Σειρά επαφών με αρχηγούς και εκπροσώπους κρατών είχε ο Πρόεδρος στη Νέα Υόρκη

Σειρά επαφών με αρχηγούς και εκπροσώπους κρατών ή κυβερνήσεων είχε σήμερα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Νίκος Χριστοδουλίδης, στην έδρα των ΗΕ, στη Νέα Υόρκη, στο περιθώριο της 79ης Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ.

Όπως δήλωσε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, Κωνσταντίνος Λετυμπιώτης, σήμερα, ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης μετέβη στο κτήριο των ΗΕ, όπου τον υποδέχθηκε ο ΓΓ των ΗΕ, κ. Αντόνιο Γκουτέρες, μαζί με τους υπόλοιπους αρχηγούς κρατών ή κυβερνήσεων που συμμετέχουν στη Γενική Συνέλευση.

Στη συνέχεια, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας παρακολούθησε την έναρξη των εργασιών της 79ης Γενικής Συνέλευσης.

Ακολούθως, στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης, ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης είχε διμερή συνάντηση με τον Πρωθυπουργό της Αρμενίας, κ. Νίκολ Πασινιάν, με τον οποίον συζήτησαν, άμεσα σε άλλα, θέματα που αφορούν τις διμερείς σχέσεις, τις εξελίξεις στο Κυπριακό, τις σχέσεις Αρμενίας – ΕΕ και τη συνεργασία των δύο χωρών σε διεθνή φόρα.

Κατά τη συνάντηση επαναβεβαιώθηκαν οι διαχρονικοί στενοί δεσμοί μεταξύ Κύπρου και Αρμενίας τόσο σε διμερές όσο και σε πολυμερές επίπεδο, καθώς και η ισχυρή στήριξη εκατέρωθεν σε πολιτικό επίπεδο.

«Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας επανέλαβε τη στήριξη της Κυπριακής Δημοκρατίας και εντός της ΕΕ, για την εδαφική ακεραιότητα και ανεξαρτησία της Αρμενίας, καθώς και για την ενίσχυση των σχέσεων ΕΕ-Αρμενίας», ανέφερε ο κ. Λετυμπιώτης.

Από την πλευρά του ο Πρωθυπουργός της Αρμενίας επαναβεβαίωσε την παραδοσιακή στήριξη της χώρας του στο Κυπριακό και ενημέρωσε τον Πρόεδρο Χριστοδουλίδη για τις ειρηνικές διαπραγματεύσεις μεταξύ Αρμενίας και Αζερμπαϊτζάν.

Στη συνέχεια, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είχε συνάντηση με τον Διάδοχο του Θρόνου του Κουβέιτ, Πρίγκιπα Σαμπάχ Κχάλεντ αλ Χαμέντ αλ Σαμπάχ.

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης συζητήθηκαν, ανάμεσα σε άλλα, η κατάσταση στη Μέση Ανατολή και στην Ερυθρά Θάλασσα, οι διμερείς σχέσεις και οι εξελίξεις στο Κυπριακό.

Ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης αναφέρθηκε επίσης, στην πρωτοβουλία της Κυπριακής Δημοκρατίας «Αμάλθεια» η οποία είναι σε ισχύ, για παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας προς τον άμαχο πληθυσμό της Γάζας.

Εκφράστηκε ακόμη, η εκατέρωθεν βούληση για περαιτέρω ενδυνάμωση των διμερών σχέσεων σε τομείς όπως οι επενδύσεις, το εμπόριο, οι μεταφορές μέσω απευθείας πτήσεων, καθώς και η ενίσχυση του διμερούς πολιτικού διαλόγου.

Τέλος, ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης υπογράμμισε εξάλλου την επιθυμία της Κυπριακής Δημοκρατίας για ενίσχυση των σχέσεων της ΕΕ με τις χώρες της περιοχής.

Ακολούθως, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας συναντήθηκε με τον Υπουργό Εξωτερικών της Σαουδικής Αραβίας, κ. Φαϊσάλ μπιν Φαρχάν αλ Σάουντι, με τον οποίο συζήτησε την κατάσταση στη Μέση Ανατολή, τις διμερείς σχέσεις και τις εξελίξεις στο Κυπριακό με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας να εκφράζει ευχαριστίες για τη θέση αρχών της Σαουδικής Αραβίας στον ΟΙΣ για το εθνικό ζήτημα της Κύπρου.

Εκφράστηκε, επίσης, η κοινή δέσμευση για περαιτέρω εμβάθυνση σχέσεων μεταξύ των δυο χωρών σε στρατηγικό επίπεδο και επισημάνθηκε το γεγονός ότι υπάρχουν μεγάλες προοπτικές πολιτικής και οικονομικής συνεργασίας οι οποίες θα είναι αμοιβαίως επωφελείς.

Στις επαφές του Προέδρου της Δημοκρατίας συμμετείχαν, επίσης, ο Υπουργός Εξωτερικών κ. Κωνσταντίνος Κόμπος, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος κ. Κωνσταντίνος Λετυμπιώτης, η Υφυπουργός Ευρωπαϊκών Θεμάτων κα Μαριλένα Ραουνά, η Μόνιμη Αντιπρόσωπος της Κύπρου στα ΗΕ κα Μαρία Μιχαήλ, ο Διευθυντής του Διπλωματικού Γραφείου του Προέδρου κ. Δώρος Βενέζης και υπηρεσιακοί παράγοντες.

Δειτε Επισης

Αποδέχεται τριμερή ο Ερντογάν αλλά για να συζητηθούν... εναλλακτικές της ομοσπονδίας
Σειρά επαφών με αρχηγούς και εκπροσώπους κρατών είχε ο Πρόεδρος στη Νέα Υόρκη
Την αντίθεσή τους στη λύση δύο κρατών εξέφρασαν 33 οργανώσεις και κόμματα στα κατεχόμενα
Ούτε λέξη για το Κυπριακό από την Άγκυρα μετά την συνάντηση Μητσοτάκη-Ερντογάν
Τα «Αριστεία Ιωάννη Καποδίστρια» σε Ομήρου, Κ. Χαραλαμπίδη και Τ. Λοϊζίδου
Η Λευκωσία να είναι έτοιμη για Προεδρία ΕΕ-Καθολικό το στοίχημα εφαρμογής της μεταρρύθμισης ΤΑ
Για μισή ώρα συνομιλούσαν Μητσοτάκης-Ερντογάν στη Νέα Υόρκη
Αμετακίνητα αδιάλλακτος ο Ερντογάν-Ζήτησε από το βήμα της Γενικής Συνέλευσης αναγνώριση του ψευδοκράτους
Το ΑΚΕΛ είχε προτείνει νόμιμο αντικαταστάτη της ΠτΒ και το θέμα παραμερίστηκε
Για «συντονισμένη προσπάθεια να αδικηθεί ο κ. Κωνσταντίνου» έκαναν λόγο οι μάρτυρες στο Εκλογοδικείο