Ιδρύεται έδρα Τεχνητής Νοημοσύνης στο Πανεπιστήμιο Κύπρου
16:05 - 25 Σεπτεμβρίου 2024
Συμφωνία για ίδρυση ακαδημαϊκής έδρας στο γνωστικό αντικείμενο της Τεχνητής Νοημοσύνης στο Τμήμα Πληροφορικής του Πανεπιστημίου Κύπρου υπέγραψαν το Πανεπιστήμιο και ο Όμιλος ΧΜ. Η τελετή υπογραφής πραγματοποιήθηκε το μεσημέρι της Τετάρτης, στην Πανεπιστημιούπολη, στη Λευκωσία.
Όπως ανακοίνωσε το Πανεπιστήμιο Κύπρου, ο Όμιλος ΧΜ αναλαμβάνει τη χρηματοδότηση της έδρας για 10 συνεχόμενα έτη, με σκοπό την προαγωγή της έρευνας, της εκπαίδευσης και της αξιοποίησης ερευνητικών αποτελεσμάτων στο γνωστικό αντικείμενο της Τεχνητής Νοημοσύνης. Η συμφωνία προϋποθέτει τη δημιουργία της έδρας και τη στελέχωσή της μέσω της πρόσληψης ακαδημαϊκού προσωπικού στη βαθμίδα του/της Καθηγητή/τριας.
Στον χαιρετισμό του κατά την τελετή, ο Πρύτανης του Πανεπιστημίου Κύπρου, Καθηγητής Τάσος Χριστοφίδης, εξέφρασε αισιοδοξία και ικανοποίηση για την επιλογή του Ομίλου ΧΜ να ιδρύσει έδρα Τεχνητής Νοημοσύνης στο Πανεπιστήμιο Κύπρου. Ταυτόχρονα, επεσήμανε ότι η επιλογή της χρηματοδότησης της έδρας σε θέματα Τεχνητής Νοημοσύνης δείχνει επίσης και τον προσανατολισμό του Πανεπιστημίου Κύπρου σε αυτόν τον τομέα.
«Ως Πανεπιστήμιο Κύπρου», τόνισε ο Πρύτανης, «δίνουμε πολύ μεγάλη σημασία στην τεχνητή νοημοσύνη όχι μόνο ως γνωστικό αντικείμενο, αλλά και ως δραστηριότητα που θα πρέπει να εμποτίσει κάθε δράση του Πανεπιστημίου Κύπρου, είτε αφορά τη λειτουργία. είτε το εκπαιδευτικό του πρόγραμμα, είτε το ερευνητικό του πρόγραμμα».
Από την πλευρά της, η Αντιπρύτανης Ακαδημαϊκών Υποθέσεων του Πανεπιστημίου, Καθηγήτρια Ελένη – Τατιανή Συνοδινού, παρουσίασε τους στόχους, τις δράσεις και τις προοπτικές μέσα από την ίδρυση της έδρας ΧΜ. «Η ίδρυση της έδρας XM και οι προοπτικές συνεργασίας που διανοίγονται καταδεικνύουν την υψηλή αξία της παραγόμενης στο Πανεπιστήμιο Κύπρου έρευνας, εμπειρογνωμοσύνης και καινοτομίας», υπογράμμισε.
«Το Πανεπιστήμιο Κύπρου», σημείωσε η Αντιπρύτανης, «επιδιώκει να πρωτοστατεί και να πρωτοπορεί, ως θεμελιώδης πυλώνας του κυπριακού ερευνητικού οικοσυστήματος και ως πόλος διεθνούς ερευνητικής αριστείας και καταξίωσης». Όπως είπε, «η υλοποίηση των δράσεων της έδρας ΧΜ στην Τεχνητή Νοημοσύνη αναμένεται να επιφέρει πολύτιμη προστιθέμενη αξία στους δυο βασικούς πυλώνες της, στο Πανεπιστήμιο Κύπρου και στον όμιλο XM, αποτελώντας μια κοινή επένδυση για το μέλλον του τόπου και της νέας γενιάς».
Ο Πρόεδρος του Συμβουλίου του Πανεπιστημίου Κύπρου, Τάσος Αναστασίου, σημείωσε ότι η επιλογή του Ομίλου ΧΜ να ιδρύσει έδρα Τεχνητής Νοημοσύνης στο Πανεπιστήμιο Κύπρου «είναι μια μεγάλη ψήφος εμπιστοσύνης για το Πανεπιστήμιο Κύπρου», η οποία «μάς γεμίζει υπερηφάνεια και χαρά και μας δίνει τη δυνατότητα να δείξουμε ως κορυφαίο ακαδημαϊκό ίδρυμα το τι μπορούμε να πετύχουμε και σε θέματα τεχνολογίας αιχμής και αυτό να βγει προς τα έξω».
Ακόμη, εξέφρασε την πεποίθηση ότι αυτή η συνεργασία θα αποφέρει κοινά οφέλη, πρώτιστα στην κοινωνία, τονίζοντας πως «ό,τι θα προκύψει από αυτή τη συνεργασία είναι κάτι από το οποίο θα επωφεληθεί ολόκληρη η κοινωνία». Παράλληλα, εξέφρασε την βούληση του Πανεπιστημίου Κύπρου να ενδυναμώσει αυτή τη συνεργασία και σε άλλους τομείς προς κοινό όφελος.
Ο Αντιπρόεδρος και Αναπληρωτής Καθηγητής του Τμήματος Πληροφορικής του Πανεπιστημίου Κύπρου, Βάσος Βασιλείου, επεσήμανε ότι η έδρα Τεχνητής Νοημοσύνης είναι η πρώτη έδρα αυτού του είδους στο Τμήμα Πληροφορικής, προσθέτοντας ότι αυτό «είναι ένα ορόσημο το οποίο σηματοδοτεί την περαιτέρω εξέλιξη στη δική μας πορεία».
Εν συνεχεία, ανέφερε ότι «η δέσμευσή μας στην Τεχνητή Νοημοσύνη δεν είναι πρόσφατη», Είπε ακόμη ότι «έχουμε τη δυνατότητα να φτιάξουμε διεπιστημονικές συνεργασίες και να διασφαλίσουμε ότι οι μελλοντικοί μας απόφοιτοι είτε στο προπτυχιακό είτε στο μεταπτυχιακό επίπεδο έχουν τις δυνατότητες και τις γνώσεις να ηγηθούν του τομέα».
Η Καθηγήτρια του Τμήματος Πληροφορικής του Πανεπιστημίου, Ελπίδα Κεραυνού-Παπαηλιού, είπε ότι η υπογραφή της συμφωνίας αποτελεί εξαιρετική εξέλιξη. Εν συνεχεία, ανέφερε ότι το Τμήμα προσβλέπει στη διεύρυνση της συνεργασίας με τον Όμιλο ΧΜ, σημειώνοντας ότι «υπάρχει πληθώρα ζητημάτων στα οποία μπορούμε να συνεργαστούμε».
Η κ. Παπαηλιού είπε, μεταξύ άλλων, ότι «θέλουμε νέο αίμα στο Τμήμα Πληροφορικής, και στις χαμηλότερες βαθμίδες και στις υψηλότερες βαθμίδες». Από δικής μας πλευράς, συνέχισε, «σας υποσχόμαστε ότι θα κάνουμε ό,τι μπορούμε για να προσλάβουμε ένα άτομο που θα φανεί αντάξιο και των δικών σας και των δικών μας προσδοκιών».
Ο Εκπρόσωπος Τύπου του Υπουργείου Εξωτερικών, Θεόδωρος Γκότσης, ανέφερε ότι η παρουσία του Υπουργείου στην υπογραφή της συμφωνίας αναγνωρίζει τη σημασία της Τεχνητής Νοημοσύνης, την οποία, όπως είπε, «βρίσκουμε και εμείς στη δουλειά μας όλο και περισσότερο».
Επισημαίνοντας ότι ο τομέας της Τεχνητής Νοημοσύνης επηρεάζει οριζόντια όλες τις υπηρεσίες του κράτους, ο κ. Γκότσης εξέφρασε τη βούληση του Υπουργείου Εξωτερικών να είναι σε επαφή με τη νεοϊδρυθείσα έδρα, ούτως ώστε το Υπουργείο να μπορεί να ανταποκριθεί με περισσότερη εμπειρογνωμοσύνη στα καθήκοντά του.
Η συν-Διευθύνουσα Σύμβουλος του Όμιλου ΧΜ, Δρ Σταύρη Μόρτη, σημείωσε ότι «η ίδρυση της Έδρας XM στην Τεχνητή Νοημοσύνη ευθυγραμμίζεται τέλεια με το όραμά μας να αξιοποιήσουμε την αιχμή της τεχνολογίας για να προωθήσουμε την πρόοδο και να δημιουργήσουμε αξία». Εξέφρασε, ακόμη, την πεποίθηση ότι «οι ερευνητικές και εκπαιδευτικές δραστηριότητες που θα προκύψουν από αυτήν την έδρα θα εμπλουτίσουν όχι μόνο την ακαδημαϊκή κοινότητα, αλλά θα έχουν επίσης μακροχρόνιο αντίκτυπο στην κοινωνία και την οικονομία».
Εκφράζοντας την ειλικρινή ευγνωμοσύνη του Ομίλου ΧΜ στο Πανεπιστήμιο Κύπρου για αυτή τη συνεργασία, η Δρ Μόρτη υπογράμμισε ότι «μαζί, δεσμευόμαστε να επεκτείνουμε τα όρια της έρευνας στην Τεχνητή Νοημοσύνη, να προαγάγουμε μια κουλτούρα καινοτομίας και να συμβάλουμε στην τεχνολογική πρόοδο της Κύπρου και πέραν αυτής».
Πηγή: KYΠΕ