Για «συντονισμένη προσπάθεια να αδικηθεί ο κ. Κωνσταντίνου» έκαναν λόγο οι μάρτυρες στο Εκλογοδικείο

Mε την κατάθεση και αντεξέταση μαρτύρων του αιτητή Κώστα Κωνσταντίνου συνεχίστηκε σήμερα Τρίτη ενώπιον του Εκλογοδικείου Πάφου η ακρόαση της ένστασης που κατέθεσε κατά του αποτελέσματος στις εκλογές τοπικής αυτοδιοίκησης ο κ. Κωνσταντίνου.

Κατά τη σημερινή διαδικασία κατέθεσε η Φρόσω Σπύρου, από την Πέγεια, η οποία ανέμενε τα αποτελέσματα ευρισκόμενη στο επιτελείο του κ. Κωνσταντίνου. Η κ. Σπύρου αναφέρθηκε στη δυσανασχέτηση της από την «καθυστέρηση της ροής» αποτελεσμάτων, μιλώντας για «μπάχαλο» στην όλη διαδικασία και στη μηχανογράφηση.

Ανέφερε στην κατάθεσή της πως ενώ είχαν ανακοινωθεί τα επίσημα αποτελέσματα, «άλλαξαν τον αριθμό των καλπών» και πως μετά την ανακοίνωση του αποτελέσματος «άλλαξαν τον αριθμό αποχής» και βρέθηκαν 24 ψηφοδέλτια στην κατηγορία της αποχής που δεν ήταν προηγουμένως, ενώ είχαν ανακοινωθεί τα αποτελέσματα.

Η κ. Σπύρου ανέφερε πως μετέβη ως αντιπρόσωπος του κ. Κωνσταντίνου στον χώρο που συγκεντρώνονταν οι κάλπες, συνοδευόμενη από τον κ. Μιχάλη Χάμπαλη, καταθέτοντας πως τα όσα αντιλήφθηκε εκεί της δημιούργησαν «σοβαρές υποψίες για την εγκυρότητα του αποτελέσματος». Πρόσθεσε πως δεν υπήρχε ο απαραίτητος έλεγχος στην πρόσβαση εισόδου, υπήρχαν άτομα μέσα στην αίθουσα καταγραφής ψήφων στο ηλεκτρονικό σύστημα, τα οποία δεν είχαν καμία αρμοδιότητα και εξουσιοδότηση να βρίσκονται εκεί. Για παράδειγμα, ανέφερε, περιέπεσε στην αντίληψη της ότι εκεί βρίσκονταν και άλλα άτομα, τα οποία δεν αναγνώρισε.

Αναφέρθηκε επίσης στη συνομιλία της, που είχε με τον Έφορο Εκλογής όταν ο τελευταίος της ανέφερε ότι είχε ολοκληρωθεί η διαδικασία. Όταν η ίδια ρώτησε πώς γίνεται αυτό αφού προηγουμένως της είχε πει ότι έλειπαν δύο κάλπες, τότε αυτός, όπως είπε στο Εκλογοδικείο η μάρτυρας, «άρχισε να φωνάζει ότι ανακοίνωσε το αποτέλεσμα» και «λείπουν δύο κάλπες, που έπρεπε να ψάξουν να τις βρουν». Αργότερα είπε η κ. Σπύρου ενημερώθηκε ότι ήταν μικρές κάλπες και ενοποιηθήκαν με δύο μεγαλύτερες. Τη δεδομένη στιγμή συνέχισε, όμως δεν γνώριζαν ποιες ενοποιηθήκαν και έψαχναν να τις βρουν μόνο όταν έγινε η παρατήρηση από την ίδια. Το «μπάχαλο» είπε που παρατήρησε στο χώρο καταμέτρησης είναι ανεπίτρεπτο και απαράδεκτο. Υπήρχε είπε, «μεγάλη αναστάτωση, κανένας έλεγχος και κανένας συντονισμός». Αναφέρθηκε επίσης στην ιστοσελίδα εκλογών της Κυπριακής Δημοκρατίας και κατέθεσε ότι τις πιο πάνω πληροφορίες που προανέφερε τις εντόπισε από την επίσημη ιστοσελίδα της υπηρεσίας εκλογών και έκανε screenshot ορισμένων, αντίγραφα των οποίων επισύναψε. Είναι, υποστήριξε στην κατάθεσή της, αδιανόητο ότι χρειάστηκε τόση ώρα για να καταχωρηθούν τόσο λίγες κάλπες που τελικά ανέτρεψαν το αποτέλεσμα. Είπε ακόμη πως νιώθει έντονα για την αδικία που διαπράχθηκε εις βάρος του κ. Κωνσταντίνου και υποστήριξε ότι «το εκλογικό αποτέλεσμα έχει αλλοιωθεί και επιβάλλεται να γίνει επανακαταμέτρηση».

Η Δικηγόρος της Δημοκρατίας Πηνελόπη Χαραλάμπους στην αντεξέταση της μάρτυρος ανέφερε πως τα επίσημα αποτελέσματα είναι αυτά που φαίνονται στην Υπηρεσία Εκλογών και όχι αυτά που αναφέρονται στην ιστοσελίδα του Υπουργείου Εσωτερικών και πως αυτά τα αποτελέσματα που παρουσίασε η μάρτυρας είναι από την ιστοσελίδα του Υπουργείου Εσωτερικών.

Επίσης στην αντεξέταση της η δικηγόρος του κ. Πιττοκοπίτη Αναστασία Παπαμιχαήλ, υπέβαλε τη θέση στη μάρτυρα ότι δεν είναι σε θέση να γνωρίζει ποιοι ήταν εξουσιοδοτημένοι και ποιοι όχι να βρίσκονται στον χώρο που συγκεντρώνονταν οι κάλπες.

Από την πλευρά τους οι δικηγόροι του αιτητή Κώστα Κωνσταντίνου, Δώρος Ιωαννίδης και Νικολέττα Κωνσταντίνου, επεσήμαναν στη Δικηγόρο της Δημοκρατίας ότι εισάγουν νέα στοιχεία, δηλαδή αριθμό καλπων 207, ενώ στα δικόγραφα γίνεται παραδεκτό από την Κυπριακή Δημοκρατία ότι οι κάλπες ήταν 204 και πως πρόκειται για μεγάλη αντίφαση. Επίσης από το  έγγραφο που δόθηκε στη μάρτυρα από την εκπρόσωπο της ΝΥ οι κάλπες ήταν 208.

Εξάλλου σε κατάθεση του ο Μιχάλης Ιορδάνους από την Πέγεια ανέφερε πως συνόδευσε την 11η Ιουνίου του 2024 τον Κυριάκο Καλό στην οικία του κ. Κώστα Κωνσταντίνου για να τον ενημερώσει για τα όσα διαδραματίστηκαν στην κάλπη στο Δημοτικό Σχολείο Πέγειας στην οποία ο κ. Καλός ήταν αντιπρόσωπος του ΑΚΕΛ – Αριστερά Νέες Δυνάμεις. Όπως ανέφερε ο μάρτυρας, ο κ. Καλός ήταν πολύ φορτισμένος ότι διαπράχτηκε μεγάλη αδικία εις βάρος του κ. Κωνσταντίνου κατά τη διαδικασία διαλογής και καταμέτρησης των ψήφων για τον πρόεδρο του ΕΟΑ γιατί όπως ανέφερε στην παρουσία του, αριθμός ψηφοδελτίων που έπρεπε να θεωρούνταν έγκυρα κατανέμονταν ως άκυρα και αφορούσαν τον κ. Κώστα Κωνσταντίνου, προσθέτοντας πως ήταν τουλάχιστον 15- 20 ψηφοδέλτια.

Ανέφερε επίσης πως επιτράπηκε στον αντιπρόσωπο του κ. Πιττοκοπίτη να συμπεριφέρεται, όπως είπε, «απρεπώς και με ασέβεια, φώναζε και πετούσε τα ψηφοδέλτια που ήταν υπέρ του κ. Κωνσταντίνου χωρίς κανένας από το προεδρείο να τον βάζει στη θέση του» και εξέφρασε την άποψη πως αυτή η συμπεριφορά επηρέασε την κατανομή των έγκυρων και άκυρων ψηφοδελτίων. Ο ίδιος είπε ότι αντέδρασε σε διάφορες περιπτώσεις π.χ. όταν ο ένας σταυρός έδειχνε να γράφτηκε με τρεμάμενο χέρι ή να ήταν λίγο πιο έντονος αλλά δεν εισακούστηκε. Το αποτέλεσμα, ανέφερε, ήταν «43 άκυρα με τα περισσότερα εις βάρος του κ. Κωνσταντίνου που στην πραγματικότητα ήταν έγκυρα».  Όπως αναφέρθηκε στο Δικαστήριο ο Κυριάκος Καλός επρόκειτο να καταθέσει ενώπιον του Εκλογοδικείου ωστόσο «δέχτηκε παρεμβάσεις και αρνήθηκε να παρουσιαστεί ως μάρτυρας». Αναφέρθηκε ωστόσο πως υπάρχει περίπτωση να κληθεί από την εκπρόσωπο της ΝΥ.

Για αδικίες στο εκλογικό κέντρο της Γιόλου εις βάρος του κ. Κωνσταντίνου έκανε λόγο  και ο μάρτυρας Ανδρέας Αναξαγόρας, αντιπρόσωπος του κ. Κωνσταντίνου, που κατέθεσε σήμερα στο Δικαστήριο. Συγκεκριμένα ανέφερε πως ψηφοδέλτια που ήταν έγκυρα τα θεώρησαν ως άκυρα. Λόγω του ότι αγανάκτησε -όπως είπε στο Εκλογοδικείο- βγήκε από το εκλογικό κέντρο χωρίς ωστόσο να κάνει ένσταση. Ανέφερε επίσης πως μπορεί να φέρει και τον αστυνομικό που βρισκόταν στο εκλογικό κέντρο για να αναφέρει ότι βγήκε από την αίθουσα του εκλογικού κέντρου.

Στη σημερινή διαδικασία κατέθεσε ενώπιον του Εκλογοδικείου η Δέσποινα Ανδρέου από τη Γεροσκήπου, η οποία ανέφερε πως κατά τη διαδικασία της διαλογής και καταμέτρησης των ψήφων για τον πρόεδρο του ΕΟΑ Πάφου αντιλήφθηκε μια «συντονισμένη προσπάθεια να αδικηθεί ο κ. Κωνσταντίνου και να ευνοηθεί άλλος υποψήφιος». Συγκεκριμένα αναφέρθηκε σε ένα ψηφοδέλτιο που είχε έντονο σταυρό στο κουτί. Ο προεδρεύων, είπε η κ. Ανδρέου, αποφάσισε ότι ήταν άκυρο γιατί ήταν έντονος ο σταυρός. Έκανε, όπως είπε, ένσταση και δεν το δέχτηκε, διαμαρτυρόμενη ότι ήταν καθαρή η πρόθεση και μπήκε στα αμφισβητούμενα. Στη συνέχεια της διαλογής, όπως ανέφερε, ψηφοδέλτιο υπέρ του κ. Πιττοκοπίτη παρουσίαζε τα ίδια χαρακτηριστικά και πως με έκπληξη είδε, να μπαίνει στα έγκυρα. Υπέβαλε, όπως είπε, ένσταση και υπέδειξε ότι δεν διέφερε από το προηγούμενο του κ. Κωνσταντίνου και το έφεραν πίσω. Η κ. Ανδρέου ανέφερε πως τα είδαν και αποφασίστηκε να υπολογιστούν ως έγκυρα και τα δύο.

Είπε ακόμη πως στη συνέχεια της διαλογής περιήλθε στην αντίληψη της ότι ένα ψηφοδέλτιο του κ. Κωνσταντίνου μπήκε στη στήλη του κ. Πιττοκοπίτη και αντέδρασε. Είπε στην κατάθεσή της πως η κατάσταση που επικρατούσε στην κάλπη και γενικά στο κέντρο δεν ήταν φυσιολογική, ήταν όλοι κουρασμένοι, υπήρχε αναστάτωση και κούραση των υπαλλήλων και δημιουργείτο υπερένταση και σοβαρά λάθη. Πρόσθεσε τέλος πως μετείχε ως αντιπρόσωπος υποψηφίων σε πληθώρα εκλογικών αναμετρήσεων και γνωρίζει καλά τη διαδικασία και τους τύπους, δηλώνοντας ότι στη συγκεκριμένη διαδικασία ο κ. Κωνσταντίνου «αδικήθηκε κατάφωρα με αποτέλεσμα να απαιτείται επανακαταμέτρηση των ψήφων».

Στη σημερινή διαδικασία κατέθεσε ως μάρτυρας του αιτητή η Μαρία Λαμπριανίδου η οποία ανέφερε πως δεν της δόθηκε να υπογράψει το έντυπο της καταγραφής των ψήφων σε μια περίπτωση στο 6ο Δημοτικό Σχολείο της Κάτω Πάφου, ενώ σε δεύτερο εκλογικό κέντρο της δόθηκε. Πρόσθεσε πως κάθονταν μακριά από την καταμέτρηση και πως υπήρχε ανεμιστήρας που «σήκωνε» τα ψηφοδέλτια στον αέρα. Είπε ακόμη πως σε μια περίπτωση ψηφοδέλτιο που ήταν άκυρο, όπως διαπιστώθηκε στη συνέχεια, είχε αρχικά θεωρηθεί ως έγκυρο και έγινε η σχετική διόρθωση.

Στη σημερινή δικάσιμο κατέθεσε και ο μάρτυρας Νικήτας Νικήτα ο οποίος αναφέρθηκε σε ψηφοδέλτιο σε εκλογικό κέντρο του Πολεμίου όπου υπήρχε κύκλος πάνω στο ψηφοδέλτιο και τελικά η προεδρεύουσα το έκρινε ως έγκυρο. Ο κύκλος είπε ο κ. Νικήτα ήταν πάνω στο λογότυπο του κ. Πιττοκοπίτη.  

Επίσης κατέθεσε η Αναστασία Παπακλεοβούλου ως μάρτυρας του αιτητή η οποία ανέφερε πως κάποια ψηφοδέλτια θεωρήθηκαν άκυρα ενώ δεν ήταν.

Μέχρι στιγμής έχουν καταθέσει 12 μάρτυρες από πλευράς του αιτητή. Το Εκλογοδικείο όρισε τη συνέχιση της διαδικασίας την Πέμπτη 26.9.24 στις 10:00 όπου αναμένεται να καταθέσουν 14 μάρτυρες από την πλευρά της Νομικής Υπηρεσίας.

Δειτε Επισης

Ξαναζωντάνεψε η συζήτηση για το Κυπριακό στο εσωτερικό μέτωπο-Το ΑΚΕΛ, η ΕΔΕΚ και οι διαφωνίες
Κατηγορίες Τατάρ σε Χριστοδουλίδη-«Υπερέβη τα συμφωνηθέντα» της Νέας Υόρκης στη χθεσινή συνάντηση
Πιθανή επίσκεψη Μέτσολα στην Κύπρο την άνοιξη-Ορίζοντας ο Απρίλιος
Την ανάγκη για επαρκή προετοιμασία ενόψει Ντι Κάρλο και πενταμερούς επισήμανε η πρόεδρος του ΔΗΣΥ
Κόντρα ΑΚΕΛ και Κυβέρνησης με φόντο το πακέτο του ΠτΔ για οδοφράγματα-«Η σοβαρότητα των στιγμών απαιτεί υπευθυνότητα»
Για τα οδοφράγματα το «take it or leave it» του Προέδρου-«Πρέπει να περιέχουν την πτυχή της αμοιβαιότητας»
Οι εκτιμήσεις φορέων και κομμάτων στα κατεχόμενα για οδόφραγμα Λουρουτζίνας
Έκκληση Ακανσόι σε Τατάρ για διαβούλευση πριν την άτυπη διευρυμένη συνάντηση
Στην Κύπρο η 435η μοίρα της αμερικανικής αεροπορίας-Αξιολογεί τη βάση «Ανδρέας Παπανδρέου»
Συγχαίρει Ρούμπιο ο Κόμπος και αναφέρεται στην στρατηγική συνεργασία Κύπρου-ΗΠΑ