Επαναλαμβάνει βούληση και συζητά τα επόμενα βήματα με τον ΓΓ του ΟΗΕ ο Πρόεδρος
18:30 - 23 Σεπτεμβρίου 2024
Καθοριστικής σημασίας αναμένεται να είναι τα λίγα λεπτά που έχει στη διάθεσή του στις 10:40 το βράδυ ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, κατά το τετ-α-τετ του με τον ΓΓ ου ΟΗΕ, ώστε να επαναλάβει για άλλη μία φορά τη βούλησή του για να γίνουν βήματα που θα επιτρέψουν την επανέναρξη των συνομιλιών για λύση του Κυπριακού.
Παρά το γεγονός πως η στάση της τουρκικής πλευράς δεν επιτρέπει ιδιαίτερη αισιοδοξία, αυτή είναι η ευκαιρία του Νίκου Χριστοδουλίδη να υπογραμμίσει ξανά πως επιθυμεί επιστροφή στις διαπραγματεύσεις, αλλά ταυτόχρονα να ξεκαθαρίσει πως δεν πρόκειται να συναινέσει σε ενέργειες εκτός του συμφωνημένου πλαισίου, κατά την απαράδεκτη απαίτηση της τουρκικής πλευράς, που προβάλλει συνεχώς ως προϋπόθεση διαπραγμάτευσης την αποδοχή αξιώσεων που παραπέμπουν σε αναγνώριση του ψευδοκράτους.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Με χαμηλές προσδοκίες βλέπει Γκουτέρες ο Πρόεδρος-Ναρκοπέδιο τα προαπαιτούμενα των Τούρκων
Ο Νίκος Χριστοδουλίδης, μιλώντας σε εκδήλωση της ομογένειας, είπε πως «πραγματικά το ελπίζω, αυτός είναι ο στόχος μας μέσα από τις επαφές τόσο τις δικές μου όσο και του Υπουργού Εξωτερικών, με την ολοκλήρωση της βδομάδας της Γενικής Συνέλευσης των ΗΕ να έχουμε συγκεκριμένες ανακοινώσεις για επανέναρξη των διαπραγματεύσεων ή τουλάχιστον μια κοινή συνάντηση που θα δύναται να οδηγήσει σε επανέναρξη των διαπραγματεύσεων».
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Εξέφρασε την ελπίδα να τεθούν οι βάσεις στη Νέα Υόρκη για επανέναρξη των συνομιλιών ο ΠτΔ
Από πλευράς του, ο Αναπληρωτής Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, Γιάννης Αντωνίου, δήλωσε πως «παρά την αρνητική στάση της άλλης πλευράς θα εξαντλήσουμε κάθε δυνατότητα ώστε να δημιουργήσουμε τις συνθήκες για απευθείας διαπραγματεύσεις στη βάση του συμφωνημένου πλαισίου, με αφετηρία το σημείο διακοπής τους στο Κραν Μοντάνα το 2017, που θα λαμβάνει υπόψη το διαπραγματευτικό κεκτημένο και τις ευρωπαϊκές αρχές και αξίες». Ανέφερε πως ο Πρόεδρος θα επαναλάβει στον κ. Γκουτέρες την ετοιμότητα για στήριξη οποιασδήποτε πρωτοβουλίας κινείται προς την κατεύθυνση της αναζήτησης λύσης στο Κυπριακό, μέσα από ουσιαστικές διαπραγματεύσεις.
Η βολιδοσκόπηση σε ό,τι αφορά την πραγματοποίηση μιας τριμερούς συνάντησης, πάντως, συνεχίζεται από τις υπηρεσίες των ΗΕ. Όπως, μάλιστα, έγινε γνωστό από τη Νέα Υόρκη, στο πλαίσιο των σχετικών συζητήσεων, η Μόνιμη Αντιπροσωπεία της Κυπριακής Δημοκρατίας στην έδρα του ΟΗΕ, πρότεινε μία ημερομηνία στις αρχές Οκτωβρίου και δύο στα τέλη Οκτωβρίου για πραγματοποίησή της. Δεν είναι ξεκάθαρο τι απάντησε η τουρκική πλευρά, δεδομένου ότι ο Ερσίν Τατάρ δήλωσε, αναχωρώντας από τα κατεχόμενα, πως πάει για να εξηγήσει στον Αντόνιο Γκουτέρες γιατί δεν δέχεται να πραγματοποιηθεί τριμερής.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Τρεις ημερομηνίες εντός Οκτωβρίου πρότεινε η Λευκωσία για τριμερή
Ο ΓΓ αναμένεται να αξιοποιήσει τη συνάντησή του με τον κ. Τατάρ την Κυριακή προς την κατεύθυνση μιας τριμερούς, η οποία θεωρείται κλειδί για να ανοίξει ο δρόμος για τις διαπραγματεύσεις, αλλά δημοσίως, τουλάχιστον, μέχρι στιγμής παραμένει αμετακίνητος και δεν είναι σαφές αν θα πιάσουν τόπο οι όποιες πιέσεις. Υπενθυμίζεται ότι ο εγκάθετος της κατοχικής χώρας έχει και στο παρελθόν εμφανιστεί αρνητικός σε προθέσεις του κ. Γκουτέρες, όπως για παράδειγμα όταν έστηνε πόδι για τον διορισμό απεσταλμένης για να διερευνήσει το έδαφος για επανέναρξη συνομιλιών.
Ενδεχομένως πιο ξεκάθαρη εικόνα για τις τουρκικές προθέσεις να προκύψει μετά την προγραμματισμένη συνάντηση του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Ταγίπ Ερντογάν την Τρίτη, στην ατζέντα της οποίας βρίσκεται και το Κυπριακό, παρόλο που θα τεθούν και άλλα ζητήματα που άπτονται των ελληνοτουρκικών. Η Αθήνα, πάντως, παρουσιάζεται συγκρατημένα αισιόδοξη, όπως άλλωστε και η Λευκωσία, πως μπορεί να προκύψουν εξελίξεις στη Νέα Υόρκη σε ό,τι αφορά τα επόμενα βήματα στο Κυπριακό, παρά τις αντικειμενικές δυσκολίες.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: «Οι διμερείς σχέσεις δεν ετεροκαθορίζονται»-Το μήνυμα της Αθήνας πριν το ραντεβού Μητσοτάκη και Ερντογάν
Σε ρητορικό επίπεδο, πάντως, ο Τατάρ επιμένει πως η θέση του ότι θα πρέπει να προηγηθεί αποδοχή των «τριών άλφα» και της «κυριαρχικής ισότητας» πριν από οποιαδήποτε διαδικασία στο Κυπριακό, είναι κοινή θέση με την Άγκυρα. Μάλιστα, πληροφορίες που προέρχονται από την Τουρκία, κάνουν λόγο για πρόθεση του Τούρκου Προέδρου να αξιοποιήσει την παρουσία και τις επαφές του στο πλαίσιο της Γενικής Συνέλευσης των ΗΕ για να προωθήσει την αναγνώριση του ψευδοκράτους, ζητώντας από άλλες χώρες να εγκαθιδρύσουν διπλωματικές, πολιτικές και οικονομικές σχέσεις με το παράνομο κατοχικό μόρφωμα στην Κύπρο.