Επικρίνει τον ΟΗΕ ο Φιντάν-«Αποτυγχάνει να επιδείξει ηγεσία απέναντι στις απειλές»

«Ο ΟΗΕ αποτυγχάνει να επιδείξει ηγεσία απέναντι στις αυξανόμενες απειλές» δήλωσε σύμφωνα με το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων Ankara Anatolia, ο Τούρκος Υπουργός Εξωτερικών, Χακάν Φιντάν, ο οποίος συμμετείχε στη «Σύνοδο Κορυφής του Μέλλοντος» που διοργανώθηκε στο πλαίσιο της 79ης Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών (ΟΗΕ).

Σύμφωνα με το ΓΤΠ, το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων Ankara Anatolia μετέδωσε ότι ο Τούρκος Υπουργός Εξωτερικών, σημείωσε ότι η διεθνής κοινότητα και τα Ηνωμένα Έθνη περνούν μια «ιστορική δοκιμασία» και πρόσθεσε ότι έχει μειωθεί η ικανότητα εξεύρεσης λύσεων σε κρίσεις και συγκρούσεις. 

Ανέφερε ακόμα στην ομιλία του ότι η παγκόσμια ανισότητα και αδικία έχουν αυξηθεί και ότι αυτά έχουν προετοιμάσει το έδαφος για την ισλαμοφοβία και την ξενοφοβία.

Ο Φιντάν υποστήριξε ότι «τα Ηνωμένα Έθνη δεν μπορούν να επιδείξουν ηγεσία απέναντι στις αυξανόμενες απειλές. Χρειάζεται μια αποτελεσματική δομή για την κοινή επίλυση των παγκόσμιων προβλημάτων και αυτή η δομή θα πρέπει να είναι πιο περιεκτική και πολυμερής».

Μίλησε για την «ανάγκη συνολικής μεταρρύθμισης στον ΟΗΕ και ιδιαίτερα στο Συμβούλιο Ασφαλείας».

Ο Φιντάν ανέφερε επίσης ότι «ο κόσμος είναι μεγαλύτερος από 5» προσθέτοντας ότι οι μηχανισμοί λήψης αποφάσεων στον ΟΗΕ θα πρέπει να γίνουν πιο δημοκρατικοί και να αναπτυχθούν εργαλεία για την πρόληψη της πόλωσης.  

«Η διεθνής ειρήνη και ασφάλεια δεν μπορεί να αφεθεί σε μια ‘προνομιούχο ομάδα’ που αποτελείται από περιορισμένο αριθμό χωρών», είπε. 

Στη συνέχεια, ο Φιντάν υπογράμμισε την ανάγκη μεταρρύθμισης της διεθνούς χρηματοπιστωτικής αρχιτεκτονικής λέγοντας ότι μόνο με αυτόν τον τρόπο μπορούν να υλοποιηθούν οι στόχοι της βιώσιμης ανάπτυξης. 

Πρόσθεσε ότι η Τουρκία θα συνεχίσει να αγωνίζεται για την υλοποίηση αυτών των στόχων σε κάθε πλατφόρμα και να διερευνά νέους τρόπους προσαρμογής στις νέες τεχνολογίες και την τεχνητή νοημοσύνη. 

Ο Τούρκος Υπουργός Εξωτερικών, κατέληξε λέγοντας ότι αναμένει από τη διεθνή κοινότητα να αυξήσει την υποστήριξή της προς την Τράπεζα Τεχνολογίας του ΟΗΕ που φιλοξενεί η Τουρκία.

Σειρά επαφών του Ερντογάν

Χωριστές συναντήσεις με τον Καγκελάριο της Γερμανίας, τον Πρόεδρο του Ιράν, τον πρίγκιπα διάδοχο του Κουβέιτ και τον επικεφαλής εισαγγελέα του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου πραγματοποίησε χθες ο Τούρκος Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Έρντογαν στη Νέα Υόρκη όπου βρίσκεται για να συμμετάσχει στην 79η Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών (ΟΗΕ), σύμφωνα με την εφημερίδα Türkiye.

Σύμφωνα με το Γραφείο Τύπου και Πληροφοριών, η εν λόγω εφημερίδα γράφει σήμερα ότι κατά τη διάρκεια της συνάντησης με τον Καγκελάριο της Γερμανίας Όλαφ Σολτς συζητήθηκαν οι διμερείς σχέσεις μεταξύ Τουρκίας και Γερμανίας, οι συστηματικές επιθέσεις του Ισραήλ στα παλαιστινιακά εδάφη, ιδίως στη Γάζα, η αναζωογόνηση της διαδικασίας ένταξης της Τουρκίας στην ΕΕ, περιφερειακά και παγκόσμια ζητήματα.

Επίσης, σημειώνεται ότι κατά τη συνάντηση με τον επικεφαλής εισαγγελέα του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου Karim Khan, που ήταν κλειστή για τον Τύπο, ο Ερντογάν έδωσε στον Κhan τη διευρυμένη τρέχουσα έκδοση των βιβλίων «The Evidence» και «Witness». Το πρώτο, όπως αναφέρεται, αποκαλύπτει τα εγκλήματα που διέπραξε το Ισραήλ στη Γάζα με φωτογραφίες-ντοκουμέντα και το δεύτερο ασχολείται με τα στοιχεία του πολέμου και των εγκλημάτων κατά της ανθρωπότητας μέσα από ανθρώπινες ιστορίες.

Προστίθεται ότι στη συνέχεια ο Έρντογαν υποδέχθηκε τον πρίγκιπα διάδοχο του Κουβέιτ σεΐχη Sabah Khaled al Hamad al Sabah. Κατά τη διάρκεια της συνάντησης συζητήθηκαν οι διμερείς σχέσεις μεταξύ Τουρκίας και Κουβέιτ, περιφερειακά και παγκόσμια ζητήματα. Ο Έρντογαν δήλωσε ότι η Τουρκία και το Κουβέιτ θα συνεχίσουν τις προσπάθειές τους για τη βελτίωση των σχέσεων τους σε πολλούς τομείς.

Αναφέρεται ακόμη ότι ο Έρντογαν συναντήθηκε επίσης με τον Πρόεδρο του Ιράν Masoud Pezeshkian. Η συνάντηση ήταν κλειστή για τον Τύπο. Σύμφωνα με την ανακοίνωση της Διεύθυνσης Επικοινωνίας του Προέδρου, κατά τη διάρκεια της συνάντησής του με τον Ιρανό Πρόεδρο, συζητήθηκαν οι διμερείς σχέσεις Τουρκίας και Ιράν, οι επιθέσεις του Ισραήλ στην Παλαιστίνη και τον Λίβανο, οι περιφερειακές και παγκόσμιες εξελίξεις.

Στο μεταξύ, η Türkiye γράφει επίσης ότι ο Έρντογαν συναντήθηκε με Αμερικανούς και Τούρκους επιχειρηματίες στο πλαίσιο του 15ου Επενδυτικού Συνεδρίου για την Τουρκία που διοργάνωσε το Επιχειρηματικό Συμβούλιο Τουρκίας-ΗΠΑ (TAIK).

Σημειώνεται ότι στην ομιλία του ανέφερε ότι ελπίζουν πως το σχέδιο εκσυγχρονισμού των F-16 θα ανοίξει μια νέα σελίδα στον τομέα της αμυντικής βιομηχανίας με τις ΗΠΑ και πως τα οικονομικά και εμπορικά θέματα αποτελούν μια από τις σημαντικότερες διαστάσεις των σχέσεων της Τουρκίας με την Αμερική.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Δειτε Επισης

Σειρά συλλήψεων στην Ελβετία μετά τη χρήση του θαλάμου υποβοηθούμενης αυτοκτονίας Sarco
Νέο ισραηλινό πλήγμα στα νότια προάστια της Βηρυτού-Νεκρός διοικητής της Χεζμπολάχ
ΒΙΝΤΕΟ: Drone με θερμική κάμερα εντόπισε κοριτσάκι που χάθηκε σε δάσος ενώ υπνοβατούσε
Αεροπορικές εταιρίες του Κόλπου αναστέλλουν τις πτήσεις τους προς τη Βηρυτό
Επικρίνει τον ΟΗΕ ο Φιντάν-«Αποτυγχάνει να επιδείξει ηγεσία απέναντι στις απειλές»
Χιλιάδες πρόσφυγες στο Λίβανο-Μετακινούνται στο βορρά για να γλυτώσουν το ισραηλινό σφυροκόπημα
Ζημιές σε ενεργειακές υποδομές από επίθεση της Ρωσίας στην Ουκρανία
Συναντήθηκε με Σολτς ο Ερντογάν-Θέλει αναζωογόνηση της διαδικασίας ένταξης στην Ε.Ε.
Παρουσιάζουν ιδέες στη Σύνοδο του ΟΗΕ για αποκλιμάκωση στο Λίβανο οι ΗΠΑ
Άγρια νύχτα στον Λίβανο-Σφυροκοπά ανελέητα τη Χεζμπολάχ το Ισραήλ, στους 500 οι νεκροί