Τις εισηγήσεις για τις τ/κ περιουσίες κατέθεσε η ΠΕΠ ενώπιον της Επ. Προσφύγων

Τις εισηγήσεις της για το ζήτημα της διαχείρισης των τουρκοκυπριακών περιουσιών κατέθεσε εκ νέου η Παγκύπρια Ένωση Προσφύγων (ΠΕΠ), σε συνάντηση με την Κοινοβουλευτική Επιτροπή Προσφύγων, που πραγματοποιήθηκε την Τρίτη.

Από την πλευρά της, η Επιτροπή Προσφύγων ζήτησε από τους αρμόδιους φορείς να αποστείλουν τις απόψεις τους επί του θέματος. Ακόμη, ανέφερε ότι σε επόμενη συνεδρία της για το θέμα δεν θα υπάρχουν προσκεκλημένοι προκειμένου να συζητηθεί το θέμα χωρίς τον κίνδυνο διαρροής πληροφοριών.

Ο Πρόεδρος της Επιτροπής, Βουλευτής του ΑΚΕΛ, Νίκος Κέττηρος, ανέφερε ότι η Επιτροπή συμφωνεί με την ΠΕΠ σε κάποια σημεία, ενώ διαφωνεί σε άλλα. «Να σκεφτούμε όσους επένδυσαν σε τ/κ περιουσίες, αλλά και την πλειονότητα των προσφύγων, που δεν επωφελήθηκε καθόλου», υπογράμμισε.

Ο Βουλευτής του ΔΗΚΟ, Ζαχαρίας Κουλίας, έκανε λόγο για σωρεία προβλημάτων που αντιμετωπίζουν οι πρόσφυγες. Ακόμη, τάχθηκε ενάντια στις προτεινόμενες μοριοδοτήσεις, μιλώντας για «υφαρπαγή τ/κ περιουσιών» από τους Δήμους Λάρνακας και Πάφου. 

Ο Βουλευτής της ΔΗΠΑ, Μιχάλης Γιακουμής έκανε λόγο για ένα «αρκετά δύσκολο και πολύπλοκο θέμα». Οι στρεβλώσεις που έχουν γίνει τα τελευταία 50 χρόνια με τις τ/κ περιουσίες δεν μπορούν να λυθούν ως διά μαγείας, σημείωσε, προσθέτοντας ότι χρειάζεται ευελιξία. 

«Αυτές οι περιουσίες πρέπει να διατίθενται αποκλειστικά στους εκτοπισμένους. Η ΠΕΠ έπρεπε να διεκδικήσει καθοριστικό ρόλο», κατέληξε.

Σε ανακοίνωση που εξέδωσε μετά το τέλος της συνάντησης, η ΠΕΠ αναφέρει ότι εξέφρασε ενώπιον της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Προσφύγων τη διαφωνία της με την παραχώρηση δυνατότητας υπεκμίσθωσης, προσθέτοντας ότι υποβλήθηκε σειρά εισηγήσεων που αφορούν τη διάθεση κατοικιών, γεωργικών κλήρων και επαγγελματικών υποστατικών. 

Μεταξύ άλλων, προστίθεται, ζητήθηκε όπως στους πλειοδοτικούς διαγωνισμούς για επαγγελματικά υποστατικά όπως και γενικότερα σε όλες τις νέες συμβάσεις συμμετέχουν μόνο πρόσφυγες αιτητές. Αναφέρθηκε η αναγκαιότητα επανεξέτασης του τρόπου εφαρμογής και εκτίμησης του αγοραίου ενοικίου όπως και της καθοριζόμενης αύξησης του. 

«Κατατέθηκε επίσης εισήγηση όπως καθορίζεται χρονική διάρκεια σε όλες τις νέες συμβάσεις και όπως κατά τις δημοσιεύσεις επαγγελματικών υποστατικών δημοσιεύεται παράλληλα και το ύψος του ενοικίου που θα ζητείται από τον Κηδεμόνα», αναφέρει η ανακοίνωση. 

«Υποβλήθηκαν επίσης απόψεις για τις προτεινόμενες μοριοδοτήσεις με κύρια διαφοροποίηση στην ανάγκη αλλαγής της οριζόντιας μοριοδότησης που παραχωρείται ανεξαρτήτως της έκτασης ή της αξίας της περιουσίας που διαθέτει ο αιτητής στις κατεχόμενες περιοχές», σημειώνεται. «Εισηγήσεις υπήρξαν και για θέματα επιπρόσθετης μοριοδότησης σε οικογένειες στις οποίες περιλαμβάνονται άτομα με αναπηρία, αλλά και για την καθιέρωση αντισταθμιστικών μέτρων σε περιπτώσεις που παραχωρούνται τ/κ τεμάχια σε Κυβερνητικά Τμήματα ή Αρχές Τοπικής Αυτοδιοίκησης», υπογραμμίζεται.

Τέλος, η Παγκύπρια Ένωση Προσφύγων αναφέρει ότι εξέφρασε την ανησυχία και την αγωνία της για τη στασιμότητα που παρατηρείται στο θέμα παραχώρησης τουρκοκυπριακών οικιών. «Ζητήθηκε προς τούτο, και με επιστολή προς τον Υπουργό Εσωτερικών, η άμεση λήψη αποφάσεων για την προώθηση οικονομικών και τεχνικών λύσεων προς υλοποίηση των προνοιών της νομοθεσίας σε σχέση με τη στατική επάρκεια των υπό αναφορά κτισμάτων, ώστε να αρθούν οι καθυστερήσεις, που παρατηρούνται στη διάθεση και διαχείρισή τους», προστίθεται.

Η Επιτροπή Προσφύγων ζήτησε από τους αρμόδιους φορείς να αποστείλουν τις απόψεις τους επί του θέματος. Σε επόμενη συνεδρία της Επιτροπής Προσφύγων για το θέμα δεν θα υπάρχουν προσκεκλημένοι για να συζητηθεί το θέμα χωρίς διαρροές. 

Πηγή: ΑΠΕ

Δειτε Επισης

Πρεμιέρα του ντοκιμαντέρ «Σκάμματα» για τα 50 χρόνια από την τουρκική εισβολή
Τις εισηγήσεις για τις τ/κ περιουσίες κατέθεσε η ΠΕΠ ενώπιον της Επ. Προσφύγων
Δαπάνες €0,5 εκ. για αναβάθμιση παραλιών στον Προϋπολογισμό 2025
Μέχρι τέλος έτους η μελέτη για τον εκσυγχρονισμό επιδομάτων-Καταγράφηκαν 42 διαφορετικά
Στήριξη στο αναπτυξιακό πρόγραμμα του ΤΕΠΑΚ εξέφρασε η Υπουργός Παιδείας
Γύρω στις έξι χιλιάδες τα διαφιλονικούμενα κτήματα παγκυπρίως
Στήριξη από την πολιτεία ζητούν οι επανεγκατασταθέντες Μαρωνίτες
Καταβολή ΕΕΕ σε άτομα με αναπηρία, ανεξάρτητα από το οικογενειακό εισόδημα, επιδιώκει η Βουλή
Μαθητές επιδίδονται σε τζόγο και challenges μέσω κινητών-Υπογραμμίζει την ανάγκη για απαγόρευση η ΥΠΑΝ
Τέσσερις χιλιάδες νέες διαγνώσεις καρκίνου στην Κύπρο κάθε χρόνο-Το 40% είναι μεταξύ 16-64 ετών