Το κλειδί για τις εξελίξεις στο Κυπριακό στα χέρια του Ερντογάν-Συναντά Γκουτέρες και Μητσοτάκη

Τα βλέμματα στο Κυπριακό είναι πλέον στραμμένα στις δύο συναντήσεις που θα έχει ο Τούρκος Πρόεδρος στη Νέα Υόρκη, καθώς εκτιμάται πως αυτός είναι που κρατά το κλειδί που ξεκλειδώνει τα επόμενα βήματα. Ο Ταγίπ Ερντογάν θα συναντηθεί τόσο με τον Γενικό Γραμματέα, όσο και με τον Πρωθυπουργό της Ελλάδας και το Κυπριακό αναμένεται να βρίσκεται στην ατζέντα και των δύο συναντήσεων.

Το βράδυ της Δευτέρας πραγματοποιήθηκε η συνάντηση του Αντόνιο Γκουτέρες με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, κατά την οποία ο Νίκος Χριστοδουλίδης είχε την ευκαιρία να τονίσει εκ νέου την ετοιμότητα της πλευράς μας για εξελίξεις στο Κυπριακό. Μάλιστα, όπως χαρακτηριστικά δήλωσε μετά το πέρας της, ο ίδιος έστειλε το μήνυμα στον ΓΓ πως είναι πρόθυμος για την πραγματοποίηση μιας τριμερούς συνάντησης «ανά πάσα στιγμή και οπουδήποτε», αν και γίνεται κατανοητό ότι για να συμβεί αυτό πρέπει να συνηγορήσει και η τουρκική πλευρά, η οποία, μέχρι στιγμής, δημοσίως τουλάχιστον, εμφανίζεται αρνητική. Μάλιστα, όπως αναφέρθηκε στον τουρκικό Τύπο τις προηγούμενες ημέρες, ο Ερντογάν έχει πρόθεση, κατά τη σημερινή του ομιλία στη Γενική Συνέλευση, να ζητήσει και πάλι αναγνώριση του ψευδοκράτους από τη διεθνή κοινότητα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Προθυμία να συναντηθεί με την τουρκική πλευρά ανά πάσα στιγμή και οπουδήποτε εξέφρασε στον ΓΓ ο Πρόεδρος

Περισσότερα, όμως, ως προς την πραγματική στάση της Άγκυρας κατά τη δεδομένη στιγμή θα γνωρίζουμε μετά τη συνάντηση που θα έχει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας με τον Κυριάκο Μητσοτάκη, η οποία θα ακολουθήσει τη συζήτησή του με τον Ταγίπ Ερντογάν, κατά την οποία ο Τούρκος Πρόεδρος αναμένεται να δώσει το στίγμα των προθέσεών του. Όπως, άλλωστε, έχει αποδειχθεί στο παρελθόν, ο εκάστοτε εγκάθετος, ό,τι και να δηλώνει, ακολουθεί τελικά την γραμμή της Άγκυρας στο Κυπριακό. Έτσι, παρόλο που ο Ερσίν Τατάρ ανέφερε πως μεταβαίνει στη Νέα Υόρκη για να εξηγήσει στον ΓΓ γιατί δεν συνηγορεί σε πραγματοποίηση τριμερούς, στην πράξη, εάν αποφασίσει η Τουρκία πως είναι προς το συμφέρον της η επανέναρξη των συνομιλιών ή έστω μια κινητικότητα στο Κυπριακό, αναμένεται ότι θα προσαρμοστεί στις εντολές της.

Σύμφωνα με πληροφορίες του REPORTER, κατά τη διάρκεια της συζήτησης που είχε ο Πρόεδρος με τον ΓΓ του ΟΗΕ, διαπιστώθηκε η προσήλωση του ΓΓ στην προσπάθεια για πραγματοποίηση τριμερούς συνάντησης με τον Νίκο Χριστοδουλίδη και τον Ερσίν Τατάρ και φαίνεται ότι αναμένει και ο ίδιος να ακούσει τι έχει να του πει ο Ταγίπ Ερντογάν για το θέμα. Την ίδια στιγμή, ο Αντόνιο Γκουτέρες, στον οποίο ο Πρόεδρος απαρίθμησε τις ενέργειες στις οποίες έχει προβεί τους τελευταίους 18 μήνες προς την κατεύθυνση της επανέναρξης των συνομιλιών, φαίνεται ότι αναγνωρίζει την ειλικρινή του πρόθεση.

Ο κ. Χριστοδουλίδης υπέδειξε στον επικεφαλής του ΟΗΕ πως ο ίδιος, πέραν της θετικής ρητορικής του και της εποικοδομητικής στάσης που επέδειξε όλο αυτό το διάστημα, έχει προχωρήσει σε μονομερείς κινήσεις προς την τ/κ κοινότητα και έχει συναινέσει στην συμμετοχή του Τούρκου Υπουργού Εξωτερικών στο άτυπο συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων στην ΕΕ, ενώ έχει αποδεχθεί όλες τις ημερομηνίες που του προτάθηκαν κατά τη διάρκεια των βολιδοσκοπήσεων για την τριμερή συνάντηση από πλευράς ΗΕ και εκ των προτέρων αποδέχεται και οποιεσδήποτε άλλες προταθούν.

Όπως μάλιστα δήλωσε δημόσια, «έχουμε αποδείξει την πολιτική μας βούληση, την ετοιμότητά μας για επανέναρξη των συνομιλιών, αξιοποιώντας και το διαπραγματευτικό κεκτημένο». Υπογράμμισε, δε, πως είναι στη διάθεση του ΓΓ ανά πάσα στιγμή, οπουδήποτε, να συναντηθεί τόσο με τον Ερσίν Τατάρ όσο και με την τουρκική αντιπροσωπεία.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Ολοκληρώθηκε η συνάντηση Χριστοδουλίδη και Γκουτέρες-Εξέφρασε ετοιμότητα ο Πρόεδρος

Την ίδια στιγμή, σύμφωνα με πληροφορίες, ο Πρόεδρος τόνισε προς τον ΓΓ ότι είναι πρόθυμος για επανέναρξη των διαπραγματεύσεων από το σημείο που έχουν διακοπεί στο Κραν Μοντανά. Πρόκειται για μία έμμεση απάντηση στις τοποθετήσεις της τουρκικής πλευράς ότι ο κύκλος αυτός έχει κλείσει και πλέον οι διαπραγματεύσεις πρέπει να λάβουν μία άλλη μορφή, στην οποία το ψευδοκράτος θα συνομιλεί με ισότιμο καθεστώς με το νόμιμο κράτος για τη μεταξύ τους «συνεργασία». Ο Πρόεδρος έστειλε το μήνυμα πως ο ίδιος κινείται εντός του πλαισίου των ΗΕ και είναι η άλλη πλευρά που λοξοδρομεί προς επικίνδυνες ατραπούς.

Σημειώνεται ότι, κατά τη διάρκεια της συνάντησης, υπήρξε και συζήτηση για το Μεσανατολικό. Όπως δήλωσε ο κ. Χριστοδουλίδης, «είχαμε μια πολύ εποικοδομητική συζήτηση, μια συζήτηση που ξεκίνησε με τις ευχαριστίες του ΓΓ για τον ρόλο της Κυπριακής Δημοκρατίας στην παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας προς τη Γάζα. Μια πρωτοβουλία η οποία βοήθησε σε σημαντικό βαθμό να αντιμετωπιστούν οι προκλήσεις στην περιοχή, μία πρωτοβουλία η οποία βρίσκεται σε ισχύ».

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο ΓΓ αναγνώρισε για άλλη μία φορά τον ρόλο που διαδραματίζει στην περιοχή η Κύπρος, καθώς και την αξία του θαλάσσιου ανθρωπιστικού διαδρόμου. Ενόψει του ενδεχομένου περαιτέρω κλιμάκωσης, το οποίο και οι δύο απεύχονται, ο Πρόεδρος ενημέρωσε τον κ. Γκουτέρες για τα μέτρα που λαμβάνει η Λευκωσία και τις προβλεπόμενες ενέργειες, σε περίπτωση που χρειαστεί να ενεργοποιηθεί το σχέδιο «ΕΣΤΙΑ» για εκκενώσεις υπηκόων τρίτων χωρών από τον Λίβανο. Αναφέρθηκε, επίσης, στις επαφές που είχε τα τελευταία εικοσιτετράωρα με τους Πρωθυπουργούς του Ισραήλ και του Λιβάνου και τον Βασιλιά της Ιορδανίας.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Επαναλαμβάνει βούληση και συζητά τα επόμενα βήματα με τον ΓΓ του ΟΗΕ ο Πρόεδρος

Δειτε Επισης

Οι παρεμβάσεις της Άγκυρας στα κατεχόμενα, οι υποψίες για deal και η αντίδραση Τατάρ
Στο τραπέζι ΤΟΜ και βουλευτές για την ανάκληση των αερόσακων Takata-Διαβουλεύσεις επί της πρότασης Νόμου
Αδυναμία στην πρόληψη για τους βανδαλισμούς σε μαθητικά λεωφορεία, εμπόδια στην τοποθέτηση καμερών
Έλεγαν έκαναν έρευνες αλλά ήταν νεκρή στην ίδια της την πολυκατοικία-Εκτεθειμένο το ΤΑΕ Λεμεσού, σωρεία ερωτημάτων
Η Κύπρος έχει τη δυνατότητα να απορροφήσει συνολικά κονδύλια ύψους €3,193 δισ.
Για ηλεκτρονική διακυβέρνηση συζήτησαν αξιωματούχοι της Τουρκίας στα κατεχόμενα
Η Βουλή εισάγει διεθνή πρότυπα χειρισμού βίας και παρενόχλησης στον χώρο εργασίας
Συγκεκριμένες πολιτικές πρωτοβουλίες για σπάσιμο αδιεξόδου στο Κυπριακό ζήτησε ο Στεφάνου στις Βρυξέλλες
«Η Κομισιόν έτοιμη να παράσχει υποστήριξη αν επαναληφθούν διαπραγματεύσεις στο Κυπριακό»
Νίκος Χριστοδουλίδης και Κυριάκος Μητσοτάκης στο 2ο Greece-Cyprus Summit