Έχει εντοπιστεί το 52% των αγνοουμένων-Ταυτοποιήθηκαν 1.047 από τους 2.002

Ταυτοποιήθηκαν 1.047 από τους συνολικά 2.002 αγνοούμενους, ανέφερε ο Χακκί Μουφτούζαντε, μέλος της Διερευνητικής Επιτροπής Αγνοουμένων εκ μέρους της τ/κ πλευράς. «Με άλλα λόγια, φτάσαμε στο 52% των αγνοουμένων. Επί του παρόντος, 6 ομάδες εργάζονται στη βόρεια Κύπρο και μία ομάδα εργάζεται στη νότια Κύπρο. Θα αυξήσουμε τον αριθμό των ομάδων μας, συνολικά 8 ομάδες θα εργάζονται από τον Ιανουάριο» είπε, αναφερόμενος στις κατεχόμενες και ελεύθερες περιοχές, αντίστοιχα.

Σύμφωνα με το ΓΤΠ, η εφημερίδα προέβαλλε δηλώσεις του σε τηλεοπτική εκπομπή του ομώνυμου καναλιού όπου ο κ. Μουφτούζαντε ανέφερε ότι αναγκάστηκαν να αναστείλουν τις εργασίες τους για δύο εβδομάδες τον Ιούλιο και δύο εβδομάδες τον Αύγουστο, λόγω της υπερβολικής ζέστης και πρόσθεσε ότι θα έρθουν δύο καθηγητές από τις ΗΠΑ με τις ομάδες τους τον Νοέμβριο και ότι με τη χρήση συσκευών ακτινών Χ θα συμβάλουν στο να διαπιστωθεί αν υπάρχει κάτι κάτω από το έδαφος.

Στόχος της ΔΕΑ, είπε, δεν είναι μόνο να επιστρέψουν τα οστά στις οικογένειες, αλλά και να δημιουργηθεί εμπιστοσύνη μεταξύ των δύο κοινοτήτων. «Όταν πολιτικοποιούν το θέμα, έχει το αντίθετο αποτέλεσμα και η πολιτική εκμετάλλευση του θέματος δεν εξυπηρετεί κανένα σκοπό».

Αναφερόμενος στη συνέντευξη Τύπου που διοργάνωσε πριν συνταξιοδοτηθεί το τρίτο μέλος της ΔΕΑ, το οποίο διορίστηκε από τον ΟΗΕ και θα έπρεπε να είναι ανεξάρτητο, ο κ. Μουφτούζαντε διερωτήθηκε: «Έκανε μια δήλωση όπως “η Τουρκία θα πρέπει να ανοίξει τα αρχεία της”, δεν θα έπρεπε να κάνει μια τέτοια δήλωση. Γιατί στοχοποιείται μόνο η μητέρα πατρίδα μας;» Πρόσθεσε ότι θα μεταφέρουν τη δυσφορία τους στο νέο μέλος που διορίστηκε.

Τους δόθηκαν, συνέχισε, παλιές φωτογραφίες από τις στρατιωτικές αρχές της Τουρκικής Δημοκρατίας και ενήργησαν με βάση αυτές τις φωτογραφίες. «Η τουρκική πλευρά μας άνοιξε αυτά τα φωτογραφικά αρχεία. Ωστόσο, υπήρξε μεγάλο χάος το 1974. Το αν υπάρχουν αρχεία και στοιχεία είναι θέμα συζήτησης. Το 99,7% των θυμάτων μας είναι άμαχοι. Λοιπόν, αυτοί οι αγνοούμενοι πάρθηκαν από την άκρη του δρόμου, από το αστυνομικό τμήμα ή το νοσοκομείο, μεταφέρθηκαν κάπου και σκοτώθηκαν, πού είναι τα στοιχεία αυτών; Πού είναι τα αρχεία τους; Αυτό είναι ένα μεγάλο ερωτηματικό».

Ο κ. Μουφτούζαντε δήλωσε ότι αυτή τη στιγμή έχουν 300 φακέλους και 300 αγνοούμενοι θα διερευνηθούν και θα ανασκαφούν με τη σειρά τους πιθανοί χώροι ταφής. Είπε ότι «ο χρόνος είναι πολύ σημαντικός», και ότι κάποιες ανασκαφές μπορεί να διαρκέσουν μήνες, ενώ ανέφερε ότι οι 300 ανασκαφές θα πάρουν χρόνο.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Δειτε Επισης

Για κινητά, κλιματιστικά και στολές συζήτησαν μεταξύ άλλων ΥΠΑΝ και ΠΣΕΜ
Σε απλοποίηση διαδικασιών στην Κοινή Αγροτική Πολιτική επιμένει η Κύπρος
Έχει εντοπιστεί το 52% των αγνοουμένων-Ταυτοποιήθηκαν 1.047 από τους 2.002
O ΕΟΑ Λεμεσού στηρίζει την ύπαιθρο και τα χωριά της Λεμεσού
Στο 342% της κανονικής η βροχόπτωση εντός Σεπτεμβρίου
Ανεξήγητες διαφοροποιήσεις στις τιμές εισαγωγής καυσίμων διαπιστώνει ο Σύνδεσμος Καταναλωτών
Στη Βουλή η εξαίρεση από διατμηματικές προαγωγές για προϊστάμενους νοσηλευτές
Στη Γενεύη η Επ. Νομοθεσίας για αξιολόγηση της Περιοδικής Έκθεσης Κύπρου
Αποσύρεται από την αγορά συσκευή φρυγανιέρας (pic)
Εξήγγειλαν απεργία την ώρα του κεντρικού δελτίου ειδήσεων τη Δευτέρα οι συντεχνίες του ΡΙΚ