Βγαίνουν μπροστά οι επτά φαρμακοποιοί-«Συνταγματική υποχρέωση οι εφημερίες και όχι μέσο κερδοσκοπίας»

Βγαίνουν μπροστά οι ιδιοκτήτες των επτά φαρμακείων, οι οποίοι είχαν προσβάλει το διάταγμα για το ωράριο λειτουργίας, μία κίνηση η οποία προκάλεσε αναταραχή στον φαρμακευτικό κόσμο, οδηγώντας στην απόφαση του Φαρμακευτικού Συλλόγου να κατεβάσει ρολά στις ευημερίες των φαρμακείων από την 1η Οκτωβρίου και στην έκτακτη συνέλευση του Συμβουλίου Φαρμακευτικής με πρόταση για «αστυνόμευση».

Υπενθυμίζεται πως προ ημερών το Διοικητικό Δικαστήριο απέρριψε τις προσφυγές των επτά κατά του περί Ρυθμίσεως των Ωραρίων Λειτουργίας των Φαρμακείων και Συναφών Θεμάτων Διατάγματος, καταλήγοντας πως το υπό κρίση διάταγμα αποτελεί κανονιστική διοικητή πράξη νομοθετικού περιερχομένου και ως τέτοιο δεν μπορεί να προσβληθεί.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Απορρίφθηκε η προσφυγή φαρμακείων κατά Διατάγματος για ωράρια λειτουργίας

Εν αναμονή της τελικής απόφασης του Συμβουλίου Φαρμακευτικής, οι επτά φαρμακοποιοί μιλώντας στον REPORTER θέλησαν να υποδείξουν πως το νόμισμα έχει δύο όψεις σε ό,τι αφορά το ζήτημα και πως οι εφημερίες των φαρμακείων είναι αναπόσπαστη συνταγματική τους υποχρέωση και όχι μέσο κερδοσκοπίας.

Όπως αναφέρουν από την πλευρά τους, «στη χώρα που στατιστικά είναι η 2η στην ΕΕ με τα περισσότερα φαρμακεία ανά πληθυσμό, τα υφιστάμενα παρωχημένα ωράρια φαρμακείων αναγκάζουν τους πολίτες κατά τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες να στέκονται στη ουρά σε πέντε φαρμακεία της Λευκωσίας, τέσσερα της Λεμεσού, δύο της Λάρνακας, ένα της Πάφου και ένα της Αμμόχωστου. Δηλαδή, σε συγκεκριμένες μέρες και ώρες υπάρχουν ανοιχτά μόνο δεκατρία φαρμακεία παγκύπρια από τα περίπου 700 φαρμακεία».

Με βάση το διάταγμα οι μόνες επιχειρήσεις φαρμακείου που μπορούν να λειτουργούν είναι τα καθορισμένα διανυκτερεύοντα φαρμακεία. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα, σύμφωνα με την θέση τους, «την αποστέρηση του δικαιώματος της ελεύθερης επιλογής και τον εξαναγκασμό των ασθενών να μην επισκέπτονται το φαρμακείο της επιλογής τους τις συγκεκριμένες μέρες και ώρες και να μετακινούνται σε μακρινές ίσως αποστάσεις, προκειμένου να εξυπηρετηθούν εάν φυσικά βρουν το σκεύασμα που έχουν ανάγκη».

Όπως σημείωσαν «τη δεδομένη χρονική περίοδο, πολλά φαρμακεία σε όλες τις επαρχίες επιθυμούν να ακολουθήσουν το διευρυμένο ωράριο. Δυστυχώς όμως με το υφιστάμενο διάταγμα, απαγορεύεται, καθώς απειλούνται άμεσα με αστυνόμευση και καταδιώκονται με καταγγελίες στην Αστυνομία από τον Παγκύπριο Φαρμακευτικό Σύλλογο, καθώς και από τους τοπικούς Συλλόγους, εάν τολμήσουν και εργαστούν παραπάνω. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα πολλοί συνάδελφοι να υποκύπτουν σε αυτό το «κυνήγι μαγισσών» που επικρατεί μεταξύ συναδέλφων φαρμακοποιών για το ποιος θα δουλέψει λιγότερο. Αποστερείται έτσι μεγάλη μερίδα φαρμακοποιών, το συνταγματικό δικαίωμα στην εργασία και μάλιστα σε ένα επάγγελμα τόσο ιερό όσο αυτό του επαγγελματία υγείας – φαρμακοποιού».

«Είναι καιρός η Κύπρος να αφεθεί να εξυπηρετεί τους πολίτες της απρόσκοπτα και να λειτουργεί χωρίς τους αχρείαστους πλέον περιορισμούς που μόνο προβλήματα δημιουργούν, ακόμη και στα ίδια τα φαρμακεία και τους φαρμακοποιούς. Ας εξελίξουμε το επάγγελμα του φαρμακοποιού σύμφωνα με της Ευρωπαϊκές τάσεις και ας δωρίσουμε στους εαυτούς μας καλύτερη ποιότητα ζωής και ευμάρειας».

«Οφείλουμε ηθικά να υπηρετήσουμε τον όρκο μας»

Εξηγώντας του λόγους που προσέφυγαν στο Δικαστήριο προσβάλλοντας το σχετικό διάταγμα, οι επτά φαρμακοποιοί ανέφεραν πως «ορκιστήκαμε να υπηρετούμε τη δημόσια υγεία και οφείλουμε ηθικά και πρακτικά να υπηρετούμε τον όρκο μας», προσθέτοντας πως «δυστυχώς, και μας λυπεί ιδιαίτερα το γεγονός, έχει υποβληθεί κλείσιμο συγκεκριμένων φαρμακείων λόγω της εύρυθμης λειτουργίας και ασέβειας μεταξύ συναδέλφων. Την ίδια στιγμή, ο κόσμος προκαλεί μεγάλες ουρές στα διημερεύοντα, (γεγονός αντίθετο από όλες τις ευρωπαϊκές οδηγίες που διέπουν το ζήτημα) επιφέροντας μόνο αρνητικά αποτελέσματα, τόσο στην εξυπηρέτηση του κοινού και του πολίτη όσο και στην πραγματικά εύρυθμη λειτουργία των φαρμακείων και στην επάρκεια των φαρμάκων».

Επιπρόσθετα, όπως σημείωσαν «δεν λαμβάνεται υπόψιν ο ελεύθερος ανταγωνισμός, το δικαίωμα εργασίας και παράλληλα η άνιση μεταχείριση που έκδηλα προκύπτει από την υφιστάμενη αυτή κατάσταση. Η υγεία είναι αναμφίβολα ένα αγαθό που, ως φαρμακοποιοί, ορκιστήκαμε να προστατεύουμε και οφείλουμε να υπερασπιζόμαστε. Οι πολίτες έχουν συνεχώς ανά πάσα στιγμή την ανάγκη στην ελεύθερη πρόσβαση σε φάρμακα και την ομαλή εξυπηρέτησή τους ιδιαίτερα για τα έκτακτα περιστατικά. Είναι πρωτάκουστο λοιπόν να επιβάλλονται περιορισμοί στην εξυπηρέτηση της δημόσιας υγείας ενώ μάλιστα τέτοιοι περιορισμοί να αντιβαίνουν το ίδιο το σύνταγμα αλλά και τις ευρωπαϊκές οδηγίες».

Δεν ξεκίνησε τώρα το πρόβλημα με τα ωράρια

Θέλοντας να ξεκαθαρίσουν την εικόνα για το όλο ζήτημα με τα ωράρια των φαρμακείων, σημείωσαν πως είναι κάτι που ξεκίνησε εδώ και καιρό, καθώς τα τελευταία χρόνια, αρκετές προσφυγές είχαν ως αποτέλεσμα σε πολλές περιπτώσεις, να ακυρώνονται τα διατάγματα του αρμόδιου υπουργού.

«Το μόνο διάταγμα που δεν ακυρώθηκε ήταν το τελευταίο και αυτό όχι γιατί εξετάστηκε η συνταγματικότητά του, αλλά διότι κρίθηκε τελικά ως κανονιστική πράξη. Η φιλοσοφία που διέπει την κυπριακή νομοθεσία, δηλαδή να δύναται να περιοριστεί το ωράριο λειτουργίας των φαρμακείων, είναι μοναδική στον ευρωπαϊκό χώρο. Σύμφωνα με τις ισχύουσες συνθήκες, σήμερα στην Κύπρο τα φαρμακεία δουλεύουν ένα καθορισμένο ωράριο και δεν τους επιτρέπεται να δουλέψουν παραπάνω εάν το επιθυμούν. Κατά συνέπεια, όσοι φαρμακοποιοί επιθυμούν να διευρύνουν το ωράριό τους και να εξυπηρετούν τους ασθενείς δίνοντάς τους πρόσβαση σε αγαθά που αφορούν την υγεία, αναγκάζονται να κλείνουν σε συγκεκριμένες ώρες γεγονός που βρίσκεται σε πλήρη αντίθεση με τις ευρωπαϊκές οδηγίες και κανονισμούς ενώ μάλιστα γίνεται και σοβαρή παραβίαση συνταγματικών δικαιωμάτων. Ταυτόχρονα, να σημειωθεί ότι η λειτουργία διευρυμένου ωραρίου για όσους το επιθυμούν δεν αντιβαίνει καμία διάταξη ευρωπαϊκή ή άλλη ή κανονισμό».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Ακτίδα φωτός στο ωράριο των φαρμακείων-Μία και μοναδική η λύση, κοντά σε συμφωνία οι εμπλεκόμενοι

Προχωρώντας ένα βήμα παραπέρα, οι φαρμακοποιοί αναφέρθηκαν στα οφέλη από την κατάργηση του υφιστάμενου ωραρίου.

Συγκεκριμένα, όπως σημείωσαν, θα υπάρξει καλύτερη εξυπηρέτηση των ασθενών, αφού «με τον ερχομό του ΓεΣΥ, τα ιδιωτικά φαρμακεία επωμίστηκαν την διαχείριση πολλών παραπάνω ασθενών και φαρμάκων. Πολλοί ασθενείς που λάμβαναν τα φάρμακά τους πριν από τα νοσοκομεία, πλέον τα λαμβάνουν από τα ιδιωτικά φαρμακεία, με αποτέλεσμα την επιβάρυνση των φαρμακοποιών, των υπαλλήλων και κυρίως των ίδιων των ασθενών, ιδιαίτερα κατά τις ώρες και ημέρες που λειτουργούν μόνο τα διημερεύοντα-διανυκτερεύοντα φαρμακεία. Με το διευρυμένο ωράριο όμως όλος αυτός ο όγκος ασθενών θα μπορεί να αποσυμπιεστεί και να κατανεμηθεί καλύτερα κατά την διάρκεια της ημέρας σε όλα τα φαρμακεία».

«Με την ενσωμάτωση επιπλέον φαρμακοποιών στα φαρμακεία θα μειωθεί ο χρόνος αναμονής των ασθενών, ο συνωστισμός και η αγανάκτηση τόσο των ασθενών όσο και των επαγγελματιών υγείας από τις μεγάλες αναμονές. Ταυτόχρονα, θα αναβαθμιστεί το επάγγελμα του φαρμακοποιού καθώς θα έχει περισσότερο χρόνο για καθολική και συμβουλευτική προσέγγιση των ασθενών σε βαθύτερο και ποιοτικότερο επίπεδο» τόνισαν.

Δεύτερον, θα υπάρξει αύξηση στην εργοδότηση καθώς, όπως αναφέρουν, «οι απόφοιτοι φαρμακοποιοί, μόνο από την Κύπρο, είναι πολλοί περισσότεροι από τα νέα φαρμακεία που μπορεί να σηκώσει η αγορά. Ο ήδη αυξανόμενος αριθμός νέων φαρμακείων τείνει να μεγαλώνει με ιλιγγιώδη ρυθμό. Συγκεκριμένα, κάθε χρόνο αποφοιτούν τουλάχιστον 60 νέοι φαρμακοποιοί κατά μέσο όρο, ενώ ο αριθμός των φαρμακείων στην Κυπριακή Δημοκρατία είναι υπερδιπλάσιος του κανονικού. Με το διευρυμένο ωράριο, τα υφιστάμενα φαρμακεία θα μπορούν να προσλάβουν φαρμακοποιούς, δημιουργώντας έτσι νέες θέσεις εργασίας και ταυτόχρονα δίνοντας μια ανάσα στο πρόβλημα των υπεράριθμων φαρμακείων. Οι απόφοιτοι φαρμακοποιοί δεν έχουν πολλές επιλογές εργασίας εκτός των θέσεων σε δημόσιες υπηρεσίες, φαρμακοβιομηχανίες και στον ακαδημαϊκό τομέα, θέσεις οι οποίες είναι ήδη περιορισμένες και δεν μπορούν από μόνες τους να απορροφήσουν όλους αυτούς τους αποφοίτους. Θεωρούν έτσι ως μονόδρομο την ίδρυση νέου φαρμακείου ενώ ίσως γνωρίζουν ότι επιχειρηματικά πλέον αυτό είναι δύσκολα βιώσιμο. Με το διευρυμένο ωράριο όμως, θα δημιουργηθεί ακόμα μία επιλογή εργασίας για τους νέους αποφοίτους στα ήδη υπάρχοντα φαρμακεία, δίνοντας ταυτόχρονα και μία λύση στην αγορά που δεν σηκώνει παραπάνω φαρμακεία».

Τρίτον, θα τηρηθεί η καλύτερη βιωσιμότητα των υφιστάμενων φαρμακείων, κατά τη θέση τους, λέγοντας πως «εν έτη 2024 οφείλουμε να αφήσουμε την αγορά να λειτουργήσει ελεύθερα, δηλαδή με ελεύθερα ωράρια. Κάπως έτσι θα γίνουν συγχωνεύσεις φαρμακείων τα οποία κατόπιν συνεταιρισμού, θα μπορούν να δουλεύουν καλύτερα και σε διευρυμένο ωράριο».

Για παράδειγμα, όπως εξηγούν, «δύο φαρμακεία τα οποία στελεχώνονται τώρα από 1 φαρμακοποιό το καθένα και αναγκαστικά δουλεύουν στο υφιστάμενο ωράριο των συνολικά 46 ωρών την εβδομάδα, θα μπορούν να κάνουν βάρδιες μεταξύ τους σε διευρυμένο ωράριο. Εάν δηλαδή ακολουθούν ωράριο 08:00-20:00 θα εργάζονται σε βάρδιες των 6 ωρών ημερησίως ο καθένας, αγγίζοντας τις 36 ώρες εβδομαδιαίας εργασίας (πλην της Κυριακής). Αυτό θα έχει ως αποτέλεσμα την καλύτερη ποιότητα ζωής των φαρμακοποιών καθώς επίσης και την καλύτερη εξυπηρέτηση των ασθενών αλλά και την αύξηση της κερδοφορίας κάθε φαρμακείου, καθώς οι πελάτες θα μπορούν να προμηθευτούν τα παραφαρμακευτικά τους σκευάσματα από το φαρμακείο και όχι αναγκαστικά από άλλα καταστήματα των οποίων το ωράριο τους βολεύει καλύτερα σε σχέση με το υφιστάμενο ωράριο των φαρμακείων».

Τρίτο όφελος, όπως αναφέρουν από την πλευρά τους οι επτά φαρμακοποιοί, θα είναι η βελτίωση και του κυκλοφοριακού προβλήματος καθώς, όπως εξήγησαν, «κατά το μεσημβρινό κλείσιμο των καταστημάτων και εν προκειμένω των φαρμακείων, οι εργαζόμενοι των φαρμακείων αναγκάζονται να μετακινούνται σε διάφορες περιοχές της πόλης για την μεσημβρινή τους ανάπαυση και μετά να επιστρέψουν πίσω στην εργασία τους. Ταυτόχρονα, μεγάλη μερίδα ασθενών κατευθύνεται σε συγκεκριμένες περιοχές προκειμένου να βρει εφημερεύοντα φαρμακεία. Με το διευρυμένο ωράριο αυτό θα αποφευχθεί».

Φαρμακεία σε ευρωπαϊκές χώρες δουλεύουν μέχρι και τις Κυριακές

Σε σχέση με άλλες Ευρωπαϊκές χώρες, οι επτά φαρμακοποιοί υπέδειξαν πως τα ωράρια των φαρμακείων δεν είναι απλώς συνεχόμενα, αλλά διευρυμένα, με μερικά να δουλεύουν και τις Κυριακές.

Όπως αναφέρουν, «ισχύει ένα υποχρεωτικό κατώτατο όριο ορών εργασίας των φαρμακείων για την διασφάλιση της δημόσιας υγείας αλλά ο κάθε φαρμακοποιός δικαιούται εάν επιθυμεί να εργαστεί περισσότερο, αρκεί να το δηλώσει στις αρμόδιες τοπικές αρχές καθώς και στην ιστοσελίδα του φαρμακείου του (αν έχει). Ειδικότερα στην Ελλάδα, μία κοντινή μας χώρα, το ΣτΕ (Συμβούλιο της Επικρατείας) και ο Άρειος Πάγος, αποφανθεί με απόφασή του ότι το διευρυμένο ωράριο του φαρμακείου είναι σύμφωνο με τις συνταγματικές διατάξεις της Ελληνικής Δημοκρατίας καθώς και με την Συνθήκη Λειτουργίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης».

Καταλήγοντας σημείωσαν πως «θα πρέπει να συνεχίσει να υπάρχει η υποχρέωση φαρμακείων να ανοίγουν σε νυκτερινές ώρες για λόγους δημοσίου συμφέροντος, αλλά όχι να επιβάλλεται σε όλα τα φαρμακεία να κλείνουν σε καθορισμένες μέρες και ώρες. Είναι εξαιρετικά λυπηρό όντας χώρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης να ισχύει τέτοιο πλαίσιο σύμφωνα με το οποίο επαγγελματίες υγείας – συνάδελφοι να καταγγέλλουν άλλους συναδέλφους γιατί διεκδικούν το συνταγματικό τους δικαίωμα στην εργασία και κατά συνέπεια στην εξυπηρέτηση της υγείας του κοινωνικού συνόλου».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Δειτε Επισης

Συνεχίζονται οι βροχές και οι μεμονωμένες καταιγίδες-Οι περιοχές που θα επηρεαστούν
Οι εστίες στο κέντρο της Λευκωσίας βάζουν φρένο στη «φυγή» φοιτητών προς τα κατεχόμενα
Εμμένουν οι γιατροί, δεν κάνουν πίσω για την απεργία-Βολές κατά ΟΚΥπΥ, κάλεσμα σε υπουργό Υγείας
Σε επιτόπου αξιολόγηση της φοιτητικής εστίας του Δήμου Πάφου προχώρησε ο Φαίδωνος
Για κινητά, κλιματιστικά και στολές συζήτησαν μεταξύ άλλων ΥΠΑΝ και ΠΣΕΜ
Σε απλοποίηση διαδικασιών στην Κοινή Αγροτική Πολιτική επιμένει η Κύπρος
Έχει εντοπιστεί το 52% των αγνοουμένων-Ταυτοποιήθηκαν 1.047 από τους 2.002
O ΕΟΑ Λεμεσού στηρίζει την ύπαιθρο και τα χωριά της Λεμεσού
Στο 342% της κανονικής η βροχόπτωση εντός Σεπτεμβρίου
Ανεξήγητες διαφοροποιήσεις στις τιμές εισαγωγής καυσίμων διαπιστώνει ο Σύνδεσμος Καταναλωτών