Στήριξη από την πολιτεία ζητούν οι επανεγκατασταθέντες Μαρωνίτες

Την ανάγκη για στήριξη από την Πολιτεία εξέφρασε το Σωματείο Επανεγκατασταθέντων Μαρωνιτών σε συνάντησή του την Τρίτη με την Κοινοβουλευτική Επιτροπή Προσφύγων, η οποία εξέφρασε την πρόθεση για περαιτέρω εξέταση των ζητημάτων που αφορούν τους επανεγκατασταθέντες στα κατεχόμενα Μαρωνίτες. 

Ο Πρόεδρος της Επιτροπής Προσφύγων, Βουλευτής του ΑΚΕΛ, Νίκος Κέττηρος, μιλώντας κατά τη συνάντηση ανέφερε πως αυτή διευθετήθηκε κατόπιν αιτήματος του Σωματείου. Όπως είπε, πολλά θέματα έχουν αντιμετωπιστεί, αλλά παραμένουν ακόμα κάποια.

Ακόμη, διαβεβαίωσε το Σωματείο Επανεγκατασταθέντων Μαρωνιτών ότι η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Προσφύγων θα εξετάσει τα αιτήματα του Σωματείου, τα οποία – όπως είπε - δεν είναι υπερβολικά. 

Ακόμη, ζήτησε από τους Βουλευτές Κερύνειας να θέσουν αυτεπάγγελτα τα θέματα που απασχολούν τους Μαρωνίτες που ζουν στα κατεχόμενα, σημειώνοντας ότι η Επιτροπή πρέπει να καλέσει τα αρμόδια Υπουργεία σε συνεδρία για το θέμα.

Ο Βουλευτής του ΔΗΣΥ, Μάριος Μαυρίδης, ανέφερε ότι οι Μαρωνίτες δεν ζητούν προνομιακή μεταχείριση, αλλά ίση μεταχείριση. «Αν χαθεί ο Κορμακίτης, θα χαθεί και η μαρωνιτική κοινότητα. Πρέπει να ασχοληθούμε σοβαρά. Πρέπει να αναδείξουμε τα θέματα επειγόντως», υπογράμμισε.

Ο Βουλευτής του ΑΚΕΛ, Χρίστος Χριστόφιας, έθεσε το ζήτημα των διελεύσεων των επανεγκατασταθέντων Μαρωνιτών για λόγους υγείας, καθώς και της δωρεάν ιατροφαρμακευτικής περίθαλψής τους.

Ο ανεξάρτητος Βουλευτής, Κωστής Ευσταθίου, ανέφερε ότι στην επόμενη συνεδρία της Επιτροπής Προσφύγων για το θέμα πρέπει να προσκληθεί και το Υπουργείο Παιδείας.

Από την πλευρά του, ο Πρόεδρος του Σωματείου Επανεγκατασταθέντων Μαρωνιτών, Αντώνης Παύλου, ανέφερε ότι το Σωματείο ιδρύθηκε πριν πέντε χρόνια για να βελτιώσει την ποιότητα ζωής των Μαρωνιτών που ζουν στα κατεχόμενα. «Κάποια αιτήματά μας έχουν επιλυθεί, αλλά κάποια παραμένουν», πρόσθεσε.

Εν συνεχεία, ανέφερε ότι το Σωματείο ζήτησε από το κράτος χορηγία €5.000 για την επιβίωσή του. Παλαιότερα το Υφυπουργείο Πρόνοιας έδινε στο Σωματείο €3.000, ενώ φέτος έδωσε €1.500, σημείωσε, προσθέτοντας ότι το Σωματείο την Πέμπτη θα πραγματοποιήσει εκδρομή για προσκύνημα σε εκκλησίες, που θα στοιχίσει €3.000. 

Ο κ. Παύλου είπε ακόμη ότι το Σωματείο θα ενοικιάσει οίκημα στον Κορμακίτη, το οποίο θα ανακαινίσει για να δώσει κίνητρο και στα νέα ζευγάρια. Παράλληλα, ζήτησε να καταβάλλεται μόνιμο χριστουγεννιάτικο και πασχαλινό επίδομα, όπως δίνεται και στους εγκλωβισμένους της Καρπασίας. 

Επιπλέον, είπε πως έλαβε υπόσχεση ότι θα δοθεί ποσό για ανακαίνιση των σπιτιών των Μαρωνιτών. Ταυτόχρονα, ήγειρε θέμα στήριξης των γεωργοκτηνοτρόφων που ζουν στα κατεχόμενα μαρωνιτικά χωριά. Απαντώντας σε ερώτηση του ανεξάρτητου Βουλευτή, Κωστή Ευσταθίου, είπε ότι δεν έχει λάβει απάντηση στο εν λόγω αίτημα.

«Αυτή τη στιγμή δεν έχουμε καμία αίτηση επανεγκατάστασης. Προσπαθούμε να δώσουμε κίνητρα», τόνισε, προσθέτοντας ότι απέμειναν 39 εγκλωβισμένοι, εκ των οποίων οι 15 είναι κατάκοιτοι. «Χρειαζόμαστε στήριξη», υπογράμμισε. 

Ο κ. Παύλου ζήτησε την δωρεάν ιατροφαρμακευτική περίθαλψη των Μαρωνιτών που ζουν στα κατεχόμενα. Απαντώντας σε ερώτηση της Βουλευτού του ΔΗΣΥ, Ρίτας Σούπερμαν, είπε ότι οι εγκλωβισμένοι της Καρπασίας επιδοτούνται για τα φάρμακά τους, αλλά όχι οι Μαρωνίτες.  

Ο Γραμματέας του Σωματείου Επανεγκατασταθέντων Μαρωνιτών, Ιωσήφ Σκορδής, διερωτήθηκε «γιατί πρέπει να νιώθουμε πολίτες 2ης κατηγορίας» και είπε πως «μας πολεμούν για να φύγουμε από τον Κορμακίτη». 

Πηγή: ΚΥΠΕ

Δειτε Επισης

Τις εισηγήσεις για τις τ/κ περιουσίες κατέθεσε η ΠΕΠ ενώπιον της Επ. Προσφύγων
Δαπάνες €0,5 εκ. για αναβάθμιση παραλιών στον Προϋπολογισμό 2025
Για μισή ώρα συνομιλούσαν Μητσοτάκης-Ερντογάν στη Νέα Υόρκη
Μέχρι τέλος έτους η μελέτη για τον εκσυγχρονισμό επιδομάτων-Καταγράφηκαν 42 διαφορετικά
Αμετακίνητα αδιάλλακτος ο Ερντογάν-Ζήτησε από το βήμα της Γενικής Συνέλευσης αναγνώριση του ψευδοκράτους
Δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι έφυγαν για να γλιτώσουν από τη βία στον Λίβανο-Δεν κάνει πίσω ο Νετανιάχου
Προειδοποιητικές σειρήνες από Γκουτέρες-«Μην επιτρέψετε να μετατραπεί ο Λίβανος σε νέα Γάζα»
Στήριξη στο αναπτυξιακό πρόγραμμα του ΤΕΠΑΚ εξέφρασε η Υπουργός Παιδείας
Το ΑΚΕΛ είχε προτείνει νόμιμο αντικαταστάτη της ΠτΒ και το θέμα παραμερίστηκε
Γύρω στις έξι χιλιάδες τα διαφιλονικούμενα κτήματα παγκυπρίως