Πρεμιέρα του ντοκιμαντέρ «Σκάμματα» για τα 50 χρόνια από την τουρκική εισβολή

Ο πόλεμος, η διαίρεση και η στρατιωτική κατοχή έχουν τραυματίσει όλους τους Κύπριους και όλους τους τομείς της ζωής σε όλα τα επίπεδα, από το προσωπικό στο συλλογικό, αλλά έχουν επίσης επηρεάσει αρνητικά και ανεπανόρθωτα και την πολιτιστική μας κληρονομιά ανέφερε το βράδυ της Τρίτης, η Υφυπουργός Πολιτισμού Βασιλική Κασσιανίδου.

Σε χαιρετισμό της στην πρεμιέρα του ντοκιμαντέρ «Σκάμματα» με το οποίο το Τμήμα Αρχαιοτήτων του Υφυπουργείου Πολιτισμού τιμά την τραγική επέτειο της συμπλήρωσης πενήντα χρόνων από τα γεγονότα του 1974, η Υφυπουργός Πολιτισμού εξήγησε πως η επιλογή της λέξης «Σκάμματα» για τον τίτλο του ντοκιμαντέρ μάς προϊδεάζει για τις διάφορες πτυχές που αναδεικνύονται, «από τα σκάμματα των αρχαιολογικών ανασκαφών, στα σκάμματα του πολέμου και τον ακρωτηριασμό της αρχαιολογικής έρευνας, αφού από το 1974 η Κύπρος δεν μπορεί να διερευνάται αρχαιολογικά στην ολότητά της».

Σημειώνοντας ότι το Υφυπουργείο Πολιτισμού από την αρχή στήριξε θερμά την απόφαση του Τμήματος Αρχαιοτήτων να συμβάλει στην καταδίκη των τραγικών γεγονότων του 1974 μέσα από την κατάθεση μαρτυριών από ανθρώπους, μέλη της αρχαιολογικής κοινότητας στην Κύπρο από το εξωτερικό, αλλά και από το Τμήμα Αρχαιοτήτων, που ήταν ενεργοί στα αρχαιολογικά πράγματα του τόπου πριν και μετά το 1974, η κ. Κασσιανίδου ευχαρίστησε τους συντελεστές του ντοκιμαντέρ. Ευχαρίστησε επίσης τους Σοφοκλή Χατζησάββα, Γιάννη Χατζησάββα και Μαρία Χατζηνικολάου για όλα όσα έχουν προσφέρει στην Κυπριακή Αρχαιολογία ως λειτουργοί του Τμήματος Αρχαιοτήτων, όπως και όλες τις ξένες αποστολές που εργάζονται στην Κύπρο και, που σε συνεργασία με το Τμήμα Αρχαιοτήτων και τα ακαδημαϊκά ιδρύματα του τόπου μας, μελετούν συστηματικά τον αρχαίο πολιτισμό μας.

«Μετά την τουρκική εισβολή οι ξένες αποστολές που έσκαβαν στα κατεχόμενα, αντί να εγκαταλείψουν το νησί και να αναζητήσουν νέες ανασκαφές σε άλλες χώρες, παρέμειναν εδώ, στηρίζοντας έμπρακτα τον τόπο μας. Πενήντα χρόνια μετά συνεχίζουν να προσφέρουν στην Κυπριακή Αρχαιολογία και γι’ αυτό τους είμαστε ευγνώμονες» είπε.

Συνεχάρη τέλος θερμά τη Διεύθυνση και στην Ομάδα Έργου του Τμήματος Αρχαιοτήτων, την Έφορο Μουσείων, Ευτυχία Ζαχαρίου και τις λειτουργούς Ευθυμία Άλφα και Άννα Σατράκη, που με πάθος και αφοσίωση, όπως είπε, ανέπτυξαν την ιδέα για το ντοκιμαντέρ και επιμελήθηκαν το περιεχόμενο όπως επίσης και την σκηνοθέτη Δανάη Στυλιανού, καθώς και την ομάδα της, που ανέλαβε με επαγγελματισμό και ευαισθησία τη σκηνοθεσία και την παραγωγή για το Τμήμα Αρχαιοτήτων.  

Πηγή: ΚΥΠΕ

Δειτε Επισης

Αυτοί είναι οι μαγικοί αριθμοί για τα 15,7 εκατομμύρια του Τζόκερ
Πρεμιέρα του ντοκιμαντέρ «Σκάμματα» για τα 50 χρόνια από την τουρκική εισβολή
Τις εισηγήσεις για τις τ/κ περιουσίες κατέθεσε η ΠΕΠ ενώπιον της Επ. Προσφύγων
Δαπάνες €0,5 εκ. για αναβάθμιση παραλιών στον Προϋπολογισμό 2025
Μέχρι τέλος έτους η μελέτη για τον εκσυγχρονισμό επιδομάτων-Καταγράφηκαν 42 διαφορετικά
Στήριξη στο αναπτυξιακό πρόγραμμα του ΤΕΠΑΚ εξέφρασε η Υπουργός Παιδείας
Γύρω στις έξι χιλιάδες τα διαφιλονικούμενα κτήματα παγκυπρίως
Στήριξη από την πολιτεία ζητούν οι επανεγκατασταθέντες Μαρωνίτες
Μαθητές επιδίδονται σε τζόγο και challenges μέσω κινητών-Υπογραμμίζει την ανάγκη για απαγόρευση η ΥΠΑΝ
Τέσσερις χιλιάδες νέες διαγνώσεις καρκίνου στην Κύπρο κάθε χρόνο-Το 40% είναι μεταξύ 16-64 ετών