«Ξεκαθάρισμα λογαριασμών» πριν την έναρξη της δίκης για Ανδρονίκου-Οι ενστάσεις και η λευκή επιταγή του μάρτυρα

Με προδικαστικές ενστάσεις, την παραδοχή ενός εκ των κατηγορουμένων αλλά και με... παρατράγουδα σημαδεύτηκε η χθεσινή πολύωρη ακροαματική διαδικασία, σε σχέση με την δολοφονία του Δημήτρη Ανδρονίκου, που διαπράχθηκε στις 23 Απριλίου στην Ανθούπολη, για την οποία παραπέμφθηκαν σε δίκη έξι πρόσωπα, αν και οι συλλήψεις ήταν σχεδόν διπλάσιες κατά την διερεύνηση της υπόθεσης, ενώ υπενθυμίζεται πως αρχικά στο εδώλιο κάθισαν συνολικά οκτώ πρόσωπα, ωστόσο υπήρξαν ανακατατάξεις, μετά την απόσυρση δύο εκ των βασικών μαρτύρων.

Αρχίζοντας με τα παρατράγουδα, αυτά καταγράφηκαν κατά την έναρξη της ακροαματικής διαδικασίας, όταν ο εκ των δικηγόρων των κατηγορουμένων, Αντώνης Δημητρίου, κάθισε στην πλευρά της Κατηγορούσας Αρχής, λόγω του ότι δεν υπήρχε χώρος για όλους τους συνηγόρους υπεράσπισης. Κάτι, που προκάλεσε την αντίδραση της εκπροσώπου του Γενικού Εισαγγελέα, κ. Κυθραιώτου, η οποία κάλεσε τον πρόεδρο του Κακουργιοδικείου να παρέμβει, ώστε ο δικηγόρος να μετακινηθεί στην πλευρά του.

Ο κ. Δημητρίου εξήγησε στο Κακουργιοδικείο ότι προκύπτει θέμα με τον χώρο, δεδομένου πως πρόκειται για συνολικά οκτώ συνηγόρους, ωστόσο η Κατηγορούσα Αρχή επέμεινε στη θέση της, «καταγγέλλοντας» τον δικηγόρο για το γεγονός πως δεν μετακινείται, με τον πρόεδρο του Δικαστηρίου να αναλαμβάνει εν τέλει καθήκοντα... ταξιθέτη. Ως εκ τούτου, μετά το σκηνικό που εκτυλίχθηκε, ο κ. Γεωργιάδης, υπέδειξε πως είθισται οι δικηγόροι να κάθονται αριστερά (από την πλευρά της έδρας) και ως εκ τούτου, κάλεσε τους συνηγόρους να πάρουν θέσεις οι τρείς μπροστά και οι υπόλοιποι πίσω, με βάση την αρχαιότητα τους.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Παραδέχθηκε χωρίς δικηγόρο τη δολοφονία Ανδρονίκου ο οδηγός της μοτοσικλέτας-Μονόδρομος τα ισόβια

Προδικαστικές ενστάσεις

Κατά την χθεσινή διαδικασία ήταν προγραμματισμένο να απαγγελθούν κατηγορίες, ωστόσο οι συνήγοροι των πέντε κατηγορουμένων έθεσαν προδικαστικές ενστάσεις, σε σχέση με το κατηγορητήριο, ζητώντας από την Κατηγορούσα Αρχή να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες ως προς τον ρόλο που αποδίδεται στον κάθε ένα ξεχωριστά, αφού έκαναν λόγο για αοριστίες.

Ο εκ των δικηγόρων του πρώτου κατηγορούμενου, Αντώνης Δημητρίου, ο οποίος εμφανίζεται με Βίκτωρα Ακάμα και Μαρίνο Καούλλα, ανέφερε μεταξύ άλλων πως θα πρέπει να ξεκαθαριστούν οι λεπτομέρειες των κατηγοριών και ο ρόλος που αποδίδεται στον πελάτη του. Και αυτό διότι, όπως ανέφερε, με βάση το υφιστάμενο κατηγορητήριο, «ουσιαστικά η Κατηγορούσα Αρχή αυτό που καλεί τον κατηγορούμενο να πράξει, είναι δια χρήσεως μαντικών μεθόδων να επιλέξει, χωρίς αναφορά σε γεγονότα, ποια πτυχή των καταθέσεων των παραπονουμένων ή των μαρτύρων ή των αναφορών, θα κληθεί να αντικρούσει».

Όπως ανέφερε, θα πρέπει να ξεκαθαρίσει η πρώτη κατηγορία, η οποία αναφέρει πως ο πελάτης του επέφερε τον θάνατο του Δημήτρη Ανδρονίκου, στην βάση του άρθρου 20, ότι δηλαδή, προήγαγε και παρότρυνε την διάπραξη του φόνου. «Στην ουσία η Κατηγορούσα Αρχή επανέλαβε τις παραγράφους του άρθρου 20. Δηλαδή, προσπαθώ να μαντέψω την τετραγωνική ρίζα του 20. Δηλαδή, παρακινήσαμε τον παρακινητή που παρακίνησε άλλο; Παρακινήσαμε τον αυτουργό; Δεν ζητούμε κάτι περίπλοκο ή παράλογο. Το λιγότερο που πρέπει να γνωρίζουμε είναι ο ρόλος που μας αποδίδει η Κατηγορούσα Αρχή. Παρακίνησαν οι πέντε κατηγορούμενοι τον έκτο; Του παρείχαν βοήθεια; Να συγκεκριμενοποιηθούν οι κατηγορίες, σύμφωνα με τις καταθέσεις. Ποιος είναι ο ρόλος του πελάτη μου, για να ξέρω ποιους μάρτυρες και για ποιο λόγο θα τους αντεξετάσω. Είναι ουσιαστικό δικαίωμα ενός κατηγορούμενου να γνωρίζει».

Από την πλευρά του, ο δικηγόρος του δεύτερου κατηγορουμένου, Αγαθοκλής Κορέλης, ενημέρωσε το Κακουργιοδικείο πως είχε αποστείλει επιστολή στην Κατηγορούσα Αρχή ώστε να του δοθούν περισσότερες λεπτομέρειες για το ρόλο που αποδίδεται στον πελάτη του, αφού οι υφιστάμενες είναι αόριστες, όπως τις χαρακτήρισε.

«Του αποδίδεται ότι συμμετείχε, παρακίνησε και προήγαγε τη διάπραξη του φόνου. Διαβάζοντας το άρθρο 20, δεν έχει αντικείμενο την διάπραξη αλλά άλλον κατηγορούμενο. Ποιον παρακίνησε; Είναι το μείζον ζήτημα και αν απαντηθεί, θα αρθεί η αοριστία. Πότε, πού, πώς; Είναι επιβεβλημένο να παρατεθούν οι λεπτομέρειες. Έχει νομολογηθεί κατ' επανάληψη, ακόμα και από το ΕΔΑΔ, πως οι λεπτομέρειες ενός αδικήματος διαδραματίζουν ουσιώδη ρόλο, ώστε να γνωρίζει ο κατηγορούμενος εκ των προτέρων, τι επακριβώς αντιμετωπίζει, ώστε να προετοιμαστεί και η υπεράσπιση».

Περαιτέρω, υπέδειξε πως στην περίπτωση του πελάτη του, δεν υπάρχει αναφορά σε πράξη, σε ρόλο και σε συνθήκες, τονίζοντας πως δεν υπάρχει καν αναφορά ως προς τον ποιον παρακίνησε, ενώ υπέδειξε πως είναι υποχρέωση της Κατηγορούσας Αρχής να δώσει τις λεπτομέρειες των αδικημάτων.

«Ούτε από το μαρτυρικό υλικό ο κατηγορούμενος δύο μπορεί να αντιληφθεί για ποια πράξη ή ρόλο μιλούμε. Τα όσα αποδίδονται ως μορφή μαρτυρίας, στην όψη της, εναντίον του κατηγορούμενο, είναι σε μια παράγραφο. Η παραλαβή μιας φωτογραφίας, screen shot, ένας ισχυρισμός ότι επιθυμούσε τον θάνατο και ένας ισχυρισμός για ρήξη των σχέσεων, αυτά δεν προσδίδουν πράξη ή ρόλο».

Σκυτάλη πήρε ο δικηγόρος του κατηγορούμενου τρία, Ανδρέας Ανδρέου, ο οποίος υιοθέτησε τα όσα προηγουμένως αναφερθήκαν από τους άλλους συνηγόρους, ανέφερε περαιτέρω πως τα όσα αποδίδονται είναι «ασαφείς» και δεν αποδίδουν ρόλο στον πελάτη του.

«Δεν μπορεί να εικάζει η υπεράσπιση. Πρέπει να γνωρίζει τις λεπτομέρειες των αδικημάτων, ώστε να μπορεί η υπεράσπιση να συμβουλεύσει τον πελάτη της», ανέφερε ο κ. Ανδρέου.

Ακολούθως, ο δικηγόρος του κατηγορούμενου τέσσερα, Αλέξανδρος Κληρίδης, πρόσθεσε πως θα πρέπει να υπάρχει ξεκάθαρη εικόνα ως προς την εμπλοκή του δικού του πελάτη, υιοθετώντας τα όσα αναφέρθηκαν από τους υπόλοιπους δικηγόρους.

Ωστόσο, πηγαίνοντας ένα βήμα παραπέρα, ο κ. Κληρίδης, έθεσε θέμα σε σχέση με την βασική μάρτυρα που αποσύρθηκε, σύντροφος του φερόμενου εκτελεστή, η οποία πέραν του ότι αναίρεσε τα όσα ισχυρίστηκε και δήλωσε πως δεν προτίθεται να καταθέσει στο Δικαστήριο, προέβη σε καταγγελία κατά των μελών του ΤΑΕ Λευκωσίας, κάνοντας λόγο για εκβιασμούς, απειλές και εξαναγκασμό σε συγκεκριμένους ισχυρισμούς.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Καταγγέλλει στημένη κατάθεση με υποδείξεις και εκβιασμούς η πρώην μάρτυρας στην υπόθεση Ανδρονίκου-Όσα ισχυρίζεται

Αναφερόμενος στις εξελίξεις με την μάρτυρα, ο κ. Κληρίδης ανέφερε σε σχέση με «το θέμα απόσυρσης καταθέσεων με μάρτυρα, η οποία έγινε μέσω καταγγελίας στην Ανεξάρτητη Αρχή Ισχυρισμών και Παραπόνων κατά της Αστυνομίας, έχω προσπαθήσει να εντοπίσω τις καταθέσεις αλλά δεν υπάρχουν. Εκ πρώτης, αν υπάρχει ισχυρισμός ότι η Αστυνομία με οποιοδήποτε τρόπο επηρέασε εναντίον οποιουδήποτε κατηγορούμενου, τότε μπαίνουμε σε συζήτηση για κατάχρηση διαδικασίας και παραβίαση της δίκαιης δίκης».

Προς αυτή την κατεύθυνση, ο κ. Κληρίδης, ανέφερε στο Κακουργιοδικείο πως αναμένεται να αποστείλει επίσημο αίτημα στον Γενικό Εισαγγελέα, ώστε να τους παραδοθεί η καταγγελία και οι ισχυρισμοί της μάρτυρα, που σχετίζονται με την απόσυρση της από την δίκη, ώστε να μελετήσει «το ενδεχόμενο οι ενέργειες της Αστυνομίας ή του Εισαγγελέα επηρέασαν την διαδικασία, σε βαθμό και ένταση».

Τα όσα αναφέρθηκαν υιοθέτησε και ο δικηγόρος του κατηγορούμενου πέντε, Αντρέας Τσεντίδης, ενώ από την πλευρά της η εκπρόσωπος της Κατηγορούσας Αρχής, κ. Κυθραιώτου, ανέφερε πως αίτημα για να δοθούν περισσότερες λεπτομέρειες κατατέθηκε μόνο από τον συνήγορο του κατηγορούμενου δύο

Περαιτέρω ανέφερε στο Δικαστήριο, πως θα πρέπει να απορριφθούν οι προδικαστικές ενστάσεις, λέγοντας πως οι δικηγόροι θα πρέπει να αποστείλουν σχετική επιστολή προκειμένου να τους δοθεί απάντηση στο αίτημα τους.

Στην βάση των όσων τέθηκαν από όλες τις πλευρές, το Κακουργιοδικείο έδωσε χρόνο δύο εβδομάδες, ώστε να αποσταλούν οι επιστολές και να δοθεί απάντηση, στην βάση της οποίας θα κριθούν και οι προδικαστικές ενστάσεις. Αφού ξεκαθαριστούν οι λεπτομέρειες των αδικημάτων, όπως ζήτησαν οι δικηγόροι, τότε αναμένεται να απαγγελθούν κατηγορίες στους πέντε κατηγορούμενους, που δεν απάντησαν κατά την χθεσινή διαδικασία.

Χωρίς δικηγόρο ο μάρτυρας που παραδέχθηκε

Σε ό,τι αφορά τον έκτο κατηγορούμενο, οδηγός της μοτοσικλέτας που προέβη σε παραδοχή, ανέφερε πως δεν επιθυμεί να διορίσει δικηγόρο, αν και στην προηγούμενη δικάσιμο, εμφανίστηκε για λογαριασμό του νομικός, ο οποίος εν τέλει ανέφερε πως αποσύρεται για λόγους που δεν θέλησε να εξηγήσει στο Δικαστήριο.

Ο πρόεδρος του Κακουργιοδικείου ρώτησε τον κατηγορούμενο εάν επιθυμεί να διορίσει συνήγορο υπεράσπισης, ωστόσο ο απάντησε αρνητικά, αποσύροντας παράλληλα το αίτημα του για νομική αρωγή.

Πρόεδρος Κακουργιοδικείου: Είναι πολύ σοβαρή υπόθεση. Είστε σίγουρος;

Κατηγορούμενος: Μάλιστα.

Πρόεδρος: Έχετε λάβει το μαρτυρικό υλικό;

Κατηγορούμενος: Όχι δεν το παρέλαβα αλλά το γνωρίζω.

Σε αυτό το σημείο παρενέβη ο δικηγόρος Αντώνης Δημητρίου, ενημερώνοντας το Κακουργιοδικείο πως κατά την προηγούμενη δικάσιμο είχε διοριστεί δικηγόρος που θα εκπροσωπούσε τον κατηγορούμενο, ωστόσο όπως υπέδειξε, αποσύρθηκε καθώς δεν του επιτράπηκε από την Κατηγορούσα Αρχή να έχει συνάντηση με τον πελάτη του. Εξου, και ο κ. Δημητρίου, εξέφρασε τη θέση πως θα ήταν ορθό να διοριστεί δικηγόρος για τον κατηγορούμενο, ώστε τουλάχιστον «να του εξηγήσει τις συνέπειες μιας παραδοχής για φόνο», σε αντίθετη περίπτωση παραβιάζονται οι αρχές δικαίου.

Από την πλευρά της, η εκπρόσωπος της Κατηγορούσας Αρχής, απέρριψε τα περί άρνησης συνάντησης του δικηγόρου με τον κατηγορούμενο, κάνοντας λόγο για «εικασίες και ατεκμηρίωτες θέσεις», τις οποίες, όπως ανέφερε, δεν νομιμοποιείται να εκφράζει ο κ. Δημητρίου, δεδομένου πως εκπροσωπεί άλλον κατηγορούμενο.

Περαιτέρω, εκφράστηκε η θέση πως ο κατηγορούμενος έξι, θα μπορούσε να απαντήσει στις κατηγορίες που θα του απαγγελθούν στις 15 Οκτωβρίου, μαζί με τους υπόλοιπους, ωστόσο η Κατηγορούσα Αρχή επέμεινε πως θα πρέπει να προχωρήσει η διαδικασία, δεδομένου της ετοιμότητας του κατηγορούμενου, αφού δεν επιθυμεί δικηγόρο.

Ωστόσο, πριν απαντήσει στις κατηγορίες, υπήρξαν δύο διακοπές μέχρι την εξεύρεση νέου μεταφραστή, αφού τέθηκε ζήτημα για το πρόσωπο που μετάφραζε την διαδικασία μέχρι την συγκεκριμένη στιγμή, καθώς εμπλέκεται στις καταγγελίες που προέβη η μάρτυρας που αποσύρθηκε από την υπόθεση.

Επίσης, πριν την συγκεκριμένη διαδικασία, ο εκ των δικηγόρων Ανδρέας Ανδρέου, ανέφερε μεταξύ άλλων, πως η απάντηση του στις κατηγορίες, ενδεχομένως να επηρεάζει την υπόλοιπη διαδικασία, αφού εκκρεμούν οι λεπτομέρειες των αδικημάτων, ενώ ανέφερε πως «δημιουργήθηκε μια σκιώδης κατάσταση» γύρω από τον συγκεκριμένο μάρτυρα.

Ο πρόεδρος του Κακουργιοδικείου διέκοψε τον κ. Ανδρέου, αφού θεωρούσε πως η τοποθέτηση του δεν είχε να κάνει με το θέμα το εάν θα απαντήσει ή όχι ο κατηγορούμενος στις κατηγορίες, με τον συνήγορο Αλέξανδρο Κληρίδη να παίρνει το λόγο και να αναφέρει πως η εξέλιξη της διαδικασίας επηρεάζει όλους τους κατηγορούμενους, ενώ προσπάθησε να αναδείξει την σημαντικότητα του γεγονός πως ο κατηγορούμενος δεν εκπροσωπείται από δικηγόρο.

«Εγώ επηρεάζομαι. Ασφαλώς και επηρεάζει όλους μας, όπως είναι στη μορφή του σήμερα το κατηγορητήριο. Ασφαλώς και επηρεάζει στα γεγονότα. Επίσης θέλω να πω και το εξής. Πολύ σωστά το Δικαστήριο προβληματίστηκε για την απουσία δικηγόρου. Απέσυρε το αίτημα του για νομική αρωγή. Δήλωσε πως δεν έχει μαρτυρικό υλικό και απορώ εάν του έχουν επεξηγηθεί κάποια πράγματα. Παρακαλώ, αν δεν του επιβάλει το Δικαστήριο δικηγόρο, τουλάχιστον να του επεξηγηθεί τι σημαίνει η παραδοχή του», ανέφερε ο κ. Κληρίδης.

Ο πρόεδρος του Κακουργιοδικείου, αφού απάντησε «ευχαριστώ για τις υποδείξεις», έδωσε οδηγίες για να απαγγελθούν οι κατηγορίες στον κατηγορούμενο, ο οποίος απάντησε παραδοχή και στις έξι, μεταξύ των οποίων και ο φόνος εκ προμελέτης που προβλέπει μόνο μια ποινή, αυτής της ισόβιας κάθειρξης.

Περαιτέρω, η Κατηγορούσα Αρχή ενημέρωσε το Δικαστήριο πως ο κατηγορούμενος έχει ενταχθεί στο πρόγραμμα προστασίας μαρτύρων και μετά την επιβολή της ποινής του, θα καταθέσει ως μάρτυρας κατηγορίας εναντίον των συγκατηγορούμενων του. Κάτι το οποίο επιβεβαίωσε και ο ίδιος ο κατηγορούμενος, ερωτηθείς σχετικά από τον πρόεδρο του Κακουργιοδικείου.

Πρόεδρος Κακουργιοδικείου: Είναι πρόθεση σας να μετατραπείτε σε μάρτυρα αφού σας επιβληθεί ποινή;

Κατηγορούμενος: Ναι

Πρόεδρος: Επιθυμείτε να διορίσετε δικηγόρο πριν την επιβολή ποινής;

Κατηγορούμενος: Όχι

Πρόεδρος: Το Δικαστήριο θα χρειαστεί εν πάση περιπτώσει έκθεση του Γραφείου Ευημερίας για τις προσωπικές του περιστάσεις για να έχουμε εικόνα.

Το Κακουργιοδικείο όρισε την επόμενη διαδικασία για γεγονότα και ποινή στον κατηγορούμενο έξι, ενώ οι υπόλοιποι, σε περίπτωση που ικανοποιηθεί το αίτημα τους για ξεκαθάρισμα λεπτομερειών, θα απαντήσουν στις κατηγορίες που αντιμετωπίζουν.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Άλλαξαν τα δεδομένα οι μάρτυρες κατηγορίας που αποσύρθηκαν στην υπόθεση Ανδρονίκου-«Μάχη» στο Κακουργιοδικείο

Δειτε Επισης

Τραγικό τέλος για 69χρονο στη Λεμεσό-Βγήκε να κλαδέψει και έπεσε από ύψος τριών μέτρων
Η ευθύνη φέρνει κόλαση και ο φόβος απαγορεύσεις-Απέκρουσε και... σέντραρε την μπάλα σε Αστυνομία η ΚΟΠ
«Ξεκαθάρισμα λογαριασμών» πριν την έναρξη της δίκης για Ανδρονίκου-Οι ενστάσεις και η λευκή επιταγή του μάρτυρα
Δεκαεξάχρονος απουσιάζει από τα ξημερώματα από το χώρο διαμονής του-Ζητά πληροφορίες η Αστυνομία
Πέντε πρόσωπα στο νοσοκομείο μετά από τροχαίο με τρία οχήματα στην Πάφο
Χειροπέδες σε 57χρονο για απόπειρα εμπρησμού στη Λεμεσό-Προέκυψε μαρτυρία εναντίον του
Νέα στοιχεία για την συμπλοκή στη Λάρνακα-Ανήλικος που ήταν ελλείπον πρόσωπο ο ένας τραυματίας
Τη βιαιότητα της σύγκρουσης κατέδειξε η νεκροτομή του 60χρονου που σκοτώθηκε σε τροχαία σύγκρουση
Παραδέχθηκε χωρίς δικηγόρο τη δολοφονία Ανδρονίκου ο οδηγός της μοτοσικλέτας-Μονόδρομος τα ισόβια
Συμπλοκή σε μπαρ στη Λάρνακα-Δύο τραυματίες, υποβάλλεται σε χειρουργική επέμβαση ο ένας