Η Χεζμπολάχ χρησιμοποίησε για πρώτη φορά εδώ και έναν χρόνο τις ισχυρότερες ρουκέτες Fadi

Η λιβανέζικη οργάνωση Χεζμπολάχ, σύμμαχος του Ιράν, ανέλαβε την ευθύνη για την εκτόξευση ρουκετών Fadi προς το ισραηλινό έδαφος, ενός ισχυρότερου όπλου, μεγαλύτερης εμβέλειας, όχι όμως και ακριβείας.

Είναι η πρώτη φορά που η Χεζμπολάχ χρησιμοποιεί τους πυραύλους Fadi από την έναρξη του πολέμου του Ισραήλ με τη Χαμάς, στις 7 Οκτωβρίου 2023.

Το ιρανικό πρακτορείο Mehr, επικαλούμενο τη σιιτική οργάνωση, περιέγραψε μια ρουκέτα εδάφους-εδάφους πολλών χρήσεων. Η Fadi-1 έχει μήκος 6 μέτρα, διαμέτρημα 220 χιλιοστών, με γόμωση 83 κιλών και εμβέλεια 70 χιλιομέτρων. Η Fadi-2, την οποία χρησιμοποίησε η Χεζμπολάχ την Κυριακή, είναι ιδίων διαστάσεων αλλά το φορτίο της φτάνει τα 170 κιλά και η εμβέλειά της τα 100 χιλιόμετρα.

Σύμφωνα με τον Έλιοτ Τσάπμαν, ειδικό της ιδιωτικής, βρετανικής υπηρεσίας πληροφοριών Janes, η μη τηλεκατευθυνόμενη ρουκέτα μοιάζει με τη συριακή Khaibar των 302 χιλιοστών, η οποία με τη σειρά είναι μια εκδοχή της κινεζικής WS-1.

Η ρουκέτα διακρίνεται καθαρά σε ένα βίντεο που έδωσε στη δημοσιότητα τον Αύγουστο η Χεζμπολάχ, όπου εικονίζονται μαχητές της μέσα σε μεγάλες, φωτισμένες σήραγγες, σκαμμένες στον βράχο, καθώς και μια καταπακτή όπου υπάρχει ένας μεγάλος εκτοξευτήρας.

Μέχρι στιγμής δεν υπάρχει καμία πληροφορία για το πού κατασκευάζονται αυτές οι ρουκέτες, στον Λίβανο ή στο εξωτερικό. Άγνωστος παραμένει και ο αριθμός των ρουκετών που έχει στη διάθεσή της η Χεζμπολάχ. Σύμφωνα με διάφορες, αξιόπιστες εκτιμήσεις, η οργάνωση έχει χιλιάδες, μη τηλεκατευθυνόμενες ρουκέτες διαφόρων τύπων, ικανές να πλήξουν στόχους σε ακτίνα 45-200 χιλιομέτρων.

«Οι συνέπειες των ισραηλινών αεροπορικών πληγμάτων για τις δυνατότητες της Χεζμπολάχ παραμένουν ακόμη άγνωστες», είπε ο Τσάπμαν.

Σύμφωνα με το ισραηλινό κέντρο Alma, η ρουκέτα Fadi φέρει το όνομα του Φάντι Χάσαν Ταουίλ, μέλους της Χεζμπολάχ που σκοτώθηκε από το Ισραήλ το 1987. Ο αδελφός του, ο Ουισάμ Ταουίλ, διοικητής της δύναμης Ραντουάν της οργάνωσης, σκοτώθηκε τον περασμένο Ιανουάριο από ισραηλινό πλήγμα στο αυτοκίνητό του.

Πηγή: ΑΠΕ

Δειτε Επισης

Γιατί το Ozempic κοστίζει $969 στις ΗΠΑ και $59 στη Γερμανία;-Στη Γερουσία έφτασε η διαφορά
Η Κάμαλα Χάρις προηγείται με διαφορά έξι μονάδων του Ντόναλντ Τραμπ
Σε 419 ανήλθε ο αριθμός των θανάτων που προκάλεσε ο τυφώνας Γιάγκι στη Μιανμάρ
Πρώην ποπ σταρ έγινε σύμβουλος και τρελαίνει το ΥΠΟΙΚ του Ηνωμένου Βασιλείου
Η Χεζμπολάχ χρησιμοποίησε για πρώτη φορά εδώ και έναν χρόνο τις ισχυρότερες ρουκέτες Fadi
Πληθαίνουν οι σόλο εμφανίσεις του πρίγκιπα Χάρι-Ειδικοί εξηγούν τους λόγους που «χάθηκε» η Μέγκαν
Νεκροί από ισραηλινές επιδρομές στον Λίβανο δύο μέλη του προσωπικού της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ
O Τζο Μπάιντεν ζητά από τους πολίτες του κόσμου να μην υποτάσσονται στην απόγνωση μπροστά στους πολέμους
Δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι έφυγαν για να γλιτώσουν από τη βία στον Λίβανο-Δεν κάνει πίσω ο Νετανιάχου
Προειδοποιητικές σειρήνες από Γκουτέρες-«Μην επιτρέψετε να μετατραπεί ο Λίβανος σε νέα Γάζα»