Οι εστίες στο κέντρο της Λευκωσίας βάζουν φρένο στη «φυγή» φοιτητών προς τα κατεχόμενα

Λύση σε ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα, που ταλανίζουν τους φοιτητές και τις οικογένειές τους, επιδιώκει να δώσει το σχέδιο χορηγιών για μετατροπή κτιρίων στην παλιά Λευκωσία σε φοιτητικές εστίες ή δωμάτια, που βρίσκεται σε εξέλιξη, με τα πρώτα δωμάτια να παραδίδονται το Νοέμβριο. Την ίδια ώρα, εξυπηρετείται και ένας άλλος στόχος της Κυβέρνησης για να αλλάξει η εικόνα στο ιστορικό κέντρο της Λευκωσίας.

Ουκ ολίγες φορές, με κάθε περίπτωση, βουλευτές αλλά και οργανώσεις που εκπροσωπούν τους φοιτητές έχουν γνωστοποιήσει διάφορες καταγγελίες που δέχθηκαν, αναφορικά με αριθμό φοιτητών που επιλέγει να διαμένει στα κατεχόμενα, επειδή δεν υπάρχουν διαθέσιμα διαμερίσματα, με αποτέλεσμα να μην μπορούν να βρίσκονται κοντά στο πανεπιστήμιο που σπουδάζουν, ενώ ο συνδυασμός με τα ψηλά ενοίκια έχει προκαλέσει αρκετή ανησυχία.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: K. Iωάννου: Φοιτητικά δωμάτια στο κέντρο της Λευκωσίας-Παραδίδονται τα πρώτα 13 τον Νοέμβριο

Προς αυτό το σκοπό, υπάρχει σε εξέλιξη ένα σχέδιο χορηγιών, από το Υπουργείο Εσωτερικών, στο πλαίσιο των προσπαθειών για την ανάπτυξη των εντός των τειχών πόλης στο κέντρο της Λευκωσίας, ώστε να μετατραπούν κτίρια που δεν κατοικούνται και παραμένουν αναξιοποίητα, σε φοιτητικές εστίες και δωμάτια. Το συγκεκριμένο σχέδιο είχε ανακοινώσει ο υπουργός Εσωτερικών, Κωνσταντίνος Ιωάννου, κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης «Η νέα εποχή του κέντρου της Λευκωσίας: Το σύγχρονο lifestyle και οι επενδυτικές προοπτικές» και όπως είχε τονίσει, πρόκειται για μία επένδυση με συνολικό ύψος 15 εκατομμύρια ευρώ.

Ουσιαστικά, μέσα από το συγκεκριμένο σχέδιο, θα παρέχονται περισσότερες επιλογές στους φοιτητές, ώστε να μπορούν να έχουν στέγη στο κέντρο της Λευκωσίας, που είναι σε κοντινή απόσταση με τα πλείστα πανεπιστήμια της πρωτεύουσας, ενώ θα βοηθήσει και τους ιδιοκτήτες των κτιρίων, που ίσως θέλουν να τα εκμεταλλευτούν. Συγκεκριμένα, μέσα από το εν λόγω σχέδιο, δίνεται ένα κίνητρο προς τους ιδιοκτήτες ή τους ενοικιαστές ακινήτων για να αποκαταστήσουν τα κτίριά τους.

Όσον αφορά στο ύψος του ενοικίου, που ήταν ένα άλλο μεγάλο πρόβλημα που αντιμετωπίζουν οι φοιτητές, δεδομένου ότι για να καλύψουν το ποσό καλούνται να συνδυάσουν σπουδές και εργασία, σύμφωνα με τα όσα ανακοίνωσε ο κ. Ιωάννου, θα πρέπει να είναι λογικό, ελεγχόμενο και προκαθορισμένο από το Υπουργείο Οικονομικών.

Σημειώνεται πως μέχρι στιγμής, για το σχέδιο έχουν προκηρυχθεί τρεις προσκλήσεις υποβολής ενδιαφέροντος και έχουν αξιολογηθεί πάνω από 44 προτάσεις, εκ των οποίων οι 31 έχουν λάβει έγκριση. Ενώπιον του Υπουργείου Εσωτερικών υπάρχουν επτά αιτήσεις για χορηγία, που αφορούν στη δημιουργία 125 φοιτητικών εστιών, ενώ αυτό που ανακοινώθηκε κι επίσημα είναι ότι εντός Νοεμβρίου αναμένονται να παραδοθούν τα πρώτα 13 δωμάτια.

Πλάνο Κυβέρνησης για ανάπτυξη του κέντρου της Λευκωσίας

Σημειώνεται πως πέραν από το συγκεκριμένο σχέδιο, το Υπουργείο Εσωτερικών τρέχει άλλα δύο σχέδια, με απώτερο στόχο την ανάπτυξη της εντός των τειχών πόλης της Λευκωσίας και συγκεκριμένα το κέντρο της πόλης. Ουσιαστικά, στόχος είναι να προσελκύσουν το ενδιαφέρον τόσο των νέων, για να διαμένουν εκεί, όσο και των επιχειρηματιών, για να υπάρχει περαιτέρω ανάπτυξη της περιοχής.

Το Υπουργείο Εσωτερικών έχει, μάλιστα, καταρτίσει ένα σχέδιο δράσης, ώστε να αλλάξει η εικόνα στο κέντρο της Λευκωσίας, που μεταξύ άλλο αφορά στην αποκατάσταση και συντήρηση ιστορικών κτιρίων και μνημείων, την συγκράτηση του γηγενούς πληθυσμού, προσφέροντας ποιοτικούς χώρους διαμονής, απασχόλησης και αναψυχής, ενώ υπάρχει και ένα τετραετές πρόγραμμα αναζωογόνησης της πράσινης γραμμής, για βελτίωση του φυσικού περιβάλλοντος και της πολιτικής υποδομής.

Μέσα από αυτές τις δράσεις, η Κυβέρνηση επιδιώκει όπως τα επόμενα χρόνια η κατάσταση που επικρατεί στην εντός των τειχών πόλη της Λευκωσίας να έχει αλλάξει άρδην και αρκετοί νέοι να διαμένουν και να δραστηριοποιούνται στην περιοχή, με στόχο να διατηρηθεί ζωντανό το ιστορικό κέντρο της Λευκωσίας.

Δειτε Επισης

Συνεχίζονται οι βροχές και οι μεμονωμένες καταιγίδες-Οι περιοχές που θα επηρεαστούν
Οι εστίες στο κέντρο της Λευκωσίας βάζουν φρένο στη «φυγή» φοιτητών προς τα κατεχόμενα
Εμμένουν οι γιατροί, δεν κάνουν πίσω για την απεργία-Βολές κατά ΟΚΥπΥ, κάλεσμα σε υπουργό Υγείας
Σε επιτόπου αξιολόγηση της φοιτητικής εστίας του Δήμου Πάφου προχώρησε ο Φαίδωνος
Για κινητά, κλιματιστικά και στολές συζήτησαν μεταξύ άλλων ΥΠΑΝ και ΠΣΕΜ
Σε απλοποίηση διαδικασιών στην Κοινή Αγροτική Πολιτική επιμένει η Κύπρος
Έχει εντοπιστεί το 52% των αγνοουμένων-Ταυτοποιήθηκαν 1.047 από τους 2.002
O ΕΟΑ Λεμεσού στηρίζει την ύπαιθρο και τα χωριά της Λεμεσού
Στο 342% της κανονικής η βροχόπτωση εντός Σεπτεμβρίου
Ανεξήγητες διαφοροποιήσεις στις τιμές εισαγωγής καυσίμων διαπιστώνει ο Σύνδεσμος Καταναλωτών