Τα κρούσματα… παραξενιάς συνεχίζονται στον άβολο κόσμο της συμπολίτευσης

Στην ιστορία των παράξενων δυναμικών στην σχέση του Νίκου Χριστοδουλίδη με τα συμπολιτευόμενα κόμματα, οι τελευταίες μέρες θα γραφτούν σίγουρα ψηλά ψηλά. Στον απόηχο της παύσης του Οδυσσέα Μιχαηλίδη, η ΕΔΕΚ παραλίγο να συμμετάσχει σε αντιπολιτευτική εκδήλωση έξω από το Προεδρικό και βουλευτής του ΔΗΚΟ απειλούσε ανοιχτά τον Νίκο Χριστοδουλίδη ότι θα προβεί σε ενέργεια που ερμηνεύτηκε ως θεσμικό πραξικόπημα. Τελικά η ΕΔΕΚ άλλαξε γνώμη λίγο πριν να διαμαρτυρηθεί εναντίον του… εαυτού της, ενώ το πρόβλημα με το ΔΗΚΟ το έλυσε η… πρόεδρος του αντιπολιτευόμενου ΔΗΣΥ.

Ίσως αυτά τα μπερδέματα δεν θα έπρεπε να εκπλήττουν, με βάση τα όσα διαμείβονται μεταξύ του Προέδρου της Δημοκρατίας και των τριών πολιτικών δυνάμεων που τον υποστηρίζουν από την ημέρα ανάληψης των καθηκόντων του (για την ακρίβεια, από την περίοδο του προεκλογικού). Υπήρχε πάντοτε απόσταση και υπήρχε πάντοτε έλλειψη επικοινωνίας μεταξύ των μερών, με αποτέλεσμα ουδέποτε η συμπολίτευση και ο Πρόεδρος να λειτουργούν ως μία συμπαγής μονάδα. Σε αυτό προστίθεται και το γεγονός πως στην ανάλυση του αποτελέσματος των εκλογών και στα τρία κόμματα αξιολογήθηκε πως ο τρόπος που συμμετέχουν στην Κυβέρνηση διαδραμάτισε ρόλο στην αποτυχία τους, παρόλο που προφανώς δεν ήταν ο μόνος λόγος.

Παρόλο που η ΔΗΠΑ τηρεί μια ιδιαίτερα θετική στάση και λειτουργεί υποστηρικτικά στον Πρόεδρο και τις αποφάσεις του σχεδόν σε κάθε περίπτωση, υπάρχει εξίσου μεγάλη μουρμούρα στο εσωτερικό της για τις σχέσεις με την Κυβέρνηση, απλώς δεν εκδηλώνεται με τον επίσημο τρόπο που το κάνει η ΕΔΕΚ ή έστω τον ανεπίσημο τρόπο που το κάνει το ΔΗΚΟ, επειδή λειτουργεί με μια άλλη φιλοσοφία.

Η παύση του Οδυσσέα Μιχαηλίδη οδήγησε σε μία παραφιλολογία ως προς την πολιτική του αξιοποίηση. Πρωταγωνιστής σε αυτούς τους ψίθυρους, πέραν από το ΑΚΕΛ, είναι και το ΔΗΚΟ, το οποίο ανέκαθεν έστηνε τείχος προστασίας στον πρώην Γενικό Ελεγκτή και θεωρείτο ότι διατηρούσε πολύ στενές σχέσεις μαζί του. Ο Νικόλας Παπαδόπουλος, άλλωστε, δεν έκρυψε τη δυσαρέσκειά του για την απόφαση του Δικαστηρίου, σχολιάζοντας ότι είναι σεβαστή «αλλά είναι λανθασμένη και απογοητευτική. Όχι μόνο δεν είναι ανίκανος να εκτελέσει τα καθήκοντά του, αλλά μέσα από τη δουλειά του, κέρδισε την εμπιστοσύνη των πολιτών, σε μία περίοδο που αμφισβητούνται οι θεσμοί. Δίκαια ο κόσμος και η κοινωνία έχουν απογοητευτεί».

Ο πρόεδρος του ΔΗΚΟ κάλυψε τον Νίκο Χριστοδουλίδη, υπό την έννοια ότι δεν του επέρριψε την ευθύνη, επειδή δεν έκανε ο ίδιος την αίτηση στο Δικαστήριο αλλά ο Γενικός Εισαγγελέας. Αντιθέτως, αναγνώρισε ότι υπήρξε προσπάθεια από τον Πρόεδρο να το αποτρέψει. Παρά ταύτα, δεν είναι ακριβώς ιδανικό να συζητιέται στα πηγαδάκια ότι ενδεχομένως να βρήκε άλλο υποψήφιο να υποστηρίξει στις Προεδρικές Εκλογές του 2028 το μεγαλύτερο κόμμα της συμπολίτευσης και αυτή η φημολογία είναι παρενέργεια της απομάκρυνσης του Οδυσσέα Μιχαηλίδη από τη θέση του, τον οποίο προφανώς και το ΔΗΚΟ αισθάνεται ότι δεν προστάτεψε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, ακόμη και αν δεν φταίει ο ίδιος για την παύση του.

Η αντίδραση του ΔΗΚΟ κατά της δικαστικής απόφασης ήταν αναμενόμενη. Αυτό που σίγουρα δεν περίμενε κανένας ήταν να εκμεταλλευτεί ο βουλευτής του, Ζαχαρίας Κουλίας, το γεγονός πως θα προήδρευε της Δημοκρατίας ενόσω απουσίαζαν και ο Νίκος Χριστοδουλίδης στη Νέα Υόρκη και η Αννίτα Δημητρίου στη Μάλτα, και να διορίσει αυτός νέο Γενικό Ελεγκτή, αν δεν φρόντιζε να το πράξει πριν από την Τετάρτη ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας. Και μάλιστα να κάνει και βολιδοσκοπήσεις και συμφωνίες με πρόσωπα για να διορίσει στη θέση του Οδυσσέα Μιχαηλίδη. Από το ΔΗΚΟ, δε, δεν φαίνεται να υπήρξε καμία ουσιαστική αντίδραση, τουλάχιστον στη δημόσια σφαίρα, ώστε να επανέλθει η θεσμική τάξη, αφού θεωρούσαν ότι μάλλον δεν δικαιούται να πράξει κάτι τέτοιο ο κ. Κουλίας (θέση με την οποία διαφωνούν οι πλείστοι νομικοί) και έδιναν την εντύπωση ότι με κάποιο τρόπο θεωρούσαν απόλυτα φυσιολογικό ένας βουλευτής του κόμματος να εκβιάζει ανοιχτά τον Πρόεδρο με κάτι που αποτελούσε υπέρβαση του θεσμικού του ρόλου, επειδή είναι προσωπική του άποψη.

Ακόμη πιο εντυπωσιακό είναι πως λύση στο πρόβλημα δεν δόθηκε από το ΔΗΚΟ, αλλά από τον αντιπολιτευόμενο ΔΗΣΥ. Η Αννίτα Δημητρίου, με την ιδιότητά της ως Πρόεδρος της Βουλής, αποφάσισε να ακυρώσει την παρουσία της στη Διάσκεψη των Προέδρων των Κοινοβουλίων των μικρών χωρών της ΕΕ και να στείλει τον Χάρη Γεωργιάδη στη θέση της, ώστε να παραμείνει η ίδια Προεδρεύουσα και να μην βρεθούμε προ ακόμη μίας μεγάλης θεσμικής κρίσης, η οποία αναπόφευκτα θα αποτελούσε και μια πολύ μεγάλη κρίση στους κόλπους της συμπολίτευσης. Ακολούθως και ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, ανακοίνωσε πρωί πρωί τον εκλεκτό του για τη θέση του Γενικού Ελεγκτή από τη Νέα Υόρκη, κάτι που φαινόταν να προσανατολιζόταν να κάνει με την επιστροφή του στην Κύπρο, για να κλείσει αυτό το κεφάλαιο που του άνοιξαν οι ίδιοι του οι σύμμαχοι.

Και ενώ το ΔΗΚΟ άκουγε τον κ. Κουλία να απειλεί τον Πρόεδρο χωρίς να αντιδρά, η ΕΔΕΚ ετοιμαζόταν να συμμετέχει σε μία αντιπολιτευτική εκδήλωση που διοργάνωσε, ουσιαστικά, το ΑΚΕΛ έξω από το Προεδρικό, επειδή νόμιζε ότι ήταν ένα συλλαλητήριο κατά της διαφθοράς χωρίς καμία πολιτική σκοπιμότητα και, ως εκ τούτου, δεν θα ήταν πρόβλημα για ένα κόμμα της συμπολίτευσης να συμμετέχει. Τελικά στους Σοσιαλιστές επικράτησαν εγκαίρως οι πιο ψύχραιμες φωνές και ακύρωσε την παρουσία της.

«Πέραν και πάνω από τα κόμματα, η εκδήλωση μετατράπηκε σε κομματική και αντικυβερνητική με εμφανή προσπάθεια εκμετάλλευσης της επιθυμίας της πλειοψηφίας των πολιτών, ανεξάρτητα κομματικής προέλευσης, ώστε να τερματιστεί η ατιμωρησία, που επιτρέπει στη διαφθορά να απλώνει τα πλοκάμια της παντού», ανέφερε σε ανακοίνωσή της η ΕΔΕΚ, δικαιολογώντας την αναδίπλωσή της. Κατηγόρησε, επίσης, άλλες δυνάμεις ότι θέτουν το μικροκομματικό και το μικροπολιτικό συμφέρον πάνω από την ουσία και επιχειρούν να αποπροσανατολίσουν την κοινή γνώμη.

Δεν είναι ξεκάθαρο αν η αρχική απόφαση ήταν γκάφα ή όντως δεν ερμηνεύτηκε σωστά τι βρισκόταν πίσω από μια εκδήλωση που πραγματοποιείτο έξω από το Προεδρικό Μέγαρο, αλλά το κόμμα θα είχε πολλές εξηγήσεις να δώσει στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, εάν όντως συμμετείχε, όπως είχε αρχικά πρόθεση. Την ίδια στιγμή, ωστόσο, σύμφωνα με πληροφορίες, μόλις λίγες ημέρες πριν η ΕΔΕΚ είχε συνάντηση με τον κ. Χριστοδουλίδη, στην οποία για άλλη μια φορά επισημάνθηκαν και τα προβλήματα επικοινωνίας που προκύπτουν στη μεταξύ τους σχέση.

Είναι αδιαμφισβήτητο γεγονός, και φάνηκε και τις τελευταίες ημέρες, πως τουλάχιστον η ΕΔΕΚ και το ΔΗΚΟ δίνουν συχνά-πυκνά την εντύπωση πως δεν ανήκουν στην συμπολίτευση. Την ίδια στιγμή, ωστόσο, όπως και στη ΔΗΠΑ, δεν γίνονται σκέψεις στα δύο κόμματα για αποχώρησή τους αυτή τη στιγμή. Παρόλο που αυτή η συμβίωση είναι πέρα για πέρα άβολη για όλους τους εμπλεκόμενους και τα τρία κόμματα χρειάζονται την Κυβέρνηση να πιαστούν, σε μία περίοδο που εκλογικά παραπαίουν, και ο Νίκος Χριστοδουλίδης χρειάζεται την βάση ψήφων που του δημιουργούν στη Βουλή, ώστε να μπορεί να εφαρμόσει το κυβερνητικό του πρόγραμμα. Αν, ωστόσο, προκύψουν εξελίξεις στο Κυπριακό, οι οποίες δεν εγκρίνονται από τα συμπολιτευόμενα κόμματα, ενδεχομένως να αλλάξουν αυτές τις δυναμικές για άλλη μία φορά.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:

Δειτε Επισης

Πήρε το πάνω χέρι από Κουλία και Αννίτα ο Πρόεδρος με τον διορισμό Γενικού Ελεγκτή
Βγάζει το mute και ανοίγει τη συζήτηση για απαγόρευση κινητών στα σχολεία η Βουλή
Κραυγή απόγνωσης από οργανώσεις ΑμεΑ για επιδόματα-«Υπάρχουν άνθρωποι εγκλωβισμένοι στο σπίτι»
Η ευθύνη φέρνει κόλαση και ο φόβος απαγορεύσεις-Απέκρουσε και... σέντραρε την μπάλα σε Αστυνομία η ΚΟΠ
«Ξεκαθάρισμα λογαριασμών» πριν την έναρξη της δίκης για Ανδρονίκου-Οι ενστάσεις και η λευκή επιταγή του μάρτυρα
Αποδέχεται τριμερή ο Ερντογάν αλλά για να συζητηθούν... εναλλακτικές της ομοσπονδίας
Σειρά επαφών με αρχηγούς και εκπροσώπους κρατών είχε ο Πρόεδρος στη Νέα Υόρκη
Την αντίθεσή τους στη λύση δύο κρατών εξέφρασαν 33 οργανώσεις και κόμματα στα κατεχόμενα
Ούτε λέξη για το Κυπριακό από την Άγκυρα μετά την συνάντηση Μητσοτάκη-Ερντογάν
Τα «Αριστεία Ιωάννη Καποδίστρια» σε Ομήρου, Κ. Χαραλαμπίδη και Τ. Λοϊζίδου