Βγήκε μπροστά ο Νικόλας-Χαρακτήρισε λανθασμένη την απόφαση για Οδυσσέα, πυρά κατά ΑΚΕΛ

Βγήκε μπροστά ο πρόεδρος του Δημοκρατικού Κόμματος, Νικόλας Παπαδόπουλος, ο οποίος έδωσε τη δική του άποψη για την απόφαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου για την παύση του Οδυσσέα Μιχαηλίδη, κρίνοντάς τον ως ανίκανο να συνεχίσει τα καθήκοντά του ως Γενικός Ελεγκτής. Μάλιστα, έστριψε τα πυρά του κατά ΑΚΕΛ για τη διαμαρτυρία, ενώ έδωσε τη δική του απάντηση για τις δηλώσεις του Ζαχαρία Κουλία, ότι προτίθεται να διορίσει ο ίδιος τον αντικαταστάτη του Οδυσσέα Μιχαηλίδη.

Μιλώντας στην κρατική τηλεόραση και σχολιάζοντας την απόφαση του Δικαστηρίου, για την παύση του Γενικού Ελεγκτή, ο πρόεδρος του ΔΗΚΟ σημείωσε ότι η απόφαση είναι σεβαστή «αλλά είναι λανθασμένη και απογοητευτική. Όχι μόνο δεν είναι ανίκανος να εκτελέσει τα καθήκοντά του, αλλά μέσα από τη δουλειά του, κέρδισε την εμπιστοσύνη των πολιτών, σε μία περίοδο που αμφισβητούνται οι θεσμοί. Δίκαια ο κόσμος και η κοινωνία έχουν απογοητευτεί».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Βάζει φρένο στον Κουλία για διορισμό Γενικού Ελεγκτή η Αννίτα-Ανέβαλε το ταξίδι της, παραμένει προεδρεύουσα

Ο Νικόλας Παπαδόπουλος πρόσθεσε πως «έχουμε δει σκάνδαλα διαφθοράς τα τελευταία χρόνια και κανένας αξιωματούχος δεν έχει λογοδοτήσει γι’ αυτά τα ζητήματα ή τις πράξεις. Ο μόνος κρατικός αξιωματούχος που λογοδότησε ήταν αυτός που φώναζε και ανέδειξε αυτά τα σκάνδαλα. Η κοινωνία ήθελε λογοδοσία για τα σκάνδαλα και αντί να λογοδοτήσουν αυτοί, λογοδότησε ο αξιωματούχος που φώναζε για τα σκάνδαλα. Δίκαια ο κόσμος διαμαρτύρεται. Σεβαστή η απόφαση, σεβαστό και το δικαίωμα να διαφωνούμε».

Ο κ. Παπαδόπουλος, αναφερόμενος στην απόφαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου επεσήμανε πως έκρινε με τον τρόπο που έκρινε τη συμπεριφορά του Οδυσσέα Μιχαηλίδη και «προσωπικά θεωρώ λανθασμένη την απόφαση και απογοητευτική. Είναι τεκμηριωμένη στο βαθμό που την έχουν τεκμηριώσει. Περίεργο το γεγονός πως σε μία πολυσέλιδη απόφαση, δεν βρήκαν ούτε μισό ελαφρυντικό στοιχείο για τις πράξεις του Οδυσσέα. Ενός αξιωματούχου, που η κοινωνία θεωρεί τίμιο και εργατικό. Τουλάχιστον θα έπρεπε να αναγνωριστούν τα θετικά. Αυτή η απόφαση έχει κλονίσει συθέμελα όλους τους θεσμούς.

Συνεχίζοντας, ο Νικόλας Παπαδόπουλος τόνισε πως η απόφαση είναι σκληρή, περισσότερο από όσο έπρεπε. «Δεν βρήκαν ούτε μισό ελαφρυντικό στις 15 κατηγορίες, όπως ότι έπρεπε να είναι σκληρός σε συγκεκριμένα ζητήματα. Όμως, επαναλαμβάνω. Αυτή είναι η απόφαση, σεβαστή αλλά δεν σημαίνει πως συμφωνούμε μαζί της. Μπορεί κάποιος να σέβεται το θεσμό του Προέδρου, αλλά δεν σημαίνει πως συμφωνεί με τις πράξεις του. Το ίδιο και με το Δικαστήριο».

Ο κ. Παπαδόπουλος κάλεσε τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας να διορίσει ένα Γενικός Ελεγκτή, που θα έχει ως πρώτο καθήκον να ανακτήσεις το κύρος του θεσμού. Ερωτηθείς για τις ευθύνες του Προέδρου της Δημοκρατίας στη συγκεκριμένη υπόθεση, ο πρόεδρος του ΔΗΚΟ τόνισε πως «αυτό που έχει πει κατ’ επανάληψη ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είναι ότι δεν θα προχωρούσε ο ίδιος με αυτή την αίτηση. Φυσικά έχουμε να αντιμετωπίσουμε ανεξάρτητους θεσμούς και ο Εισαγγελέας μπορεί να προχωρήσει. Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας δεν είχε την εξουσία να σταματήσει, αλλά έγιναν προσπάθειες, αλλά ο Εισαγγελέας ήθελε να προχωρήσει. Αυτή η αίτηση δεν ξεκίνησε με πρωτοβουλία του Προέδρου. Η εκάστοτε εξουσία νιώθει ενοχλημένη με τις τοποθετήσεις Ελεγκτή, επειδή κανένας δεν θέλει να του πει πως κάνει λάθη».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Επιμένει ο Κουλίας να διορίσει τον αντικαταστάτη Οδυσσέα-Πώς απαντά η Κυβέρνηση

Στη συνέχεια άφησε πυρά εναντίον του ΑΚΕΛ, αναφέροντας πως κάποιοι υποστηρίζουν τον κ. Μιχαηλίδη σήμερα, ωστόσο υπάρχουν δηλώσεις που τον κατσάδιαζαν. «Αλλά χθες έκαναν εκδήλωση έξω από το Προεδρικό. Το ΔΗΚΟ, όχι τώρα, αλλά διαχρονικά, στήριξε τον Οδυσσέα όταν δεχόταν επιθέσεις».

Σε σχετική ερώτηση, ο Νικόλας Παπαδόπουλος ανέφερε πως είχε επικοινωνία με τον Οδυσσέα Μιχαηλίδη, υπογραμμίζοντας πως ήταν μία ιδιωτική συνομιλία και δεν θα πει κάτι περισσότερο. «Αλλά θέλω να πω ότι του αναγνωρίζουμε πως αναβάθμισε τον θεσμό της Ελεγκτικής, μέσα από το έργο του και την σκληρή δουλειά. Ανεξαρτήτως αν διαφωνεί ή συμφωνεί μαζί του, όλοι αναγνωρίζουμε πως ήταν τίμιος, εργατικός και έβαζε μπροστά το δημόσιο συμφέρον».

Απαντώντας στις επικρίσεις ότι καθυστέρησε η αντίδραση του ΔΗΚΟ στην απόφαση για παύση του Οδυσσέα Μιχαηλίδη, ο κ. Παπαδόπουλος σημείωσε πως «εκδώσαμε ανακοίνωση, εγώ την έγραψα και αυτή εκφράζει όλους τους αξιωματούχους του κόμματος και εμένα. Αυτή η ανακοίνωση εκδόθηκε λίγα λεπτά μετά την απόφαση και αναγνωρίσαμε το έργο και την δράση του Οδυσσέα Μιχαηλίδη».

Ερωτηθείς αν υπήρξε στέλεχος του κόμματος που εξέφρασε την επιθυμία να αποχωρήσει, μετά την εν λόγω απόφαση, ο Νικόλας Παπαδόπουλος επεσήμανε πως δεν υπάρχει κάποιο σχετικό αίτημα. «Όλα αυτά θα συζητηθούν στις επόμενες συνεδρίες των κομμάτων και ναι πρόκειται για μια σημαντική εξέλιξη. Έχει συγκλονίσει όλους και εμάς. Πρόκειται για μια πρωτόγνωρη εξέλιξη. Όλοι προσπαθούμε να αντιληφθούμε τις διστάσεις αυτής της εξέλιξης. Καλούμε τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας θα διορίσει το συντομότερο δυνατό ένα πρόσωπο που θα ανακτήσει το κύρος του θεσμού».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Έξω από το Προεδρικό πλήθος κόσμου-Διαμαρτυρία κατά της διαφθοράς στον απόηχο της παύσης Οδυσσέα (vid&pics)

Κληθείς να σχολιάσει αν το ΔΗΚΟ θα αποχωρήσει από την Κυβέρνηση, ο Νικόλας Παπαδόπουλος τόνισε πως «αν θα αποχωρήσουμε από την κυβέρνηση θα σας το πούμε. Δεν τίθεται αυτό το θέμα. Ακόμα και εκεί που διαφωνούμε υπάρχει εποικοδομητικός διάλογος, επειδή στόχος είναι να υλοποιηθεί το πρόγραμμα διακυβέρνησης του Προέδρου».

Στο μεταξύ, ο Νικόλας Παπαδόπουλος και κληθείς να σχολιάσει τις εν λόγω δηλώσεις, επεσήμανε πως δεν θεωρεί ότι δικαιούται ο κ. Κουλίας να προβεί σε τέτοια ενέργεια και τόνισε πως τα δικαιώματά του καθορίζονται βάσει το Σύνταγμα.

Σε τοποθέτηση πως το Σύνταγμα του παρέχει τη δυνατότητα, ο κ. Παπαδόπουλος σημείωσε πως «έχω διαφορετική άποψη σε σχέση με τη νομολογία, αλλά αν υπάρχουν διαφορετικές απόψεις, ας τις κρίνει το Συνταγματικό Δικαστήριο».

Στη συνέχεια, σημείωσε πως τίθεται θέμα τάξης, αν προχωρήσει στη συγκεκριμένη ενέργεια ο Ζαχαρίας Κουλίας, ως προεδρεύων της Δημοκρατίας και κατέληξε τονίζοντας πως δικαιούνται να κάνει όποιες δηλώσεις θέλει ο βουλευτής και να ενεργήσει μέσα στο Σύνταγμα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Δειτε Επισης

Υπ. Ενέργειας: Ευθύνη μας να διασφαλίσουμε ένα βιώσιμο ενεργειακό μέλλον
Εκτός ελέγχου ο Κουλίας εκβιάζει τον Πρόεδρο και ο Νικόλας ποιεί την νήσσαν-Το θέμα δεν είναι νομικό, είναι πολιτικό
Εγκαθίδρυση έδρας των Ηνωμένων Εθνών στην Κύπρο ζητούν πολίτες από όλα τα φάσματα
Βγήκε μπροστά ο Νικόλας-Χαρακτήρισε λανθασμένη την απόφαση για Οδυσσέα, πυρά κατά ΑΚΕΛ
Βάζει φρένο στον Κουλία για διορισμό Γενικού Ελεγκτή η Αννίτα-Ακύρωσε το ταξίδι της, παραμένει Προεδρεύουσα
Στην ΝΥ έφτασε ο Ταταρ, συναντάται στις 28/9 με τον ΓΓ ΟΗΕ
Το μεσημέρι η συνάντηση του Προέδρου της Δημοκρατίας με τον Αντόνιο Γκουτέρες
Επιμένει ο Κουλίας να διορίσει τον αντικαταστάτη Οδυσσέα-Πώς απαντά η Κυβέρνηση
«Οι διμερείς σχέσεις δεν ετεροκαθορίζονται»-Το μήνυμα της Αθήνας πριν το ραντεβού Μητσοτάκη και Ερντογάν
Εξέφρασε την ελπίδα να τεθούν οι βάσεις στη Νέα Υόρκη για επανέναρξη των συνομιλιών ο ΠτΔ