Με χαμηλές προσδοκίες βλέπει Γκουτέρες ο Πρόεδρος-Ναρκοπέδιο τα προαπαιτούμενα των Τούρκων

Κρατώντας μικρό καλάθι για ενδεχόμενες εξελίξεις στο Κυπριακό, λόγω της στάσης που τηρεί τόσο η Άγκυρα, όσο και ο Τουρκοκύπριος ηγέτης, Ερσίν Τατάρ, μετέβη στη Νέα Υόρκη το Σάββατο, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Χριστοδουλίδης, ο οποίος σήμερα θα έχει συνάντηση με τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες, στο περιθώριο της 79ης Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών.

Στη συνάντηση, που είναι ορισμένη για τις 15:40 (ώρα Νέας Υόρκης), ο Νίκος Χριστοδουλίδης, που βρίσκεται σε πλήρη συντονισμό με την Αθήνα, αναμένεται να δηλώσει για άλλη μια φορά την ετοιμότητά του για επανέναρξη των συνομιλιών για το Κυπριακό, στη βάση των ψηφισμάτων και αποφάσεων των Ηνωμένων Εθνών, των αρχών και αξιών της ΕΕ και αξιοποιώντας το μέχρι σήμερα κεκτημένο των συνομιλιών.

«Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είναι έτοιμος, έχει διαμηνύσει αυτή του την ετοιμότητα και θα συζητήσει με τον ΓΓ των ΗΕ τα επόμενα του βήματα, πώς σκέφτεται ο ίδιος ο κ. Γκουτέρες και αναλόγως θα τοποθετηθούμε», ανέφερε την Κυριακή ο Αναπληρωτής Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, Γιάννης Αντωνίου, δηλώνοντας συγκρατημένη αισιοδοξία, παρά την αναγνώριση της πολύ αρνητικής στάσης που τηρεί η τουρκική πλευρά και τις πραγματικές δυσκολίες που προκαλεί στην προσπάθεια.

Τόνισε, ωστόσο, πως προϋπόθεση είναι πως βάση αυτής της όποιας πρωτοβουλίας, θα πρέπει να είναι το συμφωνημένο πλαίσιο και οι αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας, «διότι για εμάς δεν νοείται οποιαδήποτε προσπάθεια που υπηρετεί οποιαδήποτε άλλη στόχευση, είτε για δύο κράτη είτε για κυριαρχική ισότητα είτε τα τρία ‘Α’ που προτάσσει ο κ. Τατάρ, για απευθείας πτήσεις, απευθείας επαφές και απευθείας εμπόριο», ξεκαθαρίζοντας κατ' αυτόν τον τρόπο πως δεν τίθεται ζήτημα μετακίνησης της θέσης της ε/κ πλευρας προς τις παράλογες τουρκικές θέσεις.

Στην συνάντηση αναμένεται να τεθεί εκ νέου και το ζήτημα του ενδεχομένου τριμερούς συνάντησης, μεταξύ του Νίκου Χριστοδουλίδη, του Ερσίν Τατάρ και του Αντόνιο Γκουτέρες, ένα ενδεχόμενο που πλέον έχει μετακινηθεί χρονικά για τον Οκτώβριο ή τον Νοέμβριο. Άναχωρώντας, πάντως, για τη Νέα Υόρκη, ο Τατάρ δήλωσε πως προτίθεται να εξηγήσει στον ΓΓ του ΟΗΕ γιατί δεν μπορεί να δεχθεί την πραγματοποίηση τριμερούς, γεγονός που δεν επιτρέπει να ανεβεί ο πήχης των προσδοκιών, παρά το γεγονός πως ο Νίκος Χριστοδουλίδης απαντά θετικά στην όποια βολιδοσκόπηση γίνεται.

Υπενθυμίζεται ότι τα Ηνωμένα Έθνη είχαν προσπαθήσει να διευθετήσουν μια τριμερή συνάντηση τον περασμένο Αύγουστο, ωστόσο λόγω της στάσης που τήρησαν οι Τούρκοι αυτό δεν κατέστη εφικτό. Και η στάση αυτή διατηρείται και εντείνεται ενόψει της χωριστής συνάντησης που θα έχει ο Τατάρ με τον κ. Γκουτέρες. «Θα εξηγήσω στον κ. Αντόνιο Γκουτέρες γιατί δεν μπορώ να πω ναι σε μια τριμερή συνάντηση. Επειδή η πολιτική που ακολουθούμε εδώ και τέσσερα χρόνια με την στήριξη της Τουρκίας, συνεχίζεται ως έχει. Κι αν υπάρξει ένα τραπέζι διαπραγματεύσεων, η κυριαρχική ισότητα και το ίσο διεθνές καθεστώς μας θα πρέπει να γίνουν αποδεκτά», δήλωσε.

Βέβαια, ο Αντόνιο Γκουτέρες θα επιχειρήσει να σπάσει την αδιαλλαξία των Τούρκων, στη συνάντηση που αναμένεται να έχει με τον Ερσίν Τατάρ, δεδομένου ότι είναι πιο δύσκολο να αρνηθεί στον ίδιο, παρά στην Μαρία Άνχελα Ολγκίν Κουεγιάρ ή σε άλλους συνεργάτες του. Ωστόσο οι Τούρκοι θέτουν ως προαπαιτούμενα τα «3Α» (απευθείας πτήσεις, απευθείας εμπόριο, απευθείας επαφές), καθώς επίσης και την «κυριαρχική ισότητα», για οποιαδήποτε εμπλοκή σε διαπραγματεύσεις, συμπεριλαμβανομένης και μιας τριμερούς συνάντησης, όπως φαίνεται, τα οποία προφανώς και δεν μπορούν να γίνουν αποδεκτά, καθώς συνιστούν μορφή αναγνώρισης του ψευδοκράτους και κινούνται εντελώς εκτός του πλαισίου των συνομιλιών.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, στο πλαίσιο συνέντευξής που παραχώρησε τον περασμένο Ιούλιο, εξέφρασε την ετοιμότητά του, για λήψη τολμηρών και κρίσιμων αποφάσεων για το Κυπριακό, προσπαθώντας να συντηρήσει ένα μομέντουμ και να υπογραμμίσει την δική του βούληση. Δήλωση την οποία δύο μέρες αργότερα εξήγησε, τονίζοντας ότι, «αν θέλουμε να τιμήσουμε όλους αυτούς που θυσιάστηκαν για να υπάρχουμε εμείς σήμερα, θα πρέπει να πράξουμε ό,τι είναι δυνατόν για να επανενώσουμε τον τόπο. Δεν χαρίζουμε σπιθαμή κατεχόμενης γης, ούτε στον κ. Ερντογάν, ούτε σε κανέναν άλλον», σε μία προσπάθεια να στείλει μηνύματα για τη δική του αφοσίωση στη διαπραγματευτική διαδικασία, σε πλήρη αντίθεση με την προσέγγιση του Τατάρ.

Σημειώνεται πάντως ότι ακόμα δεν έχει ανακοινωθεί η μέρα και η ώρα συνάντησης του Αντόνιο Γκουτέρες με τον Ερσίν Τατάρ.

Το πρόγραμμα του Προέδρου στη Νέα Υόρκη

Σήμερα, πριν την συνάντηση με τον Γ.Γ. του ΟΗΕ, ο Πρόεδρος θα προσφωνήσει την Σύνοδο των ΗΕ για το Μέλλον, ενώ στη συνέχεια θα έχει διμερή συνάντηση με τον Πρόεδρο της Σερβίας κ. Αλεξάντρ Βούτσιτς και ακολούθως θα έχει διμερή συνάντηση με τον Βασιλιά της Ιορδανίας Αμπντάλλα Β’.

Αύριο το πρωί, ο Πρόεδρος θα παραστεί σε δεξίωση που παραθέτει ο Γ.Γ. των Η.Ε. για τους αρχηγούς κρατών που συμμετέχουν στη Γενική Συνέλευση, ενώ στη συνέχεια θα παρακολουθήσει την έναρξη των εργασιών της 79ης Γενικής Συνέλευσης των ΗΕ.

Ακολούθως, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα έχει χωριστές διμερείς συναντήσεις με τον Πρωθυπουργό της Αρμενίας κ. Νίκολ Πασινιάν, με τον Διάδοχο του Θρόνου του Κουβέιτ Σεΐχη Σαμπάχ Χαλέντ Αλ-Χαμάντ Αλ-Σαμπάχ. Στη συνέχεια θα έχει συνάντηση με τον Πρωθυπουργό της Ελλάδας κ. Κυριάκο Μητσοτάκη.

Στις 25 Σεπτεμβρίου και ώρα 11:00, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα προσφωνήσει την Ολομέλεια της Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών, ενώ στις 12:00 θα μιλήσει ενώπιον του Συμβούλιο Ασφαλείας, με θέμα την προώθηση της ειρήνης και τον σεβασμό του Καταστατικού Χάρτη των ΗΕ.

Ακολούθως, θα παρακαθήσει σε γεύμα με αντιπροσωπεία της Ηγεσίας του Ελληνοαμερικανικού Συμβουλίου, ενώ το απόγευμα θα συναντηθεί με τον Πρωθυπουργό του Ιράκ κ. Μοχάμεντ Σία Αλ Σουντάνι.

Το απόγευμα της ίδιας ημέρας θα παραστεί μαζί με τη σύζυγο του στη δεξίωση που παραθέτει ο Πρόεδρος των ΗΠΑ κ. Τζο Μπάιντεν και η σύζυγος του κα Τζιλ Μπάιντεν, στο Μουσείο Μετροπόλιταν.

Στις 26 Σεπτεμβρίου, ο Πρόεδρος θα συναντηθεί το πρωί με τον Ύπατο Αρμοστή για τους Πρόσφυγες κ. Φιλίππο Γκράντι, και ακολούθως με τον ΓΓ του Συμβουλίου της Ευρώπης κ. Αλέν Μπερσέ και στη συνέχεια, θα έχει συνάντηση με αντιπροσωπεία της Αμερικανο-εβραϊκής Επιτροπής. Το μεσημέρι θα παρακαθήσει σε γεύμα με επιχειρηματίες, μέλη του American Express Club, ενώ το απόγευμα, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα έχει συνάντηση με αντιπροσωπεία της εταιρείας Chevron και ακολούθως θα συναντηθεί με τον Υπουργό Εξωτερικών της Κίνας κ. Τσιν Γκανγκ.

Στις 27 Σεπτεμβρίου το πρωί, ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης θα έχει συνάντηση με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας της Γκάμπια, κ. Αντάμα Μπάρροου. Ακολούθως, θα παραθέσει γεύμα στους Μονίμους Αντιπροσώπους των πέντε Μονίμων Μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ. Το βράδυ, ο Πρόεδρος θα παραστεί και θα χαιρετίσει το ετήσιο δείπνο που παραθέτει προς τιμή του η Ομοσπονδία Κυπριακών Οργανώσεων Αμερικής. Η επιστροφή του στην Κύπρο αναμένεται το βράδυ της 29ης Σεπτεμβρίου.

Τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, συνοδεύουν στην Νέα Υόρκη, ο Υπουργός Εξωτερικών κ. Κωνσταντίνος Κόμπος, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος κ. Κωνσταντίνος Λετυμπιώτης, η Υφυπουργός Ευρωπαϊκών Θεμάτων κα Μαριλενα Ραουνά, ο Διαπραγματευτής της ελληνοκυπριακής πλευράς κ. Μενέλαος Μενελάου, ο Διευθυντής του Διπλωματικού Γραφείου του Προέδρου κ. Δώρος Βενέζης και υπηρεσιακοί παράγοντες.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Δειτε Επισης

Η Κύπρος έχει τη δυνατότητα να απορροφήσει συνολικά κονδύλια ύψους €3,193 δισ.
Για ηλεκτρονική διακυβέρνηση συζήτησαν αξιωματούχοι της Τουρκίας στα κατεχόμενα
Η Βουλή εισάγει διεθνή πρότυπα χειρισμού βίας και παρενόχλησης στον χώρο εργασίας
Συγκεκριμένες πολιτικές πρωτοβουλίες για σπάσιμο αδιεξόδου στο Κυπριακό ζήτησε ο Στεφάνου στις Βρυξέλλες
«Η Κομισιόν έτοιμη να παράσχει υποστήριξη αν επαναληφθούν διαπραγματεύσεις στο Κυπριακό»
Νίκος Χριστοδουλίδης και Κυριάκος Μητσοτάκης στο 2ο Greece-Cyprus Summit
Η ExxonMobil ξεκινά γεωτρήσεις στα τεμάχια 5 και 10 περί τα μέσα Ιανουαρίου
Συνεχίζει τις προκλήσεις η Τουρκία-«Πρέπει να προβάλουμε απευθείας πτήσεις και εμπόριο»
Δείπνο προς τιμήν του Τατάρ από τον Τούρκο Πρέσβη στις Βρυξέλλες
Στα τέλη Ιανουαρίου τοποθετεί την πενταμερή ο Τατάρ-Μίλησε για συμμετοχή ΗΒ «σε χαμηλότερο επίπεδο»