Αθώοι δύο κατηγορούμενοι για βιασμό 24χρονης-Βίντεο γύρισε μπούμερανγκ την υπόθεση, αναξιόπιστη η μάρτυρας

Κατέρρευσε υπόθεση βιασμού που εκδικαζόταν ενώπιον του Μόνιμου Κακουργιοδικείου Αμμοχώστου, το οποίο αθώωσε τους δύο κατηγορούμενους, καθώς η 24χρονη παραπονούμενη και βασική μάρτυρας κατηγορίας, κρίθηκε αναξιόπιστη.

Oι δύο κατηγορούμενοι, που εκπροσωπούνταν από τις δικηγόρους Ευαγγελία Λαζαρίδου και Ονόφρη Οικονόμου, αντιμετώπιζαν από κοινού μία κατηγορία συνωμοσίας προς διάπραξη κακουργήματος, δηλαδή βιασμού, μία κατηγορία βιασμού και μία κατηγορία στέρησης της ελευθερίας με σκοπό να υποβληθεί πρόσωπο σε σεξουαλική κακοποίηση.

Η εκδοχή που προώθησε η Κατηγορούσα Αρχή με την έναρξη της διαδικασίας, ήταν πως στις 25 Απριλίου του 2023, σε διαμέρισμα στην Αγία Νάπα, οι δύο κατηγορούμενοι ήρθαν σε παράνομη συνουσία με την παραπονούμενη, χωρίς τη συναίνεση της, αφού προηγουμένως είχαν συνωμοτήσει για τούτο και τη μετέφεραν στο εν λόγω διαμέρισμα κρατώντας την με τα χέρια τους από τους ώμους της, κατά τρόπο που της είχαν στερήσει την ελευθερία της.

Ωστόσο, η εκδοχή της Κατηγορούσας Αρχής διαφοροποιήθηκε κατά την εξέλιξη της ακροαματικής διαδικασίας, όταν παρουσιάστηκαν ενώπιον του Δικαστηρίου βίντεο που εξήχθησαν από το κινητό τηλέφωνο του πρώτου κατηγορούμενου και έγινε επανακλήτευση της 24χρονης. Στο στάδιο εκείνο, η εκδοχή που εν τέλει προωθήθηκε, ήταν ότι πριν την παράνομη συνουσία στο διαμέρισμα, υπήρξε επίσης παράνομη συνουσία με την παραπονούμενη, χωρίς τη συναίνεση της, σ’ εξωτερική περιοχή στην Αγία Νάπα.

Από την άλλη, στη βάση και των διευκρινίσεων που δόθηκαν από τις συνηγόρους των κατηγορούμενων κατά το στάδιο των αγορεύσεων, ο μεν πρώτος κατηγορούμενος αποδέχθηκε ότι υπήρξε σεξουαλική επαφή με την 24χρονη, όμως αποτέλεσε θέση του πως ήταν με τη συγκατάθεση της, ενώ η πλευρά του δεύτερου κατηγορούμενου προώθησε τη θέση πως δεν υπήρξε σεξουαλική επαφή με την νεαρή.

Μετά την κατάθεση βίντεο από την υπεράσπιση, το οποίο τραβήχτηκε τη νύχτα που διαδραματίστηκαν τα γεγονότα, η 24χρονη επανακλητεύθηκε ενώπιον Δικαστηρίου, με την συνήγορο του πρώτου κατηγορουμένου, κ. Λαζαρίδου, να της υποβάλλει πως είχε γνώση για το υλικό, ωστόσο δεν ανέφερε οτιδήποτε στην Αστυνομία, προκειμένου να εισπράξει χρήματα από την ασφάλεια της χώρα της.

Επίσης, αντεξετάστηκε για τη συμπεριφορά και τις απαντήσεις της στα βίντεο, καθώς επίσης για το γεγονός ότι υπάρχει βίντεο που δείχνει σεξουαλική πράξη εκτός του διαμερίσματος, ενώ στην Αστυνομία ανέφερε ότι βιάστηκε μόνον στο διαμέρισμα.

Με τη σειρά της, η συνήγορος του δεύτερου κατηγορούμενου, Ονόφρη Οικονόμου, αντεξέτασε την παραπονούμενη για το χρονικό σημείο που ισχυρίστηκε στην κατάθεση της ότι έκλαιγε και αν προκύπτει κάτι τέτοιο από τα βίντεο, αλλά και για το χρόνο που μεσολάβησε από τη σεξουαλική πράξη στον εξωτερικό χώρο μέχρι το διαμέρισμα. Επίσης, της υπέβαλε πως η σεξουαλική επαφή ήταν με την συγκατάθεση της, κάτι το οποίο η 24χρονη αρνήθηκε.

Εξετάζοντας την μαρτυρία της 24χρονης, το Κακουργιοδικείο στην απόφαση του ανέφερε πως είναι παραδεκτό, ότι όταν έφυγαν από το διαμέρισμα, ο κατηγορούμενος ένα συνόδευσε την παραπονούμενη για να βρει ταξί, ενώ από τα τεκμήρια προέκυψε πως οι δύο περπατούν μαζί στο δρόμο, υποδεικνύοντας ταυτόχρονα τις αντιφάσεις της νεαρής.

«Κατά τη διαδρομή, το χέρι του κατηγορούμενου ένα βρίσκεται γύρω από τον ώμο της, δηλαδή την κρατά αγκαλιά. Η παραπονούμενη δε, φαίνεται να περπατά άνετα, χωρίς καμία πίεση. Όπως ανέφερε κατά τη μαρτυρία της, ήταν σοκαρισμένη αλλά πίεσε τον εαυτό της να είναι ήρεμη, για να μπορέσει να πάει στο ξενοδοχείο όσο πιο γρήγορα γίνεται και να φύγει από εκείνη την κατάσταση. Στο σημείο αυτό βεβαίως, θα πρέπει να επισημάνουμε ότι η εκδοχή της στην Αστυνομία ήταν εκ διαμέτρου αντίθετη. Συγκεκριμένα, όπως ανέφερε η μάρτυρας κατηγορίας 4, χωρίς ν’ αμφισβητηθεί, αυτό που τους ανέφερε η παραπονούμενη, ήταν πως ο κατηγορούμενος ένα την κρατούσε δια της βίας και δεν μπορούσε να ξεφύγει. Κάτι που βεβαίως, όχι μόνον διαψεύδεται από την πραγματική μαρτυρία ανωτέρω, αλλά δεν έχει ούτε λογική, με δεδομένο ότι ο κατηγορούμενος ένα πολύ απλά τη συνόδευσε να πάρει ταξί. Επιπλέον όμως, επιβεβαιώνει θα λέγαμε και την ευκολία της παραπονούμενης να προσαρμόζει τις θέσεις της, κατά πως ένιωθε ότι την βόλευε κάθε φορά, προωθώντας όμως τελικά αντιφατικά πράγματα».

Επίσης, σε άλλο σημείο της απόφασης, σε σχέση με το γεγονός πως της αποδόθηκε κίνητρο τα χρήματα, το Κακουργιοδικείου ανέφερε πως η παραπονούμενη «με τη συνεχή εναλλαγή των θέσεων της και τον τρόπο που απαντούσε στις ερωτήσεις αναφορικά με το συγκεκριμένο ζήτημα, αλλά και τις γενικές, αόριστες, αντιφατικές και μη λογικές απαντήσεις της, έδειξε με τον πλέον ξεκάθαρο τρόπο ότι κάτι ήθελε ν’ αποκρύψει και μας έθεσε σε εγρήγορση για το ενδεχόμενο η θέση της υπεράσπισης να είναι βάσιμη».

Περαιτέρω, το Κακουργιοδικείο ανέφερε πως «η μάρτυρας ανέφερε κατ’ αρχάς πως δεν πήρε αποζημίωση από το φιλανδικό δημόσιο επειδή το έγκλημα δεν έχει γίνει στη Φιλανδία και πως έχει πάρει ψυχολογική βοήθεια από το κράτος. Όταν της τέθηκε ότι με βάση τη νομοθεσία της Φιλανδίας υπάρχει δυνατότητα λήψης αποζημίωσης για Φιλανδούς πολίτες που είναι θύματα εγκλημάτων στο εξωτερικό, όχι μόνον δεν το αρνήθηκε, αλλά αντίθετα αναφέρθηκε σ’ επαφές της με το Υπουργείο Εξωτερικών και το Υπουργείο Δικαιοσύνης για να λάβει «δικαιοσύνη» σ’ αυτό το θέμα και είπε ότι έχει κάνει αίτηση για να έχει «χαρτί» ότι έχει γίνει βιασμός αλλά δεν το έλαβε ακόμα. Όταν θα έχει αυτά τα «χαρτιά» από την Κύπρο, της έχουν πει ότι θα της απαντήσουν».

Αναφορικά με την ποιότητα της μαρτυρίας της, το Κακουργιοδικείο καταληκτικά ανέφερε πως δεν μπορεί να βασιστεί σε αυτή. Και αυτό διότι, όπως ανέφερε, η μαρτυρία της κρίνεται αναξιόπιστη και μη πειστική, «σε βαθμό που η οικοδόμηση οιωνδήποτε συμπερασμάτων επί της μαρτυρίας της θα ήταν άκρως επισφαλής».

Συνεπώς, το Δικαστήριο απέρριψε την μαρτυρία της, αφού δεν ήταν δυνατό να κριθεί πέραν πάσης λογικής αμφιβολίας ότι η σεξουαλική επαφή των κατηγορουμένων με την παραπονούμενη, έγινε χωρίς τη συναίνεση της.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Δειτε Επισης

Πρόστιμο καμπάνα σε δύο εταιρίες για θέματα ασφάλειας στην εργασία
Αθώοι δύο κατηγορούμενοι για βιασμό 24χρονης-Βίντεο γύρισε μπούμερανγκ την υπόθεση, αναξιόπιστη η μάρτυρας
Εργασίες καθαρισμού οδοστρώματος στον αυτοκινητόδρομο Κοφίνου–Λάρνακας
Το Εφετείο μείωσε στο μισό ποινή φυλάκισης για σεξουαλικές πράξεις με ανήλικη
Πυρκαγιά σε γεννήτρια στον ιππόδρομο στον Άγιο Δομέτιο
Απαντά για τα προσκλητήρια σε υπηρεσιακούς φακέλους ο Αρχηγός-Δηλώνει πως ήταν εν αγνοία του, πλήρωσε το κόστος
Επιτέθηκαν σε 15χρονο και του έκλεψαν τη φανέλα που φορούσε-Χειροπέδες σε δύο ανήλικους
Πυρκαγιά σε συνεργείο επιδιόρθωσης οχημάτων στην Τίμη-Εκτεταμένες ζημιές σε αυτοκίνητο
Καταζητείτο από τις γερμανικές Αρχές και τον έπιασαν στο αεροδρόμιο Πάφου-Χειροπέδες σε 68χρονο
Αυτόν ψάχνει η Αστυνομία για διάρρηξη και κλοπή εκκλησίας στην Αγία Νάπα (pics)