Κατέθεσε εμπειρογνώμονας στη δίκη για το θάνατο του Γιαννιού-Αναφορές για αλλοιωμένα στοιχεία από την υπεράσπιση

Συνεχίστηκε η δίκη για την υπόθεση θανάτου του 27χρονου ΣΥΟΠ καταδρομέα, Παναγιώτη Γιαννιού, ο οποίος έχασε τη ζωή έπειτα από πτώση στη θάλασσα, στο πλαίσιο στρατιωτικής άσκησης τον Ιούνιο του 2022. Κατηγορούμενος για την εν λόγω υπόθεση είναι ο Αρχιλοχίας της μοίρας καταδρομών που ήταν ο υπεύθυνος ρίψης στο ελικόπτερο.

Κατά τη δικάσιμο που έλαβε χώρα την Δευτέρα στις 23/09/2024, ενώπιον του Δικαστηρίου κλήθηκε ως μάρτυρας κατηγορίας ο Ιταλός εμπειρογνώμονας, Giorgio Dossena, ο οποίος έλεγξε τα δεδομένα από τον καταγραφέα του ελικοπτέρου και συνέταξε την έκθεση, ενώ ετοίμασε και το βίντεο της προσομοίωσης με την πορεία, το ύψος και την ταχύτητα του ελικοπτέρου κατά την ημέρα της μοιραίας άσκησης.

Στο πλαίσιο της κατάθεσης του ο μάρτυρας ανέφερε ότι η έκθεση του εστίασε σε συγκεκριμένα ηχητικά, καθώς όπως είπε, η έρευνα της εταιρείας Leonardο, έγινε στη βάση αιτήματος από τις Αρχές της Κύπρου, η οποία ζήτησε περεταίρω έρευνα σε συγκεκριμένα ηχητικά και τεκμήρια από την πτήση.

Μεταξύ άλλων, έγινε ανάλυση των ηχητικών από τις συνομιλίες του κυβερνήτη και του συγκυβερνήτη, καθώς και στοιχεία της πτήσης. Κατά την κυρίως εξέταση, ο εμπειρογνώμονας ρωτήθηκε για τον τρόπο της έρευνας και τη σύνταξη της έκθεσης του. Ο μάρτυρας, εξήγησε ότι έγινε ανάλυση των καναλιών ήχου και επεσήμανε πως υπήρχαν τέσσερα κανάλια από τα οποία ελέγχθηκαν τα τρία, καθώς το τέταρτο θεώρησαν ότι δεν ήταν χρήσιμο, ενώ αναλύοντας τις ενδείξεις στο σύστημα διαπίστωσε ότι η μια πόρτα του ελικοπτέρου ήταν ανοιχτή. Υπενθυμίζεται πως από την εν λόγω πόρτα πραγματοποιήσε την πτώση στη θάλασσα ο Γιαννιός.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Νέα ηχητικά στη δίκη για το θάνατο του Γιαννιού-«Δεν πρόλαβα, έκαμε μ@@@κία ο υπεύθυνος»

Ο εκπρόσωπος της Κατηγορούσας Αρχής, Ανδρέας Αριστείδης, ζήτησε από το Δικαστήριο να παιχτεί τόσο το ένα ηχητικό όσο και το βίντεο προσημείωσης για να διαπιστωθούν οι χρόνοι που καταγράφηκαν από τον εμπειρογνώμονα, ενώ ζήτησε από τον κ. Dossena, να αναφέρει με ποιο τρόπο έλαβαν τα δεδομένα. Απαντώντας στην εν λόγω ερώτηση, ο μάρτυρας είπε πως, αυτά λήφθηκαν σε USB και σε ένα φορητό υπολογιστή και εξήγησε πως τα δεδομένα κατέβηκαν από τον καταγραφέα και έγινε μετατροπή σε διαφορετικό τύπο αρχείου πριν τους παραδοθούν.

Στην αντίπερα όχθη η συνήγορος υπεράσπισης του κατηγορουμένου, Αναστασία Ιωάννου, κατά την αντεξέταση του μάρτυρα , έθεσε σωρεία ερωτήσεων ως προς τα δεδομένα που στάλθηκαν από την Κύπρο και εστίασε στο γεγονός ότι τα ηχητικά κατέβησαν από τον καταγραφέα και διερωτήθηκε κατά ποσό αυτά έτυχαν επεξεργασίας. Από την πλευρά του ο μάρτυρας ανέφερε πως η εταιρεία στην οποία εργάζεται, έχει ένα ειδικό λογισμικό το οποίο ελέγχει τα δεδομένα και εξήγησε πως από την επεξεργασία των δεδομένων δεν προέκυψε κάποια επεξεργασία τους. Παράλληλα, τέθηκε το ερώτημα αν αναλύθηκαν από κάποιον άλλο τα δεδομένα. Ο μάρτυρας απάντησε, ότι δεν γνωρίζει, ενώ ξεκαθάρισε ότι η μετατροπή των δεδομένων δεν ήταν στο περιεχόμενο αλλά στον τύπο που έγινε η εξαγωγή τους από τον καταγραφέα.

Επιπρόσθετα η δικηγόρος, υπέβαλε στον μάρτυρα ότι η έκθεση που παρουσίασε δεν ήταν ακριβής, αλλά κατά προσέγγιση, καθώς εξέτασε συγκεκριμένα ηχητικά και σημεία από τον καταγραφέα, κάτι το οποίο απέρριψε ο εμπειρογνώμονας, λέγοντας πως «εμείς, λάβαμε το αίτημα από την Αστυνομία της Κύπρου, δεν γνωρίζαμε ποιο ήταν το συμβάν».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Βίντεο με αναπαράσταση και ηχητικά στη δίκη για τον θάνατο Γιαννιού-Ακούστηκε «πάμε, go» πριν την μοιραία πτώση

Η δικηγόρος, έκανε επίσης λόγο για αλλοιωμένα στοιχεία, ωστόσο, ο μάρτυρας επανάλαβε ότι αυτά ελέγχθηκαν από ειδικό λογισμικό, τα αποτελέσματα του οποίου είναι κατά 99,9% ακριβή και πρόσθεσε πως, «εμείς γνωρίζαμε ότι τα στοιχεία κατέβηκαν από τον καταγραφέα και μετατράπηκαν σε άλλο αρχείο για να μπορούν να σταλούν, δεν είχαμε ενδείξεις για αλλοίωση τους».

Επιπλέον, όπως λέχθηκε κατά τη διάρκεια της διαδικασίας, κατά την ημέρα του δυστυχήματος, το ελικόπτερο έκανε πέντε πτήσεις, μια πριν και τρείς μετά την μοιραία πτώση. Παράλληλα, η πτήση του Παναγιώτη Γιαννιού διήρκησε περίπου 12 λεπτά, με βάση τις ώρες που ανέφερε ο εμπειρογνώμονας.

Η διαδικασία ενώπιον του Δικαστηρίου θα συνεχιστεί με την κλήτευση του τελευταίου μάρτυρα από την πλευρά της Κατηγορούσας Αρχής. Πρόκειται για τον παθολογοανατόμο Δρ. Αντρέα Μαρνερίδη.

Δειτε Επισης

Νέο χτύπημα επιτήδειων με κρυπτονομίσματα-Άρπαξαν χιλιάδες ευρώ από 47χρονο
Κατέθεσε εμπειρογνώμονας στη δίκη για το θάνατο του Γιαννιού-Αναφορές για αλλοιωμένα στοιχεία από την υπεράσπιση
Τιμωρήθηκε με αποκλεισμό έξι μηνών από τα γήπεδα 18χρονος-Είχε βρεθεί στην κατοχή του ρόπαλο
Συνεχίζονται οι έρευνες για το θανατηφόρο στον Ατσά-Έκκληση της Αστυνομίας για πληροφορίες
Εργασίες στον αυτοκινητόδρομο Λεμεσού – Λευκωσίας το βράδυ της Τρίτης
Υπό πλήρη έλεγχο δασική πυρκαγιά στην περιοχή Πετρόβουνος στη Νατά
Τρεις ακόμη συλλήψεις για τα επεισόδια στο «Άλφαμεγα»
Κατολισθήσεις βράχων στον δρόμο Πλατρών-Τροόδους λόγω έντονης βροχόπτωσης
Έτρεχε η Πυροσβεστική-Οδηγοί εγκλωβίστηκαν στα οχήματά τους λόγω της έντονης βροχόπτωσης (pics)
Δύο με τρία άτομα φέρονται να μετακίνησαν τη μοτοσικλέτα του 16χρονου-Έρευνες για αναρτήσεις σε ΜΚΔ