Ζουν περισσότερο οι γυναίκες στην Κύπρο σε σχέση με τους άντρες-Τι δείχνουν τα στοιχεία από τη Eurostat

Περισσότερα χρόνια υγιούς ζωής έχουν μπροστά τους οι γυναίκες στην Κύπρο και στην ΕΕ από τους άντρες, σύμφωνα με στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα η Eurostat, η στατιστική υπηρεσία της ΕΕ.

Σύμφωνα με τα στοιχεία, το 2022 ο αριθμός των ετών υγιούς ζωής κατά τη γέννηση στην Κύπρο βρισκόταν στα 66,0 χρόνια. Για τις γυναίκες στην Κύπρο τα χρόνια υγιούς ζωής βρίσκονταν στα 66,3 και για τους άντρες στα 65,7.

Στην ΕΕ, ο αριθμός των ετών υγιούς ζωής κατά τη γέννηση το 2022 βρισκόταν κατά μέσο όρο στα 62,6 έτη. Για τις γυναίκες ο μέσος όρος βρισκόταν στα 62,8 χρόνια και για τους άντρες στα 62,4 χρόνια.

Τα χρόνια υγιούς ζωής αποτελούν διαφορετικό δείκτη από το συνολικό προσδόκιμο ζωής, και βασίζονται σε μετρήσεις του μεριδίου του πληθυσμού με ή χωρίς αναπηρία και σε δεδομένα σε σχέση με τη θνησιμότητα.

Το προσδόκιμο ζωής κατά τη γέννηση για τις γυναίκες στην ΕΕ ήταν κατά μέσο όρο 5,4 έτη μεγαλύτερο από αυτό των ανδρών (83,3 έτη έναντι 77,9 ετών).

Τα υγιή έτη ζωής - χωρίς δηλαδή περιορισμούς στις δραστηριότητες - αντιστοιχούν το 75% και το 80% του συνολικού προσδόκιμου ζωής για τις γυναίκες και τους άνδρες, αντίστοιχα. Επομένως, κατά μέσο όρο, οι άνδρες τείνουν να περνούν μεγαλύτερο ποσοστό της κάπως μικρότερης ζωής τους χωρίς περιορισμούς λόγω υγείας.

Μεταξύ των χωρών της ΕΕ, η Μάλτα κατέγραψε τον υψηλότερο αριθμό ετών υγιούς ζωής κατά τη γέννηση το 2022 για τις γυναίκες (70,3 έτη), μπροστά από τη Βουλγαρία (68,9 έτη) και τη Σλοβενία (68,5 έτη).

Η Δανία είχε τον χαμηλότερο αριθμό ετών υγιούς ζωής για τις γυναίκες (54,6 έτη), ακολουθούμενη από τη Λετονία (55,4 έτη) και τις Κάτω Χώρες (56,3 έτη).

Ο υψηλότερος αριθμός ετών υγιούς ζωής για τους άνδρες καταγράφηκε επίσης στη Μάλτα (70,1), ακολουθούμενη από τη Σουηδία (67,5) και την Ιταλία (67,1).

Οι χαμηλότεροι αριθμοί ετών υγιούς ζωής για τις γυναίκες καταγράφηκαν στη Λετονία (53,0 έτη), τη Σλοβακία (56,6 έτη) και τη Δανία (57,1 έτη).

Πηγή: ΚΥΠΕ

Δειτε Επισης

Κατήγγειλε την στάση Ερντογάν ο ΠτΔ-«Είμαι έτοιμος να καθίσω σήμερα στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων»
Στο βήμα της 79ης Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας
Τέλος από την 1η Οκτωβρίου ο μηδενικός συντελεστής Φ.Π.Α σε βασικά είδη-Τα προϊόντα που συγκαταλέγονται
Ζουν περισσότερο οι γυναίκες στην Κύπρο σε σχέση με τους άντρες-Τι δείχνουν τα στοιχεία από τη Eurostat
Ιδρύεται έδρα Τεχνητής Νοημοσύνης στο Πανεπιστήμιο Κύπρου
Πολύ πιο κάτω από τον μέσο όρο της Ε.Ε η εκπροσώπηση των γυναικών σε διευθυντικές θέσεις στην Κύπρο
Στη Νέα Υόρκη ο Πρωθυπουργός του Λιβάνου-Ζήτησε συνάντηση με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας
Στη διάθεση του κοινού το Tax For All
Αθώοι δύο κατηγορούμενοι για βιασμό 24χρονης-Βίντεο γύρισε μπούμερανγκ την υπόθεση, αναξιόπιστη η μάρτυρας
Ξεκαθάρισε τις σκιές για απαγόρευση κινητών η Μιχαηλίδου-Πυρά από ΑΚΕΛ για αποτυχία εφαρμογής νόμων