Την αντίθεσή τους στη λύση δύο κρατών εξέφρασαν 33 οργανώσεις και κόμματα στα κατεχόμενα

Την αντίθεση τους με την πολιτική για λύση δύο κρατών εξέφρασαν 33 οργανώσεις και κόμματα στα κατεχόμενα.

Όπως μεταδόθηκε από τα κατεχόμενα, στο πλαίσιο δημοσιογραφικής διάσκεψης, οι 33 κοινωνικές οργανώσεις και κόμματα σημείωσαν ότι η πολιτική για λύση δύο κρατών δεν ανταποκρίνεται στα δικά τους θέλω.

Πρόκειται για τον Σύνδεσμο Ειρήνης, τις KTOS, KTAMS, KOOP-SEN, DAU-SEN, BES, TIP-IS, EL-SEN, Air Traffic Controllers Union (Συντεχνία Ελεγκτών Εναέριας Κυκλοφορίας), GUC-SEN, TURK-SEN, KES, TES, AS-SEN, DEV-IS, EMEK-IS, GENEL-IS, HAK-SEN, τα επιμελητήρια KTMMOB, KTTB, KTEZO και τα κόμματα Bagimsizlik Yolu (Δρόμος Ανεξαρτησίας), BKP, CTP, TDP, YKP, το Ίδρυμα Πολιτισμού Baraka, τον Σύνδεσμο Τ/κ Βιολόγων, τον Σύνδεσμο Σκέψης Κερύνειας, το SOL, την οργάνωση Green Peace, την Πρωτοβουλία Πολιτών Τρικώμου και την Πρωτοβουλία για την Αμμόχωστο.

Ο πρόεδρος της KTOS Burak Mavis είπε ότι είναι η τουρκοκυπριακή κοινότητα που υποφέρει περισσότερο από τη μη επίλυση του Κυπριακού και επέκρινε γι’ αυτό τον Τ/κ ηγέτη Ερσίν Τατάρ.

Μετά τον Mavis, ο Ahmet Derya διάβασε την κοινή δήλωση και ανακοίνωσε ότι θα συνεχιστούν οι κοινές δράσεις και εκδηλώσεις.

Λέγοντας ότι οι διαπραγματεύσεις για ομοσπονδιακή διευθέτηση του Κυπριακού διακόπηκαν μετά την αποτυχία στο Κραν Μοντανά το 2017 και σταμάτησαν εντελώς μετά το 2020, ο Derya είπε ότι στις αρχές του 2024, ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ διόρισε Προσωπική Απεσταλμένη στο Κυπριακό, η οποία ταξίδεψε στην Κύπρο αρκετές φορές, πραγματοποίησε συναντήσεις και στη συνέχεια υπέβαλε αναφορά στον ΓΓ.

«Γνωρίζοντας ότι η μόνη ρεαλιστική λύση, που θα επιτρέψει στις δύο κοινότητες στην Κύπρο να ζήσουν μαζί ειρηνικά είναι μια ομοσπονδία, αποφασίσαμε να μετατρέψουμε τον Σεπτέμβριο σε μήνα ειρήνης για να στηρίξουμε τις προσπάθειες του Γενικού Γραμματέα και να κάνουμε τη βούληση των Τουρκοκυπρίων για ομοσπονδιακή λύση ορατή. Οι Ελληνοκύπριοι, οι Τουρκοκύπριοι και οι άλλες κοινότητες υποφέρουν από τη συνέχιση του Κυπριακού, αλλά είναι οι Τουρκοκύπριοι, που υποφέρουν περισσότερο από την έλλειψη λύσης. Από την πολιτική στην οικονομία, από την εργασιακή ζωή στην εκπαίδευση, από το περιβάλλον στην κοινωνική ζωή, μας διέπουν αποφάσεις που λαμβάνονται έξω από εμάς σε κάθε πτυχή της ζωής. Η θέληση και η ύπαρξή μας αγνοούνται στα εδάφη όπου γεννηθήκαμε και μεγαλώσαμε. Ο αποκλεισμός μας από τη διεθνή κοινότητα και το διεθνές δίκαιο επιτρέπει στη χώρα μας να λεηλατείται και ορισμένους κύκλους να επωφελούνται από αυτό, ενώ οι εργάτες φτωχαίνουν περαιτέρω και οι παραγωγοί καταστρέφονται. Δεδομένου ότι η ‘χώρα’ μας έχει γίνει αβίωτη για εμάς, όχι μόνο οι νέοι μας, αλλά και οι μεσήλικες μας βρίσκονται σε μεταναστευτικές διαδρομές», αναφέρεται στην κοινή δήλωση.

Δηλώνοντας ότι η λύση του Κυπριακού θα ωφελήσει όλους όσοι ζουν στην Κύπρο και τις χώρες της περιοχής, αλλά και πως είναι απαραίτητη για τους Τουρκοκύπριους, οι 33 οργανώσεις και κόμματα τονίζουν ότι η λύση του Κυπριακού δεν θα είναι ούτε ενιαία κοινοτική δομή στην οποία θα αγνοούνται οι Τουρκοκύπριοι, αλλά ούτε και δύο χωριστά κράτη που θα διαιωνίσουν τη διαίρεση.

«Η λύση του Κυπριακού θα είναι ομοσπονδιακή λύση όπως αναφέρεται στα ψηφίσματα του ΟΗΕ και στις συμφωνίες, που έχουν επιτευχθεί μέχρι τώρα. Η ομοσπονδιακή λύση δεν είναι ένα ρομαντικό όνειρο για εμάς τους Τουρκοκύπριους, αντιθέτως, είναι η πιο ρεαλιστική και ορθολογική λύση» αναφέρεται στην κοινή δήλωση και προστίθεται ότι «η πολιτική δύο χωριστών κρατών, που προωθείται για λογαριασμό μας, δεν είναι ούτε η άποψή μας ούτε η θέλησή μας. Υποστηρίζουμε πλήρως τις προσπάθειες του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ για μια ομοσπονδιακή λύση και για άλλη μια φορά υπογραμμίζουμε και φωνάζουμε: η θέλησή μας είναι η ομοσπονδία».

Πηγή: ΚΥΠΕ

Δειτε Επισης

Κόμπος και Μπορέλ συζήτησαν για τη μέση Ανατολή στη Λευκωσί
Επανέλαβε τη προσήλωση του Ην. Βασιλείου σε μία βιώσιμη λύση του Κυπριακού ο νέος Ύπατος Αρμοστής
Στ. Στεφάνου: Υπάρχουν προβλήματα και χρειάζεται αρκετή δουλειά για τη μεταρρύθμιση ΤΑ
Ικανοποίηση για την αναβάθμιση της Κύπρου από Moody's-«Μεγαλύτερη αξία λόγω γεωπολιτικών κινδύνων»
Καλύτερο το νέο μοντέλο που προωθείται για τους ΕΟΑ-«Χρειάζεται να γίνουν πολλά»
Έθεσε τις κυριότερες στρεβλώσεις στη μεταρρύθμιση της ΤΑ ο Ιωάννου-«Δρομολογούμε διόρθωσή τους»
Διπλή αναβάθμιση από Moody's και σε επενδυτική βαθμίδα Α μετά από 13 χρόνια η Κύπρος
«Κόλλησαν» οι διαδικασίες στην ΔΗΠΑ-Γίνονται δράσεις αλλά δεν ορίστηκε το συνέδριο
Στο στάδιο προεργασίας το Κυπριακό-Η μεταβατική περίοδος και οι παρασκηνιακές ζυμώσεις
Δέσμευση ΥΠΑΜ για συνέχιση αγώνα με σκοπό την απελευθέρωση Κύπρου