Αβέβαιη παραμένει η τύχη των 64 ομήρων της Χαμάς έναν χρόνο μετά την επίθεση της 7ης Οκτωβρίου

Έπειτα από σχεδόν έναν χρόνο σε ομηρεία στη Λωρίδα της Γάζας, η τύχη 64 ομήρων που πιστεύεται ότι είναι ακόμη ζωντανοί, αποτελώντας το βασικό διαπραγματευτικό χαρτί της Χαμάς για να εξασφαλίσει κατάπαυση του πυρός και την απελευθέρωση Παλαιστίνιων κρατουμένων, παραμένει αβέβαιη και εξακολουθεί να επισκιάζεται από έναν θλιβερό κατάλογο επιβεβαιωμένων θανάτων και επαναπατρισμών σορών.

Στις 7 Οκτωβρίου του 2023, κατά την επίθεση άνευ προηγουμένου της Χαμάς στο νότιο Ισραήλ, 251 άνθρωποι ή πτώματα θυμάτων μεταφέρθηκαν στη Γάζα.

Από αυτούς, 117 άνθρωποι, κυρίως γυναίκες, παιδιά και ξένοι εργαζόμενοι, έχουν ελευθερωθεί, κυρίως κατά τη μοναδική εκεχειρία που επετεύχθη στους σχεδόν 12 μήνες της σύγκρουσης διάρκειας μιας εβδομάδας στα τέλη του περσινού Νοεμβρίου.

Ως χθες, 24 Σεπτεμβρίου, σχεδόν έναν χρόνο μετά την επίθεση της Χαμάς στο Ισραήλ και την έναρξη του πολέμου που πυροδότησε κατά του παλαιστινιακού ισλαμιστικού κινήματος στη Γάζα, 97 εξακολουθούν να βρίσκονται σε ομηρεία, εκ των οποίων οι 64 πιστεύεται ότι είναι ζωντανοί, ενώ 33 έχουν κηρυχθεί νεκροί από τον ισραηλινό στρατό.

Από τους ομήρους που θεωρείται ότι είναι ακόμη ζωντανοί, οι 57 είναι Ισραηλινοί και μεταξύ αυτών βρίσκονται τουλάχιστον 20 που έχουν διπλή υπηκοότητα, 6 είναι υπήκοοι Ταϊλάνδης και 1 υπήκοος Νεπάλ.

Πενήντα δύο όμηροι είναι άνδρες και 10 είναι γυναίκες. Από αυτές οι 5 είναι στρατιώτες, ενώ συνολικά 11 στρατιώτες εξακολουθούν να κρατούνται στη Λωρίδα της Γάζας.

Δύο είναι παιδιά. Πρόκειται για τα αδέλφια Κφιρ και Αριέλ Μπίμπας, που απήχθησαν ενώ ήταν 8 μηνών και 4 ετών αντίστοιχα, και εξακολουθούν να είναι ζωντανά, όπως πιστεύεται, όπως άλλωστε και οι γονείς τους Σίρι και Γιάρντεν Μπίμπας.

Από την εκπνοή την 1η Δεκεμβρίου πέρυσι της μοναδικής εκεχειρίας που επετεύχθη, μόνον άλλοι 7 όμηροι έχουν ξαναβρεί την ελευθερία τους στη διάρκεια επιχειρήσεων διάσωσης του ισραηλινού στρατού.

Ο τελευταίος μέχρι στιγμής ήταν ο Καΐντ Φαρχάν Αλκάντι, ο οποίος ανέκτησε την ελευθερία του στις 27 Αυγούστου στο νότιο τμήμα της Λωρίδας της Γάζας.

Ελλείψει σημείων ζωής, δεν είναι βέβαιο ότι είναι ζωντανοί οι 64 όμηροι που πιστεύεται ότι είναι.

Πηγή: Πρώτο Θέμα

Δειτε Επισης

Σε 25 πόλεις των ΗΠΑ ένας μισθός 100.000 δολαρίων δεν είναι αρκετός για να τα βγάλεις πέρα
Στους 58 οι νεκροί στην Υεμένη και πάνω από 100 τραυματίες από αμερικανικά πλήγματα στο λιμάνι Ρας Ίσα
Ο Τραμπ προανήγγειλε το τέλος των αυξήσεων των δασμών στην Κίνα και συμφωνία-Ποιος θα έχει το πάνω χέρι
Guardian: Στη σκιά της βίας το Πάσχα των Παλιστίνιων Χριστιανών στην Ιερουσαλήμ
Δεκάχρονη που διάβαζε από 2 ετών ετοιμάζεται να αποφοιτήσει από κοινοτικό κολλέγιο
Πώς ο Ντόναλντ Τραμπ μπορεί να συσπειρώσει την Ευρωπαϊκή Ένωση-Ποιος ο ρόλος της Μελόνι
Ο Ρούμπιο απειλεί με αποχώρηση των ΗΠΑ από τη διαμεσολάβηση εάν δεν υπάρξει συμφωνία Ρωσίας-Ουκρανίας
Έκανε αεροπειρατεία σε εσωτερική πτήση στο Μπελίζ, ήθελε να μεταβεί σε άλλη χώρα-Τον σκότωσε επιβάτης
ΒΙΝΤΕΟ: Τουλάχιστον 20 οι νεκροί έπειτα από νέο αμερικανικό βομβαρδισμό του λιμανιού Ρας Ισα
Ο έξυπνος πόλεμος της Κίνας σε Τραμπ-Πώς το Πεκίνο χτυπά το «μαλακό υπογάστριο» της οικονομία των ΗΠΑ