Βγάζει το mute και ανοίγει τη συζήτηση για απαγόρευση κινητών στα σχολεία η Βουλή

Ξανά ενώπιον της Επιτροπής Παιδείας αναμένεται να τεθούν οι τροποποιητικοί κανονισμοί λειτουργίας των σχολείων Μέσης Εκπαίδευσης, που έχουν στο επίκεντρο την απαγόρευση χρήσης των κινητών τηλεφώνων εντός των μονάδων, κατά το χρόνο λειτουργίας τους, με το Υπουργείο Παιδείας να εμμένει στη θέση του, παρά τις αντιδράσεις που ηγέρθηκαν κατά την πρώτη συζήτηση του θέματος.

Πριν το κλείσιμο της Βουλής για το καλοκαίρι, το Υπουργείο Παιδείας είχε καταθέσει ενώπιον της αρμόδιας Επιτροπής, με τη μορφή του κατεπείγοντος, τροποποιητικό νομοσχέδιο, για τον τρόπο λειτουργίας των σχολείων Μέσης Γενικής και Μέσης Τεχνικής Εκπαίδευσης, με τις πρόνοιες να είναι η απαγόρευση χρήσης των κινητών τηλεφώνων από τους μαθητές στα σχολεία, κατά την ώρα λειτουργίας τους, αλλά και αναγνώριση της ημέρας της γενοκτονίας των Αρμενίων.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Κινητό μαθητή άρχισε να καίγεται στην τσέπη του-Το πέταξε στο έδαφος και εξερράγη

Παρά τις εκκλήσεις του Υπουργείου Παιδείας, ώστε να προχωρήσουν οι διαδικασίες και να οδηγηθεί στην Ολομέλεια το θέμα, για να ψηφιστεί πριν τις διακοπές και να εφαρμοστούν με την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς, η συζήτηση δεν προχώρησε, με αποτέλεσμα να μπουν στο συρτάρι για λίγο οι κανονισμοί. Προς αυτό το σκοπό, το Υπουργείο Παιδείας επιστρέφει και ζητά όπως ξεκινήσει ξανά η συζήτηση, σε μία προσπάθεια να υπάρξει μία κατάληξη που να ικανοποιεί όλους.

Σημειώνεται πως το Υπουργείο Παιδείας προωθεί τους εν λόγω κανονισμούς, ώστε να υπάρχει μία σύγκλιση στους κανονισμούς λειτουργίας όλων των σχολείων, δεδομένου ότι στα Δημοτικά Σχολεία έχει απαγορευτεί η μεταφορά των κινητών σχολείων, ενώ από την άλλη, θέλει να περάσει κανονισμούς, που να συμβαδίζουν με εκείνους που ισχύουν σε όλη την Ευρώπη. Η ίδια η υπουργός Παιδείας, Αθηνά Μιχαηλίδου, σε συνέντευξή της στον REPORTER είχε αναφέρει πως είναι καιρός η Κύπρος να συμβαδίζει με την Ευρώπη και να μην τρέχει πίσω από τις εξελίξεις.

Πέραν τούτου, θεωρείται πως η απαγόρευση της χρήσης των κινητών τηλεφώνων ενδεχομένως να είναι προς όφελος των μαθητών, ως προς τα ακαδημαϊκά τους αποτελέσματα, καθώς το Υπουργείο Παιδείας στη συζήτηση στη Βουλή πριν το καλοκαίρι, είχε αναφέρει πως μετά από μελέτες αποδείχθηκε πως οι μαθητές που χρησιμοποιούν τα κινητά τους τηλέφωνα, παρουσιάζουν περισσότερες πιθανότητες να είναι απομονωμένοι από τους άλλους και να επηρεάζεται και η ακαδημαϊκή τους πορεία, σε σχέση με άλλους συμμαθητές τους.

Σημειώνεται πως το Υπουργείο Παιδείας κρίνει ότι υπάρχει αδήριτη ανάγκη για απαγόρευση των κινητών μετά και το περιστατικό σε Γυμνάσιο της Λευκωσίας, όπου κινητό άρχισε να καίγεται ενώ βρισκόταν σε τσέπη μαθητή και στη συνέχεια εξερράγη στο έδαφος. Την ίδια ώρα, με βάση τα στοιχεία που έχει ενώπιον του που κάνουν λόγο για challenges ανάμεσα σε μαθητές την ώρα του μαθήματος ή συμμετοχή τους σε ηλεκτρονικό τζόγο, χρησιμοποιούνται από το Υπουργείο Παιδείας ως επιχειρήματα για να προωθήσουν την θέση τους υπέρ της απαγόρευσης της χρήσης των κινητών στα σχολεία.

Πάντως, από πλευράς Υπουργείου απορρίπτονται οι επικρίσεις και αναφορές ότι θα έπρεπε να υπάρχουν τρόποι για να ενταχθούν τα κινητά τηλέφωνα στην εκπαιδευτική διαδικασία, αφού ξεκαθαρίζεται πως δεν πρόκειται για μέσα που χρησιμοποιούνται στο μάθημα, όπως είναι τα tablets ή ηλεκτρονικοί υπολογιστές.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Θέλει να κάνει power off τα κινητά στα σχολεία το ΥΠΑΝ-Ξεκαθαρίζει τις ασάφειες και θέτει προτεραιότητες

Δεν απαγορεύεται η μεταφορά

Σημειώνεται πως με βάση τους νέους κανονισμούς που προωθεί το Υπουργείο Παιδείας, απαγορεύεται η χρήση των κινητών τηλεφώνων και όχι η μεταφορά τους, στα σχολεία Μέσης Εκπαίδευσης, ένα σημείο διαφορετικό σε σχέση με τους κανονισμούς για τα σχολεία Δημοτικής. Αυτό ήταν και αίτημα της Συνομοσπονδίας Γονέων Μέσης Εκπαίδευσης, καθώς τα παιδιά δεν επιστρέφουν στο σπίτι, ακριβώς μετά τη λήξη των μαθημάτων και πρέπει να υπάρχει μία επικοινωνία μαζί τους.

Το Υπουργείο Παιδείας φαίνεται ότι είδε με καλό μάτι την εν λόγω πρόταση, δεδομένου ότι συμπεριλήφθηκε σχετική πρόνοια στους κανονισμούς και αυτό που αναμένεται να ξεκαθαρίσει είναι πώς θα εφαρμοστεί η νέα νομοθεσία. Αν δηλαδή τα κινητά θα μένουν στην τσάντα των μαθητών ή αν θα υπάρχουν ειδικά διαμορφωμένοι χώροι, όπως κάποια ντουλαπάκια, όπου θα τοποθετούνται τα κινητά και θα τα παίρνουν οι μαθητές στο τέλος της ημέρας.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: «Μαθητές κατέστρεψαν αίθουσα για να βγάλουν βίντεο»-Διίστανται οι απόψεις για τα κινητά στα σχολεία

Πάντως, η ΟΕΛΜΕΚ είχε εκφράσει διαφορετική άποψη επί του συγκεκριμένου, δεδομένου ότι θεωρούν πως η χρήση των κινητών στα σχολεία είναι και ένας από τους λόγους που ήταν αυξημένη η βία και παραβατικότητα εντός των μονάδων. Όπως είχε αναφέρει ενώπιον της Βουλής ο πρόεδρος της οργάνωσης, η θέση της ΟΕΛΜΕΚ είναι όπως απαγορευτεί πλήρως και η μεταφορά των κινητών στα σχολεία.

Στην αντίπερα όχθη, οι μαθητές εξέφρασαν την αντίθεσή τους για την προώθηση των εν λόγω κανονισμών, καθώς θεωρούν ότι εν έτει 2024 δεν θα έπρεπε να γίνεται αυτή η συζήτηση, αλλά να γίνεται χρήση της τεχνολογίας στα μαθήματα.

Απαντήσεις για τις ποινές

Στο μεταξύ, ένα σημείο που είχε προκαλέσει έντονη ενόχληση από πλευράς εμπλεκομένων είναι το γεγονός ότι δεν υπήρχαν αναφορές περί ποινών και τον τρόπο που θα εφαρμόζονται. Αυτό το σημείο καλείται να ξεκαθαρίσει το Υπουργείο Παιδείας, που τονίζει πως εντός των κανονισμών υπάρχουν οι σχετικές αναφορές και αυτό αναμένεται να διαφανεί από τη συζήτηση κατά πόσο θα ικανοποιήσει τους εμπλεκόμενους φορείς.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Κενά βάζουν φρένο στην απαγόρευση χρήσης κινητών στα σχολεία-Στο... αθόρυβο το νομοσχέδιο μέχρι νεοτέρας

Δειτε Επισης

Κυρίως αίθριος σήμερα ο καιρός-Στους 32 βαθμούς θα ανέλθει η θερμοκρασία
Βγάζει το mute και ανοίγει τη συζήτηση για απαγόρευση κινητών στα σχολεία η Βουλή
Κραυγή απόγνωσης από οργανώσεις ΑμεΑ για επιδόματα-«Υπάρχουν άνθρωποι εγκλωβισμένοι στο σπίτι»
Αυτοί είναι οι μαγικοί αριθμοί για τα 15,7 εκατομμύρια του Τζόκερ
Πρεμιέρα του ντοκιμαντέρ «Σκάμματα» για τα 50 χρόνια από την τουρκική εισβολή
Τις εισηγήσεις για τις τ/κ περιουσίες κατέθεσε η ΠΕΠ ενώπιον της Επ. Προσφύγων
Δαπάνες €0,5 εκ. για αναβάθμιση παραλιών στον Προϋπολογισμό 2025
Μέχρι τέλος έτους η μελέτη για τον εκσυγχρονισμό επιδομάτων-Καταγράφηκαν 42 διαφορετικά
Στήριξη στο αναπτυξιακό πρόγραμμα του ΤΕΠΑΚ εξέφρασε η Υπουργός Παιδείας
Γύρω στις έξι χιλιάδες τα διαφιλονικούμενα κτήματα παγκυπρίως