτες μετακινούνται, προσπαθώντας να ξεφύγουν από το σφυροκόπημα, την ίδια ώρα που οι νεκροί ξεπερνούν τους 500, ανάμεσα τους παιδιά και γυναίκες.
Η Κύπρος, λόγω της εγγύτητας της, έχει σημαντικό ρόλο να επιτελέσει, ως προς την παροχή βοήθειας σε πολίτες. Εξού και η Κυπριακή Δημοκρατία ετοιμάστηκε για το ενδεχόμενο ενός πολέμου στο Λίβανο, με ασκήσεις επί χάρτου, ενώ παράλληλα, οι αρμόδιες υπηρεσίες βρίσκονται σε πλήρη συντονισμό, καταρτώντας πλάνο δράσης για να παράσχει η Κύπρος την καλύτερη δυνατή βοήθεια.
Ο ρόλος της Κύπρου είναι υποβοηθητικός ως προς τη διάσωση πολιτών, τρίτων χωρών που διαμένουν στη χώρα και αφορά τη μεταβίβαση και ολιγοήμερη φιλοξενία πολιτών δυτικών χωρών στην Κύπρο, μέχρι να μεταφερθούν στις χώρες καταγωγής τους.
Επιπρόσθετα, έχει ενεργοποιηθεί εδώ και καιρό το Σχέδιο Εστία, ενώ υπάρχουν αγκυροβολημένα σκάφη στην Κύπρο, τα οποία θα μπορούσαν, εάν και εφόσον κλείσει ο εναέριος χώρος του Λιβάνου, να βοηθήσουν δια θαλάσσης στην μεταφορά πολιτών.
ΔΙΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Η τρομακτική κατάσταση στη Μέση Ανατολή και ο ρόλος της Κύπρου-«Σωσίβιο δυτικών χωρών στην περιοχή»
Η παρουσία των ανθρώπων που θα φύγουν από τον Λίβανο και θα έρθουν στην Κύπρο, μπορεί να είναι ολιγόωρη ή ολιγοήμερη. Σύμφωνα με πληροφορίες, αν τα πρόσωπα που θα έρθουν θα διαμείνουν στην Κύπρο για λίγες ώρες, τότε φιλοξενούνται σε χώρους του παλαιού αεροδρομίου Λάρνακας, ενώ αν θα παραμείνουν στο νησί λίγες ημέρες, τότε ανάλογα με το τι θα ζητήσουν οι πρεσβείες, μπορούν να διαμείνουν είτε σε ξενοδοχεία, είτε σε άλλους χώρους που ετοιμάστηκαν για αυτό το σκοπό.
Σε δηλώσεις του ο Υπουργός Εξωτερικών, επεσήμανε πως, «η ετοιμασία βρίσκεται στον ύψιστο βαθμό τόσο σε επίπεδο συνεργασίας με τις χώρες που έχουν ειδικό ενδιαφέρον αλλά και εσωτερικά με τις αρμόδιες υπηρεσίες» και πρόσθεσε πως, μέχρι στιγμής, δεν έχει υπάρξει οποιοδήποτε αίτημα για έναρξη οποιασδήποτε επιχείρησης απομάκρυνσης πολιτών.
Η Κύπρος δεν είναι η πρώτη φορά που καλείται να βοηθήσει πολίτες τρίτων χωρών, λόγω σύρραξης στην ευρύτερη περιοχή. Εξάλλου, το 2006, η Κύπρος φιλοξένησε 60.000 άτομα που φυγαδεύτηκαν από το Λίβανο.
Πάντως, ήδη οι ΗΠΑ και η Γερμανία, εξέδωσαν σχετική οδηγία προς τους πολίτες τους που διαμένουν στον Λίβανο, να εγκαταλείψουν άμεσα την χώρα και δεν αποκλείεται και άλλες χώρες να πράξουν το ίδιο.
Παράλληλα, μια πιθανή χερσαία επιχείρηση στο Νότιο Λίβανο, πέραν από τις τραγικές συνέπειες που θα έχει για την ευρύτερη περιοχή της Μέσης Ανατολής, ενδεχομένως να δημιουργήσει και νέο κύμα μετανάστευσης. Και αυτό διότι, στο Λίβανο ζουν περίπου 5,5 εκατομμύρια κάτοικοι, ενώ επιπλέον στη χώρα φιλοξενούνται περίπου 1,5 εκατομμύρια Σύριοι αλλά και Παλαιστίνιοι πρόσφυγες.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Χιλιάδες πρόσφυγες στο Λίβανο-Μετακινούνται στο βορρά για να γλυτώσουν το ισραηλινό σφυροκόπημα
Για την ώρα, η Κύπρος μπορεί να λαμβάνει τα εύσημα για τη διαχείριση του μεταναστευτικού, καθώς τα μέτρα που πάρθηκαν δούλεψαν στον έπακρο, ωστόσο, γίνεται εύκολα αντιληπτό, πως μια ακόμα πολεμική σύρραξη στην περιοχή ενδεχομένως να ανατρέψει την όλη προσπάθεια για αντιμετώπιση των μεταναστευτικών ροών.
Επιπρόσθετα, όσον αφορά τις επιστροφές μεταναστών, αυτές δεν θα μπορούν να γίνουν εάν ο Λίβανος κηρυχθεί σε εμπόλεμη ζώνη, καθώς σύμφωνα με τη Ευρωπαϊκή Ένωση, απαγορεύονται οι επιστροφές σε περιοχές που κινδυνεύει η ζωή των μεταναστών από συγκρούσεις.
Πάντως, σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία, το 2023 καταγράφηκαν συνολικά 2348 επιστροφές μεταναστών, ενώ τους πρώτους τέσσερις μήνες του 2024, οι επιστροφές ανήλθαν στις 3337, καθιστώντας την Κύπρο, πρώτη χώρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης σε επιστροφές μεταναστών. Την ίδια ώρα, το 2023 καταγράφηκαν 2348 αφίξεις παράνομων μεταναστών, ενώ τους πρώτους μήνες του 2024, οι αφίξεις έφτασαν στις 3703.