«Κοπέλα έχει διάταγμα εναντίον του πρώην της και δεν λαμβάνει στήριξη»-Φωνές από τους μονογονιούς

Συνεχίζονται οι φωνές από πλευράς μονογονιών, αναφορικά με το σχετικό επίδομα που δικαιούνται από το κράτος, ωστόσο λόγω κάποιων προνοιών της νομοθεσίας, δεν το λαμβάνουν, όπως για παράδειγμα ότι συμβιώνουν με άλλο άτομο, με τις αρμόδιες οργανώσεις να αναφέρουν πως υπάρχουν περιπτώσεις που μονογονιοί δεν είχαν τα απαραίτητα και λάμβαναν στήριξη από την εκκλησία. Στο μεταξύ, μία νέα πρόταση του Υφυπουργείου Κοινωνικής Πρόνοιας έχει προκαλέσει έντονες αντιδράσεις.

Η Επιτροπή Εργασίας έθεσε για ακόμη μία φορά το συγκεκριμένο θέμα στο τραπέζι, την ώρα που δεν υπήρξε οποιαδήποτε νομοτεχνική ρύθμιση, δεδομένου ότι η πρόταση νόμου που έχει κατατεθεί από πλευράς ΑΚΕΛ χρονολογείται από το 2021 και συζητήθηκε ουκ ολίγες φορές ενώπιον τόσο της παρούσας Κυβέρνησης, όσο και της προηγούμενης.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Κραυγή αγωνίας από μονογονιούς, σωρεία τα προβλήματα με επιδόματα και τις διατροφές

Ο γενικός διευθυντής του Υφυπουργείου Κοινωνικής Πρόνοιας, Γιάννης Νικολαΐδης, υπέδειξε πως το προηγούμενο διάστημα και μετά τις συζητήσεις στη Βουλή, υπήρξε ένας δημόσιος διάλογος, με τους εμπλεκόμενους φορείς και θα συνεχιστεί αυτός ο διάλογος. Πρόσθεσε πως την Τετάρτη, ως Υφυπουργείο, θα έχουν συνάντηση με το σύνδεσμο για τους μονογονείς και μέχρι την ερχόμενη εβδομάδα θα υπάρχει κατάληξη.

«Υπάρχει μόνο μία διαφοροποίηση από την πρόταση νόμου. Εφόσον ένα ζευγάρι που συμβιώνει αποκτήσει κοινά τέκνα, εμείς τη θεωρούμε οικογενειακή μονάδα, ανεξάρτητα αν υπάρχει κάποιο πιστοποιητικό συμβίωσης. Θα θεωρείται οικογενειακή μονάδα και θα σταματήσει το επίδομα μονογονιού. Θεωρούμε ότι σύντομα θα πάει για νομοτεχνικό έλεγχο και θα κατατεθεί στη Βουλή».

Το γεγονός ότι μέχρι στιγμής δεν είχε γίνει οποιαδήποτε διαβούλευση με το σύνδεσμο για τους μονογονιούς προκάλεσε την έντονη αντίδραση του προέδρου της Επιτροπής και βουλευτή του ΑΚΕΛ, Ανδρέα Καυκαλιά, ο οποίος επεσήμανε ότι είναι απαράδεκτο αυτό και έπρεπε να υπάρχει διάλογος.

Ο κ. Νικολαΐδης, από πλευράς του, απάντησε πως «στις 17 Μαΐου στείλαμε κατ’ επείγουσα επιστολή στο σύνδεσμο και τους καλούσαμε να μας πουν τις απόψεις τους, για να περιληφθεί στο κείμενο. Το καλοκαίρι επικοινωνήσαμε, έτυχε μία περίπτωση που μας ακύρωσε τη συνάντηση, θα βρισκόμασταν χθες, έτυχε κάτι άλλο και ακυρώθηκε και τελικά θα βρεθούμε αύριο».

Κληθείς να εξηγήσει τον τρόπο διαβούλευσης με τους εμπλεκόμενους φορείς, ο γενικός διευθυντής του Υφυπουργείου Κοινωνικής Πρόνοιας επεσήμανε πως ξεκινά μία συζήτηση με τους ενδιαφερόμενους, που κρατούν αρκετό διάστημα. «Συνεργαζόμαστε με τους ενδιαφερόμενους, στο βαθμό που μπορούμε. Λαμβάνουμε απόψεις και μαζί το ετοιμάζουμε».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Καταβολή επιδόματος μονογονεϊκής οικογένειας σε μητέρα ζητά η Λοττίδη-Απέρριπταν αιτήσεις της για 2,5 χρόνια

Παρέχονται 42 επιδόματα από πλευράς κράτους

Ο κ. Νικολαΐδης αναφέρθηκε και στις διαδικασίες από πλευράς Υφυπουργείου Κοινωνικής Πρόνοιας για αναθεώρηση της επιδοματικής του πολιτικής, τονίζοντας πως έχει ξεκινήσει μία συνεργασία με το Υπουργείο Οικονομικών και είναι στη φάση της σοβαρής μελέτης.

«Έχουμε καταγράψει 42 διαφορετικά επιδόματα. Είμαστε στην ανάλυσή του, είναι σε συνεργασία με το Υπουργείο Οικονομικών. Ο προϋπολογισμός, όπως καταρτίστηκε από εμάς και κατατέθηκε στο Υπουργείο Οικονομικών, έχει λάβει υπόψη του το θέμα των επιδομάτων».

Από πλευράς της, η εκπρόσωπος της Νομικής Υπηρεσίας, Ελένη Κουζουπή, στην δική της τοποθέτηση επεσήμανε πως «είμαστε ενήμεροι για το νομοσχέδιο, που δεν έχει κατατεθεί ενώπιον μας ακόμη. Έχουμε ενημερωθεί επί της πρόσθεσης της Βουλής για την πρόταση νόμου. Εμείς θα δώσουμε την δέουσα σημασία για να ολοκληρωθεί το συντομότερο. Έχουμε ρίξει μία ματιά και δεν βλέπουμε να δημιουργείται οποιοδήποτε πρόβλημα. Εμείς δεν εξετάζουμε νομοσχέδια αν δεν υπήρχε μία διαβούλευση με τους εμπλεκόμενους».

Φωνάζουν οι μονογονιοί

Αντίθετη εικόνα έδωσε η πρόεδρος του συνδέσμου μονογονιών, Αργεντούλα Ιωάννου, η οποία στην τοποθέτησή της σημείωσε πως άκουσε με προσοχή την τοποθέτηση του γενικού διευθυντή του Υφυπουργείου Κοινωνικής Πρόνοιας και τόνισε πως δεν έλαβαν email. «Το Υφυπουργείο έχει τηλέφωνα επικοινωνίας. Όταν μας ενημέρωσε η Βουλή ότι γίνεται διαβούλευση για το θέμα, έστειλα μήνυμα στον γενικό διευθυντή, όμως δεν λάβαμε απάντηση. Χθες πήρα ένα τηλέφωνο από το γραφείο της υφυπουργού για συνάντηση, όμως δεν μπορούσα να πάω».

Στη συνέχεια, σημείωσε πως η κατάσταση με την Υπηρεσία Επιδομάτων δεν είναι αρκετά καλή και σημείωσε πως δεν υπάρχει καθόλου επικοινωνία. «Εμείς προσπαθούμε να κάνουμε ενστάσεις όταν αποκόπτεται επίδομα, προσπαθούμε να έχουμε επικοινωνία με την υπηρεσία και δεν είναι εφικτό».

Στη συνέχεια, η κα. Ιωάννου θέλησε να δώσει ένα παράδειγμα για την κατάσταση με τα επιδόματα που λαμβάνουν οι μονογονιοί. «Μία κοπέλα γέννησε το δεύτερο παιδί της, είχε πάει στα Δικαστήρια με τον πρώην της, από τον Σεπτέμβριο πέρσι, έβγαλε διατάγματα, όμως της είχε αποκοπεί το επίδομα. Από το Μάιο της επανέφεραν τα επιδόματα, όμως αρνούνται να της δώσουν τα αναδρομικά. Την κοπέλα συντηρούσε ο ιερέας του χωριού».

Η κα. Ιωάννου επεσήμανε πως υπάρχει ένα σοβαρό πρόβλημα με τους μονογονιούς, ειδικά για να λάβουν επίδομα, καθώς μία υπηρεσία ζητά ένα διάταγμα, άλλη υπηρεσία ζητά άλλο διάταγμα, με αποτέλεσμα ο κόσμος να αναγκάζεται να πηγαίνει στα Δικαστήρια για να λάβει τα διατάγματα, μέσα από μία διαδικασία που είναι κοστοβόρα.

«Δεν είναι δυνατό να γίνει αυτό. Επίσης, δεν είναι δυνατό μία γυναίκα να είναι σε σχέση με κάποιο άτομο που είναι λήπτης ΕΕΕ και να της αποκόπτεται το επίδομα επειδή θεωρούνται μία οικογενειακή μονάδα. Πρέπει να μπουν εισοδηματικά κριτήρια. Πρέπει να στηρίξουμε τις ομάδες που το έχουν ανάγκη. Ζητήσαμε ένα στρατηγικό σχέδιο. Δεν γίνεται να υπάρχει ένα στρατηγικό σχέδιο για στήριξη των γονιών και τους μονογονιούς να τους τιμωρούμε; Δεν πρέπει να φτάσουμε στο σημείο να λέμε εμείς ως σύνδεσμος να τους δίνουμε μέτρα προφύλαξης για να μην έχουν άλλα παιδιά».

Στην τοποθέτησή της περί αλαλούμ με τα διατάγματα απάντησε ο υπεύθυνος της Υπηρεσίας Επιδομάτων του Υφυπουργείου Κοινωνικής Πρόνοιας, Χρίστος Διομήδους, ο οποίος επεσήμανε πως η Υπηρεσία χρειάζεται είτε διάταγμα γονικής μέριμνας, είτε διάταγμα διατροφής. Όταν υποβάλλεται διάταγμα γονικής μέριμνας, το μόνο που χρειάζεται επιπρόσθετα είναι μία κοινή ένορκη δήλωση.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Απαλείφουν τους αναχρονισμούς-Δεν θα εξαρτάται το επίδομα μονογονιού από την ερωτική ζωή

Δειτε Επισης

Καλύπτει και παράνομους το νομοσχέδιο για βία και παρενόχληση στην εργασία-Στο τελικό στάδιο η συζήτηση
Αυτοί είναι οι μαγικοί αριθμοί του Τζόκερ για τα 14,8 εκατ. ευρώ
Απέτυχε και η τελευταία προσπάθεια στον Μαυροκόλυμπο-«Θα αναμένουν να αδειάσει το φράγμα»
Τελευταία προσπάθεια για περιορισμό διαρροής στον Μαυροκόλυμπο-«Μικρές οι προσδοκίες»
Τελικές θέσεις για πλαφόν σε προϊόντα παρουσίασε το Υπ. Εμπορίου στη Βουλή
Στήριξη ΠτΔ στον θεσμό Επιτρόπου Νομοθεσίας-«Υπάρχουν ακόμα νομοθεσίες οι οποίες εφαρμόζονται από την αποικιοκρατία»
Αυξήσεις καταγράφονται σε βασικά καταναλωτικά προϊόντα-Μειώθηκε η τιμή σε λάδι και αλεύρι
Δρομολογούνται αντιπλημμυρικά έργα και επιδιορθώσεις υποδομών στον κατεχόμενο Κορμακίτη
Χαρτσιώτης: Θεμελιώδη δικαιώματα η ελευθερία της έκφρασης και η πρόσβαση στην πληροφόρηση
Από τις 27 Ιανουαρίου ξεκινούν οι εγγραφές για τις ηλεκτρονικές ταυτότητες-Δωρεάν οι πρώτες 30 χιλιάδες