Γύρω στις έξι χιλιάδες τα διαφιλονικούμενα κτήματα παγκυπρίως

Γύρω στις 6.000 ανέρχονται τα διαφιλονικούμενα κτήματα παγκυπρίως (συμπεριλαμβανομένων των κατεχομένων), αντιστοιχώντας σε ποσοστό 2% παγκυπρίως, ανέφερε ο Διευθυντής του Τμήματος Κτηματολογίου, Νεοκλής Νεοκλέους, στα μέλη της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Προσφύγων, η οποία ενημερώθηκε κατά τη σημερινή συνεδρία της γύρω από το θέμα, τα προβλήματα που υπάρχουν και τους τρόπους αντιμετώπισής τους. 

Ο Πρόεδρος της Επιτροπής Προσφύγων, Βουλευτής του ΑΚΕΛ, Νίκος Κέττηρος, ανέφερε κατά τη συνεδρία ότι «δυστυχώς δεν υπήρξε εξέλιξη στο θέμα». Όπως είπε, ο κόσμος προσπαθεί να αξιοποιήσει αυτά τα κτήματα, αλλά βρίσκει εμπόδια. Υπάρχουν διαμάχες μεταξύ φυσικών προσώπων και εταιρειών που έχουν διαγραφεί, πρόσθεσε. 

«Τι γίνεται με τις εταιρείες που έχουν διαγραφεί; Ο Φορέας Ισότιμης Κατανομής Βαρών (ΦΙΚΒ) μπορεί να δεχθεί επιμερισμό της αξίας ενός διαφιλονικούμενου ακινήτου; Πόσα είναι τα αδήλωτα κτήματα;» διερωτήθηκε.

Η Βουλευτής του ΔΗΣΥ, Ρίτα Σούπερμαν, εξέφρασε τον φόβο ότι «αυτές οι περιουσίες στο τέλος της ημέρας θα παραδοθούν στο τουρκικό καθεστώς, αφού δεν υπάρχουν ιδιοκτήτες».

Ο Βουλευτής του ΔΗΚΟ, Ζαχαρίας Κουλίας, ανέφερε ότι προ του 1974, στο Κτηματολόγιο κανείς δεν έδινε σημασία, όταν εγγράφονταν αυτές οι περιουσίες. «Το Κτηματολόγιο χρειάζεται πόρους και προσωπικό για να λειτουργήσει σωστά», συμπλήρωσε.

Από την πλευρά του, ο Διευθυντής του Τμήματος Κτηματολογίου Νεοκλής Νεοκλέους, είπε ότι τα διαφιλονικούμενα κτήματα στα κατεχόμενα αποτελούν «ένα πολύ μικρό ποσοστό των περιουσιών». Δεν προχωρήσαμε ιδιαίτερα στο θέμα των διαφιλονικούμενων κτημάτων, επεσήμανε, προσθέτοντας ότι σπάνια προσκομίζονται νέα στοιχεία για τα εν λόγω κτήματα. 

Εν συνεχεία, ο κ. Νεοκλέους ανέφερε ότι παγκύπρια υπάρχουν περίπου 6.000 τέτοια κτήματα, σε ποσοστό 2% παγκυπρίως, εκ των οποίων το 4% βρίσκεται στην Κερύνεια και το 2,5% στην Αμμόχωστο. Το σημαντικό, όπως είπε, είναι ότι δεν παραβιάζεται κανένα ιδιοκτησιακό δικαίωμα. 

Απαντώντας στα μέλη της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Προσφύγων, ο κ. Νεοκλέους υπογράμμισε ότι δεν διαγράφεται τίποτα από όσα έχει καταγράψει το Κτηματολόγιο. «Έγινε αξιόλογη εργασία, αλλά είναι πιθανόν να υπήρξαν και λάθη και αντικειμενικές δυσκολίες», ανέφερε, σημειώνοντας ότι τηρούνται οι διαδικασίες για τα διαφιλονικούμενα κτήματα όπως και στις υπόλοιπες κατηγορίες κτημάτων. 

«Για μας το ζήτημα είναι μικρό. Είναι πολύ λίγες οι περιπτώσεις υποθήκευσης διαφιλονικούμενων κτημάτων», κατέληξε.

Η Ανώτερη Λειτουργός του ΦΙΚΒ, Σοφία Σοφοκλέους, ανέφερε ότι με την αύξηση των ανώτατων ορίων, το πρόβλημα θα αυξηθεί. Είναι πολύ σπάνιο να έχει κάποιος μόνο διαφιλονικούμενο κτήμα, συμπλήρωσε.

Η λειτουργός της Επιτροπής Κατεχόμενων Δήμων, Χαρά Γεωργιάδου, σημείωσε ότι «προσπαθούσαμε πάντα να βοηθήσουμε στην επίλυση των προβλημάτων». Όπως είπε, το μεγαλύτερο πρόβλημα είναι η πάροδος του χρόνου, όταν υπάρχουν προφορικές πληροφορίες που δεν έχουν διασταυρωθεί.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Δειτε Επισης

Τις εισηγήσεις για τις τ/κ περιουσίες κατέθεσε η ΠΕΠ ενώπιον της Επ. Προσφύγων
Δαπάνες €0,5 εκ. για αναβάθμιση παραλιών στον Προϋπολογισμό 2025
Για μισή ώρα συνομιλούσαν Μητσοτάκης-Ερντογάν στη Νέα Υόρκη
Μέχρι τέλος έτους η μελέτη για τον εκσυγχρονισμό επιδομάτων-Καταγράφηκαν 42 διαφορετικά
Αμετακίνητα αδιάλλακτος ο Ερντογάν-Ζήτησε από το βήμα της Γενικής Συνέλευσης αναγνώριση του ψευδοκράτους
Δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι έφυγαν για να γλιτώσουν από τη βία στον Λίβανο-Δεν κάνει πίσω ο Νετανιάχου
Προειδοποιητικές σειρήνες από Γκουτέρες-«Μην επιτρέψετε να μετατραπεί ο Λίβανος σε νέα Γάζα»
Στήριξη στο αναπτυξιακό πρόγραμμα του ΤΕΠΑΚ εξέφρασε η Υπουργός Παιδείας
Το ΑΚΕΛ είχε προτείνει νόμιμο αντικαταστάτη της ΠτΒ και το θέμα παραμερίστηκε
Γύρω στις έξι χιλιάδες τα διαφιλονικούμενα κτήματα παγκυπρίως