Εμμένουν οι γιατροί, δεν κάνουν πίσω για την απεργία-Βολές κατά ΟΚΥπΥ, κάλεσμα σε υπουργό Υγείας

Δεν κάνουν πίσω από την απεργία στα κρατικά νοσηλευτήρια οι γιατροί, μετά από την κατάρρευση - για άλλη μία φορά - των διαβουλεύσεων των συντεχνιών με τον ΟΚΥπΥ, με επίκεντρο και πάλι το θέμα της υπογραφής των συλλογικών συμβάσεων. Και αυτό διότι, σύμφωνα με τις συντεχνίες, ο Οργανισμός φαίνεται να μην τηρεί τις ημερομηνίες των συναντήσεων μαζί τους, που ο ίδιος προγραμματίζει, ώστε να πέσουν επιτέλους οι πολυαναμενόμενες υπογραφές.

Μιλώντας στον REPORTER, ο πρόεδρος της ΠΑΣΥΚΙ, Σωτήρης Κούμας ανέφερε πως δεν υπήρξε καμία επαφή από πλευράς ΟΚΥπΥ, λέγοντας πως το μοναδικό αίτημα τους, είναι να υπογραφεί η συλλογική σύμβαση, καθώς όπως σχολιάζει, «έχει παρατραβήξει εδώ και τρία χρόνια και τελευταία στιγμή να ακυρώνει την συνάντηση ο ΟΚΥπΥ, την οποία είχε κανονίσει ο ίδιος ο Οργανισμός δύο μήνες νωρίτερα».

Όπως εξήγησε ο κ. Κούμας «πριν από περίπου δύο μήνες, στάλθηκε πρόσκληση από τον ίδιο τον ΟΚΥπΥ στις συντεχνίες για συνάντηση στις 5 Σεπτεμβρίου, μετά από δική μας πίεση για το θέμα της συλλογικής σύμβασης. Πρέπει να παραδεχτούμε, ότι το πιο πιθανόν θα τα βρίσκαμε μεταξύ μας όλες οι πλευρές, μετά και από δική μας κατάθεση μίας πρότασης η οποία υπολογιζόταν ότι θα γινόταν αποδεχτή. Στις 4 Σεπτεμβρίου, μία μέρα δηλαδή πριν από την προγραμματισμένη συνάντηση, ενημερωθήκαμε και πάλι ότι αυτή δεν θα πραγματοποιείτο, διότι κάποια θέματα τα οποία άπτονται της συλλογικής σύμβασης, θα συζητιούνταν σε συνεδρία του ΟΚΥπΥ στις 12 του μηνός. Είπαμε να μην αντιδράσουμε. Εδώ όμως γεννιέται ένα εύλογο ερώτημα. Αφού έδωσαν την ημερομηνία της συνάντησης δύο μήνες πριν, τι προέκυψε ξαφνικά και το Συμβούλιο θα συνεδρίαζε στις 12 του μήνα; Στο τέλος της μέρα, η συνεδρίαση του ΟΚΥπΥ πραγματοποιήθηκε και δεν υπήρξε καμία αντίδραση μετά. Έτσι αναγκαστήκαμε να τοποθετηθούμε με τον πλέον γνωστό τρόπο, δηλαδή με απεργία».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Απεργία για 24 ώρες στα κρατικά νοσηλευτήρια αποφάσισαν οι Συντεχνίες

Ερωτηθείς αν υπήρξε κάποια αντίδραση από πλευράς ΟΚΥπΥ, μετά την ανακοίνωση της πρόθεσης για απεργία, ο κ. Κούμας ανέφερε πως «δεν υπήρξε καμία αντίδραση πέραν από μία τοποθέτηση του υπουργού Υγείας». Παράλληλα υπενθύμισε ότι «ο υπουργός τον περασμένο Φεβρουάριο, τοποθετήθηκε παρουσία μας και είπε ότι είμαστε κοντά στην συνομολόγηση της συλλογικής σύμβασης. Πέρασαν επτά μήνες και συνεχίζουμε. Τώρα ήρθε και καλεί τα δύο μέρη να καθίσουν στο τραπέζι. Από την στιγμή που ενεπλάκη στο θέμα από τον περασμένο Φεβρουάριο, θα πρέπει να αποδώσει ευθύνες. Τελεία και παύλα».

«Σε ένα επίπεδο, είχε βρεθεί μία κοινή συνισταμένη. Εμείς ως ΠΑΣΥΚΙ είχαμε θέσει σαν θέμα αυτό των δομών και επειδή δεν είχε συμφωνηθεί το συγκεκριμένο, είχαμε πει ότι δεν θα υπογράφαμε τη Συλλογική Σύμβαση. Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι διαφωνούμε με όλα τα υπόλοιπα σημεία της Σύμβασης. Έχει το δικαίωμα όμως κάθε συνδικαλιστική οργάνωση να πει τα επιμέρους θέματα», σημείωσε.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Έκκληση Υπουργού Υγείας για εποικοδομητικό διάλογο ώστε να αποφευχθεί η απεργία στα νοσοκομεία

Καταλήγοντας, ο κ. Κούμας επανέλαβε πως «ο ίδιος ο ΟΚΥπΥ δεν τηρεί τις ημερομηνίες των συναντήσεων που ο ίδιος δίνει και για το συγκεκριμένο θέμα πρέπει επιτέλους να ερωτηθεί γιατί κάνει ότι κάνει. Ο υπουργός Υγείας έχει μεσολαβήσει και πρέπει επιτέλους να μην μας καλεί απλά να τα βρούμε, αλλά θα πρέπει να παρέμβει πιο ενεργά γιατί ορισμένα πράγματα άπτονται των εξουσιών του».

Από πλευράς ΟΚΥπΥ, ο εκπρόσωπος Τύπου του Οργανισμού, Χαράλαμπο Χαριλάου, ερωτηθείς για το θέμα, αρκέστηκε στο να αναφέρει πως γίνεται επεξεργασία της συλλογικής σύμβασης, ενώ διευκρίνισε παράλληλα ότι δεν υπάρχει καμία κωλυσιεργία.

Δειτε Επισης

Συνεχίζονται οι βροχές και οι μεμονωμένες καταιγίδες-Οι περιοχές που θα επηρεαστούν
Οι εστίες στο κέντρο της Λευκωσίας βάζουν φρένο στη «φυγή» φοιτητών προς τα κατεχόμενα
Εμμένουν οι γιατροί, δεν κάνουν πίσω για την απεργία-Βολές κατά ΟΚΥπΥ, κάλεσμα σε υπουργό Υγείας
Σε επιτόπου αξιολόγηση της φοιτητικής εστίας του Δήμου Πάφου προχώρησε ο Φαίδωνος
Για κινητά, κλιματιστικά και στολές συζήτησαν μεταξύ άλλων ΥΠΑΝ και ΠΣΕΜ
Σε απλοποίηση διαδικασιών στην Κοινή Αγροτική Πολιτική επιμένει η Κύπρος
Έχει εντοπιστεί το 52% των αγνοουμένων-Ταυτοποιήθηκαν 1.047 από τους 2.002
O ΕΟΑ Λεμεσού στηρίζει την ύπαιθρο και τα χωριά της Λεμεσού
Στο 342% της κανονικής η βροχόπτωση εντός Σεπτεμβρίου
Ανεξήγητες διαφοροποιήσεις στις τιμές εισαγωγής καυσίμων διαπιστώνει ο Σύνδεσμος Καταναλωτών