Δέσμευση για ενίσχυση της συνεργασίας Κύπρου-Αρμενίας σε κοινοβουλευτικό επίπεδο

Η Επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων της Βουλής των Αντιπροσώπων πραγματοποίησε την Τρίτη συνάντηση με αντιπροσωπεία της Διακοινοβουλευτικής Επιτροπής Συνεργασίας Κύπρου-Αρμενίας στην Εθνοσυνέλευση της Αρμενίας, υπό την ηγεσία του Αρμένιου βουλευτή Χάικ Κοντζοριάν. Οι συζητήσεις επικεντρώθηκαν στην ενίσχυση των διμερών σχέσεων και την αντιμετώπιση κοινών προκλήσεων.

Ο Πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων, Χάρης Γεωργιάδης, τόνισε τη βαθιά ιστορική σχέση μεταξύ Κύπρου και Αρμενίας, υπογραμμίζοντας τις κοινές εμπειρίες των δύο χωρών από διωγμούς, κατατρεγμούς και εισβολές.

«Θεωρούμε όμως πως έχουμε και ένα μέλλον με αισιοδοξία, με συντονισμό. Σε στενή επαφή Κύπρος και Αρμενία μπορούμε να διεκδικήσουμε ένα κοινό ευρωπαϊκό μέλλον σε συνθήκες ασφάλειας και προόδου», σημείωσε.

Πρόσθεσε πως προς αυτή την κατεύθυνση τα δύο κοινοβούλια της Κύπρου και της Αρμενίας είναι αποφασισμένα να εργαστούν μαζί.

Από την πλευρά του, ο Αρμένιος βουλευτής Χάικ Κοντζοριάν, Πρόεδρος της Διακοινοβουλευτικής Επιτροπής Συνεργασίας Κύπρου-Αρμενίας, τόνισε τον ενεργό ρόλο της διακοινοβουλευτικής επιτροπής ως πλατφόρμας για την οικοδόμηση και ενίσχυση των σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών.

«Αυτή η επιτροπή είναι μια πολύ σημαντική πλατφόρμα για την οικοδόμηση και ενίσχυση των σχέσεών μας» ανέφερε, προσθέτοντας ότι οι συζητήσεις κάλυψαν τις πολιτικές και τις τρέχουσες καταστάσεις στις δύο χώρες.

Ο κ. Κοντζοριάν τόνισε επίσης τις πρόσφατες θετικές εξελίξεις στις διμερείς σχέσεις, όπως την απόφαση για το άνοιγμα πρεσβειών στη Λευκωσία και στο Ερεβάν.

«Αυτή η απόφαση θα δώσει νέα ώθηση στην εμβάθυνση των σχέσεών μας» είπε, εκφράζοντας την πεποίθηση ότι η αυξημένη διπλωματική παρουσία θα ενισχύσει περαιτέρω τον πολιτικό διάλογο.

Αναφέρθηκε επίσης στη συνεργασία που υπάρχει σε διάφορους τομείς, όπως η οικονομία, η άμυνα, ο πολιτισμός και ο τουρισμός, εκφράζοντας την ελπίδα ότι η διακοινοβουλευτική συνεργασία θα ενισχύσει περαιτέρω αυτές τις σχέσεις.

Κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης της Επιτροπής, ο κ. Κοντζοριάν επανέλαβε την ετοιμότητα της Αρμενίας να υπογράψει ειρηνευτική συμφωνία με το Αζερμπαϊτζάν, αλλά εξέφρασε τη λύπη του για τα εμπόδια που δημιουργούν οι νέες προϋποθέσεις του Αζερμπαϊτζάν. Παρά τις προκλήσεις, επαναβεβαίωσε τη δέσμευση της Αρμενίας στην ειρήνη αλλά και στη συνέχιση της συνεργασίας με την Κύπρο στη διεθνή σκηνή, ειδικά σε διεθνείς οργανισμούς.

Στη συνάντηση επαναβεβαιώθηκε η αποφασιστικότητας και των δύο πλευρών να διατηρήσουν στενή και τακτική επικοινωνία και να ενισχύσουν τη συνεργασία τους σε τομείς κοινού ενδιαφέροντος.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Δειτε Επισης

Προειδοποιητικές σειρήνες από Γκουτέρες-«Μην επιτρέψετε να μετατραπεί ο Λίβανος σε νέα Γάζα»
Πέντε πρόσωπα στο νοσοκομείο μετά από τροχαίο με τρία οχήματα στην Πάφο
Μαθητές επιδίδονται σε τζόγο και challenges μέσω κινητών-Υπογραμμίζει την ανάγκη για απαγόρευση η ΥΠΑΝ
Για «συντονισμένη προσπάθεια να αδικηθεί ο κ. Κωνσταντίνου» έκαναν λόγο οι μάρτυρες στο Εκλογοδικείο
Χειροπέδες σε 57χρονο για απόπειρα εμπρησμού στη Λεμεσό-Προέκυψε μαρτυρία εναντίον του
Ενημέρωσε τον Βοηθό Γενικό Ελεγκτή ο Χαρτσιώτης αναφορικά με τις αλλαγές που προωθούνται
Δέσμευση για ενίσχυση της συνεργασίας Κύπρου-Αρμενίας σε κοινοβουλευτικό επίπεδο
Νέο ισραηλινό πλήγμα στα νότια προάστια της Βηρυτού-Νεκρός διοικητής της Χεζμπολάχ
Ζητά ενέργειες αποτροπής πώλησης κατεχόμενων περιουσιών ο Δήμος Αμμοχώστου
Σε τροχιά αναπλήρωσης της θέσης του ΓΔ ο ΟΑΥ-Τα επόμενα βήματα και η διαδικασία που θα ακολουθηθεί