Ανάσα στις τσέπες των καταναλωτών από τις μειώσεις στα καύσιμα, μειώθηκε και η φυγή στα κατεχόμενα

Μικρή ανάσα στις τσέπες των καταναλωτών έδωσε η μείωση που καταγράφηκε στις τιμές των καυσίμων από τον περασμένο Ιούλιο μέχρι σήμερα, ωστόσο προβληματισμό δημιουργεί στους πρατηριούχους η μεγάλη απόκλιση που παρατηρείται ανάμεσα στις τιμές των πρατηρίων της πρωτεύουσας.

Σημειώνεται ότι, από τις 17 Ιουλίου μέχρι σήμερα οι τιμές των καυσίμων έχουν καταγράψει μείωση ύψους 11 σεντς στην αμόλυβδη 95 και στο πετρέλαιο κίνησης, ενώ παρά τις εκτιμήσεις πως οι τιμές ενδεχομένως να έπεφταν επιπλέον 2 σεντς, εντούτοις όλα δείχνουν πως μπήκε φρένο στις μειώσεις.

Μιλώντας στο REPORTER ο Πρόεδρος του Κυπριακού Συνδέσμου Καταναλωτών, Μάριος Δρουσιώτης, ανέφερε πως, «λόγω της ακρίβειας που επικρατεί, είναι γεγονός ότι πολλά κυπριακά νοικοκυριά δυσκολεύονται να ανταπεξέλθουν, όμως οι μειώσεις που έχουν καταγραφεί, τουλάχιστον στις τιμές των καυσίμων, μπορούμε να πούμε ότι ήταν μια ανάσα από τις συνεχιζόμενες προκλήσεις που κλήθηκαν να αντιμετωπίσουν».

Παράλληλα ο κ. Δρουσιώτης πρόσθεσε πως, «ενώ βρισκόμαστε σε ένα καλό σημείο, δεν είμαστε στο σημείο που θα λέγαμε ότι τα νοικοκυριά μπορούν να ανταπεξέλθουν. Μια μεγάλη μερίδα κυπριακών νοικοκυριών, συνεχίζουν να δυσκολεύονται να ανταπεξέλθουν οικονομικά».

Κληθείς να σχολιάσει τις υφιστάμενες τιμές στα καύσιμα, ο κ. Δρουσιώτης σημείωσε ότι, «μέχρι και την περασμένη εβδομάδα, εκτιμούσα πως οι τιμές θα μπορούσαν να ήταν στην ουσία, ακόμη πιο χαμηλά».

Από πλευράς του ο εκπρόσωπος Τύπου του Συνδέσμου Πρατηριούχων Κύπρου, Χριστόδουλος Χριστοδούλου, ερωτηθείς κατά πόσο ενδέχεται να καταγραφεί περεταίρω μείωση στις τιμές των καυσίμων, ανέφερε ότι αν και είμαστε προς το τέλος των μειώσεων, λόγω του ότι η τιμή του πετρελαίου διεθνώς έχει μείνει σταθερή στα 75 δολάρια το βαρέλι, δεν αποκλείει το ενδεχόμενο να καταγραφεί μερική μείωση της τάξης του ενός ή δύο σεντς το λίτρο, τις επόμενες μέρες.

Σύμφωνα με το παρατηρητήριο λιανικών τιμών καυσίμων της Υπηρεσίας Προστασίας Καταναλωτή, για την αμόλυβδη 95 η μέση τιμή σε Παγκύπρια βάση, ανέρχεται στα 1,397 σεντς, η φθηνότερη στα 1,333 σεντς και η ακριβότερη στα 1,498 σεντς. Για το πετρέλαιο κίνησης, η μέση τιμή σε Παγκύπρια βάση, ανέρχεται στα 1,460 σεντς, η φθηνότερη στα 1,383 σεντς και η ακριβότερη στα 1,619 σεντς.

Αναφερόμενος στην προσέλευση ελληνοκυπρίων καταναλωτών στα κατεχόμενα για αγορά καυσίμων, ο κ. Χριστοδούλου επισήμανε ότι, η μείωση στις τιμές στις ελεύθερες περιοχές, συνέβαλε στο να μειωθεί και το ποσοστό προσέλευσης, κάτι το οποίο θεωρείται πολύ θετικό, δεδομένου του προβλήματος που υπήρχε τους προηγούμενους μήνες.

Προβληματισμός για αποκλίσεις στις τιμές

Παράλληλα, ο κ. Χριστοδούλου εξήγησε ότι ενώ οι τιμές στα πρατήρια των άλλων επαρχιών κυμαίνονται πάνω κάτω στα ίδια επίπεδα, στην πρωτεύουσα παρατηρείται μεγάλη απόκλιση μεταξύ των τιμών, κάτι που προβληματίζει τους πρατηριούχους σε επίπεδο ανταγωνιστικότητας.

Όπως ανέφερε ο κ. Χριστοδούλου, «υπάρχει μια μεγάλη διαφορά των τιμών μεταξύ των πρατηρίων στη Λευκωσία, γύρω στα 0,24 σεντς το λίτρο για το πετρέλαιο κίνησης και σχεδόν 0,16 σεντς στην αμόλυβδη 95».

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με το παρατηρητήριο λιανικών τιμών καυσίμων, για την αμόλυβδη 95 η μέση τιμή στη Λευκωσία, ανέρχεται στα 1,391 σεντς, η φθηνότερη στα 1,333 σεντς και η ακριβότερη στα 1,498 σεντς, σημειώνοντας διαφορά 0,16 σεντς. Για το πετρέλαιο κίνησης, η μέση τιμή στη Λευκωσία, ανέρχεται στα 1,454 σεντς, η φθηνότερη στα 1,383 σεντς και η ακριβότερη στα 1,619 σεντς, σημειώνοντας 0,24 σεντς διαφορά.

Αναφορικά με τις αποκλίσεις τιμών που καταγράφονται σε πρατήρια της Λευκωσίας, ο εκπρόσωπος Τύπου του Συνδέσμου Πρατηριούχων Κύπρου, Χριστόδουλος Χριστοδούλου, υπέδειξε πως «ευθύνεται ο αθέμητος ανταγωνισμός γι’ αυτή τη διαφορά στις τιμές», ενώ πρόσθεσε πως «δεδομένου του ότι υπάρχει διαφορά 0,24 σεντς στο λίτρο, διερωτώμαι κατά πόσο θα μπορούσαν τα καύσιμα να πωλούνται στην φθηνότερη τιμή και όχι στην ακριβότερη».

«Η απόκλιση που υπάρχει μεταξύ των πρατηρίων είναι κάτι το οποίο μας προβληματίζει και θεωρώ ότι, από τη στιγμή που τίθεται θέμα αθέμητου ανταγωνισμού, γιατί η αρμόδια επιτροπή είναι απούσα στο συγκεκριμένο ζήτημα και δεν το εξετάζει; Θα έπρεπε να γίνει μια αυτεπάγγελτη έρευνα, ώστε να διαπιστωθεί γιατί κάποια πρατήρια της Λευκωσίας μπορούν να πωλούν τα καύσιμα στην πιο φθηνή τιμή, ενώ άλλα στην ακριβότερη», είπε καταληκτικά ο κ. Χριστοδούλου.

Δειτε Επισης

Στη Γενεύη η Επ. Νομοθεσίας για αξιολόγηση της Περιοδικής Έκθεσης Κύπρου
Τουλάχιστον δέκα νεκροί από ισραηλινά πλήγματα στη Γάζα-Πλημμύρισαν αυτοσχέδιοι καταυλισμοί
Απήχθη στα έξι του ενώ έπαιζε με τον αδελφό του-Βρέθηκε ζωντανός 70 χρόνια μετά
Δύο με τρία άτομα φέρονται να μετακίνησαν τη μοτοσικλέτα του 16χρονου-Έρευνες για αναρτήσεις σε ΜΚΔ
Αποσύρεται από την αγορά συσκευή φρυγανιέρας (pic)
Ξεκινάει η δίκη για τον φόνο της φοιτήτριας Τζούλια Τσεκετίν με 70 μαχαιριές από τον 22χρονο φίλο της
Εκτός ελέγχου ο Κουλίας εκβιάζει τον Πρόεδρο και ο Νικόλας ποιεί την νήσσαν-Το θέμα δεν είναι νομικό, είναι πολιτικό
Εξήγγειλαν απεργία την ώρα του κεντρικού δελτίου ειδήσεων τη Δευτέρα οι συντεχνίες του ΡΙΚ
Ανάσα στις τσέπες των καταναλωτών από τις μειώσεις στα καύσιμα, μειώθηκε και η φυγή στα κατεχόμενα
Βγήκε μπροστά ο Νικόλας-Χαρακτήρισε λανθασμένη την απόφαση για Οδυσσέα, πυρά κατά ΑΚΕΛ